До следващия банкет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

До следващия банкет

До следващия банкет

Едно на ум за волята на управляващите за борба с корупцията в съдебната система

7600 прочитания

© надежда чипева


Представете си как утре зам. главният прокурор излиза с името си и казва, че държавното обвинение проверява 60 журналисти за корупция - взимали са пари, за да публикуват или да не публикуват определени текстове.

След това същият зам. главен прокурор вади информация от разследването, че по подслушваните телефони журналистите и корумпиращите ги си говорили кодово - вместо за пари те споменавали кошници с плодове. Ден по-късно друг представител на държавното обвинение под секрет разказва за това от кои медии са корумпираните журналисти. Негов колега дори говори за конкретен журналист, който взел пари.

Информацията се предава от човек на човек, от институция на институция. Вътрешният министър дори прави уточнението, че корумпираните журналисти се хващат трудно, защото знаят как да действат. Той е поканен от Съюза на журналистите за разкаже какво точно има предвид, но казва - ще отида, когато арестуват журналист.

За няколко седмици обществото вече е сигурно в това, което винаги е подозирало - че корупцията в медиите е факт и е повсеместна.

В крайна сметка главният прокурор уточнява, че всъщност няма 60 проверки, а толкова бил общият брой на сигналите срещу всички журналисти в държавата. Че такива сигнали може да подава всеки и повечето от тях били явно необосновани.

Казаното от него вече няма никакво значение, защото щетата е нанесена -  обществото вече знае, че има поне 60 корумпирани журналисти, и ги открива навсякъде. Журналистическите разследвания не се взимат на сериозно, защото най-вероятно авторите им са корумпирани. Нищо, че разкриват явни злоупотреби.

Равносметката от некоординираните изявления на прокурорите е:

- корумпираните журналисти остават ненаказани, но за сметка на това надлежно предупредени какъв език да използват в подслушаните разговори

-"разкритите" журналисти стават изключително удобни на службите и прокуратурата - те са послушни и изпълнителни

- никой вече не вярва на никакви журналисти и медиите спират да играят ролята на коректив на властта.

Макар да е измислена, горната история е продукт от истински факти, събития и герои от последните седмици.

Ако сменим "журналисти" с "магистрати", тя ще стане абсолютно автентична и показателна за волята на управляващите да преборят корупцията сред съдии и прокурори - епизодични и кампанийни активности, които на всичкото отгоре са изпразнени от конкретика. Така, вместо да повишат доверието на обществото в съдебната система, се съсипва и малкото останала вяра в нея. А доверието на обществото в съдебната система е нейният капитал - тя може да функционира само ако гражданите са убедени, че взема решения в духа на закона, без външен и корупционен натиск.

Виж кой говори

В началото на месеца зам. главният прокурор Валери Първанов каза, че държавното обвинение проверява 60 случая на магистрати, които не са изпълнили задълженията. След това разказа детайли от някои засечени разговори. Впоследствие главният прокурор уточни, че става дума за общия брой сигнали в инспектората на Върховна касационна прокуратура (ВКП) срещу съдии, прокурори следователи, както и че част от тях са неоснователни. Ръководителят на инспектората към ВКП Малена Филипова пък уточни, че делата, които наблюдават, са 63, но само 15 са на етап разследване, а останалите са в съда, като дори има и такива с издадени присъди.

Трима души, една институция, противоречива информация.

Тази дискусия съвпадна със серията изказвания  на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов, който:

1) Обясни отказа на съда да задържи обвиняемия по операциите "Наглите" и "Октопод" с корупция в съдебната система, без обаче да споменава конкретни имена и факти: "Ако кажа самата истина, ще паднат зъбите на някои. Но не бих могъл да издам класифицирана информация, затова говоренето е "казвам ти, дъще, сещай се, снахо!"

2) Заяви, че сегашният състав на ВСС е компрометиран: "Остава въпросителната дали Красьо Черния не е част от кадровиците на ВСС и дали "октоподите" не са част от кадровиците на ВСС." Конкретни данни и факти пак не бяха извадени.

3) Коментира, че българската съдебна не е реформирана и "по никакъв начин не съответства на добрите практики, които има в Европа".

Няма как да не се съгласим с последното твърдение - въпреки че вероятно е най-дълго реформираната в Европа, българската съдебна система остава безотчетна, тромава и непрозрачна. В нея израстват невинаги независимите професионалисти, а послушните и зависимите. До този момент обаче правителството, на което Цветан Цветанов е вицепремиер, не е предложило нищо за промяна на статуквото. Още повече - управляващото мнозинство вече половин година отказва да спази закона, като попълни квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет. Ако ГЕРБ беше  избрал двама достойни и некомпрометирани юристи, които да влязат в кадровия орган, може би щяхме да повярваме в добрите намерения, засега обаче думите на Цветанов са без покритие и пораждат съмнение, че управляващите искат да разпуснат преждевременно, съвета за да могат да изберат "свой" председател на Върховния административен съд догодина.

За "октоподите" и "наглите" във ВСС и съда положението е по-особено: обратно на твърденията на вътрешния министър, главният прокурор Борис Велчев каза тази седмица, че данни за корупция няма, а случаят "Красьо" е приключил и няма данни други освен известните вече магистрати да са поддържали контакти с него.

След Красьо и "октоподите" в менюто е брат Галев

Кулминацията обаче дойде тази седмица, когато мекият към правителството сайт bnews.bg и неговият "издател" Николай Бареков произведоха новина, като съобщиха: "Брат Галев на гуляй с върховен съдия". Става дума за обвиняемия заедно с Пламен Галев дупничанин Ангел Христов и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков, които седели на една маса в софийския ресторант "Проя" до семинарията.

В следващите дни и часове сайтът сам опроверга информацията ("Съдия Генков бил в ресторанта, но не познал Брат Галев" и "Съдия Генков и Брат Галев – във ВИП-зоната, но на различни маси"), но това нямаше никакво значение, защото институциите бяха подели истерията на бившия водещ от БТВ. Без да познава детайлите от конкретният казус, градският прокурор Николай Кокинов заяви, цитиран от bnews.bg: "Етичният кодекс е нарушен. Него сме го подписали всички. Там се казва, че магистратът трябва да се съобразява с поведението си в личния живот, да не контактува с този или с онзи и т.н." Подобно становище пред същия сайт изрази и неговият заместник Роман Василев: "Не е морално отявлена фигура от престъпния свят да се среща с който и да било магистрат."

Премиерът Бойко Борисов пак пред bnews отсече: "При подобен сигнал, ако това е вярно и ако аз съм председател на Висшия съдебен съвет, ще го свикам веднага да питам как е възможно и защо?! И бих предложил някаква мярка, например отстраняване на съдията, ако съм аз председател." Въпреки че ВСС няма председател, заръката на премиера беше изпълнена на секундата. Председателят на комисията по професионална етика Цони Цонев извика Николай Бареков и Сашо Диков за обяснения, а след това всички вкупом отидоха да правят "следствен експеримент" в ресторанта.

Усилието и бързината са похвални. Но явно контрастират с практиката на съвета. Защо например ВСС не отиде до Плевен, за да направи "следствен експеримент" с Красьо Черничкия, a остави сагата около него да продължава вече близо година (последните дисциплинарни дела там са насрочени за май месец, а разследването на прокуратурата е в неизвестен етап). Защо чакаше намесата на Европейската комисия, за да направи проверка в съдебния регион в Благоевград, въпреки десетките публикации...

Картите на масата

Глътка нормалност в цялата история внесе членът на ВСС (и преди съдия от Софийския апелативен съд) Галина Захарова, която първа постави проблема на масата. По време на заседанието на съвета тази седмица тя взе думата и каза: "Трябва да си отговорим на въпросите какво значи факти, какво значи слухове и каква е връзката между тях и какви значителни проблеми повдигат те. Фактите могат да бъдат само верни или неверни - няма средно положение. Слуховете са колективни вярвания, които не чакат нито проучване, нито заключение, защото те сами по себе си са присъда. Те са инструмент за манипулация, всяват страх, безпомощност и безнадеждност да се докаже истината.

Защо е толкова лесно длъжностни лица да си позволяват да тиражират слухове. Защото по същия този повод вече имаше изявление, и то много категорично, от определени длъжностни лица, които, преди да бъде извършено каквото и да било разследване, вече се произнесоха в контекста на това, че има нарушение... Ситуацията е безпрецедентна и парадоксална."

Обръщението на съдия Захарова беше насочено към главния прокурор Борис Велчев - първо, защото две седмици по-рано той стана посредник на среща между Съюза на съдиите и вътрешния министър и, второ, защото в крайна сметка прокуратурата е господар на разследването и тя би трябвало най-добре да знае дали има данни за престъпление. Борис Велчев потвърди, че ще продължи да помага за диалога между институциите, и отрече да има данни за други връзки на Красьо с членове на ВСС или магистрати. А впоследствие, оправдавайки това, че не може да изнесе факти от разследването срещу Черничкия, многозначно  цитира Книга на Еклесиаст:  "Защото голяма мъдрост - голямо страдание, и който трупа познание, трупа тъга."

Разчистването на къщичката

Томахавката привидно беше заровена, но никой не разбра как точно прокуратурата ще се научи по-добре да преследва корумпираните в системата.

Добро начало ще бъде, ако магистратите проявят нетърпимост към колегите си, чието поведение повдига съмнения. Конкретен пример - преди две седмици ВСС уволни бившия апелативния прокурор на София Иван Петров, че е говорил с Красимир Георгиев-Красьо Черничкия 23 пъти. Нямаше и да обърнем внимание, ако точно преди 10 години същият Иван Петров не беше засечен в 40 разговора с Константин Димитров-Самоковеца, сочен за контрабандист, но застрелян в Амстердам... с чисто съдебно досие.  През тези 10 години в мандатите на двама главни прокурори - настоящият и бившият, Никола Филчев, Иван Петров упражняваше контрол над прокурорите в цяла Западна България. Отново преди седмица наказание "обръщане на внимание" получи и друг герой на държавното обвинение, пак от апелативна прокуратура -  Николай Ганчев. Преди няколко години той беше уличен в контакти със сикаджията Илиян Пенев-Мацола. От подслушан разговор беше станало ясно, че магистратът се обръща към него с репликата "Оферирай". Впоследствие Ганчев е уволнен от ВСС, но върнат на работа от ВАС. Миналата седмица Николай Ганчев беше наказан за това, че е забравил да протестира оправдателна присъда за трафик на наркотици. Е, според ценностната система на българската прокуратура Николай Ганчев е сред най-заслужилите прокурори в Западна България.

Десетки магистрати като Петров и Ганчев и днес правораздават в съдебната система като съдии, прокурори и следователи. Те надживяват правителства, висши съдебни съвети, главни прокурори и висши съдии. Можем да ги видим по банкети и юбилеи рамо до рамо до силните на деня. И така до следващият порив за борба с корупцията в съдебната система.

Представете си как утре зам. главният прокурор излиза с името си и казва, че държавното обвинение проверява 60 журналисти за корупция - взимали са пари, за да публикуват или да не публикуват определени текстове.

След това същият зам. главен прокурор вади информация от разследването, че по подслушваните телефони журналистите и корумпиращите ги си говорили кодово - вместо за пари те споменавали кошници с плодове. Ден по-късно друг представител на държавното обвинение под секрет разказва за това от кои медии са корумпираните журналисти. Негов колега дори говори за конкретен журналист, който взел пари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  groober avatar :-|
  Andon Staykov

  Поздрав за снимката!
  ББ се е плеснал през лицето - хем му се гледа, хем не.
  А до него министъра обяснява разпалено...

 • 2
  statute avatar :-|
  daul

  Липсват елементарни правила и морал в държавата. А иначе прокуратурата е за разриване в степен "майка плаче". Ама какво от това, някой направи ли нещо дотук, поне от десет години се знае, че там смърди. Да не говорим за физиологичните способи за издигане в кариерата там.

 • 3
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/

  Гангрената как се лекува? С нож.

  И Цветанов им помага в случая - дава им повод да се отърват от вмисирисаното под обществения натиск.

  В тази система (съдебната) дори да си честен и почтен - не можеш да се изправиш срещу непочтените, защото най-вероятно ти ще изхвърчиш. Прекалено сложни са връзките между магистратите. Когато има натиск обаче, почтените знаят, че имат външна подкрепа и това работи в тяхна полза. Дава им смелостта да се изправят срещу не толкова голямата група феодали и да извършат промени, които цялаат страна чака.

  N.B. Съдебна система без доверието на обществото може да докара реки от кръв!!!

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#3] от "NK":
  Добре, казано само че ако ножът е подаден от Бареков и употребен тогава става кофти.
  Защо ли всички наскачаха изведнъж точно срещу Генков?
  Може би защото го няма в тефтерчето или не си е поръчвал цитруси?
  И понеже е известен като пунктуален, като нищо ще тръгне да съди майничката и глейте кво става - вой до небесата срещу посегателствата на свободата на словото.
  Между, другото какво казва по случая етичната комисия на Съюза на журналистите?
  В някои държави за клевета срещу върховен съдия доста можеш да си изпатиш.


 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Докато обществото се занимава с "борба" с корупцията, която съществува навсякъде по света а по тези земи от времетео на траките, таките и мако даките, оправия няма да има...... не може до без край да се говори, вместо да се работи и кой от къде дойде да плюе наляво и на дясно... "ние ги ловим, те ги пускат...." значи не ги ловите както трябва.....

 • 6
  elipiri avatar :-|
  elipiri

  Абе важното е келепир да има

 • 7
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Десетки/може би стотици/ магистрати като Петров и Генчев ........Жална Ви майка Българи.

 • 8
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  УТОЧНЕНИЕ: ВСС има председател. По Конституция това е министърът на правосъдието, който председателства, но няма право на глас.

 • 9
  sprint avatar :-P
  sprint

  УТОЧНЕНИЕ: ВСС има председател. По Конституция това е министърът на правосъдието, който председателства, но няма право на глас.
  Още едно УТОЧНЕНИЕ: освен председатесващ ВСС и има и представляващ.

  Тези елементарни грешки или незнания на автора показват и неговата компетентност или пък е нарочно по въпроси за съдебната власт. Като е токлкова ербап този журналист защо му няма името?
  Цял свят ни казва, че основният проблем на държавата България е корумпираната и неработеща съдебната власт, но някой хора се правят на ощипани сигурно им е изгодно да се крият зад думички като независимост и натиск. Че коя власт не е под натиск от обществото. Та нали правораздаването трябва да е в интерс на обществото, а не в интерес на комфорта на съдебната власт. Съдебната власт не е над обществото, а трябва да му служи и щом общественият интерес изисква промени те трябва да се случат. Точно обществения и политически натиск променя закони и съдебна власт по цял свят и то от векове. Магистратите са част от обществото не са, нито НЛО, нито нещо изолирано и безконтролно.
  Подкрепям министър Цветанов в тази му борба. Той има право да изразява свето мение и становище както и аз. Никой не е казал на някой съдия как точно да си реши делото. По света даже има и протестиращи пред съдебните зали, но там съдиите не се оплакват, а реашават по съвест. Становища и мнения изразяват и адвокатите и прокурорите преди съдебни заседания и в самите съдебни и това ли е натиск. Хайде никой нищо да не казва за да безпокоим съдиите. Та това е смешно и няма нищо общо със демокрация. плурализъм и т.н. - всички мълчат не се обаждат да говорят само съдиите, а те пък не говорят, зщото говорели техните съдебни актове. Въобще да има тишина като в соц. коно филм.

 • 10
  cons avatar :-(
  conservoir

  симбиоза : Цветанов - Велчев. Единия търси повод да изкара министерството си най-доброто, да премахне презумпцията за невинност и да навре ВСС и Съда в миша дупка;
  Другият гледа да избачка няколко осъдителни присъди, където най-малко ще боли, защото новата власт вземе ли го и него на прицел, така ще се овъртоли, че няма да знае кое е тунел, кое мост.
  да не забравяме че в неистовото си нежелание за реформи и прозрачни проьедури предните кабинети така оплетоха конците в прокуратурата, че тя може вече единствено да е ПиАр на МВР.

  Иначе ако това правителство не разпусне ВСС (за което има заявки от първия ден на кабинета), май ще е първото откакто ... ВСС го има.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.