С обръч на шията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С обръч на шията

Икономическата инвазия на "Мултигруп" на покойния Илия Павлов (вдясно) в Смолянско съвпадна с възхода на ДПС в региона

С обръч на шията

Скандалът с консултантския договор на Доган показва мащаба на злоупотребите с политическо влияние

Елена Старидолска, Велина Господинова
10073 прочитания

Икономическата инвазия на "Мултигруп" на покойния Илия Павлов (вдясно) в Смолянско съвпадна с възхода на ДПС в региона

© надежда чипева


Ако досега сте усещали с кожата си, че с морала на Ахмед Доган и ръководената от него партия има някакъв проблем, от миналата седмица вече имате милион и половина доказателства. Тогава в. Труд публикува подробности от "консултантския" договор между политика и бившата фирма на "Мултигруп" - "Минстрой", според който лидерът на ДПС получава 1.5 млн. лв. хонорар. Това може да се окаже законно, но без никакви съмнения е неморално. Очевидно Доган не разбира от хидроенергетика и следователно парите са му платени за друг тип услуги.

Новото в случая всъщност е конкретиката по него - документите и размерът на сумите. Иначе те отразяват модел на работа, който лидерът на ДПС никога не е криел. "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка. Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила." Това каза Ахмед Доган два дни преди парламентарните избори през 2005 г. в "Шоуто на Слави", където разви идеята си, че около всяка партия има обръч от фирми. И продължи: "Просто е. После има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н." Даже даде нагледен пример с тогавашното предизборно обещание на ДПС, че ако ромите от пловдивския квартал "Столипиново" гласуват за движението, ще им бъде уреден въпросът с изключения заради неплатени сметки ток. "Въпросът беше решен. Моята молба към австрийската фирма (EVN).....направих опит, познавам фирмата, помагал съм. Така се прави политика, иначе няма", заключи той. Измерено в резултати от изборите тогава, услугата на австрийската фирма донесе близо 12 хил. гласа за ДПС (един депутатски мандат), повечето от които дойдоха от ромския квартал. Колко още е струвала "усмивката" или "съдействието" на лидера на ДПС на фирмата и срещу какво, могат да кажат само той и хората от електроразпределителното дружество.

Преди пет години Ахмед Доган на практика описа създадения от него модел на политико-икономическата корпорация. Най-общо той изглежда така - участие на ДПС в изпълнителната власт и фирми, на които се разпределя държавен ресурс. Срещу това в замяна те са готови да подкрепят по различни начини благодетеля си. Формулата гласове-ресурси-обръч от фирми-гласове работеше перфектно, защото на последните парламентарни избори ДПС постигна най-добрия си резултат, като успя да спечели 38 депутатски мандата, въпреки че остана в опозиция.

Цената на "усмивката"

Това обаче беше до миналата седмица, когато цената на "усмивката" на Доган придоби цифрово измерение, а перфектният модел за печелене на власт се обърна срещу идеолога и създателя си. Защото, ако дотогава се считаше, че симбиозата между движението и обръча от фирми (по Доган) е, за да осигури властови позиции за ДПС, то след публикацията на в. "Труд" за получените от лидера на движението 1.5 млн. лв. за консултантски услуги от фирмата "Минстрой холдинг" лъсна още една истина - схемата работи и лично за самия Доган. Така въпросът как Ахмед Доган поддържа високия си стандарт - да  живее в палат в столичния квартал Бояна, който от ДПС официално наричат дом за подготовка на кадрите на партията, а иначе по документи се води хотел, и да прекарва летните месеци предимно на яхта по морето, след като не ходи на работа в парламента и съответно не получава заплата оттам, най-после намери своя отговор.

Оказа се, че за последните две години лидерът на ДПС е получил внушителна сума за консултации в областта на хидроенергетиката. Според вестника консултантският договор на Доган е от януари 2008 г. и е с една от фирмите на бившия вицепрезидент на "Мултигруп"* Николай Вълканов - "Институт по строителство и минно дело" АД. Първоначалната сума била 1.950 млн. лева, но самият Доган, който по думите на депутата от ДПС Камен Костадинов, натоварен от Доган да говори пред медиите по случая, възложил изготвянето на проектите на четирима специалисти, на които платил 50 хил. лв. от общата сума. Според "Труд" проектите били за хидровъзела "Цанков камък", "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Според единия от наетите от Доган консултанти - бившият изпълнителен директор на НЕК Данаил Тафров, разработката не включвала "Цанков камък ", а била за "Арда" и "Тунджа" и "Рило-Родопския масив". Костадинов твърди същото и според него изследователският труд, който координирал Доган, бил за ефективността от прехвърлянето на високите пролетни води от река Места към каскадата "Въча", както и какво ще стане, ако към каскадата, в която влиза и "Цанков камък", се влеят високите води на Места. Част от парите в размер на 366 590 лв. лидерът на ДПС получил веднага след сключването на договора и декларирал пред Сметната палата в последната си декларация за доходите и имуществото на държавни служители, министри и депутати. Останалата сума ще трябва да посочи в тазгодишната си декларация, чийто срок за подаване изтича през април.

Несъстоятелните оправдания

В опита си да защитят Ахмед Доган в публично неизвестното му досега амплоа на "специалист" по хидроенергетика колегите му от ДПС достигнаха завидни висоти. Превърналият се в личен негов говорител в последните дни Камен Костадинов надълго и нашироко обясни, че Доган по цели нощи четял книги и учебници по темата за алтернативните енергийни източници, че постоянно се срещал с учени от БАН. Бил почетен член на водородното дружество и дори имал лаборатория в т.нар. сарай в Бояна. Висока оценка на познанията на Доган в хидроенергетиката даде и Данаил Тафров. А председателят на българското водородно общество акад. Александър Попов увери пред БНТ, че лидерът на ДПС имал големи търговски познания в сферата на водородните технологии. И обясни как Доган изпращал хора от бизнеса, за да помогне да се създаде институт за водородни технологии. С тия обяснения лидерът на ДПС трябваше да получи и научно алиби, с което да оправдае статута си на консултант и парите, които е получил за тази му дейност.

Тези оправдания обаче изглеждат несъстоятелни и дори нелепи на фона на скандала около договора на Доган. Като мандатоносител на правителството на Сергей Станишев и преди това като партньор на НДСВ в кабинета "Сакскобургготски" лидерът на ДПС влиза в бизнес отношения с фирма, която е печелила обществени поръчки от държавата за милиони. Ето няколко примера: за 2005 г. общата стойност на спечелените поръчки от "Минстрой" е 9 млн. лв., като най-големите са за мини "Марица-изток" - Раднево, "Електроразпределение Столично" и за община Девин. На следващата година стойността е близо 31 млн. лв., като най-голямата е от мини "Марица-изток" за малко под 14 милн. евро. За 2007 г. общата сума на поръчките на "Минстрой" е 7 млн. лв., като между тях има такива от НЕК и "Булгартрансгаз". За 2008 г. стойността на поръчките е 1.870 млн. лв. През миналата година, когато свърши мандатът на тройната коалиция, "Минстрой" печели "като за последно" само една поръчка, но за 25.5 млн. евро, отново с мини "Марица-изток".

Заедно с това през 2004 г. "Минстрой холдинг" получава концесия за добив на инертни материали за три находища в община Златоград като две от тях са за 35 години, а едната за 12 години.

Също толкова несъстоятелно е и обяснението за координиращата роля на Доган в проекта за прехвърляне на водите от река Места към язовир "Доспат". Защото двама от ангажираните да работят по него - Данаил Тафров и Ани Христова, са свързани с "Минстрой" и посредничеството на лидера на ДПС изглежда излишно, а и доста по-скъпо от платеното на екипа. Първият е бил прокурист до март 2009 г. в "Алпине България" АД, където Николай Вълканов държи 49% от капитала на дружеството чрез фирмата си "Бългериън еко проджектс". А Христова в момента е асистент-ръководител на строителството на "Цанков камък", където пък фирмата на Вълканов беше подизпълнител.  

Що се отнася до най-нелепия аргумент за почетното членство на Доган във водородното дружество, трябва да припомним, че преди две години като кмет на София Бойко Борисов също получи диплома за почетно членство там.

Въпросите

Парламентарната комисия за борба с корупцията тепърва ще изяснява дали лидерът на ДПС е бил в конфликт на интереси, като е получил пари от "Минстрой". Дали в случая става въпрос за "пране на пари, лобиране или търговия с влияние за оказване на натиск върху държавни структури", както каза председателят й Димо Гяуров. Едно обаче е сигурно - Ахмед Доган трудно ще обясни въз основа на какво е получил внушителната сума. Ако се окаже, че средствата са от финансирането за строежа на хидровъзела "Цанков камък", премиерът Борисов ще е прав, че "Доган е получил пари от държавата", при това по време, когато ДПС е било мандатоносител.

Ако пък от ДПС се окажат прави, че трудът на Доган няма нищо общо с "Цанков камък", а е финансиран изцяло с частни средства на фирмата на Николай Вълканов "Институт по строителство и минно дело", тогава възниква въпросъта защо е било необходимо да се отделят близо два милиона лева за изготвянето на такъв проект, след като по каскадата, която ще свързва язовир "Доспат", "Цанков камък" и язовир "Въча", няма все още предвидено държавно финансиране (по думите на бивш директор на НЕК). И след като според бившия зам.-министър на екологията Любка Качакова вече има изготвени такива проекти.   

Мултиобръчът около Доган

Когато през 2002 г. Ахмед Доган присъства на тържественото откриване на закупените от "Минстрой" (тогава в структурата на "Мултигруп") мини на ГОРУБСО - Златоград, заедно с покойния собственик на корпорацията Илия Павлов, това не е само заради приятелството им. С навлизането на холдинга в Смолянския регион Доган видя възможност чрез икономическите лостове да печели електорат. Това беше районът, в който дотогава движението все не успяваше да спечели депутатски мандат, въпреки че на Доган много му се искаше. Инвазията на "Мултигруп" продължи и след убийството на Павлов година по-късно чрез бившия й вицепрезидент Николай Вълканов и частта от корпорацията, която той наследи - "Минстрой холдинг". По време на предизборната кампания за парламентарните избори през 2005 г. беше тържествено открит лично от Доган СПА хотелът "Орфей" в Девин, собственост на Николай Вълканов, а лидерът на ДПС призна, че лично е инвестирал в него. Тогава схемата работни места срещу гласове проработи и Доган реализира мечтата си за пробив сред българомохамеданското население в Смолянско, като спечели един депутатски мандат. В същата предизборна кампания Николай Вълканов се оказа най-големият спонсор на ДПС, като чрез няколко свои фирми дари около 80 хил. лв. на движението.   

По ирония тъкмо това икономико-политическо приятелство сега стана причина за един от най-големите скандали, свързани с името на Доган. За разлика от преди обаче, когато парите около Доган бяха намеци, метафори и той все успяваше да се измъкне без щети, сега сумата е реална. И на негово име.

*В началото на прехода групировката "Мултигруп" беше символ на съмнителен произход на капитали и злоупотреби с публично имущество

Ако досега сте усещали с кожата си, че с морала на Ахмед Доган и ръководената от него партия има някакъв проблем, от миналата седмица вече имате милион и половина доказателства. Тогава в. Труд публикува подробности от "консултантския" договор между политика и бившата фирма на "Мултигруп" - "Минстрой", според който лидерът на ДПС получава 1.5 млн. лв. хонорар. Това може да се окаже законно, но без никакви съмнения е неморално. Очевидно Доган не разбира от хидроенергетика и следователно парите са му платени за друг тип услуги.

Новото в случая всъщност е конкретиката по него - документите и размерът на сумите. Иначе те отразяват модел на работа, който лидерът на ДПС никога не е криел. "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка. Ако щете, винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила." Това каза Ахмед Доган два дни преди парламентарните избори през 2005 г. в "Шоуто на Слави", където разви идеята си, че около всяка партия има обръч от фирми. И продължи: "Просто е. После има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н." Даже даде нагледен пример с тогавашното предизборно обещание на ДПС, че ако ромите от пловдивския квартал "Столипиново" гласуват за движението, ще им бъде уреден въпросът с изключения заради неплатени сметки ток. "Въпросът беше решен. Моята молба към австрийската фирма (EVN).....направих опит, познавам фирмата, помагал съм. Така се прави политика, иначе няма", заключи той. Измерено в резултати от изборите тогава, услугата на австрийската фирма донесе близо 12 хил. гласа за ДПС (един депутатски мандат), повечето от които дойдоха от ромския квартал. Колко още е струвала "усмивката" или "съдействието" на лидера на ДПС на фирмата и срещу какво, могат да кажат само той и хората от електроразпределителното дружество.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Няма какво да се лъжем нито предишното управление, нито сегашното, нито което и да е правителство в България може да приложи закона спрямо Ахмед Доган.

  Защо е така, нека премиерът обясни.


 • 2
  oserv avatar :-|
  Patilan

  "....където разви идеята си, че около всяка партия има обръч от фирми."

  Ехоо, Земята вика Капитал !!!

  За какви идей става въпрос ? Това не е идея, а факт виден и за малолетните . Ако си мислите, че в Германия или УСА не е така, то си махнете розовите очила !

  @u2h2
  Ще мине много време и услия за да се премахне явлениято Доган.
  Проблемът обаче не е в Доган, а причините за възхода му.
  Причините, лично според мен са доста по-различни.
  Властта и влиянието на Доган са дадени предимно от .... нас самите !

  Това което убягва на всички (поради хракатерната ни заслепяваща омраза към всичко ралзично), е че Доган е избран от етноси, много по - развити в социално отношение. И цигани и турци, имат нещо което ние за 1300 години не успяхме да възприемем - Обединението на една нация е прави силна. Нас обче нито притчни за снопове стрели, нито голи надписи на народното събрание, нито историята ни изпълнена с разединения могат да ни променят.
  И така, ако не е Доган, ще е Петкан, или Драган, но винаги ще има кой да ни тъпче. Щом едно малцинство може да е по-орагнизирано и нас.

  С две думи, и причините за възхода - национално разединение, а начините за отстранението му е - национално обединение.

 • 3
  huku avatar :-|
  Huku

  Ето ТОВА вече Е ИЗСВЕТЛЯВАНЕ на сивата икономика!

 • 4
  quebecer avatar :-|
  Quebecer

  Колко ли още фирми е консултирал хидроенергийният експерт?

 • 5
  bira avatar :-?
  Bira

  не е ли време и австрийците да погледнат по-отблизо фирмата алпине-бау?

 • 6
  schlupf avatar :-?
  Нищо лично

  Боже, ако вкара Доганя в затвора, Бойко ще управлява доживот :)))

 • 7
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  До коментар [#6] от "schlupf":

  Ех, мечтиии..... Това няма да се случи докато Доган е жив....

 • 8
  schlupf avatar :-P
  Нищо лично

  До коментар [#7] от "u2h2":

  Бе ще поживеем, ще видим :) Допреди 1 година ни се струваше абсурдно Доган да е на мерника на медиите, а гледай сега какво става. Тая сапунка взе да става доста интересна!

 • 9
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Осман Октай напоследък каза много истини. Уважаемите господа/жи/ в правната система обаче предпочитат да се правят на ощипани госпожици, вместо да го привикат като свидетел по делата. Нека видим имат ли тежест думите му и готов ли е да свидетелства по подобни дела, което доказва връзки, подбуди - т.е. поддържа тези на обвинението.
  Казусът е дали прокурорите вършат работа или дали нарочно вкарват куци обвинения, за да НЕ СЕ стига ДОРИ до процеси.
  Показателно е обвинението срещу Мургина, където функционери на ДПС са също замесени... Въпросът е: Съдебната система театро ли играе и ако да, поне да им плащаме заплати като в провинциален театър, а не средно 2500 лева, без екстрите!

 • 10
  fiona avatar :-?
  fiona

  Тази работа в "Труд" не се е появила самосиндикално. Щом го захапаха така усърдно, значи може и да му е дошло времето, а?...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK