Падение след възхода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Падение след възхода

Яне Янев в акция

Падение след възхода

Комисията по корупция в парламента разглежда сигнал срещу Яне Янев за купуване на мандати

Велина Господинова
20160 прочитания

Яне Янев в акция

© Красимир Юскеселиев


"Ако напишете това и името ми, ще отрека и ще ви съдя", ми казва бивш регионален председател на "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Виждаме се по повод една информация, че ден преди крайния срок за регистрация на листите за парламентарните избори на 13 юни миналата година, след като е отказал да се кандидатира за депутат, с него се е случил инцидент. След дълги и мъчителни уговорки се съгласява да говори при условие по никакъв начин да не се споменава името му. Разказва, че е отишъл в столичния хотел "Славия" на 12 юни, където ръководството на РЗС подрежда окончателно листите с нагласата и уверението от Яне Янев, че ще е водач в избирателния си район. Когато влиза в залата, разбира, че е поставен едва на трето място, водач е един от приближените на лидера на РЗС.

Втори е човек, който няма нищо общо нито с формацията, освен че може сам да финансира кампанията си. Шансовете на нашия събеседник, местен лидер на РЗС, да бъде избран са нищожни и той отказва изобщо да участва в изборите. "Излязох и малко след това при мен дойде Яне и ми каза, че съм поканен на разговор с Алексей Петров (тогава съветник в ДАНС, а в момента обвиняем по делото "Октопод") и че шофьорът му ще ме закара", казва човекът Х. и продължава: "Съгласих се, но когато излязохме навън, той се спря до една паркирана пред хотела кола и каза нещо на хората вътре. Тогава реших, че ще пътувам с моята кола. Когато тръгнахме, видях, че шофьорът на Яне кара в съвсем друга посока. Уплаших се и на един светофар на червено дадох газ и избягах." Сега определя случката като "опит за отвличане". Не твърди дали наистина е щяло нещо да му се случи, но напуснал партията, въпреки че е работил за нея и е подпомагал кампаниите й със солидни суми.

Още странни случки

Същият ден (12 юни 2009 г.) в хотел "Славия" се случва още нещо - освен партийното ръководство на РЗС там е присъствал и нотариус, пред когото някои от водачите на листи подписват два документа - единият е запис на заповед за 100 хил. лв., а другият - че дължат същата сума, ако не спазват програмата на партията "България на гражданите и регионите". По твърдения на депутати от формацията първият документ е с падеж до 2013 г. и е подписан между съответния кандидат-депутат и Яне Янев. Вторият документ е договор между същия човек и партия РЗС. Любопитен детайл е, че нотариусът, заверил "сделката", Станислав Филипов е изповядвал повечето имотни сделки на фирми от кръга на "Лев корпорация". Тази информация потвърди за "Капитал" напусналият неотдавна формацията депутат Димитър Чукарски. "В хотел "Славия" имаше нотариус", каза и председателят на партия "Национален идеал за единство" Никола Николов, бивш коалиционен партньор на РЗС за изборите за евродепутати и национален парламент. Той обаче не е подписвал такива документи. Преди двата вота тъкмо Николов предостави наетия от него офис на централната столична улица "Раковски" 108 за ползване на Янев и в продължение на осем месеца (от май до декември миналата година) плащаше внушителния наем от 17 849 лв. месечно.

Днес, близо година след тези странни случки, усилията на инженерите и изпълнителите на проекта РЗС изглеждат напразни. Дали проблемът е в замисъла или в изпълнението му, но инициативата, оглавявана от Яне Янев, е пред разпад. Тя не участва във властта, няма никаква възможност да изнудва Бойко Борисов и все по-малко може да разчита на каквато и да било подкрепа.

От ДАНС в ДАНС?

Парламентарната комисия по корупция разгледа миналата седмица искане на председателя на "Атака" Волен Сидеров да се провери дали преди изборите за Народно събрание кандидати от листите на РЗС са карани да подписват въпросните записи на заповед за 100 000 лв. Сидеров посочва още, че е сезирал и прокуратурата по въпроса. Този четвъртък комисията изслуша единият от посочените в сигнала - бившият депутат от РЗС Димитър Чукарски, който потвърди, че е подписал и двата документа. Било му обяснено, че парите от записа на заповед щели му бъдат дадени за финансиране на предизборната кампания. Което не се случило. Неофициално в средите на РЗС се твърди и за местни активисти, ангажирани в кампанията, които са получавали парите за нея във финансова къща пак срещу подписването на запис на заповед с уговорката, че трябва да върнат сумата, ако не постигнат резултат.    

Янев веднъж беше разследван от ДАНС в предишния парламент за купуване на гласове по време на частичните избори в Сандански преди две години. Тогава в парламента избухна скандал, след като заради съвпадение на имената депутатът от НДСВ Яни Янев получи в пощенската си кутия списък с избиратели от околни села в Сандански и каква сума Яне Янев (от РЗС) им дължи. НДСВ веднага сезира ДАНС, но така и не стана ясно докъде е стигнало разследването. Бившият председател на комисията по вътрешна политика и национална сигурност в предишния парламент Минчо Спасов разказа, че заедно с колегата си Яни Янев (НДСВ) са имали три срещи с тогавашния председател на ДАНС Петко Сертов и със заместника му Николай Методиев по въпроса. "В наше присъствие и това на Методиев оперативният работник каза, че имат показанията на хората от списъка, които са потвърдили, че от РЗС са им платили, за да гласуват за формацията. Както и че имат записа с човека, пуснал плика със списъците до Яне Янев, от камерите на Централна поща", твърди днес Спасов. Въпреки това по думите му от ДАНС покрили случая.  

"Чувал съм за подобни неща, но не желая на този етап да коментирам", призна и бившият заместник на Янев в РЗС Атанас Железчев. Пред "Капитал" той уточни, че в продължение на 12 години е подкрепял Янев и му е вярвал, но се e разочаровал от него. За всеки случай обаче е заверил нотариално молбата си за напускане на партията. Причината, както уточни, е да не "бъде обвинен от Янев, че не го е направил доброволно".

Особеностите на стила на Яне

Депутати намекват и за други особености на стила на Яне Яне. Бившият депутат от РЗС Митко Чукарски твърди, че причината малки формации да се съгласят да се явят на парламентарните избори само с регистрацията на РЗС е обещанието, че след вота всички те ще бъдат в основата на нов десен консервативен проект. С идеята за "новата десница" Янев успя да сформира парламентарна група три месеца преди края на мандата на предишния парламент основно от депутати от СДС и от партията на Стефан Софиянски. Привличането им в групата на РЗС донесе в касата на формацията половин милион лева държавна субсидия.  А в отчетите на партията до Сметната палата както за европейските избори, така и за вота за български парламент фигурират имената на тогавашните депутати като дарители с по 10 000 лв. Любопитен детайл е, че принос в кампанията на РЗС за парламентарните избори с 10 000 лв. има и изпълнителният директор на застрахователната компания "Лев инс" Стефан Софиянски.

"След изборите разбрахме, че т.нар. консервативен проект няма да се състои", казва Чукарски. Вместо това още в първите дни на работата на сегашния парламент Яне Янев предложил на депутатите от групата да подпишат заявления за членство в партията без входящ номер. "Никой от нас не беше уведомен,  че Яне ни е регистрирал в съда като партийни членове на формацията му", твърди Чукарски.

Депутати твърдят, че Янев дълго е заблуждавал партньорите си и за отношенията си с  британската консервативна партия. Според Марио Тагарински консерваторите са оттеглили подкрепата си от проекта на РЗС още през декември миналата година, когато Янев започна да критикува правителството на ГЕРБ.

Истината е някъде там....

Когато миналото лято председателят на софийската организация на БСП Румен Овчаров риторично попита "кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) ще помогне на БСП", всъщност пръв диагностицира това, за което всички говореха неофициално през последните две години - генното инженерство на РЗС. Преди него тогавашният министър на вътрешните работи Михаил Миков нарече Янев "политически запъртък, продукт на специалните служби и неудовлетворени бизнес интереси". Един от доскорошните най-близки съратници на Янев - Димитър Абаджиев, допълни картината, като призна пред bTV, че бившият съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов - Алексей Петров (сочен за един от идеолозите на проекта), е имал връзка с РЗС. Бил го виждал "един-два пъти с лидера на РЗС", а при посещенията им с Янев в ДАНС (повече от 10 пъти според Абаджиев) присъствал и Петров.

Тези признания на политици от различни политически сили потвърждават предположенията, че източникът на папките със сигнали за корупция за хора от висшите нива на държавната администрация, които Яне Янев така неуморно внасяше в прокуратурата преди парламентарните избори, а ДАНС мигновено се задействаше, "са идвали от една и съща структура, която разполага с такава информация" (по Миков). И че идеята за "подпомагането на РЗС" е била не само да влезе в сегашния парламент, но и дори да участва във властта.

Още за връзките с ДАНС

Най-директната връзка на РЗС с Алексей Петров е брат му Огнян. За парламентарните избори той беше поставен на трето място в листата на РЗС за ловешки избирателен район. Заедно с това е и в ръководството на формацията в Тетевен. Кандидат-депутат на партията беше и бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, за когото неофициално се твърди, че е отстранен от Румен Петков заради близките си отношения с тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров. В началото на тази година Илиев също напусна РЗС.

Яне Янев прибра в партията си като експерти по сигурността и бившият ръководител на контраразузнаването в ДАНС Рашко Заяков, както и началника на Отдела за специални акции (ОСА) Велин Хаджолов.

Връзка между бившето ръководство на ДАНС и Яне Янев може да се проследи и по сигналите, които лидерът на РЗС системно внасяше в прокуратурата. С тях Янев се намеси директно в битката между директора й Петко Сертов, съветника му Алексей Петров и тогавашния зам.-директор Иван Драшков. Първо Янев обвини Драшков в престъпления и изпрати сигнал до главния прокурор за държавна измяна, злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние. Въпреки сигналите на Янев Върховният административен съд върна на работа Драшков.    

Бившият председател на комисията по вътрешна политика в предишния парламент Минчо Спасов твърди, че атаката на лидера на РЗС срещу директора на НАП Мария Мургина и последвалото й отстраняване е заради проверка на данъчните на доходите на Алексей Петров по искане на комисията по корупция в 40-ото Народно събрание.

"Възходът"

Вече е трудно е да се каже защо архитектите на проекта са се спрели точно на Яне Янев. Една от причините вероятно е пристрастието му към медийни изяви и склонността му да  бъде център на внимание. Покрай сигнали в прокуратурата лидерът на РЗС си създаде някакъв образ на борец срещу корупцията. Вероятно за избора му е натежал и още един аргумент - Янев успя да създаде алиби, че формация му е дясна. В началото той тръгна дори с идеята да пребори "старата десница". Първият опит доколко може да печели десни гласове беше направен с издигането на собствен кандидат за президент преди четири години в лицето на бившия конституционен съдия Георги Марков, за когото комисията по досиетата разкри, че е бил сътрудник на бившата ДС под псевдонима Николай.

Бивши депутати обаче подозират, че не е изключено "изборът" върху Янев да е паднал и заради някаква зависимост от службите, свързан с миналото на лидера на РЗС. По думите им Янев веднъж е попадал в прокуратурата по обвинение, че е използвал фалшиви документи пред военното окръжие за отлагане на военната служба. "Капитал" се обърна към пресцентъра на МВР в Благоевград дали наистина е имало проверка. Оттам отговориха, че в РДВР - Благоевград, е постъпил такъв сигнал през 1998 г. След проверката през 1999 г. прокуратурата в Благоевград образувадознание. Впоследствие то е прекратено от районната прокуратура в града с мнение, че деянието, извършено от Янев, не е престъпление. По-интересното обаче е, че това става чак през 2003 г. - цели четири години след началото на дознанието. Според депутати решаваща роля за прекратяването му е изиграл тогавашният главен прокурор Никола Филчев, известен с близките си отношения с Алексей Петров.

Фиаското

Какъвто и да е бил замисълът за политическия мутант РЗС, планът на създателите му не успя. ГЕРБ спечели убедително парламентарните избори, има твърдата подкрепа на "Атака" и "Синята коалиция", а от депутатите на Яне Янев вече не зависи нищо.

А след като  групата на Янев се разпадна и двама от общо десетте депутати ( Марио Тагарински и Димитър Чукарски) я напуснаха, РЗС е донор на ГЕРБ за сформирането на пълно мнозинство в Народното събрание. Разпад започна и в партията. От нея си отидоха считаният за дясна ръка на лидера на РЗС Димитър Абаджиев и другият заместник - Атанас Железчев. А след като английските консерватори оттеглиха подкрепата си, РЗС загуби и европейската си легитимация. В кулоарите на парламента се заговори, че "благодетелите" на Янев са на път да направят същото.

Това изглежда началото на края на проекта РЗС, в който очевидно бяха вложени доста ресурси, както логистични от страна на бившето ръководство на ДАНС, така и финансови от неясни източници.

Неясно бъдеще

Яне Янев продължава да дава бомбастични изявления, но те намират все по-малко публика. Загубата на парламентарната група, невъзможността на депутатите от РЗС да влияят на мнозинството и управлението на ГЕРБ, както и особеностите на Яне Янев правят бъдещето на партията доста неясно. В началото на годината започна да се говори, че не е изключено Янев да бъде сменен от лидерския пост и формацията да бъде оглавена от бившия зам.-председател на парламента Атанас Семов.

Докторът по европейско право е зам.-председател на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива (създаден от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров). Депутати от формацията обаче прогнозират, че Янев трудно може да бъде сменен.  Местни лидери на РЗС твърдят, че структурите на партията по места не се оглавяват от регионални председатели, а от определени от Янев пълномощници, което означава, че той може да ги маха, когато си пожелае. По тази причина не е изключено усилията на архитектите на РЗС да се насочат към другия проект, който трябваше официално да бъде обявен в началото на тази година. И в който се планира да се включат отцепниците от ВМРО, съюзът "Защита" и други по-малки формации с активната помощ на телевизия "Скат".

Колкото до Яне Янев, засега той свърши своята част от поръчката, заради която го транслираха в политиката. На кого още може да бъде полезен по-нататък, още не е ясно.

Финансиране по документи

В края на март Сметната палата публикува одитните си доклади за изразходваните от партиите средства в предизборните кампании за изборите за европейски и български парламент. Макар крайният извод от ревизията на РЗС и от двата вота да сочи, че реално извършените разходи не надвишават законово позволения праг от 1 млн. лв., от палатата констатират няколко нарушения. За евроизборите формацията е изразходила с 65 401 лв. повече, отколкото е отчела, а за вота за български парламент изразходената сума е със 76 хил. лв. повече от отчетените. Ревизията  показва и че партията е приела дарение от юридическо лице, което е забранено от закона. Става въпрос за използваните от РЗС билбордове по време на кампанията за евроизборите, които бяха осеяли магистралите "Хемус" и "Тракия". Според доклада на резивизорите тяхната бройка е 45, но реално билбордовете бяха значително повече. Оказва се, че те са отчетени като дарение в натура от физически лица, като шестте договора са сключени в един и същ ден. Едновременно с това всички дарители са наели билбордовете от фирмата "Еко клима" ЕООД. Пред "Капитал" собственикът на фирмата "Еко клима" Георги Иванов не можа да си спомни колко точно са били билбордовете - между 200 и 300 по думите му. Той твърди, че предварително бил наел билбордовете за реклама на фирмата си. Но уточни, че предоставянето им за кампанията на РЗС било оформено като дарение от негова страна на стойност 50 хил. лв.   

Констатацията на Сметната палата за нарушенията няма да има последствия на РЗС, но остава открит въпросът за финансирането на партията.

"Ако напишете това и името ми, ще отрека и ще ви съдя", ми казва бивш регионален председател на "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Виждаме се по повод една информация, че ден преди крайния срок за регистрация на листите за парламентарните избори на 13 юни миналата година, след като е отказал да се кандидатира за депутат, с него се е случил инцидент. След дълги и мъчителни уговорки се съгласява да говори при условие по никакъв начин да не се споменава името му. Разказва, че е отишъл в столичния хотел "Славия" на 12 юни, където ръководството на РЗС подрежда окончателно листите с нагласата и уверението от Яне Янев, че ще е водач в избирателния си район. Когато влиза в залата, разбира, че е поставен едва на трето място, водач е един от приближените на лидера на РЗС.

Втори е човек, който няма нищо общо нито с формацията, освен че може сам да финансира кампанията си. Шансовете на нашия събеседник, местен лидер на РЗС, да бъде избран са нищожни и той отказва изобщо да участва в изборите. "Излязох и малко след това при мен дойде Яне и ми каза, че съм поканен на разговор с Алексей Петров (тогава съветник в ДАНС, а в момента обвиняем по делото "Октопод") и че шофьорът му ще ме закара", казва човекът Х. и продължава: "Съгласих се, но когато излязохме навън, той се спря до една паркирана пред хотела кола и каза нещо на хората вътре. Тогава реших, че ще пътувам с моята кола. Когато тръгнахме, видях, че шофьорът на Яне кара в съвсем друга посока. Уплаших се и на един светофар на червено дадох газ и избягах." Сега определя случката като "опит за отвличане". Не твърди дали наистина е щяло нещо да му се случи, но напуснал партията, въпреки че е работил за нея и е подпомагал кампаниите й със солидни суми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Велина Господинова, сделката се казва "ЗАПИС НА ЗАПОВЕД" Виж чл. 534 от Търговския закон, ако обичаш.

 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  "Днес, близо година след тези странни случки, усилията на инженерите и изпълнителите на проекта РЗС изглеждат напразни. Дали проблемът е в замисъла или в изпълнението му, но инициативата, оглавявана от Яне Янев, е пред разпад."

  Ама стига бе хора - проблема е повече от ясен! Лидерът на партията е избягал от лудницата! То наистина, че доста са занижени критериите за политик у нас, но трябва поне да е психически стабилен. Това, че имаше краткотраен достъп до малко информация или така наречените "сензационни разкрития" не значи, че народа е готов да избере клоун за водач! Сега с пресъхването на извора и спонсора в затвора много ясно, че ще се разпадне групичката...

 • 4
  stekor avatar :-|
  Стефан Корадов

  "Записната" заповед си е фал на авторката, но и на редакторите. Не бива "Капитал" да допуска такива грешки. Обидно е...

 • 5
  velbg avatar :-|
  velbg

  "Запис на заповед", множествено число "Записи на заповед".

 • 6
  lyuba_yordanova avatar :-|
  Люба Йорданова

  До коментар [#1] от "u2h2":
  Благодаря за корекцията. Грешката е моя, за което се извинявам.

 • 7
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  Интересно как такава странна и глупава птица като Яне може да вирее повече от 5 години.
  Беше привлечен като партньор на СДС, не го ли видяли колко е посредствен?
  Обикаляше всички телевизи, даваше интервюта наляво и надясно. Не му задаваха адекватни въпроси, само му се радваха като обясняваше как всички крадат и са мошеници. Бареков го издигна в култ. Това е показателно и за нивото на журналистиката. Малко весници като Капитал го описваха с истинския му образ - шарлатанин.
  Подозирам всеки, който говори основно за корупцията и нередностите в държавата, че е малко или много шарлатанин и неграмотник. Без идей, и без знания какво трябва да се прави. Това всеки хванат от улицата го може. Това включва и ГЕРБ, но в по-лека форма. Много приказки за коруцпция, колко се краде, колко е зле, и сега на власт -едно голямо НИЩО. Ловим престъпници една година.

 • 8
  lovechgates avatar :-|
  lovechgates

  "Любопитен детайл е, че нотариусът, заверил "сделката", Станислав Филипов е изповядвал повечето имотни сделки на фирми от кръга на "Лев корпорация"."
  Интересно, този нотариус е същият, при който министър-председателят Бойко Борисов и бъдещият президент Цветан Цветанов "ипотекираха" апартаментите си, за да осигурят средства за предизборната си кампания.
  Странно съвпадение или логична подреденост?

 • 9
  10001 avatar :-|
  d10001

  oще един интересен факт: Георги Иванов, собственик на билбордите и Еко Клима ЕООД години наред внася и евтините китайски климатици със стикери "Осака" и "Made in Japan" нарушавайки редица закони и етични норми...и все още го прави

 • 10
  sirmordred avatar :-|
  sirmordred

  о така ли? . Този Георги Иванов дето издава вестник ,,Под лупа ,, в бургас ли ? Е той се прави на голям борец за справедливост, а гледай ти . И неговата работа значи е мътна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.