С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 30 мар 2010, 18:11, 5978 прочитания

Това е текст за самосезиране

Няколко бележки по пресконференцията на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако сте член на ВСС, прокурор във Върховна касационна или Софийска градска прокуратура; председател на Върховния касационен съд, член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС; служител от отделите за борба с корупцията в МВР и/или ДАНС, си вземете нещо за писане и продължете надолу.

За всички останали - можете просто да четете.


Миналият четвъртък, председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов даде дълга пресконференция, поводът за която беше публикация във в-к "24 часа". Вестникът твърдеше, че именно Пенгезов е човекът на Алексей Петров и "Октоподите" в съдебната система, за който вътрешният министър говори от толкова време. На пресконференцията си съдията заяви, че е взел решение да излезе в отпуск, докато на приключи проверката по случая.

Този текст от последния брой на "Капитал" разказва каква е разстановката на силите. В събота публикувахме пълната стенограма от продължилата близо 50 минути пресконференция на г-н Пенгезов, защото счетохме, че тя е изключително важна - изважда наяве неща, за които не сме подозирали и показва какъв е начинът, по който високопоставени магистрати възприемат взаимодействието с другите власти.

Пет дни след пресконференцията, реакция от институциите практически няма. Изключение може би прави само рутинното заседание на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет от вчера, на което е взето решение, забележете, да се препоръча на Веселин Пенгезов да се върне на работа, а междувременно да се попита главният прокурор дали има информация за корупционно поведение от страна на Пенгезов. Комисията е взела и решение да попита главният редактор на в. "24 часа" дали държи още на публикацията си.Забавената реакция на членовете на ВСС е поредното доказателство за лицемерието, в което съветът функционира, откакто е конституиран. Само преди седмица, същата тази комисия отиде на крака заедно с бившия водещ Николай Бареков, за да прави следствен експеримент в софийски ресторант и да разбере седял ли е там върховен съдия заедно с дупнишкия, хм, бизнесмен Ангел Христов, какво са яли и пили и кой кога си е тръгнал. Незабавният експеримент беше обяснен като обичайна практика на комисията, която иначе успя да излезе с първите предложения за наказания на магистрати по скандала с "Красьо" повече от половин година след началото му.

Пасивността на толкова държавни институции силно ни учуди, още повече, че темата за борбата с организираната престъпност и корупцията е почти ежедневие за управляващите.

В казаното от Веселин Пенгезов има много данни, които според нас, би трябвало да бъдат крайно интересни на институциите, които следва да прочистват съдебната система от корумпирани магистрати, които не бранят принципите за независимост.

Няма защо да не се вслушаме в казаното от Пенгезов. Все пак той е председател на съд, който е последна инстанция по фактите на всички важни икономически и политически дела в държавата и упражнява контрол над окръжните съдилища в цяла Западна България.

Сюжет 1: Председател на ДАНС се обажда на председател на апелативен съд, за да му каже, че срещу него има сигнал.

Веселин Пенгезов казва, че 20 минути преди разглеждането на мярката на Антон Петров-Хамстера е получил обаждане от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, който му е казал, че в ДАНС има анонимен сигнал, че съдията е взел пари, за да пусне Хамстера.

Пак Пенгезов разказва, че същият този сигнал е бил показан (от служител на отдел "Жалби и сигнали") и на съпругата му, по това време служител в пресцентъра на ДАНС. По този начин (чрез жена си) Пенгезов разбрал и съдържанието на сигнала - а именно, че е разделил парите със заместничката си Мина Топузова и част от тях са дали на съдебния състав, разгледал мярката на Хамстера.

Ден след пресконференцията, Цветлин Йовчев отрече въобще в ДАНС да има сигнал срещу Веселин Пенгезов.

От тук вариантите са няколко:

-Председателят на най-големия апелативен съд в България лъже.

-Председателят на ДАНС лъже.

-Председателят на ДАНС има навика да се обажда на висшите държавници, срещу които има сигнали и да ги предупреждава за това. За да е информираността по-пълна, агенцията дори запознава с конкретиката по сигнала и техни близки и роднини.

-Предвид краткото време между обаждането на Цветлин Йовчев и заседанието на мярката за неотклонение на Хамстера, то силно прилича на опит за въздействие върху работата на съда. Между другото такава асоциация прави и самият Пенгезов по време на пресконференцията. Друг е въпросът ако той е възприел обаждането като форма на натиск, защото не е сигнализирал.

Сюжет 2: Председател на ДАНС урежда на работа съпругата на председател на военен съд с уговорката, че ако има служители на ДАНС, подсъдими при него, той може да ги оправдае.

По време на пресконференцията, Веселин Пенгезов в прав текст казва, че жена му е започнала работа в ДАНС с връзки ("В ДАНС отиде с връзки разбира се. Как може да отиде?") Връзката от едната страна бил Петко Сертов, а от другата - самият той, като председател на Военноапелативния съд. Уговорката - ако има подсъдим служител на ДАНС пред военноапелативния съд, Пенгезов може да го оправдае ("Защото ми бяха подсъдни, колега. Аз ви казвам - бяха в компетентност на военния съд."; "Никой не съм оправдал, но евентуално...")

Признанието на Пенгезов не впечатли етичната комисия към ВСС, която се направи, че такъв проблем няма и въобще не го коментира в решението си в понеделник. Което е странно само по себе си, защото според Етичния кодекс на българските магистрати: "С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система"; "магистратът не може да получава облага от трети лица, която основателно би се възприела като резултат от компромис с неговата честност и справедливост при изпълнение на професионалните му задължения". Пак според същия кодекс (в частта му за конфликта на интереси) се казва, че "магистратът не може да използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес."

Сюжет 3: Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов разкрива, че действащ магистрат - Стойко Стоев, има връзки с обвиняем за ръководене на организирана престъпна група за рекет, изнудвания и данъчни престъпления - Алексей Петров.

Веселин Пенгезов казва, че атаката срещу него може да идва и от Алексей Петров. Той дори си спомня как преди години е получавал заплахи от него, чрез посредник. Той свърза заплахите с бившия член на ВСС (подал оставка около скандала Красьо) Стойко Стоев, който по думите му бил близък до Алексей Петров.

От близо месец, вътрешният министър говори за "Октопода" в съдебната система - без конкретика и без имена. Оказва се обаче, високопоставен магистрат е знаел за подобни връзки от години. Тук вариантите са два:

-Пенгезов е споделил своите знания, че съдия Стойко Стоев е близък до Алексей Петров, но нищо не е произтекло от това (ВСС не го е отстранила от длъжност или е започнала проверка).

-Пенгезов не е споделил своите знания. ВСС тогава би трябвало да започне проверка защо той не е помогнал на разследването, като даде информация за действащи магистрати, свързани с обвиняеми за тежки престъпления. Предвид факта, че съобщава тази информация пред десетки журналисти, явно е готов да застане зад нея и не се притеснява

Сюжет 4: Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов многократно е бил обект на натиск и е получавал сигнали за корупция. Въпреки това не е сигнализирал на компетентните институции.

"Защото съм получавал през живота си много анонимни сигнали и съм ги прилагал към кошчето" казва Веселин Пенгезов на пресконференцията.

Казаното от него силно се разминава с мантрата "нулева толерантност към корупцията" и Конвенцията на ООН срещу корупцията, която изрично посочва, че антикорупционните органи трябва да са достъпни и за анонимни сигнали.

Сюжет 5: Председателят на Софийския апелативен съд нарушава презумпцията за невиновност.

"Аз, как си представяте - аз да имам връзка с хората, които са отвличали хора? Защото това се споменава с някакви нагли. Как си представяте? Аз да имам връзка и отношение към източването на "Кремиковци"? Боже господи..." казва Веселин Пенгезов по време на пресконференцията. И още: "Алексей Петров е твърде хитър и умен за да успее да извърти една оперативна игра по начин такъв, че да ме злепостави."

И ако подобен тип изказвания са всекидневие за МВР (нещо, което бихме могли до някъде да оправдаем), казани от председател на съд, тези думи будят силно притеснение, най-вече поради факта, че са силен коз в ръцете на защитата на Алексей Петров, задържаните по операция "Наглите" и т.н.

"Невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда" като принцип присъства както в конституцията, така и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Това е на пръв поглед. Продължение - в съботния брой на "Капитал". До тогава - ще потърсим хората, които трябваше да се впечатлят от разкритията на ген. Пенгезов и да предприемат дейстия.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Решението за вода в Перник: От "Белмекен" през София след 45 дни и 25 млн. лв. 3 Решението за вода в Перник: От "Белмекен" през София след 45 дни и 25 млн. лв.

Два месеца след началото на водната криза в града правителството предложи решение, но вероятно режимът ще остане

18 яну 2020, 1986 прочитания

Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори

Дипломатичната формула на Столична община при обсъждането на бюджета: не знаем за проблема, но ще правим анализ

18 яну 2020, 835 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Водният сектор има нужда от 12 млрд. лв.

До края на годината трябва да бъде подготвена стратегия за развитие на сектора

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10