Тестът "Пеевски"

ГЕРБ седна на една маса с ДПС

Двамата представители на ГЕРБ и ДПС Владислав Горанов (вдясно) и Делян Пеевски (вляво) не дадоха обяснение за какво са си говорили в столичното заведение "Марая"
Двамата представители на ГЕРБ и ДПС Владислав Горанов (вдясно) и Делян Пеевски (вляво) не дадоха обяснение за какво са си говорили в столичното заведение "Марая"    ©  Читател на "Гласове"
Двамата представители на ГЕРБ и ДПС Владислав Горанов (вдясно) и Делян Пеевски (вляво) не дадоха обяснение за какво са си говорили в столичното заведение "Марая"
Двамата представители на ГЕРБ и ДПС Владислав Горанов (вдясно) и Делян Пеевски (вляво) не дадоха обяснение за какво са си говорили в столичното заведение "Марая"    ©  Читател на "Гласове"

В понеделник, 17 май, изтича срокът, в който финансовото министерство трябва да отговори на въпросите на 11 главни редактори за това в кои банки са парите на държавните предприятия. По-точно тогава свършват 10-те дни отсрочка, поискани от ведомството за изготвянето на една иначе рутинна справка.

Ако има напрежение, то идва оттам, че очакваните данни ще покажат дали правителството на ГЕРБ е запазило схемата от управлението на тройната коалиция, когато една трета от ресурсите на най-големите държавни дружества са в Корпоративна банка – институцията, която финансира изкупуването на куп медии, с отчетливо проправителствена ориентация ("Уикенд", "Телеграф", "Монитор", и др.) И както често става, там, където има напрежение, започват да се случват странни неща.

Странна среща в "Марая" през деня

На 5 май в блаженото очакване на дългите гергьовденски празници на сайта на седмичника "Гласове" се появи една снимка. Според придружаващия текст тя е била направена на същата дата с мобилен телефон и е изпратена от читател на изданието. На фотото - заместник-министърът на финансите Владислав Горанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски седят на маса в столичния ресторант "Марая фюжън" (бившия "Кристал").

Любопитното тук е, че Пеевски е не просто депутат от ДПС, но и човекът, който управлява медийната група, създадена от Корпоративна банка; ковчежник на Доган; бивш заместник-министър на бедствията и авариите, временно освободен по обвинения в корупция и после възстановен на поста. Накратко, не обикновен депутат, а виден представител на обръчите около ДПС. А Владислав Горанов е от онези членове на кабинета "Борисов", които произлизат от най-вътрешния кръг на партия ГЕРБ.

Първоначалните съмнения дали човекът на малко неясната снимка е действително Горанов бяха разсеяни не от друг, а лично от премиера Бойко Борисов, който потвърди за срещата между двамата. Според Борисов няма нищо ненормално в това заместник-министър да се вижда с депутат от опозицията. Това по принцип е така, но въпросът е не в позицията на хората, а в тяхната почтеност и биография (вижте втория текст). Вероятно затова премиерът предпочете да обясни, че срещата не е била предварително уговорена - Горанов бил там с депутат от ГЕРБ, а Пеевски минал случайно.

В оправданията се включи и споменатият от премиера депутат от ГЕРБ - Владислав Димитров от Перник. Пред "Труд" той разказа, че имал уговорена среща с Горанов, за да се черпят с петдневно закъснение за рождения ден на зам.-министъра. Според него Делян Пеевски се оказал случайно в същия бар и седнал за малко на тяхната маса.

Фактът, че на снимката са запечатани само Пеевски и Горанов, депутатът от ГЕРБ обясни с това, че два пъти излизал от заведението, за да говори по телефона. (Впрочем масата е за двама и не се вижда трети стол.) Пак в сайта на "Гласове" анонимният автор на снимката обаче казва, че Пеевски и Горанов са разговаряли около 50 минути и ако има нещо случайно, това е била по-скоро появата на депутата от ГЕРБ.

Разказ по картинка

Тъй като двамата основни участници Делян Пеевски и Владислав Горанов не дадоха никакво обяснение за какво са си говорили, спекулациите избуяха. От "Гласове" свързаха срещата именно с изтичащия срок за огласяване на данните за банковите депозити. Ако те наистина потвърдят, че правителството на ГЕРБ продължава да подкрепя групата около Корпоративна банка и Пеевски, въпросната среща не би била толкова изненадваща. В същото време няколко източника потвърдиха пред "Капитал", че през последните седмици е започнало разместване на депозити на държавни предприятия вероятно за да се покаже по-различна картина.

Във форума на "Дневник" читател подсказа още, че Горанов е в борда на Българския спортен тотализатор, където при новата власт за директор е назначен Дамян Дамянов – представител на ръководния екип на тотото от времето, когато то се управляваше от майката на Пеевски Ирена Кръстева. Това се оказаха факти – случайни или не.

Тест за ГЕРБ

Сам по себе си фактът, че знакови фигури от ГЕРБ и ДПС сядат на една маса, повдига доста въпросителни. Още повече че служебните задължения на Пеевски и Горанов не предполагат официален мотив за разговори по работа. Ако беше обратното, срещата между тях щеше да се състои в кабинет, а не в ресторант. Докато няма логично обяснение от двамата за повода на срещата, винаги ще стои съмнението, че човек на ГЕРБ участва в лобистка схема.

Най-притеснителното в случая обаче са опитите на министър-председателя да неглижира случката в "Марая". "Това, че Първанов и Доган са заедно, нали, няма проблем, а Пеевски и Влади, че са заедно - създава проблем", бяха думите на Бойко Борисов. Звучи като потвърждение, че срещата всъщност е голям проблем, защото ГЕРБ дойде на власт като отрицание на тройната коалиция и нейните корупционни практики под патронажа на президента и Ахмед Доган.

Историята помни случаи, когато от партията на Борисов са били отстрелвани хора за далеч по-безобидни неща. Горанов обаче получи защита лично от премиера. Значи ли това, че срещата е била подкрепена от най-високо място?

На маса с кого, или кой е Делян Пеевски

Делян Пеевски e всичко, срещу което се противопоставяше ГЕРБ, докато беше в опозиция. Той е син на Ирена Кръстева – бившата директорка на тотото от времето на кабинета "Сакскобургготски".

Звездата на Пеевски изгря още на 21 години, когато стана най-младият член на политически кабинет, след като тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначи за парламентарен секретар и му възложи да оглави борда на "Пристанище Варна" ЕАД. Въпреки че по това време Пеевски не разполагаше с нужния образователен ценз - тогава той беше все още едва втори курс студент по право в Югозападния университет.

Трамплин за кариерата му по върховете на държавното управление се оказа познанството на майка му Ирена Кръстева с говорителката на царя Галя Дичева. Нейният син Росен Дичев и Делян Пеевски бяха учредители на "младежкото НДСВ" - структура, която не беше призната от тогавашното ръководство на царската партия. Впоследствие Пеевски се сближи с тогавашния министър на спорта Васил Иванов-Лучано, който го направи дори кандидат за депутат от жълтата партия. След сформирането на кабинета "Станишев" Пеевски изненадващо смени политическата си принадлежност и се озова в партията на Ахмед Доган. Според източници от ДПС той е доведен там от някогашния шеф на следствието Ангел Александров, смятан за близък на Доган. Самият Пеевски се оказа и следовател - длъжност, която съчетаваше с политическа и бизнес кариера. 

По времето на тройната коалиция той си взе отпуск от следствието и стана заместник-министър на Емел Етем, където отговаряше за "кешовия" ресор Държавен резерв.

През годините се оказа забъркан в няколко големи корупционни скандала. Първият беше за тайната приватизация на столичната зала "Универсиада", която се оказа апортирана, заедно със спортния комплекс "Тотошанс" на Златни пясъци, в смесена фирма, свързвана с тогавашния министър Васил Иванов-Лучано. Партньор на държавата в смесеното дружество беше частната "Проект строй БГ", която се водеше на името на Маргарита Донкова - по същото време секретарка към електронния сайт на "младежкото НДСВ". Негови учредители бяха Росен Дичев и Делян Пеевски. (В момента зала "Универсиада" и хотелът на Златни пясъци са собственост на фирмата "Велдер билд", свързана с Корпоративна банка. Дружеството е собственост на "Велдер БГ", чиито управител е Иван Джиджев, който е управител и на "Велдер консулт", в която банката държи 67% от дяловете - бел. ред.).

Немалко шум в медиите имаше и за скандалните бартери със зърно, горива и други стоки от Държавния резерв, прокарани през Русенската стокова борса в мандата на тройната коалиция под надзора на Пеевски.

Най-големият скандал с негово участие беше т.нар. "Овчаровгейт" по времето на кабинета "Станишев". Тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев обвини публично Ангел Александров, че го е изнудвал да превежда по 150 хиляди лева на месец от държавното дружество за касата на ДПС, а Пеевски е лобирал за възлагане на поръчки на свързани с него фирми.

Заради този скандал Александров и Пеевски бяха отстранени от позициите си. В крайна сметка заместникът на Емел Етем беше реабилитиран от премиера Станишев и върнат в правителството. Както се твърдеше тогава - под силен натиск на коалиционния партньор ДПС. Междувременно, макар и "разследван" от прокуратурата, Пеевски подаде молба да бъде възстановен като следовател, ВСС му отказа, той обжалва и съдът уважи молбата му.

Докато беше в изгнание, Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева изкупиха вестниците на Петьо Блъсков - "Монитор", "Телеграф" и "Политика". Тогава упорито се заговори, че сделката е станала с помощта на ДПС, а финансирането беше осигурено от Корпоративна банка срещу залог на акциите в нейна полза. Самият Пеевски разполага с кабинет в редакцията им и според журналисти, напуснали пресгрупата, реално я управлява и като издател, и като редактор. Преди изборите вестниците активно заклеймяваха ГЕРБ и възхваляваха партиите от тройната коалиция. Това отношение се смени коренно след изборите, когато пресгрупата (попълнена междувременно с още половин дузина издания) се превърна в говорител на ГЕРБ и започна да критикува Станишев и компания. Неизменна остана само подкрепата й за ДПС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 2
  mims avatar :-|
  Mims

  Ако финансовото министерство не иска да шикалкави ще даде справката със списък към датата на поискването й, а не към днешна дата например, когато е възможно вече депозитите да са преструктурирани.

 • 3
  anguel_terziyski avatar :-|
  Anguel Terziyski USA

  Ама и двамата по-горни са от Луната. Боби, ти от 65 години май не си чел вестник. Не ти ли е ясно, че са седнали не да пълнят бюджетни дупки, а да празнят бюджета в частни джобове? Това и едно дете би го разбрало. Представяш ли си Делян Пеевски да изплаща пенсии например (имам пред вид с лични средства, не с тези, дадени му за 'съхранение' в банката, че и да взема комсиона за 'услугата')?

  Мимс, ти много вяра вложи в туй прогнило министерство - те даже няма да си правят труда да преструктурират нещо - нямат акъл и ги мързи. А справката ще е фалшименто и шменти-капели!

 • 4
  kota4ki avatar :-(
  kota4ki

  Истината е, че живеем в поредната серия на големия порно филм. Надявам се никой не си прави илюзии относно природата на случката Марая, още повече относно реакцията на бойко. Всъщност единственото смислено нещо, което всеки един от нас трябва да направи е да си стегне багажчето и да отпраши някъде другаде, в по-нормалния свят.

 • 6
  press avatar :-|
  press

  хубов текст. вижте на какво попаднах в търсене на повече инфо за поведението на борисов към доган
  http://22chasa.blogspot.com/2010/05/16.html

 • 8
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Колкото и да ми е неприятно, Боби е прав. Ситуацията е толкова кофти, че няма как да се излезе от нея без да се оцапаме/т/. Иначе, трябва да си признаем пред света, че памперсът ни е пълен и да молим да ни го сменят. Но, светът не е детска ясла!Съвсем наясно съм, че никой не дава даром. Знам, че се започва нова зависимост. Но, нали никой не си е мислил, че след като 20 години сме драскали в една тетрадка, можем да я изхвърлим и започнем на чисто? Не! Тетрадките се съхраняват и са част от задачата ни. Трябва да изчистим всички петна и да поправим всички грешки от нея. Само с думи и желание не става. Става с пари, с влияние, с власт и с примирение. Не ви харесва! Сори! Трябваше по рано да реагирате! Както през 97ма. После, години наред не успяхме/те/ да извоюваме правото и възможността да си упражняваме/те/ властта. Нещо, което гърците ни демонстрират всяка година. Нито Европа, нито съседите и, нито правителството и полицията и успяха да накарат гърците да се смирят. Те знаят какво искат и си го вземат! Ние все се правим на културни и интелигентни! Спазваме правила и препоръки! А, дали е така? Хвърлят ни като бонбони мнения, изисквания, задължения, поети от някого, но гарантирани от нас, а ние се дърпаме с тях. В това време, далаверите се въртят! Щото трябва да се създаде елит, да се спаси средната класа, да се намалят крайно бедните... Всичко това е система скачени съдове и ако са много бедните, или слаба средната класа, не може да се напълни системата! Те това е! 20 години правихме нова система! Сега се мъчим да я напълним! И...не ни е комфортно! Но... с тази система друг вариант няма. Не е имало и други съдове за скачване. Всъщност...грешно е разпределено цялото още в началото и сега, както и да го редим, все е грешно, но връщане няма. Теоретично има, но никой от тези, които играят роля в този театър няма да го допусне! За съжаление, ние сме статисти. А системата ни е дефектна! Има много течове и няма как да се отстранят, защото са предизвикани от нейните създатели и управляващи! А поне не виждам начин. Имам впредвид, действащ!

 • 9
  reveal avatar :-|
  Reveal

  Мрежата от лъжи на черната дупка ДПС е създадена не за да подкрепя власта, а да я сваля. Тази подкрепа сега е част от замисъла да я детронира тъй като за да се владеят политическите нагласи е важно да имаш дялове и от одобрението и от неодобрението. Независимо какви са рейтингите, то до седмата осма на управлението отношението им рязко ще завие в полза на злия маг Доган, който се кани да изтегли джакпота с негативите благодарение и на медийната му паяжина. Изявяващия се като главен сценичен работник Местан пък се изфука, че те имат последния глас при избирането на президент. Но аз ще дам един пример как може балансьора да бъде балансиран ако Кунева например е кандидата им като общ на АЛДЕ. Желева напуска ГЕРБ и отива при сините и се състезава от тяхно име. Тя пак си е ЕНП, няма проблем за европолитик като нея. И сега си представете що за кампания, за предизборни дебати и какво може да попречи на вицепремиера и най-добър министър на всички времена да спечели на първи тур. С Борисов за премиер хората вече имат и памет и съм сигурен, че акция "Паяжината" е в ход и е по правилата на политическата игра.

 • 10
  nname avatar :-|
  nikcname

  зам министър и зам министър за 50 минути, няма как да са обсъждали нещо освен много пари

  добре, че са читателите, за да кажат на медиите какво се случва в държавата. широко затворени очи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход