Президентската камбанария

Президентската камбанария

Георги Първанов няма власт, но има влияние

Елена Старидолска
7842 прочитания

© Антония Тилева


Когато президентът Георги Първанов в началото на февруари върна част от промените в закона за отбраната, гласувани от ГЕРБ, в "Синята коалиция" настъпи конфуз. Иван Костов поиска да се даде отпор на желанието на държавния глава началникът на отбраната и в бъдеще да е на негово подчинение, защото е главнокомандващ. Не се получи - по-опитните депутати в десницата напомниха на Командира, че това положение, което сега защитава Първанов, беше въведено именно по времето на управлението на ОДС, когато президент беше Петър Стоянов.

Заради подобни персонални сметки и лобизъм през годините някои от правомощията на държавния глава, които конституцията дава, останаха без съдържание за сметка на други, които президентите придобиха, но са несвойствени за тях. Премиерът Бойко Борисов намери най-точното обяснение за причините за сложните отношения между властите. "Мнението ми винаги е било, че не трябва да се ограничават правомощия по време на мандата. В рамките на шегата ще кажа - не се знае, утре може да имаме ние президентската институция, така че не бива да се орязват правомощията", каза той, когато Първанов върна закона за отбраната в парламента.  

Подобни калкулации дразнят хора като Бриго Аспарухов например. Бившият шеф на разузнаването опита безуспешно в ролята си на депутат от БСП през 2001 г. да прокара закон за Националната разузнавателна служба (НРС). Тя заедно с Националната служба за охрана (НСО) е с неизяснен статут още от първите години на демокрацията. Двете служби минават за "президентски", но в годините оперативните им задачи се възлагат или от Министерския съвет, или от президентството. В отговор на въпрос защо 20 години нито едно мнозинство не приема закони, които да регламентират работата на разузнаването и охраната, Аспарухов коментира: "Всяко правителство, когато дойде на власт, влиза в нездравословни разбирателства с президента."

Бягството от темата си личи и в справката от президенството за правомощията на Георги Първанов, където НРС и НСО дори не са споменати. Предполага се, че влизат в частта за назначенията на "висшия команден състав на въоръжените сили" (вижте инфографиката).

В същото време, въпреки че в конституцията пише, че президентът има право да сключва международни договори, след съгласуване с правителството, такъв случай няма в годините след демократичните промени. Като цяло "неофициалната" власт на държавния глава в службите, комбинирана с подробно разписаните му права на главнокомандващ създават на президента образ на играч преди всичко в сектора на сигурността. 

Ограничените си правомощия в другите сфери той компенсира с текст от конституцията, който му позволява да назначава държавни служители, ако това за това има съответен закон. Логиката на квотите на Народно събрание, президентство, правителство в различни органи е да се избегне политизирането им, тъй като те би трябвало да са независими, например Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита от дискриминацията и т.н.

Възприемането на президента като неутрална институция е странно, тъй като няма забрана той да е партиен член, въпреки че в конституцията пише, че олицетворява единството на нацията.

Показателен за начина, по който се гледа на "Дондуков" 2 е фактът, че още преди да бъде приета конституцията през 1991 г., според закона за Агенцията за чуждестранна помощ (АЧП) от 1990 г. председателят (президент) на България имаше право да назначава  всички членове на управителния съвет на агенцията, като трима от тях посочваше лично. По времето на Жан Виденов правомощията на президента Желю Желев се орязаха - той вече назначаваше само двама в управата на АЧП, а през 2007 г. агенцията направо беше закрита и с това правата на Георги Първанов в тази област бяха напълно отнети.

В друга посока през годините се променя кадруването в СЕМ обаче. "След Петър Стоянов не е ясно по какви критерии се назначават хората от президентската квота в съвета, голяма част от които са непознати за колегията", коментира медийният експерт Светлана Божилова. Още първият медиен закон през 1998 г. даде право на президента да определя четирима души в надзорния орган, тогава Национален съвет за радио и телевизия (НСРТ). Когато държавен глава беше Петър Стоянов имаше принципна договорка част от тях да са посочени от граждански организации, но след 2001 г. тя вече не важи.

"Не можем да обвиняваме президента, че Народното събрание приема закони, които му дават допълнителни компетенции", защитава институцията бившият конституционен съдия и кандидат за президент Неделчо Беронов. Той смята, че държавният глава трябва да има повече правомощия, но в законодателството и за свикване на референдуми. Юристът проф. Александър Джеров е на същата позиция, защото държавният глава все пак "гледа от друга камбанария". И двамата аргументират позициите си с начина, по който президентът се избира - пряко от всички българи. Промени в тази посока не може да има без Велико Народно събрание.

Мажоритарният вот, ако не друго, дава на Георги Първанов най-силното алиби, за да има самочувствие да се намесва в политиката на управляващите. "Моето място тук е решено от 2 млн. избиратели, впрочем може би доста повече, отколкото цялото това мнозинство, взети заедно", каза той по време на последната си пресконференция по адрес на ГЕРБ, които започнаха процедура за отстраняването му. Между другото точно това негово твърдение е част от мотивите за импийчмънт. Юристите на мнозинството тълкуват думите му като опит да се състезава с парламента и кабинета, "както е в един полупрезидентски или президентски режим".

Двойнствена политика

Велина Господинова

Скандалът между Георги Първанов и Симеон Дянков започна с шоу (по Нова телевизия) и ... завърши с още по-голямо шоу в парламента.

След като президентът привидя себе си като "милиардер" в думите на вицепремиера,, атакува по крайно съмнителен начин Дянков, като публикува стенограмата от разговора между двамата, логично ГЕРБ поиска отстраняването на Първанов от поста. Изглеждаше, че целта е постижима, особено след като мнозинството събра 162 подписа, достатъчни за придвиждане на процедурата към Конституционния съд.

В последния момент обаче от РЗС не гласуваха, както бяха обещали с подписите си. Така управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат в парламента необходимото квалифицирано мнозинство от 161 народни представители.

Едва ли някой сериозно си е мислил, че държавният глава може да бъде отстранен от поста с мотиви, които се базираха най-вече на морални принципи. Текстът в конституцията е пределно ясен - импийчмънт на президента може да има в два случая - при държавна измяна или при нарушаване на основния закон. Първият изглежда абсурден в ситуацията, а за втория се изискват далеч по-сериозни аргументи, за да могат конституционните съдии да гласуват в полза на прекратяването на пълномощията на президента. От тази гледна точка дори и искането за импийчмът да беше минало през парламента, вероятно нямаше да бъде потвърдено и от КС. Още повече че там има четирима съдии, назначени от самия Първанов.

Цялата сага около войната между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 (по Бойко Борисов) имаше други цели и те съвсем не са юридически. Искането за отстраняване на Първанов преди всичко трябваше да покаже двойствените стандарти на политиката му. За деветте години откакто е на поста държавният глава нито веднъж не критикува правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Нямаше и никаква реакция от негова страна по скандални решения на предишните кабинети или персонални гафове на министри. В последните няколко месеца Първанов първо разкритикува антикризисните мерки на кабинета "Борисов", а след това поиска и оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Нито веднъж досега президентът не посвети специална пресконференция на предишните управляващи, каквато набързо даде, след като ГЕРБ защити вицепремиера. И не на последно място - скрит зад президентската институция, Първанов се опита да систематизира някакво опозиционно говорене, зад което прозират и лични мотиви. В случая с Дянков например поводът не са само думите му в шоуто, но и предишни изказвания на вицепремиера като това, в което определи като малоумни идеите за данъчни реформи в доклада на президента от септември миналата година. По подобен начин Първанов постъпи при обявяването на сътрудничеството си с бившата държавна сигурност. През 2006 г. той използва организирания от президентството форум за националната отбрана, за да обяви, че няма досие от бившите комунистически тайни служби, а само папка "Гоце".

И за да стане картината съвсем нелепа, искането за отстраняване на Първанов не мина в парламента благодарение на двойственото поведение на един друг политик - лидерът на РЗС Яне Янев. Осемте независими депутати от формацията първо подписаха мотивите с искането за отстраняване на президента. После Янев поиска от Борисов да отиде на крака в партийната му централа и да поиска подкрепа. Което не се случи. Депутати от "Синята коалиция" заподозряха Янев, че се опитва да рекетира мнозинството да премахне от  парламентарния правилник текста, според който независимите депутати не могат да се присъединяват към други групи. От ГЕРБ обаче имаха друго обяснение. "Тук можете да направите една връзка  – "президентът - тайните служби - Яне Янев - Алексей Петров - ДАНС. Може би там някъде се крие разковничето защо Янев го няма днес", заяви съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

Когато президентът Георги Първанов в началото на февруари върна част от промените в закона за отбраната, гласувани от ГЕРБ, в "Синята коалиция" настъпи конфуз. Иван Костов поиска да се даде отпор на желанието на държавния глава началникът на отбраната и в бъдеще да е на негово подчинение, защото е главнокомандващ. Не се получи - по-опитните депутати в десницата напомниха на Командира, че това положение, което сега защитава Първанов, беше въведено именно по времето на управлението на ОДС, когато президент беше Петър Стоянов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  korsari avatar :-|
  пират на свободна практика

  Колкото и да пледира,че е президент на всички българи разбрахме за какво става въпрос и най-малоумните вече знаят Гоце е комунист до мозъка на костите си.Нищо ново под слънцето знае какъв е състава на КС и затова е толкова нагъл в изказванията си,и да бяха събрали мнозинство в парламента неговата е в кърпа вързана.Като историк не знам какъв е,но като президент просто не става да призкваш за корупция и злоупотреба при положение,че не си мръдна пръста когато тримата тарикати крадяха народа на които той е прзидент най-малкото трябва да имаш свян.Изглежда при него това качество липсва,но това е присъщо на неговата партия тя винаги е права.Как беше всяка крива успоредна на априлската линия се явява права линия.

 • 2
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица
  • -100
  • +29

  Първанов може и да е бил член на БКП, и вербуван отДС, но изглежда нормален. Това не може да се каже за много от критиците му.

  Сидеров и Янев са близо до това да са почти луди.
  Костов е много мръсен и отмъстителен играч, а и меркантилен. Мартин Димитров е някакъв льохмам.
  Борисов е полу-мутра, не само по биография, но и по манталитет. Пък и е бил по-комунист и от Първанов, и преподавала в Симеоново(ДС?) като майор от милицията.

  Не виждам нещо по добро от Първанов.

 • 3
  galleen avatar :-|
  galleen

  Странното е че повечето хора които са против президента не осъзнават две неща:
  1. Нови президентски избори струват доста милиони за държавата
  2. Трудно ще изберем по-добър вариант, дори едва ли ще се кандидатира по-добър кандидат от водещите партии (понеже масово само за тях се гласува)

  В крайна сметка имаме много повече и по-важни проблеми от президента, нека правителството се хваща на работа !

 • 4
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Колкото и да са малки правомощията, когато един рафиниран мръсник стане президент, винаги ще намери начин да върши мръсотиите си.

 • 5
  putin avatar :-|
  putin

  Преди много години когато бях млад и наивен си мислех че психологията е обида за човечеството.а зодиите са голяма глупост.как може хората да са еднакви.това чудо човешкия мозък да се вмести в няколко схеми.но после години виждаш че човек е същото първосигнално животно като и всички други и експериментите на Павлов са актуални и при хората.Изобщо не е трудно да си управляващ.щом схемата деистваща толкова години пак можеш да я приложиш.Преди конфликта бе БСП-СДС.пред камерата люта омраза.а в един хотел краи морето съобщават че идват собствениците и гледаш Ал.Бож и Р.Овч. а в регистрите на фирмите също никакви конфликти.червено-синио и така до без краи.ББ вече е бита карта и кукловодите подготвят следващата кукла и бъдете сигурни че номера пак ще мине.

 • 6
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Брех този Първанов бееее......
  Не ще да им ляга на тези милиционери и т'ва си е :)))
  Не само не им ляга, ами кажи-речи се гаври с тях - в името на националните интереси, де :)

  Мръсен комунист бил - мдам.....
  Като се замисля - Бат Бойко и Кака Цецка какви комунисти са били - чисти ли? Или и те са били мръсни комунисти, ама са се измили и сега са чисти гербери....? Питам само - да си изясня по-добре мотивите на пишещите по-горе....
  Апропо - Весели Празници

 • 7
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  До коментар [#6] от "h2so4":
  "Като се замисля - Бат Бойко и Кака Цецка какви комунисти са били - чисти ли?"

  Че Бат Бойко е бил комунист само 10 години, не е кой знае колко. После е бил и социалист, защото не е искал да напусне БСП и да се деполитизира в МВР. След това е бил охранител,и на бай Тошо също. После на Царя. Депутат от НДСВ. Сега е от ГЕРБ.
  Винаги е бил последователен човек.

 • 8
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  А Стринка Цонка е минала и през СДС.
  Как е пропусланала да мине и през НДСВ, когато беше модерно, не ми е ясно.
  И тя е последователна и принципна.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Първанов просто я разбира политиката, не колкото Сокола, но доста повече от всичките останали политици на България заедно взети... Затова, както Неделчо отбелязва, гепва момента и прави политика, извън или извътре на правомощията които клепоухите политици от миманса смятата че той трябва да има...
  ----------------------
  Абсолютният инфантилизъм на 160 дупетати в днешното народно събрание , с извинение, които му поискаха импутмента, явно говори за какви политици става дума.... за поразяващата уста въобще нямам думи,пожарникарят пожарникар, толкова може, старае се но..., но ще трябва време да им лъснат задниците, както лъснаха тези на Дедивите юпита.....
  -----------------------
  Така че не се коскайте, настанете се удобно пред телевизора, включете го и си гледайте кефа......... България очевидно и без политици може да мине....

 • 10
  evropeec avatar :-(
  Европеец ;)

  До коментар [#2] от "Малката Пица":

  хаха ами като гледаш със затворени очи няма как да видиш нещо по-добро...
  "Първанов може и да е бил член на БКП, и вербуван отДС, но изглежда нормален. "-Типичен коментар на човек, незапознат със смисъла на принадлежност към ДС. Коментара е излишен.Просто не може да се очаква някаква положителна черта от човек, който доброволно е подписал и се е заклел да направи всичко, което може,за да защитава чужди интереси (на партията и русия главно).
  Жалко..Просто жалко....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход