Късо съединение

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов може да се окаже така търсеният магистрат на "октоподите"

"Аз няма от какво да се защитавам", повтаряше този четвъртък председателят на Софийския апелативен съд (САС) ген. Веселин Пенгезов. Причината - ден по-рано в. "24 часа" обяви, че "запознати" (без да стане ясно кои и с какво точно) са "разпознали" именно Пенгезов като висшия магистрат, който според вътрешния министър Цветан Цветанов е помагал на Алексей Петров и останалите обвиняеми по разследването "Октопод".

На въпросната пресконференция Веселин Пенгезов обяви, че е взел решение да пусне молба до Върховната касационна прокуратура, с която да поиска да бъде проверен. Посъветван от председателя на Върховния касационен съд, Пенгезов е взел решение, докато проверката тече, да излезе в "домашен отпуск".

Докато ген. Пенгезов повтаряше мантрата "няма от какво да се защитавам", съзнателно или не той направи няколко разкрития, които без съмнение ще се окажат началото на поредният скандал, обвързващ магистрати, специални служби и висши фигури на изпълнителната власт.

Пъзел с повишена трудност

Веселин Пенгезов беше избран за председател на САС миналия април и това не мина без скандал. Той е военен магистрат от кариерата, като допреди да бъде избран, ръководеше Софийския военноапелативен съд. През 2005 г. група членове поискаха отстраняването му с мотива, че сериозно е "накърнил престижа на съдебната власт и правилата на професионална етика". Производство срещу него обаче така и не е образувано.

През пролетта на 2009 г., Пенгезов се самопредложи за председателския пост на САС и необяснимо за магистратската общност съветът го предпочете пред две съдийки от съда, които се ползват с доверие и уважение от колегите си. Решението на ВСС накара магистратите в апелативния съд да направят подписка срещу непредвидимата кадрова политика на съвета. Няколко седмици след избора на Пенгезов той беше засечен да празнува рождения си ден в компанията на членовете на ВСС Цони Цонев (председател на комисията за професионална етика), Георги Гатев, Георги Шопов (председател на комисията за атестиране), Стефан Петров (председател на комисията за конфликт на интереси във ВСС) и Иван Колев.

Неясните мотиви за избора на Пенгезов повдигнаха съмненията, че той не е назначен заради качествата си, а защото е близък до една или друга партийна централа.

Софийският апелативен съд е от ключово значение - той е втора инстанция на окръжните съдилища от цяла Западна България, включително и на Софийския градски съд, който пък разглежда исканията за задържане под стража по делата на ГДБОП (като например операциите "Наглите" и "Октопод"), както и по разследвания срещу лица с имунитет (магистрати, народни представители, министри). Именно в светлината на решаващ съд по тези дела САС привлече вниманието на вътрешният министър Цветан Цветанов, който остана видимо недоволен от решението на апелативните магистрати да не задържат Антон Петров-Хамстера, а впоследствие да наредят и освобождаването на по-голямата част от задържаните по операцията "Октопод" (в ареста останаха само Алексей Петров и Марчело Джотолов). Гневът на Цветанов срещу съда обаче беше лишен от конкретика и имена: "Има висш магистрат, съпричастен към "Октопод", и той все още е в съдебната система."

Всекидневникът "24 часа" разпозна именно Веселин Пенгезов като въпросния висш магистрат, което стана причина и той да свика пресконференция, на която да оправдае твърденията в публикацията.

Фикс идея

Веселин Пенгезов категорично отрече да познава някой от задържаните "октоподи" или да е контактувал с тях. Той обаче разказа, че 20 минути преди мярката на Антон Петров-Хамстера е получил обаждане от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, в което той му е казал, че в агенцията има анонимен сигнал срещу него и съдия Мина Топузова. В него се твърдяло, че "генерало" е взел 50 хил. евро, за да освободи Хамстера.

Хамстера действително беше освободен от ареста, но едва ли Пенгезов има каквато и да е било заслуга за това - най-малко поради факта, че съдиите, които гледаха мярката му за неотклонение, са сред най-върлите противници на "генерала".

Веселин Пенгезов разказа, че сигналът срещу него е бил показан и на съпругата му, която тогава е била служител на пресцентъра на ДАНС. След като друг състав на САС не задържа всички обвиняеми по "Октопод", съпругата на Пенгезов е напуснала агенцията. По думите на председателя на САС това e станало, защото тя не можела да работи повече в тази обстановка, без да уточни точно за какво става дума.

"Не е сериозно да го коментирам това твърдение", заяви по телефона председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, а ден по-късно заяви, че в агенцията няма данни за Пенгезов.

Въпреки че първо отказваше да свърже вътрешния министър Цветан Цветанов с разкритието на "24 часа", Пенгезов няколко пъти правеше намеци, че именно той е човекът, който е нарочен за "октопод": "Цветанов има фикс идея да арестува съдия. Нека да дойде и да ме арестува, да видим как ще стане това."

Ден по-късно вътрешният министър отрече заключението на Пенгезов, като каза, че няма такава фикс идея: "Не знам защо чак такава голяма истерия по този случай, защо г-н Пенгезов се припозна. Не съм имал предвид нито едно име, което да съм споменавал някъде по някакъв повод. Това, че някой се припознава и се възприема в тази си роля, е негов проблем."

След като изчерпа въпроса с Цветанов, Веселин Пенгезов лансира хипотезата, че атаката може да идва от самия Алексей Петров, който бил способен да дирижира подобно нещо "дори и от ареста". Председателят на апелативния съд дори каза, че и преди е получавал "опосредствани" заплахи от Петров във връзка с конкурса за председателския пост на Военноапелативния съд преди години. Там негов конкурент бил Стойко Стоев - по думите на Пенгезов - достатъчно близък до Алексей Петров.

Айде отново - конкретно с имена

Въпреки спорната личност на Пенгезов проблемът при поредната серия от филма "Корупция в съдебната система" е познат до болка - липса на конкретика, надмощие на слуховете над фактите, бездействие на компетентните органи. И действително - ако службите имат информация за корупционно поведение от страна на Пенгезов, по-добре да я проверят и отработят, вместо да я "изтичат" контролирано в медиите.

Факт е, че от месец вътрешният министър Цветан Цветанов вкара в обръщение темата за корумпираните магистрати, но до този момент думите му нямат никакво покритие.

Ден след конференцията най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, изпрати отворено писмо до ВСС с което поиска съветът да се сезира незабавно. "Ако вие не покажете решимост всеки път чрез факти да противостоите на негативното говорене срещу съда, това ще обезсмисли труда на многобройните честни магистрати. В същото време няма да отговори на очакванията и на магистратската общност, и на обществото да се съобразите с препоръките от последния доклад на Европейската комисия", се казва в писмото.

Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев обясни, че съветът ще обсъди случая чак в понеделник, защото повечето членове на комисията били на конференция.

Това силно контрастира с реакцията на ВСС отпреди седмица, когато съдията от Върховния административен съд Панайот Генков беше засечен в един ресторант с дупнишкия бизнесмен Ангел Христов. Тогава начаса Цонев се самосезира и дори отиде с Николай Бареков да прави "следствен експеримент" в ресторанта.

Дали приятелството на някои членове на съвета с Веселин Пенгезов е причина за мудната им реакция можем само да гадаем. Сигурно обаче е, че колкото по-бавно бъде изяснен този скандал, толкова по-голяма ще бъде щетата. Което е глупаво и вредно, защото дъното за доверието в съдебната система отдавна е достигнато.

Етикети

Октопод
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  merkel avatar :-|
  merkel

  Капитал, как на никой не му направи впечатление САМОПРИЗНАНИЕТО на висшия съдия Пенгезов че трактора го е заплашвал и двамата са имали конфликт???

  Петров не само мина през апелативния съд, но и е в ареста вече повече от месец! Защо Пенгезов е МЪЛЧАЛ толкова време и не е съдействал на МВР??? Айде преди това да кажем че го е било страх но откакто е операция ОКТОПОД защо висшия съдия е мълчал и не е помогнал на МВР с информацията че е един от заплашваните от трактора? Това е голяма бомба и се надявам да я развиете! Според мен съдията се изпусна и не знае какъв автогол си вкара!

  Ето го точния цитат:
  "Навремето получих съобщение от него чрез посредник, че може да пострадам, ако не се оттегля."

 • 2
  vallia avatar :-|
  vallia

  Цв. Цветанов имена не е споменавал. Гузен, не гонен бяга. Та и Пенгезов така. А го направиха председател на САС по комунистическа линия. Справка - с кого е празнувал рожденния си ден - комунист до комуниста.

 • 3
  johny avatar :-|
  Johny

  Браво на Капитал и на Росен Босев!!!
  На всички ни е ясно защо "генерала" се държи така, но на мен, а предполагам и на повечето нормални хора не ни е ясно къде са тези "многобройни честни съдии", къде ги крият, че 20г не можем да ги видим.
  Виждаме как "много честни съдии, определят 300кг амфетамини" за лична доза. Видяхме една "честна съдийка" от Варна, която спестила от закуски около 80 000лв. А със сигурност за Хамстера са си разделили поне 50 000 евро, защото едва ли "честните съдии" ще си слагат имената ей така по вестниците за слава.

 • 4
  a3 avatar :-P
  аз

  с генерали като него сме на една малка крачка от края на държавата....

 • 5
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Вече съвсем на мога да разбера "онова това ли е или това онова?"

 • 6
  sprint avatar :-?
  sprint

  Прав се оказва Цветанов за всичките си твърдения. Първо ето че вече има саморазпознал се висш магистрат и то скандален. Не Цветанов а 24 часа посочи Пенгезов за корумпирания. Цветанов се оказа прав и за връзките на Ал.Петров с ВСС. Пенгезов посочи Стойко Стоев за близък на Ал.Петров. ВСС трябва да го разследва това твърдение на Пенгезо да го обясни. Очакваме да разработите темата за рождения ден на Пенгезов как тка половинта ВСС са му гости да се направи следствен екперимент. Друго твърдение на пенгезов е че е уредил жена си на работа в ДАНС като е разговарял със Сертов и хоп тя е на работа това какво е .....
  Въобще Цветанов се оказва прав за своите твърдения. До сега каквото е казал все излиза и е подкрепено с истински факти. Това че съдебната система си завира главата в пясъка и не иска да види очевидното не е важно за обществото то достатъчно добре се ориентира кое е истина и кое не. Разните юридически акробатики и гимнастки и пепел не са важни за хорат. Хората вярват на Цветанов, а не на съдиите това са фактите. Повечето съдии се опитват да правят хората на глупци без се замислят че раздават правосъдие на народа, на хората, а не в името на капсулирана съдена система. Правосъието обслужва обществото а не съдебната система. Осветяването на разни групи спира тяхната дейност и МВР поне в този момент показва ясно кой има воля в България да се случват нещата.

 • 7
  liuba avatar :-|
  liuba

  След текста на пресконференцията и статията:
  И да си честен, ако си съдия Тези дни, не може да се оправдаеш. Да кажат, че са те припознали, пък ти не се коментирай и не се разпознавай. Класика скроена шапка и манипулация на общественото мнение.

  При всички припознавания тези дни и при писмото на Ахмед Доган до мадам В, където той дава в писмен текст, че й е плащано и поръчвано да пише, си струва да се проблемне, че водещаТа новина е без източник (и на анонимен не се позовава). Царят е гол, а новината е със схема на класика поръчкова статия. Без източник, без автор, със скелета на партенкова статия - 1 изр с новината, следва щипка косвено инфо не точно за драмата, после пространно друга гореща тема - доклада на Комисията само с думите на Цветан Цветанов и само през неговата гледна точка. Най-накрая, но все пак - позицията на потърпевшия. Който, като се коментира, се припознава:

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=425593

  Освен първото, най-интересно в анонимката в 24 часа е посл. изречение - адвокатите на Алексей Петров твърдят, че от събраните до момента доказателства не може да се докаже участието му в престъпление. А ако според Закона е така? Вчера адвокатите му са подали молба в съда за освобождаването му, казва анонимката в предпоследното изр. "Вчера" е и денят, в който е била написана статията (днешните вестници са вчерашни).

  Не просто ДАНС и МВР, а статията с фалшива новина оказва натиск върху съдията. Фалшива, защото новината няма произход и... е дошла от небето?

  Пак за мадам В и мосьо Доган - топ новината с признание за плащани пари от политик на журналист, поръчани позиции и налагане на влияние. Знаем, че стоката се заплаща не само в брой, а в натура, реклама, влияние и др форми. Или от позиция на сила. Споделено е впечатлението е за МВР. Това са може би 60 000 човека?, но МВР се асоциира с полицаи и министър, който го представлява и отговаря за себе си, него и тях. Не ме интересува кой точно е източника - анонимите си играят на конспиратори. Някой ден може и до затвора да стигнат - клевета, търговия с влияние? Но МВР знае, както показва играта със съдиите, важно е какво мислят за тебе другите - общественото мнение :-)).

  Много сме дето искаме Цветанов да заведе лошите и Октопода до затвора. Хайде да го направи със закона. Така всички ще са убедителни - МВР, съдиите и лошите, че са лоши. И всички ще са според 1 аршин – закона. Проучванията показват, че общественото мнение ще одобри.

  Интересното от цялата постановка е какво правят специализираните съвместни екипи на прокуратура и МВР? Защото това е най-рекламирания и успешен според тях начин, с който борят и бият престъпност – МВР и прокуратурата в екип. Ако събраните доказателства издишат и не са добре преценени, понеже работата на МВР е да хваща (но законно), а не да познава "дебрите" на закона. Къде е прокуратурата в общата работа по случаите? Защото прокурорите доказват пред съда съобраз(е)но със закона и някак си знаят как законно да вземат иззетите доказателства и задържани, с какви доказателства какви обвинения могат да докажат...

  В цялата ченгесарска история и припознавания:
  10х на Росен Босев, че показа мъглявината в образа на Пенгезов, червените връзки и на ВСС и за МВР и ДАНС да докажат или да мълчат. 10 х за публикуването на пресконференцията, оттук лична оценка и инфо. Нямам мнение за Пенгезов, защото нямам идея за делата му. В пресконференцията казва, че прокуратурата трябва да помогне на МВР. Но вслучая за мен е постъпил достойно. 10 х на Петя Владимирова за анализа й тия дни в Дневник - и аз се съмнявам в съда, а в анализа й може да видиш къде МВР не е спазил закона и съда става уязвим.

 • 8
  liuba avatar :-|
  liuba

  До коментар [#3] от "Johny":

  В бг не е черно - бяло. От червените връзки на Пенгезов не следва автоматичво, че Този път не е защитил съда. Или примерно има няколко журналиста, които са били свързани с ДС, но последователно имат яки позиции. За мен важат отделните позиции... Не винаги са последователни, но както каза един прокурор скоро въпрос на избор на коя страна заставаш.

 • 9
  4itatel avatar :-?
  Elena Dimitrova

  Този човек идва от Военна прокуратура,което означава,че е "мръсен",защото знаем,че Филчев пращаше във Военна прокуратура делата,които искаше да бъдат забатачени и забравени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход