Байпас* на правилата

Само държавни болници могат да кандидатстват за европейски пари за модернизация

Дори и да има 20 суперклиники, те трябва да бъдат определени от търсенето на пациентите, а не от държавата.
Дори и да има 20 суперклиники, те трябва да бъдат определени от търсенето на пациентите, а не от държавата.
Дори и да има 20 суперклиники, те трябва да бъдат определени от търсенето на пациентите, а не от държавата.    ©  Анелия Николова
Дори и да има 20 суперклиники, те трябва да бъдат определени от търсенето на пациентите, а не от държавата.    ©  Анелия Николова

Премиер, министър на здравеопазването, кмет, депутати и щастливи лекари – това е дежурната гледка при рязането на лентата пред държавна болница, в която току-що е инсталирана нова ултрамодерна апаратура. Скенери, лаборатории, апаратура за безкръвни операции... само през последните две години тези клиники станаха собственици на медицинска техника за около 205 млн. лв., по данни на доставчици. И то без да има здравна карта на лечебните заведения, нито яснота кои ще бъдат закрити, приватизирани или преструктурирани, както и кое направление от медицината ще се развива в съответната болница.

За сметка на това общинските и частните болници буквално са оставени да се оправят сами. Не стига това, но и им е отрязан достъпът до малкото пари от структурните фондове на Европейския съюз, които могат да получат. За което, разбира се, те са сезирали Европейската комисия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kanibal avatar :-?
  канибал
  • + 3

  "логично тези средства да бъдат похарчени за публични, а не за частни проекти." Лиляна Павлова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, да не знае, че държавните болници са частна държава собственост?????
  РЕШЕНИЕ № 19 на КС от 21 декември 1993 г.
  2. Член 19, ал. 2 и 4 от Конституцията предвиждат създаването на условия и гаранции за разгръщането на свободната стопанска инициатива, основана на частната собственост. Принципните условия и гаранции се създават чрез закон. При упражняването на частната собственост всички правни субекти са равнопоставени. Член 19, ал. 2 и 4 се отнасят не само за гражданите и юридическите лица, но и за държавата и общините"
  Царя дава, пъдаря не дава!

  Нередност?
 • 2
  gogotod avatar :-|
  gogotod
  • + 3

  Така са го подали! Егати некадърниците които ни управляват. Публична собственост били. И излъгали ЕК че е така. Браво на Патил че им е припомнил конституцията

  Нередност?
 • 3
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev
  • + 4

  Финансират се само десетина големи болници в София , Пловдив и Варна и там нивото е десетилетия напред спрямо останалите , които тънат в мизерия.
  Логично , защото тези заведения си имат лобита по върховете и освен това именно там се лекуват държавниците от които зависи отпускането на средствата.
  Всеко знае , колко трудно е простосмъртен да постъпи в Света Екатерина , Правителствена или Военна болница например...

  Нередност?
 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 1

  Разбира се, че европейски пари трябва да се дават само за публични проекти, и това трябва да важи не само за здравеопазването, а и за всички други области.
  Нека с тези пари да се строят пътища, домове за сираци, болници и други само обществени проекти - иначе по каква логика частника Иван ще вземе субсидия, пък частника Първан няма да вземе (защото не си е платил на правилния "консултант" да му подготви проекта).

  Нередност?
Нов коментар