Къде е ракията?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Къде е ракията?

Къде е ракията?

Най-безшумната акция – за фалшивите бандероли, засега дава ефект

Зорница Маркова
11974 прочитания

© Shutterstock


"Няма я тази ракия. От две седмици не са доставяли. Преди това носеха по едно-две кашончета, колкото да не изчезнат съвсем. Как защо? Нямат от истинските бандероли, а напоследък ги е страх да продават с фалшиви, да не ги хванат." Служителят в магазина на една от най-големите търговски вериги обяснява небрежно, докато подрежда рафтовете. Търговията с алкохол без бандерол е толкова естествена, че от нея не се притесняват и продавачите в големите магазини, от които се очаква уж да са изрядни. Какво остава за борсите на едро, селските бакалии и бидоните, с които фабриките директно зареждат хотелите например.

Нещо обаче се случва. През последните месеци големи производители на алкохолни напитки са притеснени. Складовете им редовно са обект на проверки, митничари пристигат директно в производствените фабрики. От началото на годината няколко шумни и други не толкова осветени акции доведоха до "залавянето" на десетки хиляди бутилки с фалшиви бандероли.

Затягането на контрола дава и първите, макар и малки ефекти. Някои от най-големите производители на алкохол от няколко седмици почти не зареждат търговската мрежа под предлог, че правят ремонт. Неофициално обясняват, че имат проблем с бандеролите. Тази информация потвърдиха пред "Капитал" и няколко източника от пазара.

Другият директен ефект е, че за първото тримесечие постъпленията от акцизи от алкохол са със завиден ръст от 18% спрямо същия период на миналата година. В Агенция "Митници" отдават този резултат именно на затягането на контрола, което от началото на годината са предприели заедно с полицията.

На мушката

Съмненията за работа на тъмно открай време са по посока на най-големите български производители на спиртни напитки. По-директно ги адресира и вътрешният министър Цветан Цветанов, който в интервю за "24 часа" в края на април каза: "Конфискувахме над 30 тира нелегален алкохол, като по наша информация към производството на това огромно количество имат съпричастност и производителите от големите заводи у нас."

И то е логично. От пазара на твърд алкохол 90% е местно производство. Двата най-големи производителя са винпромите "Пещера" и "Карнобат" ("Сис индустрийс"). По данни на маркетинговата агенция Euromonitor всяка от двете компании държи по над 20% от пазара. На трето място с двойно по-малък дял от 10% е ЛВК "Търговище".

И наистина, трите най-големи производителя са подложени на чести проверки, за резултатите от които от време на време се появяват и официални съобщения. Преди два месеца например Агенция "Митници" обяви, че е хванала бутилки с марките "Търговище", "Флирт", "Аляска" и "Пещера", облепени с фалшиви бандероли.

Разследващи коментираха пред "Капитал", че са засекли разминаване при един от винпромите през закупените от тях бутилки. Така например те били купили 500 хил. броя амбалаж, но в последствие са заявили бандерол само за 100 000. Останалите бутилки били изнесени, поне по документи, в Румъния. При друг от производителите пък имало силно разминаване между закупената суровина и произведения от нея спирт, който бил в пъти по-малко от нормалното.

"Капитал" изпрати подробни въпроси на винпромите в Пещера и Карнобат, но техните представители предпочетоха да не отговорят.

Защо са празни магазините

От началото на годината влезе в сила промяна в закона за акцизите, която пряко засегна дейността на алкохолните компании. Беше въведено ограничение, според което фирмите могат да поръчват едва с 15% повече бандероли от средномесечното платено количество за 12 месеца назад. По този начин компаниите, които разчитат, че при проверки ще могат да накупят бандероли и да се показват "чисти" за известно време, губят тази възможност. В момента заради засиления контрол производителите не смеят да пускат в магазините продукти с фалшив бандерол, но и не могат да си купят твърде много истински бандероли. Ето откъде се появява дефицитът.

Ако политиката остане непроменена, възстановяването ще стане постепенно и би трябвало да се усети и по събраните приходи в бюджета. Докато търговците отбелязват недостиг на продукти на "Пещера", през април компанията е увеличил платения акциз с близо 150  хил. лв. спрямо същия месец на миналата година.

По-големите разходи за акцизи ще доведат до естественото последствие - увеличение и на крайните цени. Два източника на вестника съобщиха, че "Пещера" вече е информирала големите търговци за подготвяно увеличение на цените на продуктите си. От 1 май тази година има нови цени и в "Търговище". През март компанията беше активно проверявана от ГДБОП и областната дирекция в града.

Интересното при "Сис индустрийс" е, че компанията е бавила зареждания през изминалите месеци, но рядко и за кратко. Източник на "Капитал" съобщи, че за първото тримесечие на тази година платеният акциз от фирмата е почти двойно по-голям от същия период на миналата година.

Дотук добре

Количествените натрупвания от мерки засега дават резултат, но все още е рано да се смята, че алкохолният бизнес е качествено изсветлен. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира пред "Капитал", че за първото тримесечие има ръст на постъпленията от алкохолен акциз и той е в резултат на контролните мерки. "Но това са силови мерки и те не решават проблема", каза той.

И действително е така. Пращането на непрестанни проверки по складове и фабрики могат да констатират еднократно нарушение, да предизвикат изземване на алкохол или фалшиви бандероли, но те няма да премахнат хроничното прекрачване на законите. Дори и да се пращат непрестанно митничари, които да лепят собственоръчно бандероли, няма никаква гаранция, че фалшивите книжа няма да се слагат в нощна смяна.

Още повече че около 150 млн. лева, спестявани годишно от акциз, носят твърде голям корупционен потенциал. Историята показва, че досега силата на тези пари рано или късно се е оказвала по-голяма от силата на политическата воля. Да си припомним големия скандал от пролетта на 2008 г., когато публично изтече запис от телефонен разговор между зам.-директора на тогавашната структура за борба с организираната престъпност и един от собствениците на "Пещера". Разговорът показваше как тези, които трябва да се борят срещу фалшивите бандероли, всъщност прикриват нелегалния бизнес, изкушени от материални облаги. Разкритията тогава дадоха повод на много вестникарски статии и политически клетви за въвеждане на ред. Eто резултатите от днешна гледна точка: усетили се временно застрашени, за периода април-юни 2008 г. алкохолните компании са купили над 19 млн. бандероли – с близо 60% повече от същия период година по-рано. След като скандалът отшумя без сериозни последствия за бизнеса (които се обясняват с градските легенди, че производителите спонсорират неофициално политическите партии), за третото тримесечие на 2008 са били купени 11 млн. бандерола.За да бъде алкохолният бизнес трайно изсветлен, са нужни едновременно реална политическа воля и умни мерки за "автоматизиране" на контрола. В противен случай състоянието на перманентна акция, в което се намират митническите служители от месеци, ще излиза твърде скъпо на данъкоплатците.

Агенция "Митници" опитва да разработва и системни мерки. В началото на годината беше въведена нова наредба за контрол и измерване на акцизните стоки. Според нея компаниите, които дължат някакъв вид акциз (за алкохол, вино, цигари, горива), имат срок от три месеца, в който трябва да инсталират уреди за измерване. В случая с алкохола уредите ще са на входа и на изхода, тоест ще се отчита какво количество спирт влиза, колко алкохол излиза и дали след преизчисление двете количества съвпадат. Данните ще отиват директно в компютърната система на митниците, където ще се обработват, следят и анализират.

Само че наредбата има няколко проблема, които има опасност да я компрометират като цяло и дават повод да бъде атакувана. Преди всичко тя важи за тези, които произвеждат легално и доброволно монтират измервателни уреди, но не обхваща знайните и незнайни селски казани, които произвеждат ракия на черно. Поставяйки всички под един покрив - както производителите на твърд алкохол, така и винопроизводителите, за които акцизната ставка е нула, регулацията въвежда излишни свръхограничения. Наредбата има и технически недостатъци: тя поставя изисквания, които не съответстват на реалния производствен процес - примерно не е помислено как да разграничи дали през датчика минава алкохол или вода за миене в случаите, в които инсталациите се налага да бъдат почиствани.

Колко дълго

Ако все пак допуснем, че това правителство е твърдо решено да се справи с фалшивите бандероли, има още няколко неща, които биха помогнали. Преди всичко техническите неуредици във въпросната наредба да бъдат поправени. Отделно универсален помощник на честните правителства е прозрачността. Ако Агенция "Митници" най-после направи публични данните за постъпленията от акцизи по видове алкохол и производител, резките движения в приходите подобно на пролетта на 2008 ще бъдат подложени на повече въпроси от публиката. Има и други добри идеи – например, ако бъдат хванати  бутилки с фалшив бандерол, лицензът на производителя да бъде отнет. Което ангажира и за повече прозрачност на резултатите от проверките.

Ако пък натискът над нелегалното производство е само конюнктурен и без реално желание за промяна, това ще се разбере сравнително бързо.

Автор: Ася Колева

"Няма я тази ракия. От две седмици не са доставяли. Преди това носеха по едно-две кашончета, колкото да не изчезнат съвсем. Как защо? Нямат от истинските бандероли, а напоследък ги е страх да продават с фалшиви, да не ги хванат." Служителят в магазина на една от най-големите търговски вериги обяснява небрежно, докато подрежда рафтовете. Търговията с алкохол без бандерол е толкова естествена, че от нея не се притесняват и продавачите в големите магазини, от които се очаква уж да са изрядни. Какво остава за борсите на едро, селските бакалии и бидоните, с които фабриките директно зареждат хотелите например.

Нещо обаче се случва. През последните месеци големи производители на алкохолни напитки са притеснени. Складовете им редовно са обект на проверки, митничари пристигат директно в производствените фабрики. От началото на годината няколко шумни и други не толкова осветени акции доведоха до "залавянето" на десетки хиляди бутилки с фалшиви бандероли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  krasik avatar :-?
  krasik

  А какво правят гражданите за да се спре нелегалното продаване на алкохол, защо го подържат и копуват? Закон се налага от обществото не само от държавата.

 • 2
  anguel_terziyski avatar :-|
  Anguel Terziyski USA

  Красик, ужким си от областта на кълтурата - а я виж колко правописни грешки имаш - на 2-ия ред само има 3.

 • 3
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  До коментар [#1] от "krasik":

  Гражданите различават фалшив от истински бандерол. И докато аз не бих пил нещо без бандерол, то за хората по селата не е така.

 • 4
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  Просто икономическият натиск за тях е прекалено голям.

 • 5
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  ако баце Пешо може да спести 5-10 лева на бутилка грозданка- ти какво мислиш че ще избере и има ли нещо лошо в това- като се има в предвид че заплатката му като охранител стига за тока и може би за водата тоя месец ! Ало културата! 80% от хората са на оцеляване!

 • 6
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Точно преди 4 часа бях свидетел как в магазина долу търсиха ракия от "Пещера" и продавачката каза, че напоследък не зареждали, понеже "имали проблеми с бандеролите." Дълга тема е какво и как може да стане, дано това е едно добро начало!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Като искате да няма далавери с алкохола намалете акциза до прилични размери и хората по-малко ще хитруват и оборотът ще се "оживи" и приходите ще са по високи!!!!
  ---------------------------------
  А най добре като при Тато Държавен монопол, не че и тогава не се вареше ракия на страна, но повечето акциз, който също не беше малко, си отиваше директно в бюджета.....
  ---------------------------------
  Да ама държавата била лош стопанин, е като е като не иска държавата да играе лош стопанин, остава без акциз... а жалко......

 • 8
  zanzibarhero avatar :-|
  ZanzibarHero

  "... Дори и да се пращат непрестанно митничари, които да лепят собственоръчно бандероли, няма никаква гаранция, че фалшивите книжа няма да се слагат в нощна смяна...."

  То е очевидно, че митничари трябва да има всяка смяна. И самите митничари трябва да се сменят по-често и неочаквано...

  Увеличените приходи (и, възможно, качество) ще покрият разходите за заплати на контролиращите...

 • 9
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми

  Боби1945, фен съм ти! Никой нормален човек не може да изпише толкова глупости по форумите, а ти някак си успяваш. Започвам да си мисля, че не си кръгъл кретен, а просто провокираш народа, което си е достойно за уважение. Ако пък действително мислиш това, което пишеш, пак съм ти фен, защото си жив паметник на комунистическото тъпоумие, а паметниците трябва да се уважават...

 • 10
  haftor avatar :-|
  Haftor

  Силови, не силови мерките наистина дават резултат засега.
  Дори в Гърция (която се оказа анти-пример) производител, търговец или вносител/вложител на акцизни стоки не може да "пръдне" без да има двама митничари до него. Явно така и трябва да е.
  Основните проблеми обаче са два:
  1. Служителите на АМ. Там или имаме работа с адски некомпентни често пъти направо неграмотни хора или с някакви супер корумпирани тарикати, които знаят как да си затварят очите. Служителите на АМ, на които им се работи съвестно, пък се сблъскват с един невероятен проблем. АМ е единствения орган по приходите в ЕС без разписана методология и без единен правилник за изпълнение на служебните задължения. Всички действия се извършват съгласно ЗАДС, правилника по прилагането му, ЗДДС и евентуално Закона за митниците. Там всяко тълкуване е предпослено и винаги е частен случай. Хората често не знаят какви действия да предприемат.
  2. Идващите местни избори.... докато се напълнят касите за тях ще има цигари и алкохол без бандерол или с фалшив такъв за целия китайски народ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK