Детронираният император
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Детронираният император

Преди делото Йордан Лечков беше убеден, че съдът няма да го отстрани от длъжност

Детронираният император

Окръжният съд в Сливен отстрани Йордан Лечков от кметския пост

Велина Господинова
15908 прочитания

Преди делото Йордан Лечков беше убеден, че съдът няма да го отстрани от длъжност

© Велина Господинова


"Не ви отговаря правосъдието...Утре може и вие да попаднете в ръцете на тези гадове." Репликата е на Йордан Лечков минути след като Сливенският окръжен съд временно го отстрани от длъжност. Думите на кмета бяха отправени към журналистите пред залата, но в момент, когато покрай него мина съдия Галина Нейчева, която взе решението. Това стана след искане на прокуратурата, която разследва кмета на Сливен по седем обвинения - за неправомерно изразходване на бюджетни средства, за злоупотреба със служебно положение и за създаването на документ с невярно съдържание.

Преди съдебното заседание Лечков беше убеден, че и този път ще му се размине - както се е случвало винаги, когато е имал проблеми с властите.

В типичния си безпардонен стил той позира усмихнат пред фоторепортерите малко преди да влезе в съдебната зала. Уверено каза, че "няма вариант да го отстранят от кметския пост".  И предупреди:  "Ние също сме подготвени за тази битка. Нямам още загубена битка и тази ще я спечеля."

Йордан Лечков имаше и сподвижници: малко преди началото на делото пред сградата на съда в Сливен бяха докарани на мълчалив протест работници, главно роми, от близките до кмета фирми, които основно изпълняват обществени поръчки на общината - строителство и сметопочистване. Пред съда бяха дошли и момчета в оранжеви анцузи от младежкия футболен отбор на града. Присъстваха също служители от общинската администрация, които още предишния ден са били стриктно инструктирани от секретаря на общината Петя Руменова. Клакьорите този път не помогнаха и Лечков беше детрониран (решението на съда подлежи на обжалване).

Причината за това е по български битова и оплетена - безразборни обществени поръчки, възлагани на фирми, близки до кмета,  един уволнен данъчен директор и недоволен съдружник (свидетели - мечта за прокуратурата) и не на последно място - индиректната благословия на премиера, която даде зелена светлина на разследването. Как обаче Йордан Лечков стигна дотук?

Историята като фарс

По ирония сред основните свидетели на прокуратурата по едно от обвиненията срещу кмета - за злоупотреба със служебно положение, сега е бившият директор на НАП - Сливен, Петко Дюлгеров. Миналата година, стъпил върху политическата си власт, кметът успя да отстрани Петко Дюлгеров от поста, след като директорът беше позволил да назначи ревизии на близки до Лечков фирми. Бившият национал сложи името на Дюлгеров в сложна схема от роднински връзки, които нарече "Кутията на Пандора", достатъчно условие директорът на НАП да бъде отстранен. Днес показанията му са своеобразен реванш.

Другият силен коз на обвинението е доскорошната дясна ръка на Лечков - Радостин Русев. Само преди половин година двамата бяха изключително близки, а фирмите на Русев печелеха голяма част от обществените поръчки в града. Конфликтът му с кмета достигна своя пик, когато Лечков се опита да хвърли изцяло вината върху него и фирмата му "Хидросистеми" за забавянето и некачественото изпълнение на проекта по европейската програма ИСПА за канализацията на града. Днес Радото, както е известен в Сливен, има да получава от кметството около 20 млн. лева и както сам казва, няма какво да губи.

Случайно или не обаче, кураж на прокуратурата сякаш даде премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Господ на едно място дава, на друго взема", коментира наскоро Борисов повдигнатите обвинения срещу Лечков и така практически отряза опитите на кмета да парадира с приятелството си с премиера.

Фронтовият град

През последните месеци Йордан Лечков все по-малко намира комфорт в родния си град. Срещу него вече има сериозна опозиция в общинския съвет. Подписите на двадесет съветници от общо 41 стоят под искането за снемане на доверието от него. А само за една седмица подписката за отстраняването му събра подписите на една четвърт от жителите на Сливен. Недоволството достигна и председателя на общинския съвет Мария Григорова - един от сподвижниците на Лечковата... политика. От седмица в съвета е внесено искане за отстраняването й от поста - този факт явно я притеснява, защото тя отказва да свика сесия.

Опозицията на Лечков в общинския съвет в момента събира подписи за насрочването на сесия след отказа на Григорова да свика заседание на съвета. Това може да стане по искане на една трета от съветниците. За отстраняването на Григорова обаче ще са необходими повече от половината от гласовете им. Според сметките на опозицията те могат да разчитат едва на петима от ГЕРБ. Решаващи в случая ще са гласовете на БСП.

Мария Григорова е избрана от листата на ГЕРБ, което в Сливен явно няма значение. "От 15-те съветници от групата на ГЕРБ реално само трима са от партията, всички останали са зависими от Лечков", казва Радостин Русев. Това, което събира Лечков и неговите съратници, е много над партийните интереси. Радостин Русев дава пример: "Миналата седмица разбрах, че по ИСПА има проект "Техническа помощ за съгласуване между европейско и българско законодателство". Той е от 4 страници и за него са платени 520 хил. евро. Аз съм общински съветник и мога да кажа, че никой никога в общинския съвет не е гласувал да се кандидатства за такъв проект." По думите му парите са разпределени между Лечков, зам.-кмета по финансовите въпроси на общината Недка Енергиева, председателя на групата общински съветници на ГЕРБ Димитър Митев и Мария Григорова.  И този проект вълнува прокуратурата.

Друг общински съветник от ГЕРБ - Димитър Батаков, също изплува в разследването. Става въпрос за продажбата на терен от близо 10 дка на битака в Сливен срещу задължението на купувача на мястото да се изгради нов пазар. Конкурсът е проведен през март 2006 г. и е спечелен от фирмата "Билдинвест" на Димитър Батаков. Срокът за изграждането е 5 години, но вече четири на мястото все още няма нищо. Интересите на общината могат да бъдат защитени, като бъде поискана разписаната в договора неустойка, нещо, което Лечков все още не е направил.

Община във фалит

Безразборните и съмнителни обществени поръчки, възлагани от Лечков, обаче са по-малкият проблем. Наскоро в общинския съвет беше създадена нарочна комисия, която трябва да провери начина, по който бюджетът на града е изразходван през последните три години. Първите изнесени данни са притеснителни - задълженията на общината възлизат на около 70 млн. лв. За сравнение - собствените приходи на общината само за 2009 г. са 20 млн. лв., като в тях са включени и тези от местните данъци и такси. Общината има задължения към пътната фирма "Биндер" за близо 10 милиона.  "Колко са задълженията към други фирми ние все още не знаем", уточни общинският съветник от БСП Мариета Петкова.

Комисията е открила нарушения на кмета и при усвояването на целевия кредит от 11 млн. евро - Йордан Лечков е харчил заема не за това, за което са гласували общинските съветници. Така например са били предвидени 3.700 млн. лв за пречиствателна станция,  но от тях са изразходвани едва 150 хил. лв. за проект. Съдбата на останалите средства е неясна. Лечков е обяснил пред съветници, че те са били пренасочени за саниране на училища. "Но в абсолютно нарушение, защото една такава промяна трябва да мине през гласуване", казва председателят на временната комисия Иван Андреев.

По думите му ремонтът на училищата е сладка хапка, защото цените за поставянето на дограмата и санирането са завишени няколко пъти. Ремонтните дейности пък са извършвани главно от близки до Лечков фирми - "Топстрой декор", "Гради" ЕООД и "Билдинг".   Последните две строят и частните хотели на фамилията Лечкови.

"Кметът създаде една схема на управление на общината, която аз наричам неприлична. Най-общо тя е вземаш за себе си, но  да направиш и нещо за хората. Уникалното при Лечков е, че това, което той все пак направи за града, го плати Радостин Русев и ще ви кажа как: за последните две години фирмата му "Булгейт" участва в строителството и ремонта на почти всички общински обекти и по мои изчисления е направил печалба от около между 8 и 10 млн. лв. По-голямата част от нея обаче я е вложил като ресурс във фирмата си и в същото време общината му дължи около 25 млн. лв., които той никога няма да получи", казва Иван Андреев.      

На война като на война

Самият Радостин Русев обаче е решен да си върне дължимите суми. И в момента от дясна ръка на Лечков се е превърнал в негов основен враг. Радото описва кметската схема на източване на средства от общинския бюджет така:  всички ремонтни дейности на общината се извършват по две рамкови споразумения за период от четири години, сключени с ДЗЗД "Стройинвест-Сливен" и "Билдинг-ТД". В първото дружество участват неговата фирма "Булгейт" и двете фирми на Коста Петков "Топстрой декор" и "Лукском". "Общината получава пари, да кажем, за изграждането на водопровод от министерството на регионалното развитие за три квартала на Сливен", казва Русев. И продължава: "На мен като изпълнител ми превежда 40%, останалите отиват в неговите две фирми. Те по банков път ги превеждат на дружеството му "Спортпалас" (основен дял от фирмата има сестрата на Лечков) под формата на договори за външна реклама." Сумите пък от "Гради" например първо са превеждани на "Топстрой декор" и след това на "Спортпалас". За подобна схема намекна и и.д. окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов пред в. "Новинар". По думите му става въпрос за между 2.7 и 2.9 млн. лв. за реклама от три близки до кмета фирми.     

"Капитал" отново се опита да говори с Лечков както по въпроса за големите задължения на общината, така и по обвиненията срещу него за източване на средства от общината. Кметът първо каза, че става дума за манипулативни твърдения, а след това се измъкна с въпроса: "Аз откъде да съм сигурен, че някой не ви плаща, за да ме питате за тези неща." Отказа среща с аргумента, че в предишен текст за дейността му като кмет били написани поръчкови неща, въпреки че тогава беше търсен за коментар два пъти, а на изпратените му въпроси отказа отговор с мотива, че били прокурорски.

Окръжният съд в Сливен отстрани Лечков от кметския пост, защото, ако продължи да изпълнява задълженията си, може да попречи на разследването по седемте обвинения на прокуратурата срещу него. Той обаче заяви, че ще обжалва решението в Апелативния съд в Бургас. Какво ще отсъдят бургаските магистрати ще стане ясно следващата седмица. 

"Не ви отговаря правосъдието...Утре може и вие да попаднете в ръцете на тези гадове." Репликата е на Йордан Лечков минути след като Сливенският окръжен съд временно го отстрани от длъжност. Думите на кмета бяха отправени към журналистите пред залата, но в момент, когато покрай него мина съдия Галина Нейчева, която взе решението. Това стана след искане на прокуратурата, която разследва кмета на Сливен по седем обвинения - за неправомерно изразходване на бюджетни средства, за злоупотреба със служебно положение и за създаването на документ с невярно съдържание.

Преди съдебното заседание Лечков беше убеден, че и този път ще му се размине - както се е случвало винаги, когато е имал проблеми с властите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  kikot avatar :-|
  kikot
  • -106
  • +15

  Когато върви съдебна процедура, такава статия, най малкото е нечестна г-жо Прокопиева, и подсеща за старата тема за морала и неговите носители!

 • 2
  blue_sky avatar :-|
  blue_sky

  интересно заглавие

 • 3
  jddi avatar :-|
  Димов

  Фактите от обвинението ще ги изяснява прокуратурата, то около дейността на всеки кмет в България има много въпросителни.

  Необичайно е по-скоро държанието на г-н Лечков - гледал съм 7-8 интервюта с него (или по-скоро опити за такива) и всеки път той излиза с една и съща мазно ухилена физиономия и ситно отсява въпросите, на които благоволява да отговори. Неприятен тип, все имаш чувството, че хем лъже, хем не си дава много зор. • 4
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав

  До коментар [#1] от "kikot":

  Напълно сте прав. А в миналия "Капитал" се громеше медийната империя на Цв.Тодоров - Д. Пеевски заради поръчкови статии...

 • 5
  press avatar :-|
  press

  чудно. ами нали бойко и лечков бяха приятели. каква е драмата между тях

 • 6
  rhapsody avatar :-|
  Rhapsody of Fire

  До коментар [#1] от "kikot":

  Всъщност въпросът ти е интересен, но манипулативен. Нямаше да го зададеш, ако смяташе, че статията защитава Лечков.

  Следователно основният въпрос е - как журналистиката информира, когато отразява събития, свързани с конкретни съдебни обвинения?

  Мнението ми като цяло е, че журналистиката не е по-добра от всички останали области у нас -т.е. некомпетентна.

  Все пак в конкретния случай съм на мнение, че отразеното е обективно и наистина г-Лечков е настъпил мотиката.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Той и мафиянски беше "настъпил" мотиката и то според главният прокурор-боксьор и посланник междувременно, не някакъв си и.д. прокурор, пък после се оказа пшик..... този гони гарез на онзи...... щото пицата малка, мераклии много.....

 • 9
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Лечков е избран на свободни, демократични избори. Значи точно човек като Лечков искат сливенци и са си го получили.

 • ideen

  Уважаеми многознайковци,смятам,че читателите на Капитал са сериозни хора, поради естеството на вестника,който е едва ли не станал вече институция.И за разлика от другите институции на държавата-не ме е срам от Капитал!Няма да спорим за дадености! Та за Лечков истината е,че ''царят е гол''!Никога не е бил патриот!,Никога не бил богат,както твърди!Никога нищо не е правил за Сливен,само за себе си!Работата му като кмет е катастрофална за града ни! Това,което прави,е да реди далавери в посока на източване на общината и собственото си обогатяване,а Общинската администрация е на автопилот.Далаверите му са толкова и елементарни и нагли и стъписващи,че чак са скучни!Това,което се случи в нашия град,е показателно!Няма гражданско общество;принудени сме да гледаме безпомощно отстрани безчинствата на един малоумник,защото бил ''народен герой''.И защото ''футболно зависимият'' Гоце,ББ И КОЙ ЛИ НЕ ГО ПОДКРЕПЯ!/Разбирай:пречи на институциите да си вършат работата/.А работата на прокуратурата не е лесна-много материал се е натрупал за двата мандата на Лечков...Аааа,да не забравя:жокер за нея-купил ли си е хотел в Палма де Майорка?!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.