Банката на властта

При идването на ГЕРБ на власт "Корпоративна" държеше 35% от парите на държавните фирми. Сега делът й е 48%

Банката на властта

"Корпоративна" печели на гърба на данъкоплатците

Димитър Пеев
67712 прочитания

При идването на ГЕРБ на власт "Корпоративна" държеше 35% от парите на държавните фирми. Сега делът й е 48%

© Асен Тонев


Това, което от доста време вървеше като слух във финансовите среди, вече е доказан факт. Благодарение на питането на 11 главни редактори до финансовия министър Симеон Дянков и отговора, който той върна в законовия срок, обществото научи една от най-строго пазените банкови тайни - че огромна част от парите на държавните дружества са "резервирани" за една избрана банка. Случайно или не, тя подкрепя куп медии, известни с любезното си отношение към властта. 

И касичката на държавата е...

Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя се оказа абсолютен шампион, като към края на март държи 408 млн. лева от свободните пари на фирмите, които властта управлява. Сумата представлява една трета от активите на финансовата институция и надхвърля значително собствения й капитал. Което освен всичко друго означава, че банката и държавният бизнес са "взаимни заложници".

Мажоритарен акционер в КТБ е Цветан Василев. Той скрито контролира и най-голямата медийна група в България, включваща една дузина вестници, сред които "Телеграф", "Монитор" и "Уикенд", две телевизии - ВВТ и ТВ 7, печатницата "ИПК Родина", голям брой разпространителски фирми. Управител на част от въпросните издания е бившата директорка на тотото Ирена Кръстева, а де факто ръководител на групата е синът й Делян Пеевски, действащ депутат от ДПС. В последните години техните медии на няколко пъти организираха публични екзекуции на неудобни бизнесмени или политици (как икономическата и политическата власт се трансформират в медийно влияние - вижте тук.).

Оказа се, че "Корпоративна" е успяла да увеличи за по-малко от година управление на ГЕРБ дела си от привлечените държавни пари от 35% на рекордните 48%. Скандалът е огромен и поради факта, че вестниците, свързани с Цветан Василев, действат като официоз на управляващите. Сделка, която до този момент, изглежда, устройваше властта.

Без да скрива раздразнението си премиерът Бойко Борисов коментира лаконично: "Това е заварено положение, сега съм възложил на финансовия министър, на икономическите министри да проверят спазени ли са всички условия. Там, където не са спазени - да ги спазят и повече на тази тема да не ми се налага да говоря."

За разкритията още на следващия ден заговори американският посланик у нас Джеймс Уорлик. "Изненадващо е, че повече от 50% от приходите на страната са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна", заяви той в сутрешния блок на БНТ. За краткото време, в което заема поста, посланикът показа, че е добре информиран за процесите в държавата и не се притеснява да изразява позиция, особено по темата, организирана престъпност. Той беше първият чуждестранен посланик, който похвали управляващите за операцията "Октопод", довела до ареста на бившия силен човек в ДАНС Алексей Петров. Сегашното му остро изказване е многозначително. 

Раздаването на държавни пари без прозрачност и без състезание на офертите носи корупционен заряд и е сигурен белег за лошо управление на публичните ресурси. Освен това може да бъде изтълкувано като нерегламентирана държавна помощ, което да доведе до нови санкции към България от страна на Брюксел. Последната такава процедура за непазарно раздаване на държавни ресурси беше по повод замените на горски имоти.

Ако имаш два милиона, дай единия на "Корпоративна"

Фактът, че точно тази банка е била толерирана най-много по време на предното управление на тройната коалиция, стана известен през есента на миналата година. Информация, до която "Капитал" се добра и публикува тогава, показа, че в края на кабинета "Станишев" в нея са били концентрирани 35% от парите (420 млн. лева) на най-големите държавни предприятия. Средствата са главно на енергийни предприятия.

Новината е, че "Корпоративна" се оказа любимец и на ГЕРБ. Новите данни, огласени от министър Дянков, показаха лек спад в сумата, но значително нарастване в дела от общите депозити. В края на годината "Корпоративна" е държала 46% от парите (385 млн. лева), а в края на март те са достигнали рекордните 48% (408 млн. лева). Информацията обхваща средствата на най-големите държавни дружества, но те са близо 80% от спестяванията на всички компании, управлявани от правителството.

При анализирането на данните трябва да се има предвид, че в края на миналата година кабинетът изтегли голям паричен ресурс от банковата система, като поиска държавните дружества да преведат авансово дивидента си за 2009 г. в хазната, за да се покрие бюджетният дефицит. Това обяснява защо сумите като цяло са по-малки от миналогодишните.

Другият фактор е кризата, която допълнително стопява наличните средства на държавните компании. На този фон фактът, че делът на "Корпоративна" расте,  означава, че тя е била "компенсирана" с публични средства, за разлика от другите банки. В сектора "Енергетика" диспропорциите са още по-фрапиращи - "Български енергиен холдинг" - 95%, ТЕЦ "Марица-изток 2" - 82%, "Булгартрансгаз" - 73%, НЕК - 63%.

Да подкрепим обслужващата банка

За първи път става документално ясно, че държавата си отглежда любимци в една от най-конкурентните сфери - банковата. При наличието на 30 банки на пазара, се оказа, че три от тях са успели да акумулират 64% от свободния ресурс на държавните компании. "Корпоративна", която е фаворитът, освен това съвсем не е изборът на частния бизнес. Тя държи едва 6% дял от пазара на влогове на частни компании (вижте графиките).

Това говори, че не пазарните условия са били определящи при избора, а са действали други механизми. Ако беше вярно твърдението на Цветан Василев, че неговата банка давала най-добрите лихвени условия, тогава не само държавните, но и частните фирми щяха да избират банката му за обслужваща. Самите министерства, където отговорността за избора на финансова институция е по-голяма, са насочили парите си към пазарните лидери - Уникредит Булбанк (43.8%), Банка ДСК (19.8%), Обединена българска банка (9%).

Най-притеснителен е фактът, че половината от средствата на държавните дружества - 409 млн. лева престояват на разплащателни сметки, където лихвата е между 0.1% и 1% на година (за сравнение - частните фирми държат една трета от парите си в банките в такива сметки). Тези пари се управляват все едно са оборотни средства, но практиката е да престояват в банките с месеци. Само  примера - "Булгаргаз" държи над 58 млн. лева в разплащателна сметка, АЕЦ "Козлодуй" - 30 млн. За името на банката се сещате.

Ефектът е загуба от лихви за данъкоплатците. Огледално - това е подарена печалба за Корпоративна банка. (По груби изчисления, положителният ефект за банката от лошото управление на държавните пари е над 20 млн. лева за последната година.)

Правило №1 е, че няма правила

Възложената от Бойко Борисов проверка "дали са спазени всички условия" изглежда донякъде безсмислена, като се има предвид, че такива изрични условия досега не е имало. Докато за парите на министерствата и останалите бюджетни разпоредители действа принципът на "единната сметка" (всеки ден салдата на първостепенните разпоредители се зануляват и парите им се превеждат в БНБ), то за държавните предприятия досега няма установен ред. Няма официален правилник или наредба на МФ за критериите, по които да се избират банките. Фирмите не провеждат открити процедури по Закона за обществени поръчки при избора на обслужващи банки, а вместо това се прилагат съмнителни "конкурси", които се провеждат по вътрешни правила на самите фирми.

"Спазва се конкурсното начало, като се изискват оферти от няколко различни търговски банки (повече от четири броя). Водещ мотив при избора е минимизиране на риска и сигурността на ресурса, доходността, а така също надеждността и ликвидността на търговските банки", гласеше обяснението за изискванията към дружествата от сектор "Енергетика". Но в министерството няма информация и контрол дали дружествата правят точно това. От транспортното министерство пък заявиха, че има действаща заповед на Александър Цветков, която задължава фирмите да искат най-малко три оферти от банките.

В други сфери обаче липсват дори вътрешни правила - например в сектора "Отбрана". Разбра се, че най-голямото военно дружество - "Терем", няма разработени правила и критерии за управление на риска. Краткото обяснение на МФ за него гласеше: "При избор на обслужващи банки се ръководят основно от кредитния рейтинг на съответната финансова институция." Въпреки това фирмата държи най-голям депозит (21.3 млн. лева) именно в "Корпоративна", която има по-нисък рейтинг от водещите банки на пазара.  

"Капитал" се обърна за повече информация към всичките 18 държавни дружества от списъка. След скандала обаче повечето техни директори се изпокриха и препращаха към ресорните министерства, а те незнайно защо към Министерството на финансите. Най-кратък беше отговорът на БДЖ - той гласеше, че информацията е "служебна тайна". (Което по закона за достъп до информацията съвсем не е така.)

Чакаме правила до месец

До един месец ще бъдат предложени единни правила за банково обслужване на държавните търговски дружества. Това обеща Симеон Дянков, който беше и един от малкото представители на властта, признали, че в събраните данни има проблем. Финасовият министър каза, че е създадена работна група, която съвместно с Асоциацията на търговските банки в България, БНБ и банкови експерти ще разработи правилата. Думите му бяха потвърдени от Трайчо Трайков в четвъртък пред БНТ: "До месец ще има правила, които ще гарантират, че в бъдеще такова нещо няма да се случи. Аз и финансовият министър ще бъдем гаранти."

Личните гаранции в политиката са рядкост и имат стойност. Междувременно ще е хубаво да се въведе още едно правило - информацията за парите на държавните дружества да бъде публикувана всеки месец. Без да се налага 11 главни редактори да пишат писма.

Шефовете в енергетиката са назначени от сегашното правителство

Ръководствата на всички големи енергийни дружества са сменени изцяло или частично от сегашното правителство, показа проверка на "Дневник". Последните назначения са в Българския енергиен холдинг (БЕХ). В средата на април беше освободена от поста изпълнителен директор Галина Тошева. На нейното място е назначен Добрин Стефкин, освен това към съвета на директорите в дружеството се присъединяват двамата заместник-министри на икономиката Евгени Ангелов и Мая Христова.

През декември миналата година са освободени членовете на съветите на директорите в "Мини Марица-изток" и в ТЕЦ "Марица-изток 2". При промените не са освободени от поста само Георги Христозов (ТЕЦ "Марица-изток 2) и Тодор Тодоров (Мини Марица-изток).

През август е сменен изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. Постът му е зает от Димитър Ангелов. От поста изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" е освободен Ангел Семерджиев през септември 2009 г. Той оглавява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Мястото му в "Булгартрансгаз" заема Иван Дреновички. Промяна в състава на ръководството на "Булгаргаз" има от ноември 2009 г. Тогава поста си в ръководството на компанията запазва единствено изпълнителният директор Димитър Гогов.

Това, което от доста време вървеше като слух във финансовите среди, вече е доказан факт. Благодарение на питането на 11 главни редактори до финансовия министър Симеон Дянков и отговора, който той върна в законовия срок, обществото научи една от най-строго пазените банкови тайни - че огромна част от парите на държавните дружества са "резервирани" за една избрана банка. Случайно или не, тя подкрепя куп медии, известни с любезното си отношение към властта. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  a3 avatar :-|
  аз

  капитал е на много високо ниво. респект....

 • 2
  gagrolet avatar :-|
  gagrolet

  Необяснимо защо изобщо не се коментират следващите две банки в тази класация. Те са точно толкова измислени и наредени на софрата, колкото и първата. Което за съжаление показва, че този път разкритията дойдоха не толкова от желание за обективност и истина, а от една обикновена атака към конкуренти във вестникарския бранш. Жалко...Но все пак дай боже повече толкова случайни попадения!

 • 3
  kr avatar :-|
  stile libero

  Браво, браво на Капитал. Всички разкрития за крупни далавери тръгнаха от Капитал

 • 4
  yanakiy avatar :-|
  yanakiy

  За да се "докаже" една съмнителна теза, се правят абсурдни изводи и внушения. Колко пари се държат на разплащателни сметки се определя от очакваните разходи и приходи за даден период и може да бъде и 100%, Каква част от парите си държат частните фирми като оборотни, е измислена от авторите цифричка, за да се подсилят внушенията. Абсолютна глупост въобще е в медиите да се изнесат данни за финансите на търговски дружества. Държавните дружества работят в пазарна среда и тази информация категорично е в тяхна вреда и оттам на принципала - държавата. Въобще много глупава инициатива, която не бе своевременно спряна от правителството.......Правото на достъп до информация в случая се използва неправомерно в полза на частната конкуренция. Като работещ в енергетиката, мога ли например да получа данни за финансовото състояние на ТЕЦ "Варна", Бобовдол, Русе и т.н. които са ни преки конкуренти ????

 • 5
  demokrat avatar :-(
  Demokrat

  До коментар [#4] от "yanakiy":

  "Държавните дружества работят в пазарна среда и тази информация категорично е в тяхна вреда"

  Държавните пари са публични средства и следователно ОБщЕСТВОТО трябва да има възможност да ги следи.
  По измислената от вас 'логика" е добре да се скрие и размерът на средствата за МВР, и военния бюджет на България - все пак става дума за "национална сигурност".

  Редакторите заслужават похвала защото доказаха на обществото, че със държавни пари една частна групировка ДПС придобива по 20 млн печалба и постепенно се домогва до контрол на медийния пазар.

  Ако има нужда от критика то е за това
  - че никой не поставя въпроса ЗАщО ВСЕ ОщЕ в. 24 часа и Труп са собственост на едина група.
  - нама закон за медиите с ясни антимонополни правила.

 • 7
  fractal avatar :-?
  fractal

  Едно голямо "Браво!" и от мен за статията! Искрено се надявам да четем все повече подбни публикации/анализи и то от все повече източници... Огласяването и анализът на подобни "публични тайни" са от малкото неща, които към настоящия момент ми вдъхват надежда за тази страна и бъдещето на мен и моето семейство тук. Продалжавайте в същия дух, Капитал!

  Също така споделям и мнението на #2, че вероятно другите две банки-любимци на държавните предприятия, а именно СИБанк (справка Цветелина Бориславова) и ЦКБ (справка ТИМ), далеч не са цвете за мирисане, но се надявам, че коментарите в публичното пространство и за тях предстоят... Ситуацията с НБМГ и Корпоративна банка е доста по-сериозна, защото очевидно се създава една доста опасна тенденция за злоупотреби с власт и привилигировано положение И последващо прикриване на това, чрез липса на действия от съответните контролиращи органи и подчинените и вече зависими медии. При СИБанк и ЦКБ положението може да не е много по-различно и със сигурност на един по-късен етап е хубаво да се направи едно подобно "разследване" и за тях...

  По отношение на Корапоративна и НБМГ ми мирише, че се заформя един много коварен и зловонлив затворен кръг/цикъл (политическа власт->публични финанси->пренасочване и "трансформация" в частни финанси->липса на контрол и публичност чрез въздействие в/у съответните адм. органи и зависимите и сервантилни медии- "проститутки"->запазане на статуквото и пол. власт->...) Хубаво е да се докопаш до "мазния кокал", но е още по-хубаво да можеш да му се наслаждаваш както и колкото си пожелаеш без да има кой да разбере и/или да те обезпокои... А от нас очевидно се очаква само да работим каквото намерим, да плащаме данъци и високи сметки директно или индиректно на държавните гиганти и държавните "любимци" и да не надигаме глава или да задаваме каквито и да било въпроси... Схемата е доста проста и искрено се надявам в тази страна да няма достатъчно "зомбита", за да може тя да сработи и да се наложи изцяло!!!

 • 8
  e_mil avatar :-|
  tamada

  ivanmmcht
  Ти чете ли статията до края? Как да не се казва къде са парите на министерствата?
  "Самите министерства, където отговорността за избора на финансова институция е по-голяма, са насочили парите си към пазарните лидери - Уникредит Булбанк (43.8%), Банка ДСК (19.8%), Обединена българска банка (9%)."
  Не са ти направили табличка, защото не е това темата.

  А държавният бюджет не може да стои в произволна банка. Има си Закон за устройството на държавния бюджет, където пише кой изпълнява касовите действия по бюджета.

 • 9
  rael avatar :-|
  Rael

  Ха-ха, това за "чисто българската банка" ме разсмя. Та нали половината е на Султаната Оман. Другата половина пък е на Доган. Чисто българска и родна.
  И сега държавните предприятия са в клопка - не могат да изтеглят парите си, защото банката ще рухне и ще ги загубят. Ще трябва да продължат да ги държат там. Браво, Капитал!

 • 10
  mnodulgaregforma avatar :-|
  mnodulgaregforma

  Не пренебрегвайте утроилия се дял на СИБанк. Може би тъкмо за това в края на миналата година нямаше никаква реакция от управляващите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход