Новият брой:
Служебната президентска република

Спирачките в държавната машина

Какво не стига на администрацията, за да работи за гражданите

"Чудите се защо човек иска да работи в държавната администрация? Когато е млад, е ентусиазиран, че може да промени нещо. Много бързо обаче фокусът на мотивацията му се променя: разбира, че получава сравнително добра заплата, а работата му е спокойна, има сигурност, че няма да я загуби. Има и обучения."

Така Мария (името е сменено), която е дългогодишен служител в ключово министерство, обяснява защо въпреки ниската мотивация желаещите да работят в администрацията не намаляват. Освен че са много (всеки 37-и работещ в България работи в администрацията), чиновниците излизат и скъпо. Разходите за тяхната издръжка през последните години варират около 2 млрд. лв. годишно, а това е около 3% от БВП. В замяна данъкоплатците получават нискокачествени услуги. Показва го и последният доклад за глобалната конкурентоспособност на икономиките на Световния икономически форум. По ефективност на институциите България се нарежда на 116-о място от 133 държави. В този показател влизат ефективност и целесъобразност на изразходването на публичните средства, корупционни практики в администрацията, бюрократична етика, независимост на съдебната система и защита правото на собственост.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antropos avatar :-|
  antropos
  • - 1
  • + 7

  За тези проблеми се говори не от вчера и оня ден,но развтие почти никакво.Дори медийният остен не е в състояние да промени вкаменялото соц. мислене.Надявах се,че новите поколения ще бъдат по-настоятелни и креативни,но традиционната пасивност от миналото дърпа промените назад.Пък и старата система позволява шуробаджанащина - бивш премиер заяви най-безцеремонно , че всички са братовчеди!!!???С този мутренско-далавераджийски подход -промени на куково лято!

  Нередност?
 • 3
  mastylo avatar :-|
  mastylo
  • + 30

  В анкетата горе не сте сложили най-важния отговор - на администрацията й липсват качествени хора, дето да я управляват. Опитите да се създаде стабилна и професионална администрацията систематично се саботират от последните три правителства. На тях им трябва/ше не работеща, а послушна администрация. За гражданите и бизнеса не се мисли, просто защото не остава време от зор да се държат юзите на властта. И не защото властта толкова се дърпа, а просто защото за тая работа си трябва акъл и опит. И когато ги нямаш доста пот си трябва за компенсация... Кога ли на българина ще му увре главата, че управлението е професия. Всеки може да подритва топката, но това още не го прави професионален футболист. Пък това, че е професионалист, още не го прави футболна легенда. Не разбирам, защо хората у нас очакват от всеки да излезе добър политик... Но да не се отплесвам.
  От настоящите опити едва ли ще излезе нещо смислено. По няколко причини - 1) тези, които правят реформата мислят, че проблемът е в правилата, а той е в липсата на качествени кадри и модерна административна култура. Последните се градят с обучение и търпение. Но не обучение по английски и компютри, а за специализирани знания и умения. Нещо, което запокитената при Министерство на образованието ИПА скоро едва ли ще може да предлага.
  2) Администрацията ще стане ефективна, само когато започнат да мислят за нея като за цялостна система, а не като за салфетка, от която можеш да режеш където и колко ти хрумне. Мит е, че нашата администрация е голяма. Справката ще ви покаже, че нашата администрация е смешно малка. Стига разбира се да внимавате да сравните числата на работещите в държавните институции, а не изобщо на онези, които получават заплатите си от бюджета. Проблемът на администрацията не е, че е многобройна, а че човешкия ресурс е разпределен неадекватно. Там, където има работа, няма хора, но пък паразитни структури колкото искаш. И още един мит - че в последните години нямало причина да се разрастват администрациите!!! Ало, явно малцина са забелязали, че станахме част от ЕС. Това значи например, непрестанно да се подготвят позиции по огромния брой актове на евро-институциите и последните да се транспонират. А някой да има идея колко са всевъзможните комитети и работни групи към тия инситуции?
  3) Администрацията трябва да е независима - работата на министъра не е да уволнява и да назначава, а да иска резултати от подчинените си. Иначе сме в безкраен порочен кръг - предишните назначаваха директори и шефове на отдели; сегашните ги уволняват, щото им нямат доверие и назначават нови, които ще си отидат след четири години... За тази цел беше създадена фигурата на главния секретар, който е най-висшия пост на професионалната държавна служба. Във всички правителства обаче министрите дават на ГС ролята на домакин и разделят задачите му между зам-министрите, за които пък политическите интереси играят на първо място.
  4) За заплатите - щеше да е прекрасно Капитал да погледне отвъд повърхността на нещата. Тъй наречените двойни заплати са пълна заблуда, заради “тайното оръжие" наречено Единен класификатор. Първо, с него правителството може незабелязано да прави промени на ръста на заплатите. Второ, ако погледнете внимателно ще видите, че за всяка длъжност има минимален и максимален ръст на заплата. Разликата на места стига почти 100%. Та тези дето уж взимат двойни заплати са назначени на минималната ставка. Така де факто в реалното възнаграждение на тези с двойните заплати и другите почти разлика няма.
  5) Искат да въвеждат измерване на резултатите?! Прекрасно. Само не се сещам кой ще ги измерва. А, да, същите тези нови директори. А целите как точно ще ги поставят, като правителство всеки ден си сменя идеята какво ще прави? Сигурно е твърде рано да му мислим. Докато му дойде времето да се прилага моделът кой знае какво още ще дойде наум на правителството.

  Нередност?
 • 5
  durald2010 avatar :-|
  Mariana Kalcheva
  • - 3
  • + 3

  по същество отговора се състои в подходящата за случая фраза "интереса клати феса". т.е. - в началото на демокрацията, да речем 2001, хората се натискаха да работят в администрация заради относително високите заплати, сигурността (не могат да те уволнят за щяло и нещяло), допълнителни бонуси (пари за дрехи, повечко отпуска, често двойно и тройно на частния сектор), твърдо работно време.... само че бавно и полека тези "ценности" бяха изместени от други - заплатите вече не са достатъчно високи, защото започнаха да се появяват служители (при това на всякакви постове), които "поработваха" частно - къде получават рушвети, къде получават двойна заплата, защото работят "по фондове", къде пък си докарват допълнително от безбройни участия в комисии, проекти, командировки и подобни. бонусите вече станаха "маловажни". стабилност на правоотношението нямаше, защото всяко правителство къде променя закона, къде уволнява масово и после всички ние плащаме обезщетения за незаконно уловнение и оставане без работа... така неусетно дойде и необходимостта от постоянно увеличаване на щата, защото половината не работят качествено, а другите "не са от наште" и на нас ни трябват свободни щатни бройки.
  мога да продължа доста в тази посока. голяма част от нещата ги знам от първо лице. атестирането и сега е добро като процедура и система, проблема е че нищо не се прави както трябва - като дойде средата на годината сядат двамата - служител и пряк ръководител - и натъкмяват всичко, цели, въпроси, отговори... ако трябва да се уволни някой - пише му се 1-а на атестацията и .... готово. ама не бил подписал - много важно, да е.
  за да се реши проблема, трябва управляващите да се върнат назад във времето и една по една да премахнат причините, а така и последиците. и основното е да се съкрати значително администрацията дори само като бройки, дори и без анализ и каквото и да е. защото така ще се породи естествената нужда от конкуренция (дори и естесвен подбор да я наречем) и всеки ще си намери своето място. и тогава като се заговори за съкращения и намаляване на заплати всеки ще се напъне да работи по-добре, а не да чувам коментари от сорта "щом ще ми намаляват заплатата и няма да ходя до брюксел - аз напускам!" чудесно, прав ти път щом това ти е причината да работиш в държавна администрация. администрация трябва да се върне там, откъдето е тръгнало - от латински означава "да служа"

  Нередност?
 • 6
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher
  • - 3
  • + 5

  И в сегашното положение може да се направи много. Примерно да се създаде звено, комисия или нещо си, където аз като обикновен гражданин, да мога да се обадя и да пусна сигнал срещу служители на администрацията и да знам, че ще се извършат проверки и ще последват наказания. Нещо като Комисията за защита на потребителите. В момента процедурите за оплаквания и сигнали срещу държавни служители са много тромави и неясни и минават по някакъв общ ред. Нека държавните служители не се чувстват безнаказани и да знаят, че ще има последствия от некоректните им действия. Това е просто и елементарно решение. Направете експеримент и създайте такава комисия - ще бъде зарината от основателни и мотивирани оплаквания, които няма да са анонимни, и в повечето случаи ще са основателни. Да се направи нещо като тел. 112 за корупция, лошо отношение, некомпетентност и конфликт на интереси в държавната администрация. Още за първите месеци ще се съберат огромен брой сигнали. Това е нещо просто, ефективно и с бързо действие. Няма нужда да се назначават нови хора, просто в някоя съществуваща комисия да се създаде такова звено.

  Нередност?
 • 7
  ivailosavoff avatar :-|
  ivailosavoff
  • - 3

  ne moje da se kaje 4e nai golemia stimul e izmerva v zaplata v statia na kapital! Podhoda triabva da e globalen!

  Нередност?
 • 8
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#6] от "The.Teacher":

  А какво мислите за ротации на длъжности?
  За разхвърляне на министерства и агенции извън София - града на греха?

  Нередност?
 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 3

  Най-малкото, може да "зацепят" различните зъбни колела /звена/. Да има координация в работата им. Една и съща информация се иска от няколко канцеларии, макар да са взаимно свързани и компютъризирани. Не може ли служебно да си препращат тази информация, а не да се разтакават хората за по един документ, с известно съдържание няколко пъти? Не може ли да се изгради вътрешен информационен поток, който да позволи по-голяма яснота на задачите и координация на действията? Наистина, не е задължително всичко да е в София. Няма канцелария без компютър. Значи, щом си в служебната мрежа, може да работиш от всяка точка на страната. Важно е и кадруването, личните, и служебни зависимости, и нормативната база, която често пречи на ефективността, и уменията и броя на кадрите... Важно е! Но, първо трябва да се синхронизира работата на администрациите като цяло.

  Нередност?
 • 10
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher
  • + 7

  Няма значение къде са министерствата и администрациите. Порочен е начинът на назначаване в тях. Няма го състезателното начало и равния старт. Определените хора знаят, че примерно ще бъдат назначени като младши експерти в някоя община още когато започват висшето си образование - или 4-5 г. преди назначението си. Там е истинския проблем. И въпросните конкурси за държавни длъжности, винаги завършват с интервю с комисия и реално няма значение какво образование имаш или как си се представил на предишните кръгове. Държавната администрация с малки изключения е една затворена общност, която се самовъзпроизвежда, а от историята на някои кралски фамилии знаем до какво води това - израждане и тежки заболявания и малформации. Това го наблюдаваме и в съда и в полицията. Това трябва да спре по някакъв начин.

  Нередност?
Нов коментар