С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
34 30 апр 2010, 17:59, 18983 прочитания

Магистрати в жилищна нужда

Как младши съдия Деница Урумова взе най-доброто от българския преход - апартамент от Алексей Петров и парцел на първа линия на плажа

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Бурун е турска дума. Означава нос в географския смисъл на думата. Познаваме е я от картата на Южното Черноморие, където много носове се казват буруни. През последните години те бяха застроени и думата придоби и значението на, хм, жилищен квартал.

До 10 март тази година буруната в Приморско правеше изключение. Днес там, по средата на нищото, бързо расте "жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене".


Инвеститор на проекта е Деница Урумова. Преди да стане младши съдия в Благоевградския окръжен съд миналото лято, тя е била управител на две големи строителни фирми и крайно нуждаещ се жител на община Приморско.

Иначе от 30 години е дъщеря на ръководителя на трето отделение във Върховния административен съд Николай Урумов. Специално повтаряме - на трето отделение. Ръководените от Урумов съдии са единствените във ВАС, компетентни да разглеждат дела, свързани с държавната и общинската собственост, местното самоуправление и местната администрация, административното обслужване на физическите и юридическите лица, реституцията по Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти...

Всичките тези факти на пръв поглед нямат причинно-следствена връзка. Те обаче са парчетата от магистратско-курортния пъзел, за който ще ви разкажем.Социално слаби и крайно находчиви
В края на миналия февруари общинският съвет в Приморско взима решение да провери договорите за продажба на общинска собственост и договорите за отстъпено право на строеж на предишния състав на съвета и на бившия кмет Димитър Димитров. Според резултатите от ревизията има сериозни разминавания с буквата и морала на закона, в резултат на което не съвсем случайни граждани са се оказали собственици на терени в община Приморско.

Схемата е една и съща - желаещият да получи имот подава заявление до общината, в което декларира, че е крайно нуждаещ се. След като молбата му е одобрена, общината му учредява право на строеж, за което той плаща символична такса.

Сред облагодетелстваните са много от близките на бившия кмет Димитров. Така синът му е получил право на строеж от 743 кв.м срещу сумата от 2897 лв. (пет път по-евтино от най-евтиния ламиниран паркет).

При сходни условия с имот се е сдобил и бившият секретар на кметството в Приморско Мария Серафимова, която има ключова роля в процедурата по учредяването на правото на собственост.

Сред крайно нуждаещите има и хора, които нямат нищо общо с управлението на Приморско. Например Веселин Войнов и Деница Урумова. И двамата са известни с родителите си - първият е син на бившия шеф на Национална служба противопожарна охрана ген. Кирил Войнов, а Деница Урумова, както казахме, е дъщеря на председателя на трето отделение на Върховния административен съд Никола Урумов.

Веселин Войнов получава 616 кв.м срещу 2404 лв., а младши съдия Урумова - 469 кв.м на цената от 1829 лв. Нейният парцел е на носа на град Приморско - от него се вижда 270 градуса море. На север гледа към резиденция "Перла" и Маслен нос, а на юг - към все още незастроения от други крайно нуждаещи се къмпинг "Корал" и село Лозенец. Както се казва, seаview.

Процедурата по отстъпване на право на строеж е разписана в Закона за общинската собственост (ЗОС), както и в Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с имоти вещи - общинска собственост. В тях се казва, че "право на строеж върху имот - частна общинска собственост, се учредява след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс и съобразно предвижданията на влязъл в сила подробен устройствен план".

Това става без търг или конкурс, когато има "решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците".

Духът на Закона за общинската собственост е ясен - заобикалянето на конкурсното начало при разпореждането с имоти на местната власт е изключение. Ето защо изрично е изброено, че от тази процедура могат да се възползват: фирми на бюджетна издръжка, религиозни институции (за изграждането на храмове и манастири). До 2008 г. в закона е имало възможност такова право да бъде дадено и на "граждани с жилищни нужди", но тази възможност е отпаднала.

Настоящият председател на общинския съвет Пламен Георгиев разказва подробности около механизма, по който Деница Урумова е получила терена. По думите му тя първо е декларирала, че е жител на Приморско (и това в продължение на 11 дни), като си е преместила адресната регистрация в т.нар. блок на специалистите. Това е малка панелна кооперация, която е общинска собственост.

След това Урумова подава молба до общината, с която иска да й бъде отстъпено право на строеж, като посочва, че  живее с още 5 човека на въпросния адрес.

Четири месеца преди местните избори на 2007 г. молбата и е удовлетворена и тя получава терена, върху който започва строежът.

А за най-нуждаещите се - безплатен парк
След като съмнителните сделки излизат наяве, новият общински съвет приема решение целият бурун на Приморско да бъде превърнат в крайморски парк. Въпреки това решение обаче кметът Лиляна Димова не ревизира отстъпеното право на строеж на Деница Урумова. Решението на ОбС в Приморско за превръщането тези терени в парк е от февруари 2008 г. и засяга целия нос.  Въпреки това през август миналата година съдийка получава разрешително за строеж.

Не е ясно защо кметът не е направил нищо да реализира решението на ОбС, но вследствие на това Деница Урумова е започнала строителството на жилищна сграда с апартаменти, стаи за настаняване и кафене на 10 март тази година. Както казва общинският съветник Дончо Гунчев, председател на временната комисия, разследвала тези нарушения: "Не стига, че е получила такова прекрасно място за без пари, ами и благодарение на бездействието на кмета наоколо й ще има само парк."

Тук е добре да се припомни, че делата по Закона за общинската собственост и прилежащите към него наредби, както и актовете община Приморско по тези закони, когато бъдат обжалвани, стигат до трето отделение на Върховния административен съд, председателствано от Николай Урумов.

Социално слаба в една община, инвеститор в съседната
И докато Деница Урумова е била крайно нуждаеща в община Приморско, тя прави инвестиция 10 километра по на юг - в община Царево. Месец след като получава правото на строеж, тя закупува апартамент във ваканционно селище "Лозенец", разположен до едноименното морско село. Става дума за жилище от 81 кв.м, разположено на втория етаж в малка кооперация.

За него Деница Урумова плаща сумата от 25 920 лeва, или 320 лева на кв.м. Справка към края на април 2010 г. в сайта imot.bg показва, че средната цена на сходни имоти в с.Лозенец е... 967 евро на кв.м.

Дъщерята на съдията от ВАС купува имота от "Лева груп" ЕООД. Управител на въпросното дружество е задържаният по време на операция "Октопод" Момчил Кръстев. Въпросното дружество е собственост на "Лев корпорация", където съдружник е жената, с която бившата барета, таен офицер от службите, а сега обвиняем за тежки престъпления Алексей Петров живее на семейни начала - Ива Петкова.

Каква е конкретната причина Деница Урумова да получи толкова изгодна цена, можем да гадаем. Факт е обаче, че от няколко месеца висши представители на изпълнителната власт повтарят безспирно приказката за  "Октопода" в съдебната система.

Къде е проблемът
Изброеното горе са видимостите. Ние нямаме представа дали фактът, че съдия Николай Урумов е ръководител на отделението, което разглежда десетки дела на община Приморско, има отношение към видимо сполучливите инвестиции на дъщеря му. Нямаме идея и дали Деница Урумова наистина не е била крайно нуждаеща се през лятото на 2007 г., или е използвала формално процедурата, за да получи изгоден имот.

Няма как да знаем дали изгодната покупка от "Лева груп" е резултат от договорки под масата.

Това е трябвало да бъде проверено от прокуратурата, ДАНС и МВР преди три години. Сега е късно и едва ли някога ще разберем истината.

Това, което е сигурно обаче, е, че цялата история повдига много въпроси. Етичният кодекс на магистратите ясно казва, че съдиите и прокурорите не трябва да пораждат съмнения с действията си.

Деница Урумова коментира пред "Капитал", че законовите процедури са спазени. Тя изрази съмнение, че атаката идва от хора, които имат интереси в строителството в района. Съдия Урумова отказа да говори в детайли за сделката в Приморско с мотив, че ще предостави всички документи на Висшия съдебен съвет.

Етичната комисия на ВСС започна проверка по случая, такава има и образувана в Районна прокуратура - Приморско.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай 1 Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай

И още: Слави Трифонов учреди нова партия; Ремонтът на "Витиня" струва 72 млн. лв.

16 фев 2020, 1690 прочитания

Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток" 1 Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток"

Обществената поръчка е на стойност 5.25 млн. лв., а в капиталовата програма на София за обекта са отпуснати 3 млн. лв.

15 фев 2020, 4196 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Трябва ни съд, спешно!

Послушен трибунал и нов Висш съдебен съвет е близкото бъдеще на съдебната реформа

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това.

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10