Красиво чудовище
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Красиво чудовище

По документи НДК продължава да се води като "творческо-стопанско обединение" - форма, останала от епохата на социализма, каквато отдавна не съществува според българските закони

Красиво чудовище

Ако не приватизира НДК, правителството може поне да го вкара в пазарната икономика

Иван Михалев
12935 прочитания

По документи НДК продължава да се води като "творческо-стопанско обединение" - форма, останала от епохата на социализма, каквато отдавна не съществува според българските закони


Колкото по-голямо е едно нарушение, толкова е по-невидимо за обществото и институциите. Особено ако към името прикачиш думата "народен" и го сложиш да стърчи в центъра на столицата.

НДК е нагледно доказателство за това. "Дворецът", носил някога името на дъщерята на комунистическия диктатор Тодор Живков, продължава да бъде заобикалян от всякакви реформи и закони вече 20 години.

Шефът на НДК Христо Друмев е единственият директор на държавно предприятие, останал от времето на Тодор Живков
Фотограф: красимир юскеселиев

Идеята за приватизация на НДК, лансирана от правителството, може и да не се осъществи. Дебатът за съдбата му обаче дава реален шанс най-после този динозавър от епохата на социализма да престане да съществува в сегашния си вид като

Феодално владение на един-единствен човек

Разследване на "Капитал" през 2007 г. показа, че НДК на практика е извън закона, защото продължава да е "Творческо-стопанско обединение" (ТСО), каквито имаше само по времето на социализма. Този статут му е бил даден с разпореждане №17 на Министерския съвет от 1986 г. Впоследствие е потвърден и през 1991 г.

Според него НДК се ръководи от "творческо-стопански съвет", като 49 на сто от неговите членове се излъчват от колектива, а 51 на сто са представители на "художествено-творческата и научно-техническата интелигенция". Решенията се вземат от "генерален директор", който би трябвало да се назначава и сваля от същия "творческо-стопански съвет". От всичко това следва, че управлението на най-големия държавен имот е поверено в ръцете на "интелигенцията" в България. Тя обаче едва ли подозира за това.

На практика НДК е еднолично владение на шефа му Христо Друмев, който управлява от далечната 1988 г. Той държи рекорда по управленско дълголетие, тъй като е сменил досега 13 правителства. И въпреки че отдавна е за пенсия (тази година навършва 78 години), не дава сигнали, че смята да се оттегля. В документите по неговото назначение е записано, че той ще управлява НДК "до провеждането на нов конкурс". Такъв обаче не е бил обявяван никога. И едва ли някога ще бъде обявен. По всичко изглежда, че НДК е възложен за пожизнено ползване на Христо Друмев. От дългия си престой в Държавна сигурност (бил е агент на разузнаването в продължение на 31 години - бел. ред.) той, изглежда, е овладял до съвършенство изкуството да се нагажда към всяко правителство и да укрепва едноличната си власт на гърба на българската култура.

В регистрите дворецът фигурира като "друг вид субект". Последният опит за вкарването на НДК в законови рамки беше направен по времето на кабинета "Станишев". Тогава правителството поиска становище на дирекция "Правна" за статута на сградата. "Действащото законодателство не познава вид юридическо лице, наречено творческо-стопанско обединение, и няма закон, който да урежда статута на това лице. Няма и правно основание за съществуването на извънбюджетна сметка на ТСО НДК, гласеше заключението на юристите.

В сегашния си вид НДК е

Странен хибрид, който обединява култура, офиси и базари

под един покрив. В свои интервюта Христо Друмев казва, че НДК е едно "красиво чудовище". Още по-голям е хаосът в собствеността на сградата и прилежащите й части. Самата сграда и административното крило (т.нар. ПРОНО) са публична държавна собственост. В същото време паркът около тях е общински, а търговските площи в подлеза, боулингът, подземният паркинг (най-големият в София - 920 места) и т.нар. английски двор са частни. Те бяха приватизирани при  втория кметски мандат на Стефан Софиянски, като по-апетитните обекти се оказаха в ръцете на силовите групировки.

През седмицата "24 часа" съобщи, че подземните магазини, стопанисвани в миналото от фирма "Форум", сега се владеят от две фирми, свързани с "ВАИ холдинг" - фирма от структурата на някогашната ВИС-2. Подземният паркинг пък е собственост на фирмата "Паркиране и гаражи", в която участие има сестрата на Христофорос Аманатидис-Таки, смятан за наследник на убития бос на висаджии Георги Илиев.

Първият опит за приватизация на централната сграда на НДК датира от 2000 г. Тогава Агенцията за приватизация включва сградата в списък за касово раздържавяване. Шефът му Христо Друмев успява да осуети тези намерения, като издейства преобразуване на сградата в публична държавна собственост. Той твърди, че при него са идвали политици и шефове на групировки, за да му предлагат да направи РМД (работническо-мениджърско дружество) и да купят заедно НДК. Друмев смята за своя най-голяма заслуга, че е спрял всички опити за приватизация, които по думите му били точно 22.

Истината обаче е, че

НДК отдавна е "приватизиран". Поне що се отнася до печалбите

от многобройните договори за наем на офиси, зали, търговски площи и гаражи. Дворецът печели милиони левове годишно от тази дейност, но приходите не постъпват в държавния бюджет и не се отчитат пред нито една институция. Счетоводството на НДК е като черна кутия, чиито тайни знаят Христо Друмев и тесният кръг негови приближени.

Заради особения статут на НДК той не е длъжен да се отчита за избора на наематели и гласуваните отстъпки на никого. Няма и задължение да се провеждат обществени поръчки. Последният одит на Държавния финансов контрол от 2003 г. показа множество нарушения на Закона за счетоводството при събирането на наеми и продажбата на билети. Изводът на ревизорите е, че "годишните финансови отчети на ТСО НДК не отразяват вярно и честно финансовото състояние и отчетения за година финансов резултат".

Самият Христо Друмев винаги е твърдял, че НДК няма печалба и че всички пари от наеми отиват за издръжката му. Тя струвала средно 25 000 лева на ден, което прави 8-9 млн. на година. Тези обяснения се оказват достатъчни за 13 поредни правителства, които не намират за нужно да проверят как се управлява имот с 200 хил. кв.м разгъната площ в центъра на София.

Правителството на Бойко Борисов е първото, което има шанса да прекрати престъпното бездействие на държавата и да влезе в правата си на собственик. Още повече че идеята за приватизация на НДК е записана и в предизборната програма на ГЕРБ. Отсега е трудно да се каже дали тя ще бъде реализирана, или ще умре бързо като повечето антикризисни идеи на кабинета. Но дори и да се откаже да продава НДК, правителството трябва час по-скоро да направи законите в държавата да важат и за него.

Колкото по-голямо е едно нарушение, толкова е по-невидимо за обществото и институциите. Особено ако към името прикачиш думата "народен" и го сложиш да стърчи в центъра на столицата.

НДК е нагледно доказателство за това. "Дворецът", носил някога името на дъщерята на комунистическия диктатор Тодор Живков, продължава да бъде заобикалян от всякакви реформи и закони вече 20 години.

Шефът на НДК Христо Друмев е единственият директор на държавно предприятие, останал от времето на Тодор Живков
Фотограф: красимир юскеселиев

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • 1
  maximxx avatar :-|
  Максим Александров
  • -18
  • +100

  Страхотна статия, темата е интересна. Напълно сте прави, че колкото по-драстично е нарушението, толкова по-невидимо остава. Надявам се да се намери подходящ приватизатор/инвеститор за НДК, не само заради бюджетните постъпления, а и за да се позакърпи и оправи целият комплекс.

 • 2
  unsworth avatar :-|
  unsworth
  • -197
  • +51

  Изключително съм разочарован от съдържанието на този материал. НДК не е чудовище, а е символ на София, символ на България.

  Едва ли парижани квалифицират Айфеловата кула като чудовище, въпреки че тая метална глупост им служи само за телевизионна кула и туристически атракцион. "Чудовището" НДК пък беше признат за конгресен център номер 1 в света!!! за 2005 година. Що е НДК може да се прочете тук - http://www.ndk.bg/halls.php?par=halls

  Иситната е, че кръгът Капитал има апетит да закупи Двореца и тази статия е изключително, единствено и само манипулативна. Разочарован съм от иначе най-авторитетния седмичник!

 • 3
  keipax avatar :-|
  keipax

  Да - на това правителството да направи законите в държавата да важат и за НДК.

  Не - на приватизацията му. 20 години опит доказаха, че тази идея е равносилна на облагодетелстване на силните на деня, без полза за обществото.

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  Много ми интересно като се гътне Друмев, как и кой ще избере "колектива" и "Художествено-творческаа" и "научно-техническата" ителегенция за наследник.
  Освен ако не са решили да го мумифицират за вечни времена в някой зала.

 • 5
  johny avatar :-P
  Johny

  НДК?!? ТАКАВА ФИРМА НЯМА!?!
  БЪЛГАРИЯ?!? ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА!?!

 • 6
  bette avatar :-|
  bette

  Да се приватизира. Сградата е грозна. Но поне, ако правят приватизация да е с някакъв проект за реконструкция и обновление, защото иначе е пак същото. Определено приватизацията е най-доброто решение, колкото и на някои да не им се иска, тази грандоманска сграда е остатък от социализма и се нуждае и от обновление на зали, нова фасада, всичко е за смяна. Пример - ЦУМ поне вътре изглежда чудесно, а и в някаква степен подобриха отпред тротоарите.

 • 7
  boris_ivanov avatar :-|
  boris_ivanov

  НДК се управлява безобразно и непрозрачно, но идеята за бърза приватизация, за да се вземе някакъв кеш, няма да направи управлението по-добро.

  Трябва да се запитаме какво НДК искаме. Което включва доста повече работа от това да се направи финансово-юридически анализ на сегашното положение. Защо не задавате този въпрос, г-н Михалев?

 • 8
  222 avatar :-|
  222

  да се продава,Костов знае как.Ако не той, да потърсят Софиянски(той знае и може).

 • 9
  vallia avatar :-|
  vallia

  Какъв дворец? Каква култура? Битпазар, за лична употреба на едно ченге. Доста години полапка ченгето. Стига му! НДК дори не е "красиво чудовище", а направо урод в центъра на София.
  Да се приватизира - незабавно, ама кеш и прозрачно! И от там нататък ще му берат грижа приватизаторите - да плащат данък сгради, печалби, такси и т.н. И ако искат да печелят ще му придадат и човешки облик.

 • 10
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  сградата не е грозна, напротив - интересна е и запомняща се

  но със сигурност нема нищо общо с култура - базар, циганийка, мизерия... трябва да се разкара тоя друмев и да се ползва само за култура, дори и това да означава, че ще е на загуба и ще се издържа от бюджета... 8 млн годишно са по лев на човек, не е кой знае какъв разход


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK