Спешна задача е да си върнем контрола върху Общинска банка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спешна задача е да си върнем контрола върху Общинска банка

Йорданка Фандъкова, кмет на град София

Спешна задача е да си върнем контрола върху Общинска банка

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

Елена Старидолска
4920 прочитания

Йорданка Фандъкова, кмет на град София

© Цветелина Ангелова


Профил

Йорданка Фандъкова е първата жена - кмет на София. Тя спечели частичните избори през есента на 2009 г., след като предшественикът й Бойко Борисов стана премиер. Кариерата на Фандъкова започва в 73 СОУ "Владислав Граматик" в столицата като преподавател по руски език. През 1998 г. става директор, а от тази позиция през 2005 г. е поканена да бъде зам.-кмет по образованието в София. През 2009 г. първо беше избрана за депутат от ГЕРБ, а после стана и министър на образованието. През есента се върна отново на "Московска" 33, но вече като градоначалник.

"Никога не съм си представяла, че аз ще откривам нови детски градини." Казва кметът на София Йорданка Фандъкова, която миналата година преряза лентата на 17 детски заведения, а за 2010 г. е планирала да направи същото на още 21 места в града.

Може да не си е представяла да бъде и кмет на столицата, но вече почти половин година я управлява. За това време новите и ремонтирани детски градини са едно от видимите неща. За Фандъкова тази територия е позната, защото четири години отговаряше за общинското образование като заместник кмет на Бойко Борисов.

Сама се определя като  "щастливия кмет, който не наследи проблеми, а начало на решения", заложени още от предшественика й. "Още в предизборната кампания поех ангажимент от гледна точка на това, че това бяха частични избори и че срокът, за който съм избрана да бъда кмет, е много кратък - на практика по-малко от две години, да не се губи темпото, да продължа всички онези проекти, които са започнати, при управлението на г-н Борисов, даже да ускорим това темпо и да подготвяме нови", обяснява Фандъкова стратегията си на управление. Често започва изреченията с ние, но се поправя на аз, а колкото пъти се споменава името на бившия кмет на София, за нея винаги той е "господин Борисов". Фандъкова е запазила голяма част от неговия екип, а от няколко седмици присъства и на заседанията на Министерския съвет. На въпроса дали е променила нещо в администрацията тя казва "не мога да кажа дали съм успяла да променя и дали е било нужно да променям".

Кметът набляга на една отличителна черта - "моят стил на работа е такъв - да не казвам хоп, преди да скоча". "В града има различни задачи, едните са по-дългосрочни, стратегически - големите проекти, които продължаваме да изпълняваме. Те ще дадат резултат в по-късен период от време - като метрото, заводът за битовите отпадъци, изграждането на канализацията. Докато други са ежедневни, текущи и тяхното изпълнение или не се вижда на момента - като почистването, косенето, миенето на улици", разграничава задачите Фандъкова.

Това е шансът

"Работим много добре и в пълно партньорство и разбиране с държавата. Това е шансът ни сега", обобщава тя. Въпросът конкретно е за преговорите с министерството на икономиката за собствеността на столичната "Топлофикация". "Тъй като това е дружество, което обслужва жителите на столицата, най-логично е то да е общинско. "Топлофикация" е натрупала много дългове, голяма част от тях са несъбрани вземания от клиенти, но и много сериозна част са вследствие на ценообразуването, заложено от страна на държавата. Ние настояваме то да бъде прехвърлено на общината, но без дълговете, които са натрупани по вина на държавата". Дали ще се приватизира? "Следващата стъпка ще се продиктува от анализа на състоянието на дружеството и мерките за оздравяването му. Тогава ще се вземе решение дали да се приватизира или не, като водещо ще е дружеството да бъде работоспособно, да може да гарантира топлоподаването на софиянци."

Внимателно се планират всички евентуални приходи от продажба на собственост. Например част от имотите на фирма "Галатея", която стопанисва бившите училищни лагери. Тя е на загуба от години. "Със сигурност това е фирма, която има много имоти. Голяма част от тях вероятно са атрактивни, скъпи, но не се управлява добре. Дали ще се закрива и ще се разглежда имот по имот, или дали без да се закрива това ще случи, за мен е важно терените, които влизат в капитала, да се разглеждат индивидуално", казва Фандъкова. По подобен начин ще се постъпи и с част от собствеността на "Софийски имоти". "Там вече има преразглеждане на терени, които са подходящи за детски градини, за дейности, които общината трябва да извършва. Останалите, които са интересни от гледна точка на приходи, също ще се използват - дали ще се отдават под наем или ще се продават, важното е в общината да влязат приходи". Според кмета "трябва да бъдем внимателни с приватизацията - виждаме какво се случва с детските градини, които бяха приватизирани, реституирани, заменяни. Вече четвърта година не можем да компенсираме".

Не е ясно още дали ще се стигне и до продажба на Общинска банка. "В момента много важна и основна, спешна задача е да можем да си върнем контрола върху банката. След това съдбата й ще се определи от анализ." Тя отказа да разкрие подробно как може да стане това - "въпрос на тактика, разчитаме на преговори".

Без ангажименти, които не можем да изпълним

Най-големият проблем пред столицата е справянето с кризата, въпреки че кметът признава, че "в София кризата се отразява най-слабо, защото продължават да се откриват големи обекти" и дава за пример отварянето преди две седмици на най-големия търговски обект The Mall. "За наша радост ние успяваме да изпълняваме доста добре приходната част на бюджета благодарение на антикризисните мерки, които бяха заложени още 2009 г. и които заложихме в бюджета за 2010 г. Столичната община е може би най-надеждният платец в държавата, тъй като продължаваме да плащаме на нашите контрагенти", не се оплаква Фандъкова. При нея съжалението е по-скоро, че "ако не бяхме в ситуация на криза, ние щяхме да заложим много по-големи приходи, предимно от строителни разрешителни и от данъци".

Към 23 април междинните данни за изпълнението на данъчната кампания в София сочат, че приходите са с 11% повече от същия период на миналата година, или общо 137.674 лв., похвали се кметът. През 2010 г. обаче общината започна с месец по-рано да събира данъчните задължения. Освен това за пръв път има 22 екипи, които правят ревизия на фирми - длъжници на общината, и София ще разчита на допълнителни приходи от събирания на стари вземания.

Отчетите на общинските търговски дружества показват, че през 2009 г. "имаме с над 2 млн. лв. повече печалба". Всички имат положителен финансов резултат освен спомената "Галатея". Обяснението за добрите финансови резултати според Фандъкова е, че "залагаме много внимателно и реалистично задачите ни, за да не поемаме ангажименти, които не бихме могли да изпълним". Освен това продължават проверките в общинските фирми - нещо, което Бойко Борисов започна, след като стана кмет на София - в "Софийски имоти", "Трамкар" и др. До дни трябва да приключи анализът на Първа градска болница. "Там имаше натрупани сериозни задължения. При новото ръководство болницата излезе с положителен резултат, което е показателно", коментира Фандъкова. Тя определя "формулата, по която започна да работи общината - добро управление и добър контрол".

Бъдещето

Санкции плюс нови проекти са двата инструмента и на бъдещата й работа. "Иска ми се да се засили сферата на сигурността, да гарантираме, че от 2011 г. вече ще заработи общинска полиция. Това е много важен въпрос, що се отнася до контролната дейност", обяснява кметът. "Известен факт е, че ако не се бръкне в джоба на хората, трудно можем да разчитаме на дисциплина, за да се преборим с хвърлянето на боклуците по улиците, фасове, хартийки, чашки, паркирането в зелени площи".

Дали обаче ще станат явни положителните промени в София догодина, когато предстои кампания за местни избори? Следващият участък на метрото ще бъде пуснат през 2012 г., новият етап от завода за боклука все още не се строи, броят на бездомните кучета по улиците на града нараства, вместо да намалява, градският транспорт видимо е в същото състояние от години, там липсата на достатъчно финансиране се наваксва с вътрешни заеми в общината в последния момент.

"Ситуацията е такава, че на първо място задачата ни е шофьорите в Градския транспорт да получават заплатата си. Независимо какво ни струва това успяваме да се справим навреме", признава кметът. Изходът може би е преструктурирането му. "Процесът вече е в ход. Това не означава съкращения и уволнения". След като приключи преброяването на пътниците в градския транспорт, някои от линиите му ще се закрият или пренасочат, защото има автобуси в крайните квартали или по линиите на метрото, които не са достатъчно натоварени. Пристигнали са и 15-те трамвая втора употреба от Германия за 2.8 млн. лв. Те ще бъдат пуснати по линия 22. До края на годината пък ще бъдат доставени 30 нови тролея. Общината има и вече защитен проект по оперативна програма "Регионално развитие" за 50 млн. евро, с които планира  да подмени изцяло тролеите в града и да модернизира транспорта.

Програмата за изграждането на канализация в някои квартали на града е амбициозна, но краят й няма да е догодина. Заради предстоящото изграждане на главен колектор на входа на Южния парк до края на 2010 г. например няма да може да бъде ремонтирана тази част от града, както обеща Фандъкова, когато се кандидатира.

Възможно е наесен градът да се изчисти от рекламите и да се въведе нов ред. Конкурсът за отдаването под наем на площите за билбордове се забави. Документацията се подготвя от главния архитект Петър Диков, но решението е на общинските съветници. Крайният срок е септември 2010 г. "Очевидни са големите интереси и борби в тази сфера, сигурна съм, че това вече е към своя край, коментира кметът. Твърдото ми решение е, че ако конкурсите не се проведат навреме да може да се подреди София, от една страна, а от друга, да имаме и приходите, които трябва от тази общинска собственост, то по-добре е рекламите да се премахнат. Общината не печели от тях, а вероятно само бизнесът, който ги експлоатира."

Профил

Йорданка Фандъкова е първата жена - кмет на София. Тя спечели частичните избори през есента на 2009 г., след като предшественикът й Бойко Борисов стана премиер. Кариерата на Фандъкова започва в 73 СОУ "Владислав Граматик" в столицата като преподавател по руски език. През 1998 г. става директор, а от тази позиция през 2005 г. е поканена да бъде зам.-кмет по образованието в София. През 2009 г. първо беше избрана за депутат от ГЕРБ, а после стана и министър на образованието. През есента се върна отново на "Московска" 33, но вече като градоначалник.

"Никога не съм си представяла, че аз ще откривам нови детски градини." Казва кметът на София Йорданка Фандъкова, която миналата година преряза лентата на 17 детски заведения, а за 2010 г. е планирала да направи същото на още 21 места в града.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Къде е кмет тази Фандъчката бе господа - другари?
  ------------------------------------------
  Щото в София не видях нещо да се е прпоменило към по добро от времето на Междукрачки, ах мил пЪрдон, задръстванията край нямат, дупките са по дълбоки и псетата по къдрави, онези с правите косми ги няма вече.... а и водата по скъпа от тогиз но пък я има, щото при професора по организация на строителството я нямаше.......

 • 2
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Странно заглавие на странен текст!

 • 3
  panu4i avatar :-|
  panu4i

  "Тъй като това е дружество, което обслужва жителите на столицата, най-логично е то да е общинско. "Топлофикация" е натрупала много дългове, голяма част от тях са несъбрани вземания от клиенти, но и много сериозна част са вследствие на ценообразуването, заложено от страна на държавата. Ние настояваме то да бъде прехвърлено на общината, но без дълговете, които са натрупани по вина на държавата". Нищо от времето на "Социализма"за столичани не се е
  променило.Благата се консумират само от тях-"на вересия",а сметката
  се плаща от всички "БЪЛГАРИ" с изключение единствено на тези,
  които ползват това "БЛАГО"-като "Топлофикация".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.