🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И държавата има нужда от риск мениджър

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Трябва да се създадат механизми, които да управляват конфликтите на интереси и да гарантират, че държавните предприятия развиват с държавни банки, други финансови институции или други държавни предприятия отношения, базирани изцяло на пазарна основа." Това е една от препоръките за добро корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В българския случай нищо от горното не е спазено. Министерствата, които са принципали на търговски дружества, едновременно регулират съответните пазари и имат "свои играчи на тях" - конфликт на интереси. А справката за депозитите на държавните фирми показва, че отношенията им с банките не са пазарни. Ако пазарът, тоест частният бизнес, е отредил 6% дял на Корпоративна банка, ведомствените фирми концентрират там 48%. И трето, няма правила как всичко да се случва по друг начин.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  girl avatar :-|
  Irina
  • - 6
  • + 1

  Какъв е тоя риск за банката,при смяна на правителството? може би при комунистическа революция,имате предвид????И е ясно, че въпросният анонимен банкер е доста разтроен от факта ,че Корп. банка е грабнала по -голямото парче от баницата! А кой ще управлява диспечерския център за разпределяне на свободните средства? Всеки разумен инвеститор слага парите си там където е ; 1)най сигурно и 2) най-изгодно.Голям трън в очите е тази Корпоративна банка,ей !

  Нередност?
 • 2
  demonio avatar :-|
  Konstantin Radev Kavaldzhiev
  • + 1

  До № 1 "Какъв е рискът за банката при смяна на правителството" - Ти сериозно ли? Ами рискът се заключава в товар че всеки (нов) премиер може да нареди на икономическия министър - до края на деня или седмицата/месеца - всички депозити или авоари на държавните дружества да са в банака Х. И така, ако до момента тези депозити са били в банка Y и те са представлявали 136% от капитала и, то след изпълнение на това разпореждане банка У вече няма да я има.

  Нередност?
 • 3
  girl avatar :-|
  Irina
  • - 1

  На теория-да, но на практика-не.Това означава правителсттвото да си направи финансово харакири,тъй като сриването на една банка повлича и други, + паника.Обикновенно правителството печата пари за да предотврати банкрута на дадена банка или/и/ друга банка купува фалиралата.Доколкото разбрах Коп.банка е единственната българска банка /другите са дъщерни на чуждестранни банки/ и вероятно за да се спаси изтичане на българския капитал в чужбина...Правителството има сметка парите да се въртят и да носят печалба като същевременно да са му под ръка .

  Нередност?
 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен

  до горния - много плитко! хич не е българска КТБ, а е на емира на оман (забравих дали 30% или 50%) и другите на доган. и каква печалба носят парите, държани там - 0.5% лихва по разплащателен влог?
  ако мога да добавя към статията на капитал - сред критериите за цена, освен колко изгодни са таксите на дадена банка за принципала, нека да гледат и колко са изгодни за гражданите. щото сега, в кат например, за да внесеш 2 лева такса за нещо си, СИБанк ти събират 1 лев такса.
  и са измислили едни йезуитски номера - общо таксите например за регистриране на автомобил са 75 лева, но са по 4-5 различни пера: 12 лева за нещо си, 25 лева за друго нещо, и т.н. и познайте какво - за всяка вноска се събира отделна такса! така е май и с вноските към НОИ. и с всичко останало - въобще, източване до дупка!

  Нередност?
Нов коментар