Защо наистина поскъпва токът?

Държавата най-накрая реши да сложи ред в ценообразуването на електроенергията

ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" има дългосрочен договор за продажба на ток на НЕК
ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" има дългосрочен договор за продажба на ток на НЕК    ©  Анелия Николова
ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" има дългосрочен договор за продажба на ток на НЕК
ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" има дългосрочен договор за продажба на ток на НЕК    ©  Анелия Николова

Токът ще поскъпне с 10%. Не - с 5%. А всъщност може и да поевтинее. Това беше объркващият дебат между енергийния регулатор, производители и търговците на ток за това колко трябва да струва електроенергията от 1 юли.

Да, в един дебат е нормално да се сблъскат различни позиции. По-интересното тук е как само в рамките на месец бъдещата цена на тока стигна от драстично увеличаване до очаквано намаление. Подобни амплитуди показват само едно - нещо в ценообразуването е сгрешено.

Около обсъждането на антикризисните си мерки правителството даде да се разбере, че именно в начина на определяне на цените ще търси резерви за поевтиняване на тока. Възможните опции премиерът Бойко Борисов и министрите видяха в решаването на проблемите с дългосрочните договори за изкупуване на ток и в работата на ЕРП-ата.

Обвързани доживот

Именно производителите на ток, с които НЕК има дългосрочни договори, в момента са сред основните причини за евентуално поскъпване на електричеството. Държавната компания има 15 годишни договори с италианската ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" и американската ТЕЦ "AES Марица-изток 1". Със също държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" НЕК е обвързан за 5 години. Само за тази година електрическата компания трябва да изкупи по трите дългосрочни договора 9793 гигаватчаса електроенергия, чиято стойност е два пъти по-висока от тази на атомната централа. "На нашата АЕЦ се плаща по 62 лв. за мегават, а на американци и италианци - по 137 лв. Сиреч затваряме два блока в "Козлодуй", за да плащаме по-скъпо на чужденци", коментира Борисов. Според енергийни експерти обаче държавата няма да може да развали договорите с трите ТЕЦ-а заради големи неустойки. Клаузите в споразуменията предвиждат да се заплати процент от стойността на непроизведените количества ток и допълнителни неустойки.

Засега по-възможен остава вариантът правителството да се договори с търговците на ток да се откажат от исканото поскъпване, въпреки че през последните седмици диалогът между кабинета и ЕРП-та се изостри. След като първо Борисов заговори за национализация на електропреносната мрежа, а после изпрати агенти на ДАНС в австрийската компания ЕВН, правителството поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да извърши регулаторен одит на трите електроразпределителни дружества – ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН. Целта е да се провери дали те действително са извършили декларираните от тях разходи, които се калкулират в стойността на електроенергията.

Важен е и въпросът с гарантираната възвращаемост на компаниите, която по различни информации е 12%, и то на фона на спадащи печалби на почти всички останали фирми заради икономическата криза. Всъщност намаление на този процент би имало сериозен ефект върху цената на тока, особено комбиниран със засилен контрол от страна на ДКЕВР на разходите на компаниите.

Инвестиции под лупа

ДКЕВР вече е започнала проверка на Е.ОН, защото дружеството е направило много малко инвестиции през миналата година, обяви в сряда зам.-председателят на държавния регулатор Валентин Кирчев. Той посочи, че за 2009 г. трите дружества са изпълнили общо 89 процента от инвестиционните си програми, а в същия момент твърдят, че парите не им стигат. 

От енергийния регулатор дори изразиха съмнение в прекалено големите разходи за аутсорсване на услуги на външни изпълнители. По данни на комисията те са над 220 млн. лв. годишно. В същото време ДКЕВР не може да контролира този тип услуги. Пред "Капитал" само от ЕВН коментираха, че аутсорсингът се счита за една от най-добрите практики в развитите икономики и посочиха, че "дискусията е манипулирана". От ЧЕЗ и Е.ОН засега запазиха мълчание. 

Разбира се, какъвто и да е резултатът от опитите на правителството да задържи цените на тока, със сигурност положителният ефект ще е повече яснота при определяне стойността на електроенергията. А пък и бизнесът, и дребните потребители няма да се оплачат и от спад на цените на тока в кризата. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  и три пъти ще е по висока цената от АЕЦ андрешковци! АЕЦ е построена при социализЪма 1985-91 (бл. №№ 5 и =) и отдавна се е изплатила, никой не си иска капитала нито Брежнев нито Тато... щото се казваха цоциалисти, затова и евтино...
  ----------------------------
  ама за новите централи требе да платим и капитала на "капиталистите", затова се наричат капиталисти...
  ----------------------------
  ама не мъркайте щото ако не платите на АЕС в България (капитала) за тец Гълъбово 2х 335 МВт или 1.4 млрд.ЕВРО!!! ще платите за ток от Европата тогава плащате и капитала (затова сме в КапитализЪм...) и въглищата и работната ръка и данъци и такси някъде извън България...
  ---------------------------
  Затова барабойковци-андрешковци - чуш, кротко че плащате само капитала, а всичко останало остава в страната....
  ---------------------------
  Нали за капитализЪм подскачахме 1989.92 кво плачкате? ...

 • 2
  rhapsody avatar :-|
  Rhapsody of Fire

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Ех, Боби, Боби !!!

  Колко добре си описал всичко - прекрасно онагледяваш мутациите на "мисловния" процес на едно тъпо копеле.

  Още Ян Хус ти го е казал - О, свещена простота.

 • 3
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Много приказки за нещо, което може да се каже с две думи - ЗАЩОТО СЕ КРАДЕ!

 • 5
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Боже, Боже! Бе, хора! Боби! Ти, интереси нямаш ли? Те, капиталистите, това им е работата, да печелят! Ми твоята, нашата, каква е? Що не си вършиш твоята, да се дърпаш и да си вардиш парите, а вършиш тяхната! Дето им даваш доброволно, а ги и защитаваш? Когато окото се насити на мераци, тогава и капиталистът ще се насити на печалби! Точно, никога! Това, че преговарящите, защитаващи интересите ни и подписващи тия договори са объркали работодателя си, едно на ръка!Щото и двете страни са се споразумели в полза на капитала, договорите за големите енергийни проекти, за енергийни доставки са тайна. Много ги коментират, малцина са ги видели. Пък, и да ги видим, те са добре защитени с неустойки, виновните вече не са на служба, взели са си дивидентите от сключените сделки и вече са играчи в този пазар! Какво ще направиш?! Като Боби ще мучиш, докато те доят, или, ще търсиш начин да се отръскаш? Аз избирам второто и подкрепям всяко действие, което би ни освободило от такива ангажименти, дори, ако трябва да платя. Ако трябва да съм конструткивна критикарка, ще кажа: Не е умно, грешно е, стратегически обекти да се продават, или отдават на частни субекти, още повече чуждестранни! При нас, ток, вода, банки, газ, петрол - всичко е чужда собственност. За какъв суверинитет, за каква държавна политика говорим, като имаме толкова тежка финансова и икономическа зависимост? За това няма изгледи да станем модерна, богата държава!
  Ще се намери ли смел политик, да прокара нужната политика, защитаваща българските интереси? Не знам! Като ви чета мненията, надали ще го подкрепите. По-скоро ще го изядете.

 • 6
  viopol avatar :-|
  viopol

  Триковете на ЕРП-тата са безкрайни. там наистина работят умници.
  Преди година и нещо начислиха на неползващите ел енергия за година назад по 125кв на месец. Които плащаме по банков пътни ги дръпнаха веднага и тръгна ходене по мъките докато ни ги върнат/разбира се без лихви и извинение/, другите започнаха неоснователно да ги спират и да им прибират по 19лв Тези ,които несе усетиха просто субсидираха бедната ЕОН, а нашите пари които си върнахме минаха за безлихвен кредит

 • 7
  blago4estiwia avatar :-|
  blago4estiwia

  Тези са най-големите изроди. Без НОИ можем, без топлофикация можем, без телефони можем и т.н., но без ток не можем. От тях няма откачане! И си правят каквото си пожелаят.......
  Вчера ми доиде поредната сметка, бесен (и безсилен) съм. Много хубаво направиха във Варна, че ги замерваха с яица. Аз съм готов на крайности с/у тези.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "goblenka": те това ми е работата драга - голямата енергетика, затова и пиша по темата, не пиша за медицина нали?

  Та стратегическите обекти на енергетиката се строят с много парета ТЕЦ Гълъбово на АЕС 1.4 млрд. ЕВРО за 700 МВт. Ако ги имаш строиш, ако не не.... ама ток купуваш тъй и тъй, така че плащаш..

  Добре е ТЕЦът да е у нас и да гори нашите лигнити, да работят нашите работници, данъци и тъкси да останат у нас и от 1.4 млрд. ЕВРО поне 30% останаха у нас (стоки и услуги по време на строителството).
  Затова крайният потребител плаща на този с капитала (и не 130-150 лв/МВтч а 80-100 Лв/МВтч) , в случая АЕС да дойде тук, а не да речем в Костолац или Косово, където също има лигнити....
  ---------------------------------
  По научному се казва цената на капитала поне 50-60 лв/МВтч .... те това, капитализЪм.....
  --------------------------------

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "blago4estiwia": не ги замервай с яйца а провери къде колко ток харчиш в къщи и във фирмата си....
  -----------------------------------
  почни с хладилника / хладилниците ........ идеалният току що купен клас "А" ... "хаби" 30 кВтч/месец този от както бяхме мледи кърти мивки 80-100 30 кВтч/месец
  -----------
  боилера, ако имаш от коя война е? балканската, първата втората..... кака като се чипка спира ли водата или тече на воля.....нагревателят обикновено е 3 кВт
  ----------
  виж пералната ...... нагревателят обикновено е 2.2 кВт ......
  ---------
  тъщата като вари боба колко време му бае нагревателят обикновено е 2 кВт ползва ли тенджера под налягане или се "бои"....
  ---------
  виж отоплението ако ползваш ток, котката минава ли на терасата без да отваря вратата? ако Да - ще хабиш много ток....
  ---------
  Като ги докараш дневна + нощна до 195 кВт на апартамент 110 м2 значи се двииш в правилна посока..... :-))

 • 10
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  Нека да ви обясня както вика Баба:

  Примерно Е.ОН за да си увеличи разходите пред държавата и всички нас прави следното. Това за аутсорсинга е ясно че надуват цените но има и други факти. Е.ОН е наемател на 20хил. м2 офис сграда в Бизнес парк Варна. Много ще стане интересно ако ни изкарат договора им за наем там. По принцип наем на една такава сграда в момента във Варна е от порядъка на 5 Еврака на м2. Това което чувам е че наема, който плащат на хартия в Бизнес парк Варна гони наемите в Ню Йорк и Лондон. Ето така се прави драги ще ни научат на капитализъм в чистия му вид.
  :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход