Едно към едно: Веселин Пенгезов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Едно към едно: Веселин Пенгезов

Едно към едно: Веселин Пенгезов

Пресконференцията на председателя на Софийския апелативен съд - откровено за Октоподите, Алексей Петров, ДАНС, Цветан Цветанов и... независимостта на съда

9806 прочитания

© Надежда Чипева


Фотограф: Надежда Чипева

Свиках днешната пресконференция за да изразя позицията си по отношение на публикация в столичен ежедневник в която публикация, цитирам дословно, е записано на заглавната страница - "Разпознаха съдия Пенгезов като приятел на Октопода". Аз смятам да бъда максимално кратък. Към настоящия момент, аз нямам срещу какво да се защитавам и едва ли не следва да опровергавам слухове. Но тъй като съм не само съдия Пенгезов, но и съм ръководител на най-големия апелативен съд в страната и освен да защитя моята чест и достойнство, аз трябва да защитя честта и авторитета на тази институция, която правораздава на 1/3 от страната и може би на 95% от най-значимите обществени дела в страната. Какво смятам да направя към настоящия момент. От утре, аз съм в домашен отпуск, който е разрешен от председателя на ВКС. Мотивът ми да изляза в домашен отпуск е желанието ми случаят да бъде максимално изяснен и то от компетентните органи. За мен единственият компетентен орган, който би могъл да даде адекватен отговор е ВКП, поради което смятам да депозирам молба до главния прокурор за извършване на предварителна проверка по обстоятелствата, които са изнесени в тази публикация и въобще по обстоятелствата, които са изнесени и от изказването на министър Цветанов. Ще помоля резултатите от тази проверка да бъдат огласени публично и едва тогава бих предприел необходимите мерки да защитя честта си по съответния законоустановен ред, защото освен магистрат аз съм гражданин на републиката и се ползвам от всички права, които са регламентирани от Конституцията на тази република. Вярвайте ми, повече не бих могъл да ви кажа нищо, защото пак повтарям, би следвало към настоящия момент аз да опровергавам клюки. Което за мен най-малко е под достойнството ми. Нека да бъде извършена проверка по съответния ред. Ако имате някакви въпроси към мен съм готов да отговоря, но много моля максимално кратки въпроси, аз ще бъда съвсем кратък.

-Не се ли припознавате в това изказване днеска в думите на Цветанов, че ще искате и вие проверка. Това ми звучи като припознаване*

Не, по никакъв начин. Но в края на краищата се цитира моето име. Цитира се моето име във вестник, а не в изказа на министър Цветанов. И аз затова казах, че едва ли не трябва да опровергавам слухове.

-Господин Цветанов, няколко дни преди мярката на "Октопод" да сте получавал обаждане от г-н Йовчев, шефа на ДАНС и той да ви е казвал, че в ДАНС има сигнал за 50 хил. евро, които вие сте взел за да бъдат пуснати хората от "Октопод"?

Няколко дни преди мярката?

-На Алексей Петров. Около мярката.

Не, не, не, не... Няколко дни преди мярката на лицето Антон Петров, така наречен Хамстер. Но това беше мярка за неотклонение в предишно производство, а не за октоподите. "Наглите" така да ги наречем. Действително аз получих обаждане от Цветлин Йовчев. При това обаждане той ми каза: "господин Пенгезов срещу вас в ДАНС има анонимен сигнал". Не ми е казвал какво е съдържанието на този анонимен сигнал. Моят отговор беше: "Колега Йовчев, аз с анонимни сигнали не се занимавам. Ако имате желание работете по този анонимен сигнал."

-Вие заинтересувахте ли се какво има в този сигнал?

Просто не ме интересува.

-Обвързано ли беше това обаждане с някакво очакване вие да въздействате на съда да вземе мярка за неотклонение?

Знаете ли, може би се получава едно голямо, ама много голямо заблуждение. Не знам поради каква причина. В края на краищата, аз ръководя структура и по силата на закона осъществявам организационно и административно ръководство на Софийския апелативен съд. Аз не съм началник на съдиите в този съд. Аз се занимавам с администрирането на делата. И по никакъв начин, повтарям, по никакъв начин не бих могъл да въздействам върху вътрешното убеждение на съдиите. Недеите да забравяте, че Софийският апелативен съд правораздава в състав от трима съдии - това са трима магистрати със стаж над 10 години - минимално изискуемият. Как бих аз могъл да въздействам на трима магистрати.

-Това не пречи някой да го е очаквал от вас?

Вижте в края на краищата има други структури, където има йерархична зависимост на власт и подчинение. Това са МВР, това е Прокуратура на Република България. Кой какво очаква - аз много съжалявам.

Упражнявам професията си, може би след един месец ще станат 24 години, само в тази съдебна палата. Не съм си позволил по някакъв начин да повлияя на колегите.

-Добре вие усетихте ли го като някакъв натиск?

Не, по никакъв начин, дори аз... за мен беше просто някакво дружеско обаждане.

-А редно ли е да получите дружеско обаждане при положение, че сигналът е срещу вас?

Ами вижте аз съм публична личност. Даже в този момент в който провеждаме тази пресконференция, може би някой някъде си разговаря за мен. Казвам ви отново, аз съм 24 години в тази съдебна палата. Недеите забравя, че през тези 24 години, може би допреди една година, аз работех в структура, която беше компетентна да разследва дела за престъпления извършени от служители на МВР, включително и от служители на ДАНС. В края на краищата може да е останало неприятно чувство на някой или у някои.

-Бихте ли казали как си обяснявате съвпадението, че съпругата ви беше уволнена от ДАНС покрай мярката...

Отново грешка, съпругата ми не е уволнена. Съпругата официално е напуснала по нейна молба. По взаимно съгласие. Съпругата ми дойде и ми каза: "Аз не мога да работя повече в тая обстановка." След което аз я посъветвах да си подпише заявлението за напускане, така че съпругата ми не е уволнена. Нека да бъдем... аз обичам точно фактите да се излагат.

-Каква е била обстановката?

Не съм се интересувал, защото структурата ДАНС не ми е в приоритетите.

-Вие в качеството си на военно-апелативен съдия комуникирал ли сте си с Алексей Петров в качеството му на съветник в ДАНС. И още един въпрос, Алексей Петров беше ли на тържеството за рождения ви ден?

Така. Вчера ми зададоха въпроса от "24 часа" - "Познавам ли някой от кръга на "Октоподите", включително и Алексей Петров?". Аз имам две деца. Заклевах се в тях. Аз не познавам нито един човек от тези хора. Нито съм имал досег, нито съм го виждал на живо Алексей Петров. Алексей Петров никога, по никакъв повод не е бил канен за да бъде на моя рожден ден. Пак ви казвам.

-И служебна комуникация не сте имали?

Нито служебно, нито по какъвто и да е било повод познавам някой от кръга на т.нар. "Октоподи". "Октоподи" ги приемаме тия по последната мярка седемте човека, нито от кръга на тия така наречени "Нагли". Аз долу-горе се запознах с имената им, когато мярката за неотклонение постъпи за разглеждане в Софийския апелативен съд.

-Това ли единственото обаждане, което сте получавали от Йовчев. Или има обаждане от Цветанов по повод някои мерки?

Не.

-А вие как си обяснявате - защо шефът на ДАНС вие се обажда по този начин...

Ами може би нещо колегиално отношение, знам ли го.

-Ама вие не го попитахте?

Не, не, не. Вижте, знаете ли. Знаете ли - много пъти са ми съобщавали, много пъти са ми казвали, че някой, някога, нещо казал за мен, че някой, някъде написал донос за мен.

-Това не е някой... това е шефът на спецслужба...

Ами вие мислите ли че... примерно на моето бюро сега има четири-пет жалби срещу съдии от моя съд, от някои хора, които смятат, че делото им е решено неправилно и по този начин те са извършили престъпление и аз трябва да сезирам главния прокурор. И аз действително ги пращам по компетентност на главния прокурор. В момента има един, който ми пише постоянно - "Ако ти не уволниш жена ми от градския съд ще ти видя сметката." Това е може би пета жалба вече. Така, че съжалявам много - да обръщам внимание на такива щуротии. Доста съм възрастен.

-Да се абстрахирате от това, че сигналът е бил срещу вас. Редно ли е да получава обаждане човек срещу когато е подаден сигнала....

Действително такова обаждане имаше.

-Ама редно ли е...

Не съм го взел на сериозно. Разбирате ли, просто...

-А защо взимате това което излезе в столичен вестник на сериозно? То пак е клюка...

Тук касае... Вижте, в крайна сметка, този вестник има един голям, голям тираж. Ама много голям тираж. Това нещо ще го прочете и майка ми. Това нещо ще го прочете и брат ми. Това нещо ще го прочетат и всички мои приятели. А разговорът с Йовчев е просто тет-а-тет. Какво е станало всъщност?

-Господин Пенгезов вие сам казахте, че това обаждане е било около мярката за Хамстера.

Не около мярката... двадесет минути преди мярката за Хамстера беше.

-Еми, съвсем...

Еми аз какво да направя. Аз не съм в състава.

-Ето вие сам сте направили логическо... връзка

Ама така е. След това направих връзката.

-И тя каква е?

Еми никаква за мен. В края на краищата, съставът влезе и мисля, че мярката за неотклонение на Хамстера беше парична гаранция.

-Двадесет хиляди лева...

Да. Двадесет хиляди

... и МВР много се ядоса...

Ами сега...

-Вие да виждате някаква оперативна игра с това обаждане на шефа на ДАНС?

Не. Вижте, вижте... Пак ви казвам, 24 години съм се занимавал с дела срещу хора от тази система, така че оперативните игри са ми по-познати отколкото на, така, най-...

-Тогава как си го обяснявате, щом сте 24 години в тези среди...

Не съм обърнал внимание защото 24 години съм тази среда.

-Вие не обръщате внимание?

Ми не обръщам внимание, защо трябва да обръщам внимание.

-А как български журналисти ви разпознаха в едно изказване на вътрешния министър?

Извинявам се. Не можах...

-Как български журналисти, все едно от кой вестник...

Не пише. Не пише кои са ме разпознали.

...ви разпознаха в изказването на Цветан Цветанов.

Не пише кои са ме разпознали.

-Аз ви питам, как според вас, ви разпознаха в изказването на вътрешния министър?

Вижте, в края на краищата, сега ако тръгнем много да си обясняваме търсим мотива. Търсим поръчката.

-Точно това ви питам.

Търсим мотива. Няма да ви обяснявам как се търси мотив, търсете вие мотив, ще стигнете до някой човек, ще видите поръчката и ще видите кой ме е разпознал.

-Къде е поръчката, от кого е?

Мммм, не желая да коментирам.

-Ама аз ви питам в момента?

Вие ме питате, аз не желая да отговоря на този въпрос.

-Как според вас стана това разпознаване. На кого е поръчката?

Ами явно поръчката е до в. "24 часа".

-От кого?

Не зная, не зная, съжалявам. Поръчката може да бъде...

-Вие казахте и че по законовия ред ще си търсите правата, значи ще заведете и дело...

Като мине.. проверката и като излязат резултатите от проверката.

-Значи сте сигурен в това което искате и твърдите и затова ви питам:  На кого е поръчката?

Не бих могъл да ви отговоря. В края на краищата...

-Добре с какъв мотив искат да ви махнат от това място и да влезете в... "Октоподите"? С какъв мотив?

То е обратно. Да ме вкарат в "Октоподите" и да ме махнат. В края на краищата аз съм малко костелив орех. Няма да ви припомням историята с бившия главен прокурор Филчев.

-Напротив, напомнете я.

Ами напомням я. Напомням ви я. В края на краищата, забравих и годината коя беше - неговото голямо желание беше да бъде непременно по някакъв начин организиран състава на съда така, че да бъде арестуван генерал Атанас Атанасов. И от там започна големия конфликт. И в общи линии нещата се развиха по идентичен начин. Тогава не поддадох. Случаят приключи с решение на дисциплинарния състав в което пишеше буквално, че дисциплинарно правоотношение между мен и Висшия съдебен съвет не е възниквало. Защото е било недопустимо. И тия хора, които внесоха дисциплинарката срещу мен, тогава трябваше да понесат наказателната си отговорност. Но, поради ред причини. Знаете, че единият замина насам, другият замина нататък - един посланик, друг се скри някъде другаде в прокуратурата... и такава отговорност не беше реализирана. При положение, че те много ясно осъзнаваха, че това което внасят срещу мен е чиста клевета и набеждаване в престъпление, а съставът на съда се произнесе точно обратното, те трябваше да си понесат отговорност, но за съжаление...

-Сега на кои хора е мотива?

Казахте по идентичен начин...?

-На кого пречите в момента?

Ми търсете мотива и ще стигнете до хората...

-Господин Пенгезов казахте: тогава не поддадох. За какво трябваше да поддадете сега?

Ами тогава не поддадох. "Тогава не поддадох" е неточно казано. В края на краищата, а... Ние тогава бяхме малък състав и долу-горе имаше една възможност - аз трябваше да вляза в мярката за неотклонение. Сега...

-Тоест сега пак има връзка с мярката...

Ми явно има връзки с мерките.

-Ами кажете го направо

Ама какво да кажа направо. Аз ви казвам - търсете мотива, вижте поста ми и ще разберете за какво става дума.

-...

И ви го повтарям - някой иска аз да упражня натиск. Аз такъв натиск не мога да упражнявам.

-И този някой е Цветлин Йовчев.

Не, не, не, не...

-Ами кой е тогава?

В края на краищата, тука са поставени две снимки. Едната е моята, другата...

-На кого?

Ами на Цветанов е.

-Това ли е поръчителят?

А не, не съм казал. Ама много интересно защо са поставени двете снимки.

-В какви отношения сте с г-н Цветанов?

Много добри между другото.

-Обадихте ли му се да го питате дали вас е имал предвид?

Мммм.... до колкото разбрах. През деня той е свирил отбой по някакъв начин в някакви медии, че нямал предвид мене и т.н. и .тн.

-Добре, след като се съмнявате в достоверността на тази публикации...

Вижте, тази публикация бих ви казал, че е една голяма гнусотия. Точно я квалифицирам: гну-со-ти-я.

-Защо тогава искате тази гнусотия да бъде проверявана от главния прокурор?

Ами защото в края на краищата трябва да бъде проверена и един комптентен орган да излезе и да каже: Това нещо действително е гнусотия.

-В края на краищата аз не разбрах кой искаше да упражни натиск, т.е. вие да упражните натиск по мярката за Хамстера. Така и не ми стана ясно?

Никой не ми е искал да упражнявам натиск. Но в края на краищата...

-Нали казахте - по идентичен начин...

... някой явно е искал да въздейства.

Тогава директно Филчев.

-Сега?

Сега нямам директен разговор, съжалявам, но...

-А индиректни разговори?

Еми индиректни разговори - аз ви казах за разговора с Йовчев.

-Значи имате някакви идеи. Какви са вашите идеи?

Нека да мине проверката и ще ви кажа всичко.

-Моля?

Нека да мине проверката и ще ви кажа. Нека да мине проверката.

-Ама вие явно и сега знаете и имате подозрения г-н Пенгезов?

А, не съжалявам. Аз не съм клюкар. Съжалявам много.

-Но знаете кой е комуникирал с вас...

Знам разбира се. Много хора са комуникирали с мен...

-А какво са искали от вас?

Много работи са искали от мен, ама не са ги получили.

-Конкретно по тези две дела?

Не бих могъл да ви кажа.

-Обяснете ни с две изречения - кое е идентичното между двата случая - този който ни напомнихте и този, който е от вчера...

Ами начинът по който се действа: публикация, кофа помия, пресиране... ето това е идентичното.... Вижте, в края на краищата, който и да е... не си ли давате сметка, че той почти е постигнал целата си, вече. В края на краищата, всеки съдия ще си каже, при който задейства инстинкта за самосъхранение разбира се, ще си каже: "Тия удариха генерала. Какво остава за нас."

-Кои?

Ами тия, тия

-Ами назовете ги г-н Пенгезов, защото това е страшно за хората в България...

Не бих могъл да ги назова, защото в края на краищата министър Цветанов не е назовал моето име.

-Тогава "24 часа" са тия. Така ли?

Еми значи.. тия са тия тогава.

-Добре в какви отношения сте с Цветлин Йовчев?

Не го познавам, съжалявам.

-А защо тогава ви се обажда лично за да ви информира...

Не зная, не зная. Казвам ви искрено и откровено, че той ми се обади. Но аз не съм се срещал с него.

-Вие не подозирате ли умисъл в това обаждане?

Е, умисъл в това обаждане... В края на краищата... сега. Вие знаете оперативно мероприятие как се провежда.

-Т.е. това обаждане е част от оперативно мероприятие?

Защо трябва да изключваме.

-Мислите ли че ще станете повод г-н Цветанов да посети Висшия съдебен съвет?

Не, не бих. Между другото аз чрез вас бих приканил ВСС също да вземе отношение по случая, защото, трябва да предприеме някакви стъпки. В края на краищата това е, така уронване престижа на... аз ли съм уронил престижа на съдебната власт, или някой уронва чрез мен престижа на съдебната власт, но мисля, че Висшия съдебен съвет също трябва да вземе отношение по случая.

-Ама по отношение на вестника или по отношение на г-н Цветанов?

Еми по отношение на публикацията във вестника. Факт е тази публикация.

-Ама публикацията е на базата на изказването на министъра?

На каква база? На измишльотини...

-Е как на измишльотини?

Чисти измишльотини. Аз ви казах, това е такава гнусотия, че просто...  не бих могъл да си представя по-голяма гнусотия. Аз, как си представяте - аз да имам връзка с хората, които са отвличали хора? Защото това се споменава с някакви нагли. Как си представяте? Аз да имам връзка и отношение към източването на "Кремиковци"? Боже господи...

-... и че оказвате натиск върху някакви дела?

Е как да окажа натиск. Те казват, че аз имам връзка с тези хора. Значи тази връзка си е от преди. Така казват. Така го разбирам аз. Много странно.

-Много ви моля да говорите с конкретни имена, защото хората ... четат вестници.

Не бих могъл, защото тук не е говорено с конкретни имена.

-Чувствате ли се част от сценария "Трябва да има арестуван съдия?"

Не, не.

-Започна се с Панайот Генков в един ресторант, сега се продължава с вас. Смятате ли, че има такъв сценарии и вие сте част от него?

В края на краищата това му е фикс идея последно време. Да има арестуван съдия. Ами нека да дойде да ме арестува. Да видим как ще стане.

-Ама това е втори опит, втори случай.

Ама нека да дойде, да ме... Защо не ме арестува? Нека да заповядат, готов съм.

-Тогава ще говорите ли с имена?

Вижте аз ви казах максимално допустимото и възможното, което към настоящия момент... Знаете ли, аз пак ви казвам -  с клюки не се занимавам.

-За политически мотив ли става въпрос?

Не бих могъл да коментирам, не зная...

-Много добре знаете...

Ми, съжалявам.

-Защо не искате да го кажете, аз ви задавам конкретен въпрос...

Ми - за политически мотив става дума. Аз не виждам място за политика.

-А за какво виждате?

Виждам място за някакви мерки, някакви теглилки се разхождат.

-Само, че тези мерки и теглилки обслужват нещо друго, какво е това, което обслужват?

Не бих могъл да ви кажа, съжалявам.

-Господин Пенгезов, предстоят важни мерки за неотклонение, които ще стигнат отново до вашия съд. Възприемате ли това, което се случва в момента като част от натиск върху вашите подчинени...

По никакъв начин.

-... които така или иначе бяха атакувани от МВР заради това, че ... петима от октоподите.

Такава преса никога не е упражнявана в интерес на истината.

-... преди малко употребихте думата пресиране...

В края на краищата действително го направиха - медийни изяви, съдът пуснал, съдът взел мярка, съдът трябвало да задържи... просто това е недопустимо. Намесата на една власт в работата на другата власт. Това е просто недопустимо.

-Сега, хубаво е да му ги кажете на министъра тези неща...

... щото не на нас да ни кажете, че някой иска да упражнява натиск за мярката, а на него да му го кажете. Защото какво от това като ни го казвате на нас и не казвате точен мотив и хора и не казвате имена и ние си говорим и къде е тука другата власт и ми е много интересно какво се случва...

Ами в края на краищата вие знаете изявленията на министър Цветанов - той ежедневно това прави.

-Ама вдигнете се от тука и отидете там и на него му ги разкажете тия работи.

За какво да му ги разказвам.

-Е как така за какво?

Начи, моята работа е тук, в този кабинет и в тия зали. Има си Висш съдебен съвет, орган който управлява тая съдебна власт, нека той да се среща с министър Цветанов.

-Вие откъде разбрахте, че ...

Някой ми звънна и ми каза между другото. Ваши колеги

-А защо на вас?

Ами защо на мен - защото двамата сме изтъпанени тук. На кой да каже?

-Вчера още нямаше публикация?

Аз вчера между другото, тази публикация... тази история (публикацията в "24 часа", бел. ред.) я узнах  късно следобед вчера, защото довърших си отчетния доклад годишния, бях на отчетен доклад на Военно-апелативния съд и някъде към три и половина, четири часа, някой ми звънна и ми каза -  "А, бе ти знаеш ли тука, че си бил..."

-Кой?

Ще ви кажа кой... Пармаксисян... от този вестник колежката ваша.

-МВР победи ли съда?

Не ви разбрах?

-Дали МВР победи съда?

Нямало е досега такъв случай в историята. И няма и да има.

-А има ли война между МВР и съда?

Вижте, война между хора, които са високоинтелектуални и други хора... няма как да има. Там не става дума за война, там става дума за...

-Разваляте си отношенията с Цветанов, г-н Пенгезов

Някакви такива игрички... смешни игри, които... тя е с предизвестен край тази война, ако я наречем война. Никой не е успявал досега. Погледнете историята - нашата, най-новата, малко по-старата.

-А как си обяснявате това, че все съдиите са виновни?

Ами... прокуратурата престана да бъде виновна, ако ви прави впечатление в последно време. Престане да бъде виновна и не се споменава.  Има един такъв момент в който аз се съмнявам, че е така естествено, не разполагам с много категорични доказателства, но представете си, че не точно МВР са виновни, а вината е в прокуратурата, която въвежда в някакъв вид заблуждение МВР - че всичко е перфектно направено и е достатъчно за предприемане на каквото и да е било действие. Представете си този вариант, казвам. Щото МВР са си МВР.

-Искате да кажете, че прокуратурата подвежда МВР да прави операции, които ...

Не, не подвежда. Но при финализирането на тези операции, прокуратурата казва - а, тоя път ги заковахме. Всичко е достатъчно и необходимо и достатъчно за примерно за постановяване на една категорична мярка "задържане под стража"... А, да ви кажа за "задържането под стража" - тази мярка се абсолютизира в момента. Значи има куп мерки за неотклонение, които вършат... имат същия превантивен и възпиращ ефект, в края на краищата - домашен арест, в края на краищата - гаранция в пари, при което финансово, в края на краищата, финансово все пак го обременяваш и възможност..

-Но има възможност за натиск върху свидетелите?

Не, не, не. Това е измислена история - възможност за натиск върху свидетелите. В края на краищата - или ги има свидетелите, или ги няма. Значи тия измислени свидетели са просто много измислени - ама той щял да свидетелства, ако този бил в ареста. Извинявайте много, просто това е несериозно.

-Нагледахме се на дела в които свидетелите се отказват да свидетелстват?

Ами щото са такива свидетели. Щото са измислени свидетели. Вие ако искате да свидетелствате за някакви факти и обстоятелства ще се откажете ли да свидетелствате? Кое ще ви накара?

-Зависи...

От какво зависи?

-Да сте се карали скоро с г-н Велчев?

Не, в прекрасни отношения сме.

-А това за възможността прокуратурата да заблуждава МВР хипотетична...

Не съм казал, че прокуратурата заблуждава, възможно е.

-Възможност - хипотетична, теоретична... или имате такива съмнения или наблюдения?

-Значи, възможно е и този вариант

-Защо прокуратурата би искала да прави такова нещо на колегите си от МВР?

-Ами защото в един момент си казах, че прокуратурата и МВР действат толкова задружно, че чак на човек да му се прииска прокуратурата да отиде в изпълнителната власт.

-Ама тя е там, само че не знае...

Еми - вие го казахте това, така, че... На човек му се приисква да е там.

-Какво мисли г-н Груев за скандала. Казахте, че сте го уведомили. Какво мисли той по случая?

Негов беше съвета да изляза в отпуск и да се изясни случая чрез съответна проверка на компетентните органи. Знаете ли с г-н Груев се познаваме от 80-та година. Работили сме заедно. Не съм виждал досега да се е изплашил, да се е свил и да предаде някого. Така, че... фактът, че г-н Груев го избраха в управителен орган на Международната организация на председателите на върховните съдилища, говори, че... е човек с авторитет.  Противно на казаното от г-н Цветан Цветанов, че едва ли не, той е избран като кон без състезание.

-Колко време ще излезете в отпуск?

Докато приключи проверката.

-Ама тя може да продължи...

Когато... Аз имам 160 дни отпуска

-Вярвате ли, че прокуратурата ще извърши безпристрастна проверка?

Надявам се. Познавам г-н Велчев и му вярвам.

-Как приключи все пак разговора ви с Цветлин Йовчев?

Извинете не ви чух...

-Как приключи разговора ви с Цветлин Йовчев?

Това беше. Аз му казах, г-н Йовчев...

-Не, точно - той какво ви каза и вие какво му казахте, важно е защото...

Да, да ще ви кажа. Аз пак повтарям: "Г-н Пенгезов, срещу вас има анонимен сигнал за..." а бе за какво беше...

-пари...

-Много добре си спомняте...

Между другото, този сигнал. На другия ден извикаха съпругата ми, още беше на работа, и и го показаха. Да се запознае лично със сигнала.

-Значи знаете за какво е?

Ама. Вижте, честно да ви кажа, много ми е смехотворно... за пари ставаше дума.

-Колко пари, каква сума?

Не, не съжалявам. Не бих могъл

-Еее... айде сега

Не наистина. Защо - той сигнала си е на яве, защо да ви заблуждавам. Като ви казвам, че не съм го взел на сериозно, защото... просто, няма защо да го...

-Ама за какво ставаше дума...

За Хамстер ставаше дума.

-За колко пари?

Не, съжалявам.

-Извинявайте сигнала е на Яне или на яве?

Анонимен сигнал, който е бил написан - съпругата ми разказа - на диалект: "Генерало взел пари, разделил ги със заместничката си Мина Топузова и след това дали на състава за да освободят Хамстеро." Ей така беше написан сигнала.

-Сигнала е бил свързан с предстоящото освобождаване, т.е. не е имало още решение на съда?

Да бе, да бе, да бе, да.

-Ама г-н Пенгезов нали си давате сметка, че вие току що казахте, че това обаждане е било...

20 минути преди гледане на делото.

...еми ето, това е натиск?

Е, и? Ама как могат да ме натиснат. Ама чакайте, чакайте колеги, много ви моля. В края на краищата има технология за разглеждане на делата в този съд. В началото на всеки месец се прави разпределение на дежурните състави в съда по отношение мерките за неотклонение. Аз не съм си позволил, защото много добре знаете, ако някой ми е въздействал и еди какво си, аз мога да влизам и да председателствам всички състави - не съм си позволил такова нещо.

-А пише ли кой ви е дал парите?

Не, не, не.

-Последно каква е сумата г-н Пенгезов?

Не знам.

-Петдесет хиляди евро сте казал вие на един рожден ден?

Не си спомням... съжалявам.

-Каква е сумата - по-малка, по-голяма.

Не, не, не, не... Съжалявам не мога да ви кажа. Ако искате - дайте, звъннете на Йовчев, пък го питайте.

(смях)

Ама да бе, защо?

-Вие му звъннете?

Какво да му звъня.

-Господин Пенгезов Мина Топузова беше ли в състава, който гледаше...

Не, не, не... Делото се разпределя на докладчик, предишния ден, следобедния час, така, че никой не знае, кой ще гледа делото.

-За това са ви се обадили на вас..

..е нали става 20 минути преди делото...

Да, да 20 минути преди делото се знаеше.

-А той каза ли ви че става дума за такъв сигнал или жена ви прочете на другия ден?

Той беше кратък, защото аз го прекъснах и му казах, че аз внимание на такива сигнали не обръщам, защото съм получавал през живота си много анонимни сигнали и съм ги прилагал към кошчето. След това на другия ден, от отдел "Жалби, сигнали" служител е занесъл сигнала на жена ми да се запознае с него и тя ми разказа по-големи подробности за това, че той е написан на диалект - "генерало", кой е взел пари - аз и Мина сме взели пари, пък после сме раздали... а бе много пари сме раздали.

-Колко?

Е не знам, колко. Ама имало и за нас и за състава.

-Жена ви след това ли напусна ДАНС?

След това, да. Тя напусна след мярката на седмина.

-Това ли е обстановката в която тя не може да продължава?

Ами... така ми каза - че не може да работи в тази обстановка.

-В тази конкретна обстановка?

Не тази за сигнала, а малко по-късна обстановка след мярката, малко по...

-Не мислите ли, че трябваше по категорично (или драматично, не се чува) да постъпите заради нея?

Ами може би заради нея - да.

-Тя оплаквала ли ви се е, че я натискат заради вас?

Значи, жена ми е с отлична характеристика. С много добра атестация през годините. Получава максимално висока заплата, но в един момент напусна.

-А бихте ли ни казали тя как е отишла на работа  ДАНС. Преди това е била в НСС...

Ще ви кажа, даже... Между другото в МВР навремето, тя беше в МВР и след това отиде в ДАНС. В ДАНС отиде с връзки разбира се. Как може да отиде? Защо ми задавате такъв въпрос?

-За да го кажете, това което казахте...

Ми казвам ви го разбира се - с връзки отиде. И аз бях връзката.

-А в ДАНС коя беше връзката?

Е сега, коя беше връзката... Ми Петко Сертов беше връзката.

-Но вие никога не сте виждал Алексей Петров?

Не, никога не съм го виждал. Значи Алексей Петров, името му...

-Да не би жена ви да се свързва...

... а между другото, жена ми е приемана на работа от Цветан Цветанов. Аз от там се познавам с него.

-Какво?

Жена е приемана на работа в МВР от Цветан Цветанов. Той работеше в отдел "Кадри". Това беше далечната 98-ма година. И от тогава аз се познавам с Цветан Цветанов. И сме имали винаги дружески отношения. Така... и по-нататък за жена ми какво искате да ви разкажа?

-Тя дали е познавала Алексей Петров?

Жена ми познава Алекей Петров, да, да, да...  Защото Алексей Петров по някакъв начин и е бил началник там.

-Ами може би това е подозрението за връзката?

Е, айде сега - сефте, ще се лъжем, недейте така..

-Кажете ни само моля ви се, вие какво му обещахте на Петко Сертов, след като той ви направи услуга за да назначи жена ви?

Нищо, нищо.

А как така шеф на спецслужните ви прави услуга?

Защото ми бяха подсъдни, колега. Аз ви казвам - бяха в компетентност на военния съд.

Ама вие оправдахте ли някого?

Никой не съм оправдал, но евентуално... Добре, друго? Аз мисля да приключваме, защото...

Чакайте, чакайте...

... ама не, почнахме вече несериозни работи да си говорим.

-Наистина, съпругата ви не се е ли оплаквала за оказван натиск върху нея?

Не, никога.

-Съжаляваме, че навлизаме в личния ви живот - но тя в ДАНС какво точно работеше и беше ли пряко подчинена на Алексей Петров?

Връзки с обществеността, отдела... Не, не е била пряко подчинена, беше пряко подчинена на Зоя Димитрова, ако не се лъжа. Но Алексей Петров се е мотал в тяхната служба, по не знам си какви поводи. Щото Алексей Петров се е мотал из цялата служба по не знам какви си поводи.

-Г-н Пенгезов, откакто сте в апелативния съд имали ли сте дело по което сте бил докладчик?

Не, да ви кажа честно, досега не съм влизал в дело в апелативния съд. И щеше да бъде смешно и така - необяснимо, ако аз се появя в мярка за неотклонение, по тия мерки, които се гледаха последно време. Защото аз не съм в разпределението. Нали знаете - като вляза аз, ще кажат - айде, влезе Пенгезов, тука става нещо.

-Вие казахте от страна на МВР, а от страна на адвокатите търсили ли са ви, предлага ли са ви нещо?

Нали ви казвам - аз ви казах - имам две деца. Не съм циганин да се кълна, ако искате ми вярвайте - ако искате - не, заклевам се, аз с тия хора, с хора около тях, с близки техни, с познати техни - не съм контактувал и съм нямал - никакъв, ама никакъв досег.

-Ами защо тогава точно вие сте съдията, който сега някой е решил...

Щях да кажа, ами... еди-кво-си мамата. Ами айде де? Айде де?

-Трябва да имате някакво обяснение?

Нямам обяснение.

-Трябва да имате. Не може да нямате...

Гнусотия е това.

-Кое е гнусотия?

Гнусотия е. Голяма гнусотия.

-Мислите ли, че чрез вас иска да се удари по ВСС?

Е, не. Какво общо имам към Висшия съдебен съвет. Значи Висшия съдебен съвет - Цветанов по едно време нещо спомена, че изборът ми е бил скандален. Аз не мога да разбера кое е скандалното, при положение, че съм избран, при наличие на състезателност - трима човека, при балотаж. И че имам 15 гласа. И след това Върховния административен съд, двукратно потвърди законността на избора ми. Какво е скандалното в моя избор? Може би скандалното е, че аз се появих изневиделица и малко поразвалих някои неща и някои порядки в Софийския апелативен съд. Може би това е скандалното.

-Кои са тези неща?

Ами примерно аз заварих 630 дела просрочени - просрочени, ама просрочени, в гражданско и търговско отделение. Сега в момента няма нито едно. Аз заварих делата да се разпределят по чисто субективен фактор, нямаше случайно разпределение на делата. При положение, че три години преди това, другите съдилища разпределят на принципа на случайния подбор, тука се разпределяха ей така. Може би това ми е скандалното... Щото ги научих и да идват и на работа. Ей това е скандалното ми.

-Добре, защо като казахте, че сте в добри отношение с господин Цветанов, сам припомнихте...

Ама не съм ги по никакъв начин влошавал.

-Той дава за пример, че "Октопода" е във Висшия съдебен съвет...

Проблемът си е негов.

-Как така негов? Проблемът е на държавата...

На държавата е, да, така е. Вие сте права.

-Вие не сте случаен човек. Това не са ваши лични отношения да си ги говорите вкъщи...

Да така е, не съм случаен човек, но Цветанов в края на краищата не е казал, че съм аз. Я си представете, че е станала една голяма грешка и така сега мятаме само. Я си представете, че за някой друг става дума.

-Дали ако не беше станало дума за вас пак щяхте да дадете пресконференция?

Не. В общи линии сега опровергаваме някакви слухове. Което за мен е странно. Аз нямам в момента срещу какво да се защитавам. Което пак ми е странно, но в края на краищата, колегите са го прочели, аз ръководя този съд, така, че трябва да е ясно всичко.

-Вие казахте, че с министър Цветанов сте в добри отношения и някъде преди 15 минути казахте, че в края на краищата, това му е фикс идея - нека дойде да ме арестува?

Ами явно му е фикс идея, щом го повтаря всеки ден.

-След като сте в добри отношения, защо не се срещнете и не му кажете, че не трябва да има такива фикс идеи, а всичко се прави с доказателства...

Той е като Джин Грин-Недосегаемият. Той е охраняван от някаква кохорта там, нещо, не знам.. Някаква кохорта хора го охраняват.

... и не можете да стигнете до него?

Ами как да стигна до него?

-Ама искате ли да стигнете до него?

Еми бих искал да стигна до него, в края на краищата да пием по едно кафе...

-Ее, господин Пенгезов, това е несериозно - всякакви репортерки стигат до вътрешния министър през пет минути, вие да не можете да стигнете

Ама само репортери както виждате...

...репортерки...

Еми, що не стигна Висшия съдебен съвет до него.

-Той не иска да отиде там...

...а допуска ли Висшия съдебен съвет да отиде при него?

Как ще отиде?

Що пък да не отиде.

-Само главният прокурор ходи на крака при него...

Вие го казахте.

-То е факт

Ами факт е. Колеги, айде да приключваме.

-Може ли само един последен въпрос - Би ли имал някой трети човек интерес, да постави вашите две снимки на челото на вестника?

Не знам, но би имал един човек интерес да ме злепостави, не знам по какъв начин, и този човек се кава Алексей Петров между другото.

-Защо?

Ами защото навремето, той даваше съвети на Филчев, когато работеха срещу мен.

-Само, че Алексей Петров е в ареста?

Ама вижте, Алексей Петров е твърде хитър и умен за да успее да извърти една оперативна игра по начин такъв, че да ме злепостави. Не изключвам и тази хипотеза.

-А вие имате ли някаква лична вражда с него?

Нямам, но аз навремето получих едно съобщение от него, опосреднено...

-Кога?

...ами с историите с Филчев, че мога да пострадам.

-Защо? Какви са причините?

Ами причините са, защото ние имахме една конкуренция с така наречения Стойко Стоев. Той не е така наречен, той така се казва - другият кандидат за председател на военно-апелативния съд. Той беше близък с Алексей Петров. И по някакъв начин се получи, така, прехвърчане на искрички, някакви. Но аз Алексей Петров не го познавам и не съм го виждал.

Как сте получили това съобщение?

По друг човек... през човек, да. Да се оттегля, нещо от този род - да се оттегля от борбата.

Този човек, ако стане много напечено, били потвърдил?

Който ми е пратил депешата от Алексей? Аз даже и не го помня. Така, че казвам ви не изключвам възможността и Алексей да е извъртял някоя оперативна комбинация?

Какви интереси е имал Стойко Стоев с Алекей Петров?

Мисля, че бяха близки.

Ама близки - приятели?

Е сега, знам ли ги колко са близки, семейни.

А каква е причината, четири години по-късно, пет отново да ви вреди?

Вижте аз навремето казах за Филчев, че е зъл гении. И имам чувството, че много си приличат с Алексей Петров. Имам впечатлението за този човек, че долу-горе, методите му на действие са точно такива.

Трябва да има причина за да се събуди тази негова злоба?

Ами ощипал се е и се е сетил. Де да го знам. Друго искате ли да ме питате? Благодаря ви.

___

*Въпросите са на колегите от сп. "Правен свят", БНТ, БТВ, Mediapool, в. Сега, "Всеки ден", bnews, Капитал, "Труд" и др.

Фотограф: Надежда Чипева

Свиках днешната пресконференция за да изразя позицията си по отношение на публикация в столичен ежедневник в която публикация, цитирам дословно, е записано на заглавната страница - "Разпознаха съдия Пенгезов като приятел на Октопода". Аз смятам да бъда максимално кратък. Към настоящия момент, аз нямам срещу какво да се защитавам и едва ли не следва да опровергавам слухове. Но тъй като съм не само съдия Пенгезов, но и съм ръководител на най-големия апелативен съд в страната и освен да защитя моята чест и достойнство, аз трябва да защитя честта и авторитета на тази институция, която правораздава на 1/3 от страната и може би на 95% от най-значимите обществени дела в страната. Какво смятам да направя към настоящия момент. От утре, аз съм в домашен отпуск, който е разрешен от председателя на ВКС. Мотивът ми да изляза в домашен отпуск е желанието ми случаят да бъде максимално изяснен и то от компетентните органи. За мен единственият компетентен орган, който би могъл да даде адекватен отговор е ВКП, поради което смятам да депозирам молба до главния прокурор за извършване на предварителна проверка по обстоятелствата, които са изнесени в тази публикация и въобще по обстоятелствата, които са изнесени и от изказването на министър Цветанов. Ще помоля резултатите от тази проверка да бъдат огласени публично и едва тогава бих предприел необходимите мерки да защитя честта си по съответния законоустановен ред, защото освен магистрат аз съм гражданин на републиката и се ползвам от всички права, които са регламентирани от Конституцията на тази република. Вярвайте ми, повече не бих могъл да ви кажа нищо, защото пак повтарям, би следвало към настоящия момент аз да опровергавам клюки. Което за мен най-малко е под достойнството ми. Нека да бъде извършена проверка по съответния ред. Ако имате някакви въпроси към мен съм готов да отговоря, но много моля максимално кратки въпроси, аз ще бъда съвсем кратък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  4itatel avatar :-P
  4itatel

  Хора,които закачат на врата си табелка с надпис "АЗ СЪМ ЧЕСТЕН",са от най-съмнителните...случаят с този човек Пенгезов,май е такъв.

 • 2
  abadobata avatar :-P
  Distributed

  Е с тази снимка дето сте лепнали нз как ще могат да четът статията серизоно хората :)

 • 3
  nk_ avatar :-P
  NK /имигрант в родната страна/

  Супер е снимката!!! :D

 • 4
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  "Вижте, война между хора, които са високоинтелектуални и други хора... няма как да има. "
  Веселин Пенгезов

  Явно освен с високи морални качества, г-н Пенгезов се смята и за "високоинтелектуален". За разлика от "другите" от МВР. Интересно.

 • 5
  yurukov avatar :-P
  Боян Юруков

  Гузният бяга, ама май и го гонят.

 • 6
  m1903 avatar :-|
  m1903

  В България за да назначат някой за "генерал", винаги ли трябва да е простак и с вулгарно-просташки изказ на "мислите" си? Например ген. Борисов, ген Пангезов, ....

 • 7
  lafrikandu avatar :-|
  lafrikandu

  E с тази снимка нямаше нужда от статия:)

 • 8
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  ... има нужда, доколкото статията е илюстрация на снимката

 • 9
  ahinora avatar :-|
  Vito

  това шикалкавене на Пенгезов е много съмнително, недопустимо е съдия да има подобен изказ...освен, когато е гнил

 • 10
  borimechka avatar :-|
  Bear Force One

  Финалът също е много добър:

  "Ами ощипал се е и се е сетил. Де да го знам. Друго искате ли да ме питате? Благодаря ви."

  Изказ на висш държавник...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK