Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
53 16 май 2010, 16:00, 20456 прочитания

"Корпоративна" - банката и на тази власт

Банката на Цветан Василев вече държи половината от парите на държавните фирми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Корпоративна търговска банка (КТБ) беше и си остава банката на "властта". Това е основният извод от огласените данни на финансовото министерство за парите на най-големите държавни предприятия в банките.

Данните бяха предоставени от министерството вчера, 15 май. Те са в отговор на заявлението за достъп до обществена информация, подписано от 11 главни редактори на вестници и списания, членуващи в Съюза на издателите в България.

През последните месеци Корпоративна е успяла да увеличи дела на привлечените държавни средства до 48% (408 млн. лева, което е близо половината от депозитите на фирми в КТБ). За сравнение - при встъпването в длъжност на сегашното правителство тази банка беше концентрирала 35% от депозитите на държавните фирми (виж инфографиката вляво). С други думи, ако политиката на предния кабинет беше тези пари да се събират в банките с български акционери, политиката сегашната власт е "всичко в Корпоративна".

При прочита на данните от МФ трябва да се има предвид, че в края на миналата година правителството изтегли голяма сума от банковата система, като задължи предприятията да преведат 50% от печалбата си за 2009 година в хазната под формата на авансов дивидент. Тъй като към онзи момент (средата на декември) най-голяма част от държавните пари отлежаваха именно в Корпоративна банка, логично беше след тази еднократна транзакция те да намалеят. Това се вижда ясно от справките - в края на годината парите в нея намаляват на 385 млн. лева, но след това отново набъбват до 408 млн. лева.

(По информация на "Капитал" между тези две дати сумата е достигала и по-високи стойности. Например размерът на държаните в КТБ пари на държавни фирми е 484 млн. лева към 15 февруари 2010 г. - бел.ред.)Депозирането на държавни пари в търговските банки е мощен генератор на корупция, тъй като се извършва изцяло на тъмно. Докато за средствата на министерствата и ведомствата действа принципът на "единната сметка" (всеки ден салдата на първостепенните разпоредители се зануляват и парите им се превеждат в БНБ), то за държавните предприятия няма никакъв установен ред. Няма официален правилник или наредба на МФ за критериите, по които да се избират банките.
 
Защо се забавихме
Извиняваме се за известното забавяне с данните. Получихме ги в събота следобед, на хартия. Часове наред колегите набираха числата в електронна таблица. Отне ни време да ги обработим. Проверихме за грешки. Все още е възможно да има някакви, но едва ли ще са за повече от няколко хиляди лева. Прикачени можете да намерите и сканираните документи, така както дойдоха.
Направихме таблица, в която може да се види как се подреждат банките, според дела на депозитите на държавни фирми. Ако някой засече разминаване в данните, да пише на editors@capital.bg.
В отговора до главните редактори, се казва, че министерството на икономиката е въвело правила и според тях трябва да се спазва конкурсното начало, като се изискват оферти от различни банки. Това обаче не се случва - енергийните дружества не са обявявали конкурси за банково обслужване по закона за обществените поръчки. На практика изборът е оставен на директорите на държавните предприятия. И те го правят на субективен принцип.

Порочността на този механизъм личи от факта, че Корпоративна банка има едва 6% пазарен дял при корпоративните депозити по данни на БНБ към края на март т.г. Това означава, че частния бизнес избира съвсем други банки, в които да си държи парите. За сметка на това, държавата е сложила половината средства в една банка и тя е "Корпоративна". Това е проблем и от гледна точка на управлението на риска, каквото очевидно няма.

От данните се вижда още, че половината от средствата в банките се държат на разплащателни сметки, което е неефективно. Държавните предприятия губят доход от това, че държат парите си на лихва между 0.1% и 1% годишно. По този начин "подаряват" разликата между тези лихви и пазарните нива на банките. Сумарно, на годишна база негативният ефект за данъкоплатците е най-малко 25-30 млн. лева.

Данните на МФ дават обяснение откъде Корпоративна банка разполага с толкова много свободни средства за покупка на вестници и телевизии. Свързаната с нея "Нова българска медийна група" вече е собственик на една дузина печатни издания и информационни сайтове ("Телеграф", "Монитор",

Още по темата

Номерът на Пеевски

Шуробаджанащина, корупция, рекет и олигархия - биографията на новия шеф на ДАНС

14 юни 2013

Държавната енергетика държи 630 млн. лева в Корпоративна банка (Обновена)

Това са 77% от наличните пари на Българския енергиен холдинг, показа справка, публикувана от сайта Livebiz

5 дек 2011

Мистерия около "Мистър Икономика"

Част от журито се оттегли, други от участващите се съмняват как е бил награден банкерът Цветан Василев

1 дек 2011

Концентрацията на парите на държавни компании в Корпоративна банка се увеличава

Дружествата под шапката на икономическото министерство са вложили 70% от средствата си във финансовата институция

1 фев 2011

Едно странно приятелство

Свързана с Цветан Василев фирма купи дял в завода за хартия на Николай Банев в Костенец

7 яну 2011

Кой стои зад банката

Информацията за собственика на 30% от "Корпоративна" не е публична

21 май 2010

Банката на властта

"Корпоративна" печели на гърба на данъкоплатците

21 май 2010

Тестът "Пеевски"

ГЕРБ седна на една маса с ДПС

14 май 2010

Един ще ги владее всички

Инвеститорите зад банкера Цветан Василев ще имат водеща роля в предстоящата цифровизация на тв ефира

5 май 2010

Корпоративна банда*

Разследване на "Капитал" предизвика кампания срещу издателите му

30 апр 2010

Петата власт: Рекет

Цветан Василев и Делян Пеевски превърнаха търговията с влияние в норма за медиите

16 апр 2010

Подозрително единомислие

Три банки държат 60% от парите на най-големите държавни фирми

27 ное 2009
"Политика", "Меридиан мач", "Засада", "Борба", "Уикенд" и др.). Публична тайна е, че Корпоративна банка стои зад изкупуването на изданията и в момента е техен най-голям рекламодател. Не е тайна също, че собственикът на банката Цветан Василев беше (и все още е) приближен до ДПС, като топлата връзка между банкера и партията на Ахмед Доган се осъществява от Делян Пеевски, който неофициално ръководи медийната група, докато неговата майка Ирена Кръстева официално се води управител.

(Преди седмица Делян Пеевски беше засечен случайно от читател на в. "Гласове" да разговаря в столично заведение със зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, в чиито ресор е разходната администрация. Двамата не додаха обяснение по какви теми са разговаряли повече от 50 минути, а министър-председателят Бойко Борисов не видя нищо смущаващо в това.)

Досега правителството на ГЕРБ твърдеше, че ще се бори срещу всякакви порочни схеми за забогатяване на гърба на данъкоплатците. В тази посока бяха и всички шумно огласени акции на МВР. Странното е, че докато Цветан Цветанов преследва контрабандата и източването на ДДС, пред очите на цялото общество е продължила да действа гигантска схема за източване на хазната, която ощетява данъкоплатците със стотици милиони всяка година.

Принципалите на дружествата избират "Топ 3"

Доказателството, че парите на държавните предприятия не се разпределят на пазарен принцип, е фактът, че има огромно разминаване между предпочитаните от тях банки и тези, на които поверяват парите си техните принципали - министерства и агенции. Става ясно, че най-голям дял от парите на министерствата и ведомствата (първостепенни и второстепенни разпоредители) са в банките от топ 3 - Уникредит Булбанк (43.8%), Банка ДСК (19.8%), Обединена българска банка (9%). След тях веднага се нареждат държавната "Българска банка за развитие" (8.5%) и "Общинска банка" (5.1%).

В тази класация Корпоративна банка е с минимален дял 0.8% от всички депозирани пари. Това означава, че под един процент от държавните министерства и агенции са предпочели да си държат парите в банката на Цветан Василев. На този фон изглежда абсурдно, че подчинените на министерствата предприятия избират да държат приоритетно парите си именно в тази банка - почти 50% от парите на предприятията са там.

Така вторият важен извод от справката "Дянков" е, че докато централната власт избира да държи парите си в най-големите банки, то държавните компании предпочитат да се договарят с банки извън челната петица по пазарен дял. Защо ли?
 
Ръстът е главно от енергийните фирми

Внимателният анализ на движението по сметките показва, че няколко енергийни предприятия увеличават парите си в Корпоративна банка в периода декември-март. Фирмите с чувствително нарастване на парите в банката са: "Булгартрансгаз" (депозитът му нараства с 25 млн. лева), "Български енергиен холдинг" (депозитът му нараства с 20 млн. лева), "Булгаргаз" (сумите по разплащателните сметки растат с 4.3 млн. лева и 8.4 млн. долара), "АЕЦ Козлодуй" (нов депозит от 30 млн. лева). В тази група са също "Благоевргад БТ" (нов депозит от 10 млн. лева) и НК "Железопътна инфраструктура" (сумата по разплащателната им сметка нараства с 12 млн. лева).

В същото време няколко предприятия са намалили парите си в банката на Цветан Василев. В тази група спадат НК "Индустриални зони" (която е изтеглила депозита си от 15 млн. лева), "Терем" (депозитът й спада със 7.2 млн. лева) и "Булгартабак холдинг" (левовият му депозит намалява с 4.3 млн. лева).
Има и фирми, които едновременно намаляват парите си по разплащателни сметки в лева, но увеличават сметките си в евро. Такъв е случаят с НЕК, чиито пари по разплащателна сметка са намалели от 32.5 на 3.3 млн. лева, но в същото време евровата й расте - от 4.5 на 10.7 млн. евро.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г. 4 Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Това е вторият най-висок резултат в ЕС след Румъния, която запазва челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.

17 мар 2018, 1681 прочитания

До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив 8 До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив

Потенциалният печеливш е китайският инвеститор HNA Group

16 мар 2018, 3977 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Константин Пенчев отстрани като ръководители във ВАС съдиите Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов

Опитомяването на Марешки

Раздорите в "Обединените патриоти" върнаха надеждата на лидера на "Воля", че може да се докосне до властта

PReз окото на бурята

Комуникационният мениджър на "KBC груп" Мила Миленова пред "Капитал" за предизвикателствата пред постоянно променящата се PR професия

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Когато Фелини срещна Пикасо

Първа изложба за влиянието и близката чувствителност на двамата артисти

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Дебютният роман на родения в Ню Йорк британско-либийски писател

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.03.2018 Прочетете