С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 23 апр 2010, 15:05, 3775 прочитания

Re: реформа

Промените в администрацията този път ще са с фокус върху модела на заплащане

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Някои теми са вечни. Като тази за реформата в държавната администрация.
След няколко по-скоро неуспешни опита на предишни правителства да поразтоварят набъбващия държавен апарат това си постави амбициозна цел: да реорганизира бюджетните служители така, че да бъдат по-малко, но добре мотивирани и ефективни. Реформата предвижда не само съкращения и преструктуриране на ведомства, но и промяна в модела на заплащане. Така възнаграждението на всеки чиновник трябва да е според неговия принос.
Целта бе представена от финансовия министър Симеон Дянков. Крайният срок за изпълнение е 1 януари 2011 г. Постигането й обаче няма да е лесно. Като начало правителството още не е успяло да направи вече заявената преди пет месеца 15% оптимизация. Тепърва ще се изясняват и детайлите около новия начин при определяне на възнагражденията, а рискът при евентуални грешки е загуба на ценни кадри. Още един проблем са изключенията при провеждането на реформата – като например оптимизацията в МВР, която все се отлага.
Едно е сигурно - публичният сектор в България все още е силно раздут и със спорна ефективност спрямо повечето страни в Европа. Затова и умните промени, особено по време на криза, са добре дошли.

Дотук - минус 10%


Знаете ли, че в момента хората, които работят в министерства и агенции, са приблизително колкото жителите на град като Велико Търново, или над 64 хил. души (вижте графиката). Те са с 10.6%, или около 7.6 хил. бройки, по-малко в сравнение с началото на мандата на ГЕРБ. И това е добро начало, въпреки че не бяха обявени данни каква част от въпросното свиване е реално и колко са просто отрязани незаети щатове. По план обаче съкращенията до края на 2009 г. трябваше да са 15% във всички министерства. Досега такива не е имало в три - МВР, правосъдието и културата. От представените през седмицата от Дянков данни стана ясно, че правосъдният министър Маргарита Попова ще оптимизира числеността в своето ведомство с 20 бройки. Министерството на културата обаче ще се ограничи до... децентрализиране на дейността по контрола и опазването на културните ценности, каквото и да означава това.
Вицепремиерът Цветан Цветанов е представил своите идеи за реформа в МВР на последното оперативно заседание на правителството. Какво обаче е казал така и не се разбра, защото той не присъства на брифинга за журналисти. Според правителствени източници, дори и да се стигне до съкращения в неговото ведомство, те ще са на незаети щатни бройки, а не на реални служители. По данни на "Евростат" обаче броят на полицаите на човек от населението в България е двойно по-висок, отколкото в Германия, и четири пъти по-висок, отколкото във Финландия. В същото време има съществена разлика в предлаганите услуги – България продължава да бъде сред страните с най-висока корупция и престъпност в ЕС. Въпреки това управляваното от министър Цветан Цветанов ведомство досега винаги се е ползвало с привилегии. Полицаите заедно с военни и магистрати бяха освободени от замразяване на заплатите, МВР избегна и свиването на разходите с 10%. Подобни изключения действат демотивиращо на останалите министри и обезсмислят идеята за цялостна реформа.
Останалите ведомства оттук нататък също ще подходят по-предпазливо със съкращенията. Не стана ясно и какъв е очакваният резултат. С някои изключения. Като начало ще бъдат закрити седем административни структури, като например Агенцията за борба с градушките (да, има и такава) и Националният център за информация и документация. От тях ще се спестят 24 млн. лв. годишно. Други ведомства се преструктурират, като например 28-те регионални инспекторати по образование. В Министерството на отбраната до 25 май трябва да бъдат съкратени 460 души, или 32%. С още 9% ще бъдат намалени и служителите във финансовото ведомство.
Експертите по публична администрация предупреждават, че по-смелото съкращаване на бройки трябва да става след анализ дирекция по дирекция каква е натовареността на хората, работещи в тях. В свой доклад преди време консултантската компания A.T. Kearney твърди, че механично рязане на бройки може да доведе до понижаване на качеството на публичните услуги. Показателен пример за това как не трябва да се прави реформа е споделеното преди няколко месеца мнение от читател във форума на "Капитал": "Предишните съкращения (по време на тройната коалиция -бел. ред.) в нашето министерство започнаха отдолу нагоре. И знаете ли каква картинка се получи? На едни служител - двама началници. След време, като видяха, че няма кой да работи, отново назначиха работници и така реално съкращения нямаше."
"Оттук нататък е нужна и оптимизация на останалите работещи в публичния сектор, които са над 290 хиляди. По-голямото предизвикателство ще е да се започне реформа в БАН и МВР например. Армията в сравнение с други страни като процент от населението също е голяма и спокойно може да бъде намалена", казва Георги Ангелов от "Отворено общество".
От съкращенията на този етап обаче няма да има ефект за бюджета, тъй като при уволнение се изплащат обезщетения в размер на 4 работни заплати.

Бонусите – според работата

Втората част от реформата, която предстои да бъде разгледана от Министерския съвет през следващите седмици, е в начина на заплащане на държавната администрация. Промените предвиждат премахване на всички "бонуси" за сметка на събирани такси и глоби. Това е т.нар. допълнително материално стимулиране (ДМС-та), което в момента се получава от 49 администрации. Идеята е всеки да бъде поощрен с бонус според постигнатите резултати, но в повечето случаи схемата е изкористена.
"Искаме да променим тази схема, така че, ако някой глобява повече гражданите, да не получава и повече материално стимулиране, да няма някаква пряка връзка предпоставки за злоупотреби от страна на администрацията върху гражданите и фирмите", обяснява Дянков. Конкретната идея е ДМС-тата, които се разпределят за сметка на събрани глоби и такси от гражданите и фирмите, да се заменят с бонус за добре свършена работа и с "атрактивна" добавка за служители със специализирано образование и квалификация. Така до 2011 г. възнагражденията на служителите в министерствата и ведомствата с изключение на заетите в системата на МВР и Министерството на отбраната ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива част, която ще бъде обвързана с резултатите. Сега средното управленско ниво в министерствата например получава средно по 1940 лв. заплата, като на места почти 50% от тази сума са бонуси и добавки. От догодина събраните от глоби и такси средства ще се разпределят централно, а не от ведомствата. Това не означава, че възнагражденията ще станат по-ниски: В цялата държавна администрация основната заплата ще се вдигне като процент, тъй като средствата за заплати ще се увеличат със 75% от спестените средства след оптимизацията. Освен това част от парите, които сега се дават като добавки, също ще преминат към основното възнаграждение.
"Целта ни е стандартите в администрацията да са като тези в бизнеса – да има бонуси, но и наказания", допълва Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката. Това вече беше направено в подопечната Агенция за малки и средни предприятия. От февруари в нея е в сила процедура за отчитане на работата. От работещите се изискват месечни доклади за свършеното, на базата на които се определя и дали съответният служител да получи допълнителната сума към заплатата си. Подобна схема според него ще действа и по-стимулиращо. Сега премиите се раздават на всеки независимо от свършената работа. А това демотивира хората да работят повече.
Другите промени целят да се преодолее несъответствието между отговорностите, образованието и функциите. Определянето на основната заплата за длъжност ще става чрез въвеждането на матрична скала, като е използван холандският модел - за всяко длъжностно ниво да има 5 или 6 степени на заплатата на базата на професионалния опит и оценка на работата. "Бързата писта ще дава на нови служители или на хора с малък професионален опит възможност да растат бързо в кариерата, ако покажат резултати", обясни финансовият министър.
Според Георги Ангелов частта със заплащането звучи добре. Въпросът е в изпълнението и детайлите. За да не се получи така, че да се демотивират тези, които наистина вършат работа, е важно да има ясна и прозрачна схема на отпускане на  бонусите. Служители от администрацията разказват, че в миналото някои министри или шефове на агенции са разпределяли по-голяма част от допълнителните стимули, полагаща се на тяхното ведомство, на свои приближени.
Подобни подробности са важни, но още по-съществено е този път наистина да има политическата воля за реформа на всички структури. В противен случай поредната гръмко заявена промяна ще опре само до ентусиазма на един или друг министър. А така по-малко струващ на данъкоплатците, но по-добре работещ публичен сектор не се получава. 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Каква е прогнозата за прогнозните сметки за парно Каква е прогнозата за прогнозните сметки за парно

Нова наредба се очаква да сложи край на проблемите с такса "сградна инсталация", но има съмнения, че текстовете ще сработят

26 яну 2020, 323 прочитания

БСП и ДПС обявиха управлението за опасно, ГЕРБ: Стига истерии 1 БСП и ДПС обявиха управлението за опасно, ГЕРБ: Стига истерии

Докато в парламента вървяха дебатите по вота на недоверие, премиерът разговаряше с футболните фенове на "Левски"

24 яну 2020, 2398 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Трагикомедии на разклона на здравеопазването

Докато чакаме реформи, ръководителите в сектора се сменят с бясна скорост и са все по-странни

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10