Почивка по никое време

Изчистването на старите отпуски до края на 2010 г. е невъзможно

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В математиката не можеш да сложиш под общ знаменател километри и килограми и да очакваш сметката да излезе. В политиката, оказва се, това е напълно възможно. Държавата се кани да напъха в общ кюп своите служители, работещите и работодателите в частния бизнес. Идеята: да се измъкне от кашата със старите отпуски на държавните служители, която всъщност сама е забъркала в качеството си на работодател.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • goblenka
  • - 1
  • + 16

  Вече коментирах темата. Повтарям мнението си.
  Проблемът възникна в структурите на държавната администрация, но решението ще засегне всички, с изключение на няколко професии, пак от проблемната държавна структура. Самата тя си е гласувала зимна и лятна ваканция, която явно не се счита за отпуск. Зимната не е толкова дълга, повсеместна и опасна за ползвателите на държавни услуги, но лятната... През август е немислимо да получиш държавна услуга. Та, не знам, ако тия дълги ваканции не са отпуск, какво са? Ако са, тогава как се е натрупала тази отпуска? Дори само заради август, когато има само портиер в сградите и един дежурен, такова натрупване е почти невъзможно. Не разбирам, ако тези ваканции не са отпуск, защо имат и отпуск, и то 40 дни? Това е каша, която те забъркват, ние сърбаме. Дали защото са ни толкова високи заплатите? Толкова много хора са на заплата 350 до 450 лева и смятат за голям успех, ако заработят една отпуска и си решат финансов проблем! Ама не! Заради "големите" ще страдат "малките"! След като са отделени професии, освободени от този закон, не можаха ли да визират професии, подчинени на него? Щеше да е далеч по удачно!

  Нередност?
 • 2
  durald2010 avatar :-|
  Mariana Kalcheva
  • + 14

  за директора на градушките - няколко години работих в същата сграда и съм напълно наясно колко работеше - почти не идваше на работа, по ден-два в седмицата. останалото време - на лов, под формата на командировка "да огледа някой полигон". при такъв режим - кога да се измори, та чак и отпуска да ползва?! а при огромните отпуски в държавната администрация, стигащи до 60-90 дни годишно (респ. 3-4,5 работни месеца).... то време за работа не им остана. не е различно с другите държавни служители - едни не ги пускат за целия полагаем размер, защото наистина няма кой да ги замества дълго време, а други (висшите, обикновено) - по схемата на директора на градушките.
  по принцип проблема с неизползваните отпуски е главно в нормативната забрана за заплащане на отпуската, освен при прекратяване на правоотношението. и тъй като това го пише едно към едно в Кодекса на труда - ето ти проблем. а е елементарно - всяка отпуска, "изостанала" от предходната година, да се ползва или изплаща към края на март/април на съответната година и.... толкова. така и работодателя ще има отговорност (разбирай предимно държавата), хем да не забранява отпуските, хем да не дава по договор отпуски в размери, които служат само за привилегия спрямо останалите "наемни работници".
  никъде в безбройните писания и говорения по темата (разбирай от министри/експетри и подобни) не чух и друго важно нещо - КОГАТО РАБОТНИКА ИСКА ДА ПОЛЗВА ОТПУСК ОТ ПРЕДХОДНА ГОДИНА НЕ МУ Е НЕОБХОДИМО РАЗРЕШЕНИЕ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ, А САМО УВЕДОМЯВА!!! ясни са евентуалните последствия, обаче все пак тук са две страни, отговорност трябва да понесат и двете - работодателите(държавата предимно) да седнат и да намалят размера на полагаемите годишни отпуски, а работниците ..... ще загубят част от неползваната отпуска. всеки гяволък се плаща, така е!!

  Нередност?
 • dtd
  • - 3
  • + 8

  Вижте привилегиите на държавните служители, то не са незнам си колко заплати при уволнение или пенсиониране, незнам си колко дена отпуск 60 и нагоре, при положение, че в частния сектор са около двайсетина дни. Почиват на всички национални празници, докато в часния сектор обикновено национални празници няма с изключение на коледа и велигден и то за по 2 дни, а не 4 както при чиновниците. Да не забравяме и бонусите, като тринайста заплата, дрехи, ваучери за храна и рушветите, които сме принудени да даваме. А държавните служители са около 400 000, т. е. по един 1 чиновник на 10 души население включая децата и пенсионерите.
  А пък качеството на здравните, образувателните и административните услуги е меко казано ниско, даже не бих казал, че това може да се нарече услуга.
  И какво прави правителството, вместо да преразгледа законите за тези бонуси и обезщетения при съкращения, твори нови глупави закони. Защо трябва да има обезщетения при пенсиониране и съкращения. Нали си имаме социални служби, които плащат обезщетени на безработните и НОИ, които плащат пенсии.

  Нередност?
 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • - 1
  • + 12

  Хайде да ни сметнат заради колко чиновници в министерствата ще си патят всички работещи, не само в частния сектор, но и в други държавни институции.
  Държавния служител си има отделен закон, който цитира по-голямата част от КТ, но в същото време го поставя и в по-висока категория от работещите според КТ. Да си променят Закона за държавния служител и да си заложат правото на ползване и правото на отнемане на платения отпуск.
  Ще дам пример за себе си - сам на определена длъжност във фирмата, никой не може да ме замести, не познава софтуера и нормативните документи, с които работя. За да изляза за един ден от работа трябва да се моля дни наред, да направя така, че да не изпусна сроковете и да предвидя много неща само за един ден отсъствие. За платен годишен отпуск от 10 дни не съм мечтал отдавна.
  Държавата да сложи чатала на своите хрантутници в министерствата.

  Нередност?
 • 5
  orchis avatar :-|
  orchis
  • + 8

  Наистина би било добре да се погледне колко всъшност са хората с трицифрени отпуски и да се види защо има такива натрупвания.

  Нередност?
 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 2

  Това и да изчисти текущия проблем, в близко бъдеще той пак ще възникне, щом на държавните служители е позволен 40, че и 60 дни платен отпуск годишно. Ами това са 2-3 месеца, като сложиш съботите, неделите и празниците. Значи те 1/4 от времето почиват.
  Да се направят и при тях 20-25 дни, както са по частните фирми, за да не се натрупва и в бъдеще.

  Нередност?
 • 9
  yara avatar :-|
  Яра
  • + 1

  Пореден пример как въпросите се решават на парче и установени права се променят веднага щом на някой му станат неизгодни.
  Проблем наистина има и то не само в администрацията (която не мога да разбера при работно време от 9-17ч, официални празици и гарантирани два почивни дни, на какво основание почива двойно повече от нормалните хора, които не само не се прибират в 17ч, ами и събота и неделя работят???).
  Проблемът е и в малките фирми, аз например мога и то с доста предварително плануване да си взема две седмици отпуск в годината, просто защото във фирма от 6-7 човека няма кой да ме замести и да върши моята работа. В случая понеже съм съвестен служител и в такава малка фирма отношенията са малко по-лични и близки се съобразявам с този факт и просто не настоявам за по-чести отпуски и 11 дни в годината остават неизползвани. Но си представям, че голяма част от частните предприемачи просто не дават отпуск на служителите си или то поне не пълния. За съжаление не се сещам за ефективен метод, чрез който може да се контролира спазването на правото да почиваш 20тина дена в годината.

  Нередност?
 • 10
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Ще ви съдя тъпанари тъпи!!!!Призовавам и майките и всички...с лихвите ще ги платите,с лихвите!!!!!...ако трябва до всякакъв съд ще ида!!!!Малоумници!!!Ще ги платите,ще ги платите!....пак да повторя-с лихвите!

  Нередност?
Нов коментар