Оставете я да работи

Или как Анна-Мария Борисова беше избрана за здравен министър

Анна-Мария Борисова има един месец, за да се докаже като управленец.
Анна-Мария Борисова има един месец, за да се докаже като управленец.    ©  Надежда Чипева
Анна-Мария Борисова има един месец, за да се докаже като управленец.
Анна-Мария Борисова има един месец, за да се докаже като управленец.    ©  Надежда Чипева

Въпреки всякакви спекулации и забавяне с около две седмици със 148 гласа "за", 53 "против" и 2 "въздържали се", днес парламентът одобри проф. Анна- Мария Борисова за нов здравен министър. При представянето й пред парламента днес премиерът Бойко Борисов каза накратко – "считам че квалификацията и професионалният опит са сериозна предпоставка за одобряване кандидатурата на Анна-Мария Борисова".

Ден преди това обаче той даде авансово кредит един месец на Борисова, за да покаже какво може да направи. И в този случай премиерът обясни подкрепата си по своя специфичен начин. Пред bTV вчера той разказа, че срещнал бъдещия здравен министър Анна-Мария Борисова на кръстопът, поговорил с нея половин час и разбрал, че мислят еднакво за това как трябва да се прави здравна реформа. Преди това беше разяснил, че цени у Борисова това, че има тежък характер и е некомуникативна. Което било положително качество. Причината е, че комуникативните бързо влизали в схеми за ощетяване на държавата.

Днес в парламента той не беше толкова цветен. А след двучасови дебати за и против кандидатурата й и за това какво се случва в проблемния сектор, Борисова беше още по-лаконична – "Проучих процедурата и реших да се възползвам от правото си да не говоря, защото искам да приключим с разговорите и приказките и да работим. Оставете ме да работя".

Номинацията на заместничката на Божидар Нанев преди две седмици беше приета почти на шега и то заради начина, по който тя се представи в Министерския съвет. Оттам освен уверението й, че може да се справи с реформата, излязоха няколко веселяшки цитата. Песента за здравето на костите, продуцирана от Борисова преди години, пък най-после се превърна в хит.

Факт е, че всички народни представители са единодушни, че трябва да има здравна реформа и имат очаквания този министър да я извърши. От името на ГЕРБ председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов призова всички да си подадат ръка, когато става въпрос за здравеопазване, защото реформата не е на една отделна политическа сила. Той смята, че колегите му не трябва да товарят предварително здравния министър с огромните си очаквания, които са резултат от несвършената работа на тройната коалиция.

"Синята коалиция" гласува подкрепа в аванс на Борисова, който "Борисова трябва да върне на лекарите и пациентите", заяви Ваньо Шарков. По думите му тя ще бъде оттеглена веднага, ако системата не бъде преструктурирана бързо, няма прозрачна лекарствена политика или министърът прояви безсилие.

Опозицията не подкрепи Борисова, защото иска за поста професионалист, мениджър, но и човек с политически опит. "Не е достатъчно да имаш тежък характер, да бъдеш некомуникативен, процесът на реформиране на тази система изисква търсене на консенсус за непопулярните мерки, които очевидно трябва да бъдат взети", каза Хасан Адемов от ДПС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев настоя Борисова да обясни дали ще бъдат закривани болници, какво е отношението й по предложението на БСП за отблокиране на резерва на здравната каса в БНБ и за съставяне на списък от защитени болници.

Борисова не отговори на никой от въпросите им и така до момента не стана публично ясно какви са приоритетите й. Стои въпросът дали ще има приемственост между досегашната политика на министерството, което по думите на повечето чиновници в него, досега е работило като филиал на финансовото министерство, или тя ще наложи различен свой стил. На практика екипът на Нанев остави разписана стъпка по стъпка реформа, разчетена по месеци, която вече закъснява. Тази сутрин ведомството разпрати отчет до медиите, в който се посочваше какво е свършено и какво предстои (може да го видите в прикачения файл).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  simsy avatar :-|
  Симона

  "Преди това беше разяснил, че цени у Борисова това, че има тежък характер и е некомуникативна. Което било положително качество. Причината е, че комуникативните бързо влизали в схеми за ощетяване на държавата."

  Да се смея ли, да плача ли?

 • 2
  meanmoonshiner avatar :-|
  meanmoonshiner

  Смятам, че никой държавник няма право да ме убеждава да му вярвам сляпо. Като вземем предвид факта, че в скучните си, безпредметни интервюта, не показа някакви забележителни лични качества, липсата на гласност относно намеренията й направо ме ужасява. Отдавам го на некомпетентност и невъзможност да се стигне отвъд хвърковатите фрази за ориентиране на реформата към пациента, повишаване на квалификация на лекари, по-добра грижа за болния, модерна апаратура и прочие неща, които всеки цели, но никой досега не постигна. Крайно неубедителна и досадна в опитите да не отговаря на това, което интересува всички.

 • 3
  koe47523012 avatar :-|
  WOI

  "реших да се възползвам от правото си да не говоря"

  Ама тая сериозно ли?

  Из Конституцията:

  Чл. 84.
  Народното събрание:
  6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;

  Чл. 90.
  (1) Народните представители имат право на въпроси и на питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Дано не съм прав, но имам усещането за deja vu. Спомням си за един друг "професор" от екипа на Борисов, който имаше проблеми с комуникацията. Тя танцуваше, тази пее.. Изобщо май талантите са им другаде.

 • 5
  hristostoianov avatar :-P
  Христо Стоянов

  Обръщам се със съчувствие към колегите си - мениджъри и специалисти ЧР в структурите на Министерски съвет. Много "особености" и различия от европейските и световни норми в целият аспект на дейноста по набор, подбор, оценка и т.н.

 • 6
  grosskopf avatar :-|
  Grosskopf

  Ако този човек наистина е толкова "некомуникативен" и смята, че решенията му ще биват приемани единствено заради силата, тежестта, авторитета на поста си и ръката на Борисов, то няма абсолютно никакъв шанс да прокара каквато и да е промяна, която да не бъде бойкотирана явно или скрито, а какво остава за цялостна реформа в един от най-проблемните ни и консервативни сектори.
  От дотук чутото и видяното моите очаквания за този министър, за съжаление, са песимистични.

  Поздрави...

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  тя и една докторка, Мими Виткова дуеше бузи и го раздаваше "некомуникативна" всезнайка ва й гледахме сеира....

 • 8
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Не блести с интелект госпожата и по скоро звучи като истинско бедствие .
  Не е квалифицирана за поста си но няма изричен критерий за такива кандидатикато нея .имам предвид че имаме
  Мутра Премиер нужен ли е последващ коментар

 • 9
  anguel_terziyski avatar :-|
  Anguel Terziyski USA

  Абе вие не разбрахте ли, че лелката е там за отбиване на номера? Нещо като тих бушон, който си стои на мястото, поема мълчаливо негативите и в един момент ( до месец - два ) изгаря, най-вероятно по свое желание? А до два месеца я вуканът Котла изригнал ( по-големия брат на сегашния), я еврото се сринало ( вижте го в момента накъде е тръгнало), я лятото в разгара си и всички са в отпуска, я (ако нещата така вървят) Бг отменила валутния борд, Толкова много неща има да стават, какво сте се запънали с лелка Борисова?!

 • 10
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  "председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов призова всички да си подадат ръка, когато става въпрос за здравеопазване"

  ...подават такива като тоя. За да могат цигарените дистрибутори да им подадат куфарчето с парите.
  Доста лицемерно днес този да говори за здравеопазване като приоритет когато вчера говореше как първи приоритет са приходите на тютюневата и ресторантьорската индустрии, а здравето е на втори план.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход