"Корпоративна" - банката и на тази власт

Банката на Цветан Василев вече държи половината от парите на държавните фирми

Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка
Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка    ©  Надежда Чипева
Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка
Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка    ©  Надежда Чипева

Корпоративна търговска банка (КТБ) беше и си остава банката на "властта". Това е основният извод от огласените данни на финансовото министерство за парите на най-големите държавни предприятия в банките.

Данните бяха предоставени от министерството вчера, 15 май. Те са в отговор на заявлението за достъп до обществена информация, подписано от 11 главни редактори на вестници и списания, членуващи в Съюза на издателите в България.

През последните месеци Корпоративна е успяла да увеличи дела на привлечените държавни средства до 48% (408 млн. лева, което е близо половината от депозитите на фирми в КТБ). За сравнение - при встъпването в длъжност на сегашното правителство тази банка беше концентрирала 35% от депозитите на държавните фирми (виж инфографиката вляво). С други думи, ако политиката на предния кабинет беше тези пари да се събират в банките с български акционери, политиката сегашната власт е "всичко в Корпоративна".

При прочита на данните от МФ трябва да се има предвид, че в края на миналата година правителството изтегли голяма сума от банковата система, като задължи предприятията да преведат 50% от печалбата си за 2009 година в хазната под формата на авансов дивидент. Тъй като към онзи момент (средата на декември) най-голяма част от държавните пари отлежаваха именно в Корпоративна банка, логично беше след тази еднократна транзакция те да намалеят. Това се вижда ясно от справките - в края на годината парите в нея намаляват на 385 млн. лева, но след това отново набъбват до 408 млн. лева.

(По информация на "Капитал" между тези две дати сумата е достигала и по-високи стойности. Например размерът на държаните в КТБ пари на държавни фирми е 484 млн. лева към 15 февруари 2010 г. - бел.ред.)

Депозирането на държавни пари в търговските банки е мощен генератор на корупция, тъй като се извършва изцяло на тъмно. Докато за средствата на министерствата и ведомствата действа принципът на "единната сметка" (всеки ден салдата на първостепенните разпоредители се зануляват и парите им се превеждат в БНБ), то за държавните предприятия няма никакъв установен ред. Няма официален правилник или наредба на МФ за критериите, по които да се избират банките.

 

Защо се забавихме

Извиняваме се за известното забавяне с данните. Получихме ги в събота следобед, на хартия. Часове наред колегите набираха числата в електронна таблица. Отне ни време да ги обработим. Проверихме за грешки. Все още е възможно да има някакви, но едва ли ще са за повече от няколко хиляди лева. Прикачени можете да намерите и сканираните документи, така както дойдоха.

Направихме таблица, в която може да се види как се подреждат банките, според дела на депозитите на държавни фирми. Ако някой засече разминаване в данните, да пише на [email protected]

В отговора до главните редактори, се казва, че министерството на икономиката е въвело правила и според тях трябва да се спазва конкурсното начало, като се изискват оферти от различни банки. Това обаче не се случва - енергийните дружества не са обявявали конкурси за банково обслужване по закона за обществените поръчки. На практика изборът е оставен на директорите на държавните предприятия. И те го правят на субективен принцип.

Порочността на този механизъм личи от факта, че Корпоративна банка има едва 6% пазарен дял при корпоративните депозити по данни на БНБ към края на март т.г. Това означава, че частния бизнес избира съвсем други банки, в които да си държи парите. За сметка на това, държавата е сложила половината средства в една банка и тя е "Корпоративна". Това е проблем и от гледна точка на управлението на риска, каквото очевидно няма.

От данните се вижда още, че половината от средствата в банките се държат на разплащателни сметки, което е неефективно. Държавните предприятия губят доход от това, че държат парите си на лихва между 0.1% и 1% годишно. По този начин "подаряват" разликата между тези лихви и пазарните нива на банките. Сумарно, на годишна база негативният ефект за данъкоплатците е най-малко 25-30 млн. лева.

Данните на МФ дават обяснение откъде Корпоративна банка разполага с толкова много свободни средства за покупка на вестници и телевизии. Свързаната с нея "Нова българска медийна група" вече е собственик на една дузина печатни издания и информационни сайтове ("Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач", "Засада", "Борба", "Уикенд" и др.). Публична тайна е, че Корпоративна банка стои зад изкупуването на изданията и в момента е техен най-голям рекламодател. Не е тайна също, че собственикът на банката Цветан Василев беше (и все още е) приближен до ДПС, като топлата връзка между банкера и партията на Ахмед Доган се осъществява от Делян Пеевски, който неофициално ръководи медийната група, докато неговата майка Ирена Кръстева официално се води управител.

(Преди седмица Делян Пеевски беше засечен случайно от читател на в. "Гласове" да разговаря в столично заведение със зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, в чиито ресор е разходната администрация. Двамата не додаха обяснение по какви теми са разговаряли повече от 50 минути, а министър-председателят Бойко Борисов не видя нищо смущаващо в това.)

Досега правителството на ГЕРБ твърдеше, че ще се бори срещу всякакви порочни схеми за забогатяване на гърба на данъкоплатците. В тази посока бяха и всички шумно огласени акции на МВР. Странното е, че докато Цветан Цветанов преследва контрабандата и източването на ДДС, пред очите на цялото общество е продължила да действа гигантска схема за източване на хазната, която ощетява данъкоплатците със стотици милиони всяка година.

Принципалите на дружествата избират "Топ 3"

Доказателството, че парите на държавните предприятия не се разпределят на пазарен принцип, е фактът, че има огромно разминаване между предпочитаните от тях банки и тези, на които поверяват парите си техните принципали - министерства и агенции. Става ясно, че най-голям дял от парите на министерствата и ведомствата (първостепенни и второстепенни разпоредители) са в банките от топ 3 - Уникредит Булбанк (43.8%), Банка ДСК (19.8%), Обединена българска банка (9%). След тях веднага се нареждат държавната "Българска банка за развитие" (8.5%) и "Общинска банка" (5.1%).

В тази класация Корпоративна банка е с минимален дял 0.8% от всички депозирани пари. Това означава, че под един процент от държавните министерства и агенции са предпочели да си държат парите в банката на Цветан Василев. На този фон изглежда абсурдно, че подчинените на министерствата предприятия избират да държат приоритетно парите си именно в тази банка - почти 50% от парите на предприятията са там.

Така вторият важен извод от справката "Дянков" е, че докато централната власт избира да държи парите си в най-големите банки, то държавните компании предпочитат да се договарят с банки извън челната петица по пазарен дял. Защо ли?

 

Ръстът е главно от енергийните фирми

Внимателният анализ на движението по сметките показва, че няколко енергийни предприятия увеличават парите си в Корпоративна банка в периода декември-март. Фирмите с чувствително нарастване на парите в банката са: "Булгартрансгаз" (депозитът му нараства с 25 млн. лева), "Български енергиен холдинг" (депозитът му нараства с 20 млн. лева), "Булгаргаз" (сумите по разплащателните сметки растат с 4.3 млн. лева и 8.4 млн. долара), "АЕЦ Козлодуй" (нов депозит от 30 млн. лева). В тази група са също "Благоевргад БТ" (нов депозит от 10 млн. лева) и НК "Железопътна инфраструктура" (сумата по разплащателната им сметка нараства с 12 млн. лева).

В същото време няколко предприятия са намалили парите си в банката на Цветан Василев. В тази група спадат НК "Индустриални зони" (която е изтеглила депозита си от 15 млн. лева), "Терем" (депозитът й спада със 7.2 млн. лева) и "Булгартабак холдинг" (левовият му депозит намалява с 4.3 млн. лева).

Има и фирми, които едновременно намаляват парите си по разплащателни сметки в лева, но увеличават сметките си в евро. Такъв е случаят с НЕК, чиито пари по разплащателна сметка са намалели от 32.5 на 3.3 млн. лева, но в същото време евровата й расте - от 4.5 на 10.7 млн. евро.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  А условията при които са предоставени средствата известни ли са?

 • 2
  dimi avatar :-P
  mitiozo

  СиБанк и тя добре ръсте :)

 • 3
  krasi_m23 avatar :-(
  krasi_m23
  • -14
  • +101

  браво на Капитал!!
  Вие сте пример за истинска журналистика!

 • 4
  newager avatar :-|
  Joro

  Доста емоционални са статиите за Корпоративна банка. Доста лични.
  Водите някаква битка.

  Инак браво за труда - таблиците и отчетите, които сте преработили.

  И най-важното - браво за инициативата и работата, която вършите. Показвате, че ние трябва да работим за тази държава, а не само да гледаме и констатираме случващото се.

 • 5
  d avatar :-|
  d

  Мръсотията е поголовна! Конфликт на интереси, нечуван за размерите на държавицата ни. А рейтингът на Бойко е все така висок.

  Жоро, хубаво е статиите да са емоционални. Българите не са изконно прагматици при взимането на решения. Говоря за електората.

 • 6
  borsi avatar :-|
  Jay Gould


  Много интересно какво правят парите на Бойковата държава в банката на Ахмед Доган :) А ние се чудим защо все не може да му събори барбекюто ;)
  Много глупаво Бойко! Нали знаеш, че който се е цункал с Доган, пада от власт на следващите избори?!

 • 7
  ceco avatar :-?
  Цецо

  Дянков, скъпи, това прати ли го на ББ и ЦЦ? И те що рекоха, ако си го пратил? Щото на мен все за мамата и разни сексуални извращения ми излизат от устата.

 • 8
  zumz avatar :-|
  zumz

  по приницп "Капитал" представя интересни, понякога и добре подкрепени с факти и цифри разследвания. Тук обаче, за "Корпоративна", струва ми се, че издишате. Обвиненията за корупция за стотици милиони лв. са доста сериозни, обаче освен косвени доказателства не представяте или почти не представяте конкретни цифри или факти защо нещата са така както ги представяте. Да се твърди за масова корупция е лесно, а също и да се правят бомбастични изявления. Някой от горе коментиращите е посочил, че сте прекалено емоционални в тази тема. И на мен така ми се струва, още повече да си направите труда да пускате на интернет страницата тази статия в неделя когато не виждам особена причина да не се изчака до понеделник. Някой ви поставя приоритети и би било интересно да информирате читателите си кой поставя тези приоритети и какви са те? Иначе обективността почва да издиша. Живея извън България от много години, нищо не ме свързва нито с "Корпоративна", нито с "Капитал". Споменавам го за да не ми се каже, че и аз поръчка изпълнявам;)

 • 9
  kota4ki avatar :-|
  kota4ki

  Нямам думи, браво на Капитал, това е което мога да кажа. А иначе скоро стягам куфарчето и отлитам, повече не издържам в тая кочина.

 • 10
  galyapro avatar :-|
  Галя Прокопиева

  До коментар [#8] от "zumz":

  Три са ни приоритетите по тази тема:
  - прозрачно и ефективно управление на държавните средства;
  - честна конкуренция (в този случай на банковия пазар);
  - медиен пазар с ясна собственост на участниците и отново, честна конкуренция;
  Всяко от горните е ценност, според редакционната позиция на Капитал от самото създаване на вестника.
  Не съм сигурна, че текстът може да бъде наречен емоционален. Така си пишем. И за всичко има факти. Вижте линковете и прикачените документи. Поздрави


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход