С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 14 май 2010, 16:21, 9997 прочитания

Пенсионната реформа в 6 отговора

Промени в осигурителния модел все пак ще има. Дано са само началото

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Румъния намалява парите за пенсии с 15%, Латвия - с 25 на сто, а Гърция - "само" с 10%, но пък вдига и възрастта за пенсиониране.

На този фон все още повечето българи очакват хем да плащат малки осигуровки, хем да се пенсионират млади, хем да получават високи пенсии. Ако това продължи, осигурителният натиск върху държавния бюджет - и без това голям, ще се превърне в непосилен.


Решението (както и в други сектори) е ясно - незабавни и реални реформи. Отпорът обаче е сериозен и от много страни. Тъкмо заради него преди няколко месеца премиерът спря дори дискусията за промени в пенсионната система. Сега обаче под натиска на кризата промени в осигурителния модел все пак ще се случат. Дано са само началото на наистина радикална реформа.

1. Защо се налага реформата?

За пореден път: в момента българската пенсионна система е финансово нестабилна и зависимостта й от държавата застрашава сериозно бюджета. Само за последните 10 години дефицитът във фонд "Пенсии" се е увеличил повече от 23 пъти - от 89 млн. лв. през 2000 г. на повече от 2.3 млрд. лв. през 2010 г. Пенсиите излизат скъпо (за тях се харчат 11.3% от БВП), а са ниски. И ако сега 3 млн. работещи издържат близо 2.2 млн. пенсионери, след само 40 години броят на заетите ще е наполовина по-малък.Съществуването на специални условия за осигуряване и пенсиониране, които облагодетелстват определени групи от хора, допълнително утежнява ситуацията. Дългосрочната нестабилност на системата пък означава или увеличаване на натиска върху фиска, или замразяване и дори намаляване на и без това смешните пенсии.

2. Какво се променя?

Като начало за пенсия ще се работи по-дълго. Консултативният съвет по реформата предложи, а кабинетът се съгласи изискваният осигурителен стаж за пенсиониране да се увеличи с три години. По всяка вероятност от 1 юли 2011 г. мъжете ще имат право на пенсия след 40 години работа вместо след 37 г. При жените летвата се качва от 34 на 37 г. Новите граници са точно такива, защото според експертите финансова стабилност на фонда може да има, ако периодът на осигуряването е два пъти по-дълъг от периода на получаване на пенсия.

Пенсионирането става по-гъвкаво - хората, навършили необходимата възраст, ще могат да се пенсионират с намалена пенсия (с 2.4% за всяка липсваща година), ако не им достигат до три години стаж. Тези, които продължават да работят, въпреки че отговарят на изискванията за пенсия, ще получават бонус от 2.4% върху полагащата им се пенсия за всяка допълнителна година.

Повече стаж ще се изисква също от кадровите военни и полицаите. Те ще имат право на пенсия с най-малко 30 отработени години, от които 20 години - в системата на отбраната, съответно на МВР. В момента е достатъчен общ стаж от 25 години, от него само 16 години и 8 месеца трябва задължително да са в съответната сфера.

Подготвят се и ограничения в режима за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. При изчисляването на пенсиите им, отпуснати след 1 януари 2011 г., те ще получат "бонус" само за минимално изисквания за съответната категория труд осигурителен стаж (10 години за първа категория и 15 години за втора категория). Годините над тези лимити ще се зачитат за трета категория и ще носят само 1.1% за всяка година, дори ако са отработени при тежки условия. Освен това работилите при първа категория труд ще могат да се пенсионират пет години преди навършване на масовата възраст за пенсия. Сега те придобиват това право осем години по-рано.

Ще се диференцира минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. В момента всички хора със свободни професии плащат осигуровки минимум върху 420 лв. на месец независимо от доходите си.
От следващата година се предвижда при осъвременяването на пенсиите да се отчита инфлацията, динамиката в БВП, на средния осигурителен доход и дори на промените в очакваната продължителност на живот.

3. Увеличава ли се пенсионната възраст?

Формално не. Засега възрастовата граница остава същата - 60 години за жените и 63 години за мъжете. Вдигането на изисквания стаж обаче в много случаи реално ще доведе до по-късно пенсиониране. Според статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) средният стаж на мъжете, пенсионирани през 2008 г., е 38.5 години, а на жените - 35.8 години.

Скокът на безработицата заради кризата със сигурност ще коригира тези данни надолу - рязко ще намалее процентът на хората, работили без прекъсване през целия си активен живот.

4. Какви ефекти се очакват?

Макар и недостатъчно, подготвяните промени ще увеличат финансовата стабилност на пенсионната система, а фискът ще получи глътка въздух. Ако дефицитът спре да се увеличава, след 10 години осигурителната система може да излезе на нула и да стане наистина автономна, пресметнаха експерти.

Фонд "Пенсии" ще спечели от намалени разходи (за по-малко пенсионери) и увеличени приходи (заради по-продължителния период на осигуряване). Експертите на НОИ все още се въздържат да посочат конкретната полза. Изглежда обаче тя ще си струва усилията. А те няма да са малки - предстои битка със синдикатите, очаква се и сериозно обществено брожение срещу промените.

Запазва се разходопокривният принцип на системата. Големият печеливш от този подход са настоящите пенсионери - укрепването на финансовата стабилност на пенсионния фонд означава стабилност на техните доходи и прави по-реална надеждата за увеличаването им.

Колкото до работещите, по принцип винаги е по-добре да получаваш заплата, отколкото пенсия - по презумпция първата е по-висока от втората. Ето защо в идеалния случай очакваният ефект от удължаването на трудовия живот е по-скоро положителен.

Само че реалността далеч не е идеална: при съкращения възрастните работници и служители обикновено си отиват първи, защото са най-скъпи за работодателя и най-малко адаптивни към промените. Поради същите причини тези хора най-трудно си намират нова работа. По данни на Агенцията по заетостта през март т.г. регистрираните безработни над 50-годишна възраст са били 138 012 човека, с цели 41.3% повече, отколкото през март м.г. Над 35% от тях са без работа повече от една година. Тези хора представляват 36.7% от общия брой клиенти на бюрата по труда.

Освен липсата на работа проблем в тази възрастова група е и здравословният статус, който пречи на дългия активен живот. Поради всичко това не е изключено увеличеният стаж за пенсиониране да предизвика вълна от искания за инвалидни пенсии. Същото се случи впрочем преди 10 години, когато беше сменен пенсионният модел, и изискванията за пенсиониране станаха по-тежки.

5. Гарантира ли пенсионирането с повече стаж по-висока пенсия?

По-дългият осигурителен стаж би трябвало да води до по-висока пенсия. Чисто математически, ако заплатите и осигуровките останат същите, би трябвало три години повече стаж да означават около 8 до 10 на сто по-висока пенсия, изчислиха инициаторите на промените.

Размерът на пенсията обаче зависи от много повече фактори. Докато пенсионният фонд е зависим от бюджета, размерът на пенсиите до голяма степен ще зависи от политическите решения на управляващите. В същото време, ако доходите на хората са ниски, пенсиите няма как да са високи.

Изходът е в увеличаването на вноската в капиталовия стълб на пенсионната система. Според консултативния съвет по пенсионната реформа осигуровката, която постъпва в индивидуалните партиди на родените след 1959 г., трябва за започне да расте от началото на 2012 г., докато стигне 10 пункта от общо 16-процентната вноска за пенсия.

6. Какво още трябва да се направи?

Обсъжданите промени са в детайлите на съществуващия пенсионен модел, а системата има нужда от структурна реформа, категорични са либералните икономисти от алтернативния експертен съвет по пенсионната реформа. Защото всяка система, основана на насилствена солидарност, поражда стремеж към грабеж и всеки се опитва да се облагодетелства на гърба на другия, твърдят те.

Според тях е необходима структурна промяна, при която в системата да няма трансфер, а спестяване. Когато човек осигурява собствените си старини, той ще има стимул да спестява повече и в дългосрочен план пенсиите ще растат, аргументират се икономистите.

Експертите и от двата консултативни съвета са единодушни, че единственият начин за постигане на стабилност в дългосрочен план е да се увеличи делът на парите, които отиват в личните пенсионни сметки. Мненията се разминават главно по въпроса кой от двата стълба - разходопокривният или капиталовият, да бъде водещ в пенсионния модел.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова

Идеите за нови звена и лица в общината звучат красиво, но въпросът е доколко ще са ефективни на практика

7 дек 2019, 836 прочитания

Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва 2 Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва

Предложението на правителството е това да е началникът на отдел "Инспекторат" във ВКП, което не кореспондира с препоръките на Венецианската комисия

7 дек 2019, 1942 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Как 80-годишната Елка Икономова - майка на съдията, заличил парк Странджа, построи четириетажна сграда

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

Кино: "Болка и слава"

Алмодовар вълнуващо за спектакъла на живота и корените на творчеството

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10