Магистрати в жилищна нужда

Това е строежът на съдия Деница Урумова. Сградата ще бъде заобиколена с парк.

Магистрати в жилищна нужда

Как младши съдия Деница Урумова взе най-доброто от българския преход - апартамент от Алексей Петров и парцел на първа линия на плажа

20102 прочитания

Това е строежът на съдия Деница Урумова. Сградата ще бъде заобиколена с парк.

© Йово Николов


Бурун е турска дума. Означава нос в географския смисъл на думата. Познаваме е я от картата на Южното Черноморие, където много носове се казват буруни. През последните години те бяха застроени и думата придоби и значението на, хм, жилищен квартал.

До 10 март тази година буруната в Приморско правеше изключение. Днес там, по средата на нищото, бързо расте "жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене".

Инвеститор на проекта е Деница Урумова. Преди да стане младши съдия в Благоевградския окръжен съд миналото лято, тя е била управител на две големи строителни фирми и крайно нуждаещ се жител на община Приморско.

Иначе от 30 години е дъщеря на ръководителя на трето отделение във Върховния административен съд Николай Урумов. Специално повтаряме - на трето отделение. Ръководените от Урумов съдии са единствените във ВАС, компетентни да разглеждат дела, свързани с държавната и общинската собственост, местното самоуправление и местната администрация, административното обслужване на физическите и юридическите лица, реституцията по Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти...

Всичките тези факти на пръв поглед нямат причинно-следствена връзка. Те обаче са парчетата от магистратско-курортния пъзел, за който ще ви разкажем.

Социално слаби и крайно находчиви

В края на миналия февруари общинският съвет в Приморско взима решение да провери договорите за продажба на общинска собственост и договорите за отстъпено право на строеж на предишния състав на съвета и на бившия кмет Димитър Димитров. Според резултатите от ревизията има сериозни разминавания с буквата и морала на закона, в резултат на което не съвсем случайни граждани са се оказали собственици на терени в община Приморско.

Схемата е една и съща - желаещият да получи имот подава заявление до общината, в което декларира, че е крайно нуждаещ се. След като молбата му е одобрена, общината му учредява право на строеж, за което той плаща символична такса.

Сред облагодетелстваните са много от близките на бившия кмет Димитров. Така синът му е получил право на строеж от 743 кв.м срещу сумата от 2897 лв. (пет път по-евтино от най-евтиния ламиниран паркет).

При сходни условия с имот се е сдобил и бившият секретар на кметството в Приморско Мария Серафимова, която има ключова роля в процедурата по учредяването на правото на собственост.

Сред крайно нуждаещите има и хора, които нямат нищо общо с управлението на Приморско. Например Веселин Войнов и Деница Урумова. И двамата са известни с родителите си - първият е син на бившия шеф на Национална служба противопожарна охрана ген. Кирил Войнов, а Деница Урумова, както казахме, е дъщеря на председателя на трето отделение на Върховния административен съд Никола Урумов.

Веселин Войнов получава 616 кв.м срещу 2404 лв., а младши съдия Урумова - 469 кв.м на цената от 1829 лв. Нейният парцел е на носа на град Приморско - от него се вижда 270 градуса море. На север гледа към резиденция "Перла" и Маслен нос, а на юг - към все още незастроения от други крайно нуждаещи се къмпинг "Корал" и село Лозенец. Както се казва, seаview.

Процедурата по отстъпване на право на строеж е разписана в Закона за общинската собственост (ЗОС), както и в Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с имоти вещи - общинска собственост. В тях се казва, че "право на строеж върху имот - частна общинска собственост, се учредява след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс и съобразно предвижданията на влязъл в сила подробен устройствен план".

Това става без търг или конкурс, когато има "решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците".

Духът на Закона за общинската собственост е ясен - заобикалянето на конкурсното начало при разпореждането с имоти на местната власт е изключение. Ето защо изрично е изброено, че от тази процедура могат да се възползват: фирми на бюджетна издръжка, религиозни институции (за изграждането на храмове и манастири). До 2008 г. в закона е имало възможност такова право да бъде дадено и на "граждани с жилищни нужди", но тази възможност е отпаднала.

Настоящият председател на общинския съвет Пламен Георгиев разказва подробности около механизма, по който Деница Урумова е получила терена. По думите му тя първо е декларирала, че е жител на Приморско (и това в продължение на 11 дни), като си е преместила адресната регистрация в т.нар. блок на специалистите. Това е малка панелна кооперация, която е общинска собственост.

След това Урумова подава молба до общината, с която иска да й бъде отстъпено право на строеж, като посочва, че  живее с още 5 човека на въпросния адрес.

Четири месеца преди местните избори на 2007 г. молбата и е удовлетворена и тя получава терена, върху който започва строежът.

А за най-нуждаещите се - безплатен парк

След като съмнителните сделки излизат наяве, новият общински съвет приема решение целият бурун на Приморско да бъде превърнат в крайморски парк. Въпреки това решение обаче кметът Лиляна Димова не ревизира отстъпеното право на строеж на Деница Урумова. Решението на ОбС в Приморско за превръщането тези терени в парк е от февруари 2008 г. и засяга целия нос.  Въпреки това през август миналата година съдийка получава разрешително за строеж.

Не е ясно защо кметът не е направил нищо да реализира решението на ОбС, но вследствие на това Деница Урумова е започнала строителството на жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене на 10 март тази година. Както казва общинският съветник Дончо Гунчев, председател на временната комисия, разследвала тези нарушения: "Не стига, че е получила такова прекрасно място за без пари, ами и благодарение на бездействието на кмета наоколо й ще има само парк."

Тук е добре да се припомни, че делата по Закона за общинската собственост и прилежащите към него наредби, както и актовете община Приморско по тези закони, когато бъдат обжалвани, стигат до трето отделение на Върховния административен съд, председателствано от Николай Урумов.

Социално слаба в една община, инвеститор в съседната

И докато Деница Урумова е била крайно нуждаеща в община Приморско, тя прави инвестиция 10 километра по на юг - в община Царево. Месец след като получава правото на строеж, тя закупува апартамент във ваканционно селище "Лозенец", разположен до едноименното морско село. Става дума за жилище от 81 кв.м, разположено на втория етаж в малка кооперация.

За него Деница Урумова плаща сумата от 25 920 лeва, или 320 лева на кв.м. Справка към края на април 2010 г. в сайта imot.bg показва, че средната цена на сходни имоти в с.Лозенец е... 967 евро на кв.м.

Дъщерята на съдията от ВАС купува имота от "Лева груп" ЕООД. Управител на въпросното дружество е задържаният по време на операция "Октопод" Момчил Кръстев. Въпросното дружество е собственост на "Лев корпорация", където съдружник е жената, с която бившата барета, таен офицер от службите, а сега обвиняем за тежки престъпления Алексей Петров живее на семейни начала - Ива Петкова.

Каква е конкретната причина Деница Урумова да получи толкова изгодна цена, можем да гадаем. Факт е обаче, че от няколко месеца висши представители на изпълнителната власт повтарят безспирно приказката за  "Октопода" в съдебната система.

Къде е проблемът

Изброеното горе са видимостите. Ние нямаме представа дали фактът, че съдия Николай Урумов е ръководител на отделението, което разглежда десетки дела на община Приморско, има отношение към видимо сполучливите инвестиции на дъщеря му. Нямаме идея и дали Деница Урумова наистина не е била крайно нуждаеща се през лятото на 2007 г., или е използвала формално процедурата, за да получи изгоден имот.

Няма как да знаем дали изгодната покупка от "Лева груп" е резултат от договорки под масата.

Това е трябвало да бъде проверено от прокуратурата, ДАНС и МВР преди три години. Сега е късно и едва ли някога ще разберем истината.

Това, което е сигурно обаче, е, че цялата история повдига много въпроси. Етичният кодекс на магистратите ясно казва, че съдиите и прокурорите не трябва да пораждат съмнения с действията си.

Деница Урумова коментира пред "Капитал", че законовите процедури са спазени. Тя изрази съмнение, че атаката идва от хора, които имат интереси в строителството в района. Съдия Урумова отказа да говори в детайли за сделката в Приморско с мотив, че ще предостави всички документи на Висшия съдебен съвет.

Етичната комисия на ВСС започна проверка по случая, такава има и образувана в Районна прокуратура - Приморско.

Бурун е турска дума. Означава нос в географския смисъл на думата. Познаваме е я от картата на Южното Черноморие, където много носове се казват буруни. През последните години те бяха застроени и думата придоби и значението на, хм, жилищен квартал.

До 10 март тази година буруната в Приморско правеше изключение. Днес там, по средата на нищото, бързо расте "жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  statute avatar :-|
  daul

  боже, боже

 • 2
  alexsilver avatar :-|
  alexsilver

  Удовлетворен съм и обнадежден от прочетеното. Щом е спазена законовата процедура, и аз, като крайно нуждаещ се съм на ред да позастроя това-онова в Приморско, например съседния незастроен бурун. Ех, Българио, ти зи земен рай, населен с крайно нуждаещи се херувими!

 • 3
  teob avatar :-(
  Теодоси Бялков

  Възмутен и огорчен , да влиза веднага в затвора заедно с тати .
  Ех мечтиии !

 • 4
  shotov avatar :-|
  Ivan Shotov

  Горкото бедно дете!Добре,че имаме закони.

 • 5
  petercfd avatar :-|
  Peter Staykov

  бе, как няма кой да ги изтрепе тия боклуци ? съдии, прокурори, ченгета, кметове, политици .... ах, как няма някой да ги начеше с един автомат ?! не могат ли да се намерят 20-30 души с автомати и да ги избият ?

 • 6
  petercfd avatar :-|
  Peter Staykov

  Българската държава трябва да бъде заличена от картата на света. Тя е престъпна държава, и като такава, е вън от закона. Бесните кучета ги трепят, не се церемонят с тях.

 • 7
  durald2010 avatar :-(
  Mariana Kalcheva

  членовете на ВСС са доста "объркани" и едва ли ще успеят да открият "деветте разлики". основния проблем е, че трябва да оценяват действията на магистратите по етични норми, които граничат със законните такива и по дефиниция за доста по-широки по обхват. и това е съвсем нормално - ако става дума за закононарушение, то съответното лице (дори магистрат) трябва да отиде на съд. когато са нарушени моралните норми - тогава се занимава ВСС. и ето го проблема, съставен от поне две части - за да съдят от морална гледна точка самите членове на ВСС трябва да са достатъчно морални. а в това се съмняваме.... и второто - самите членове на ВСС "удобно" си измислят как нямало закононарушение. еми да, няма. ние не търсим нарушение на закона, а нарушение на морала. затова и ви занимаваме вас, членовете на ВСС, а не съда!!!
  и ако се съмняваме в морала на съдиите, което е напълно вярно, как всъщност да НЕ се съмняваме в същинската им дейност - правораздаването??!!

 • 8
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Относно цената на апартамента в Лозенец - според мене го е взела с някаква отстъпка, примерно ако цената за другите е била 900 евро тя го е взела примерно за 700. Цената, която цитирате явно е по договор и на данъчна оценка за да се избегнат по-високи данъци при прехвърлянето.

 • 9
  dnickolov avatar :-|
  ДДД

  Г-жо Ур, Урин или както се там казвате,

  "законовите процедури са спазени" не означава, че не сте долна крадла. Явно простотията е с Вас.

  Поздрави

 • 10
  legaltk avatar :-|
  legaltk

  Отдавна се питам - има ли право, има ли смисъл, има ли ........!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход