Уроци по присвояване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уроци по присвояване

Уроци по присвояване

Проблемите в земеделските програми са и в регламента, и в морала

Силвия Радославова
10069 прочитания

© Ася Колева


Автор: Ася Колева

"Журналист:  Етично ли е фирми на съпругата и дъщеря ви да печелят проекти, свързани със земеделие, докато сте на тази позиция?

Димитър Пейчев: А етично ли е вие да получавате заплата?
Журналист: Да, за свършена работа, но не и някой от роднините ми.

Димитър Пейчев: Ами и аз си върша работата. Има европейски критерии, на които всички трябва да отговарят."

Това е част от интервю на бившия заместник земеделски министър Димитър Пейчев, публикувано във вестник "24 часа" през септември 2009 г. Името на  Пейчев отново влезе в публичното пространство, след като датската неправителствена организация Farmsubsidy разкри по-рано този месец, че дъщерята на бившия управленец е най-големият единичен бенефициент на европейски земеделелски субсидии (виж каре "Министерското семейство"). В България новината не изненада никого. Тук традиции в "усвояването" на европейски средства има отдавна. Това, което цитираното интервю показва ясно, е, че държавни служители нямат никакви угризения да използват позицията и знанията си, за да облагодетелстват себе си и роднините си, и което е още по-фрапиращо, не виждат нищо нередно в това. Следващите няколко примера обаче правят ясно още нещо не по-малко тревожно. Тези служители не само са влезли в конфликт на интереси, но са имали възможност дори да напишат правилата, за да им бъде по-лесно да го правят. Нагло, а?

Пропуски в процедурите

Конфликтът на интереси е от този тип проблеми, за които всяка държава членка трябва да има законов механизъм за разрешаване още преди да започне да усвоява средствата по европейските фондове. Тази грижа обаче е много чужда за българската администрация цели две години след приемането й в ЕС. Законодателство за предотвратяване и разкриване на конфликти на интереси беше прието едва в началото на 2009 г. (след скандала с пътния фонд и Батко, разкрит от "Капитал"). Въпреки това контролът още е слаб. Много от грешките в настоящата "Програма за развитие на селските райони" (ПРСР) например са прехвърлени, нарочно или не, от предприсъединителната програма САПАРД.

Във всички случаи на конфликт на интереси в периода 2007 -2009 г. може да се намери експертна следа. Не само това - повечето разследвани лица (виж допълнителните текстове) са били отговорни за изготвяне на процедури за земеделските програми. Димитър Пейчев например е бил председател на работна група, която е трябвало да създаде критерии за ограничаване на злоупотребите чрез свързани лица и фирми. Групата е била сформирана след спирането на парите по САПАРД, за да подобри процедурите по ПРСР. Резултатът?

"Констатациите на Брюксел за съжаление са, че грешки са прехвърлени от старата програма САПАРД в новата програма", коментира Калина Илиева, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". "Основните грешки при усвояване на средства са заради липса на синхрон между правилата на програмата в България и регламента в европейското законодателство. Там се казва, че трябва да се правят едни проверки, а в нашата наредба, която е изготвена от Министерството на земеделието, са били изредени само част от тези проверки, а други са пропуснати." Експертите на фонда трябва да са виждали тези пропуски, защото са чели и всички актове, обяснява още тя.

В резултат вече няколко пъти в последната година избухнаха скандали за свързаност на лица и фирми в земеделието. Тази седмица одитори на Главна дирекция "Земеделие" от Европейската комисия са били на проверка във фонд "Земеделие" и искали да проверят и проектите на дъщерята на Пейчев. "Проверката ще засегне само дали те са одобрени по съответните правила, но нашите проверки доказаха вече, че са изрядни", обяснява Илиева. По думите й това е грешка не на фонда, а на държавата, защото към онзи момент законодателството е позволявало да се случват подобни неща.

Друго разследване на българската прокуратура пък е срещу Велин Велев - бивш директор на отдел "Прилагане на мерки за развитието на селските райони" във фонда. Отлично запознат източник разказа, че разследването срещу Велев и групата, с която е работил, ще бъде трудно, защото фирмите, които са консултирали проекти, са собственост на трети лица, които нямат пряка връзка с разследваните. За да се докаже злоупотреба със служебно положение, са необходими много проверки и на прокуратурата, и на данъчните. Точно както и Пейчев, групата на Велев е участвала в разработването на Програмата за развитие на селските райони и е имала възможността да заложи пропуски и дупки, чрез които да се източват средства.

Според правилата на Европейския съюз например не може един бенефициент със своя фирма да оферира оборудване на себе си, обаче в българския закон за конфликт на интереси се говори за държавни служители, а не за фирми. Във фонда дори има случай, в който фирма, регистрирана на Сейшелските острови, собственост на бенефициент по САПАРД, му оферира оборудване. Финансиране по проекта е отказано, бенефициентът е завел дело и съдът отсъжда, че по смисъла на Закона на конфликт на интереси това не е проблем. "Много е трудно в тези случаи действията на компетентните органи да бъдат обяснени на Брюксел, а дали тези пропуски в законодателството са направени нарочно, е друг въпрос", обяснява Калина Илиева.

Бизнесът на служителите

Освен на експертизата си прекрачилите линията служители разчитат и на липсата на контрол. Проверките за свързаност в земеделието са сложни. Във фонд "Земеделие" работят 1600 служители, а бенефициентите по различните програми са общо над 100 хил. Освен това Националното звено за одит на средствата няма приоритет да следи за конфликт на интереси, въпреки че извадка от бенефициентите се проверява и ако се забележат такива конфликти, се правят предложения за корекция. Този вакуум е позволил някои служители на фонда да се занимават нерегламентирано с консултантски услуги. През февруари бяха уволнени 18 души, за които има сведения, че са се злоупотребявали със служебното си положение. Бизнесът им е бил колкото нелегален, толкова и печеливш. Само договорите за проекти, по които се проверява групата служители на Велев, са за над 2 млн. лв. всеки, а обикновено за консултантски услуги са се получавали до 12% от стойността. Според информирани източници свързаните със служители фирми дори са разполагали с матриците за оценка на бизнес плановете, а проектите им са били безупречни.

Вероятно експерти са изпипали перфектно документацията по тях, така че да не могат да получат отказ за финансиране, а след това през свързаните фирми са получавали част от възнагражденията. Разследването трябва да потвърди или отхвърли тази хипотеза.

И все пак контрол

Опит за промяна има. Сега във фонда са въведени проверки на декларациите за конфликт на интереси на служители и декларираните от тях фирми. Около 10 души във вътрешния отдел за борба с измамите и противодействие на корупцията се занимават именно с това. Въведени са ограничения за получаване на по-високи от максималния размер помощи по отделните мерки чрез изкуствено разделяне на дадено юридическо лице. Тази промяна касае предприятия партньори или свързани предприятия. "Досега това изискване се прилагаше само с контролен лист в процедурите на Държавен фонд "Земеделие", но беше необходимо да се впише и в наредбите", обяснява Илиева.

Промяна в законодателството също ще има за по-високите нива. Има идея за специална комисия със санкциониращи функции, която ще има пет членове и ще започне да функционира от 1 април 2011 г.

Всичко това обаче е въпрос на регламенти - те могат да бъдат подобрени. Моралът очевидно е друга категори

Министерското семейство

Заместник министърът на земеделието, Димитър Пейчев, който отговаряше за европейските средства стана известен с това, че съпругата му Халина Малецка – Пейчева е усвоила чрез фирмата, която управлява "Тракия – РМ" над 1, 5 млн. лв. от европейските земеделски фондове, за да преструктурира лозя. Фирмата е участвала и като подизпълнител на проекти по САПАРД. Едната му дъщеря Галина Митева – Пейчева е най-големият бенефициент като физическо лице при получаването на земеделски помощи от Общата селскостопанска политика на ЕС. Средствата са в размер на 700 хил. евро. По-малката му дъщеря – Кристина също е опитвала да спечели проекти по еврофондовете, но не е била одобрена.

Освен нарушенията на бащата, грешки е допуснала и дъщерята. Галина Пейчева е надвишила лимитите за получаване на европейски средства.

Държавен фонд "Фонд Земеделие", който е одобрил и разплатил средствата на Пейчева, няколко пъти е получавал предупреждение от Брюксел, че надвишаването от дадена фирма или частно лице на максималния лимит по една мярка е нещо, което фигурира по регламент. По правило Пейчева е трябвало поне да се ориентира към друга мярка. Според изпълнителния директор на фонда Калина Илиева, отговорността й може да се търси единствено за това нарушение, а наказание за конфликт на интереси, ако се стигне до такова, ще претърпи само баща й. В момента прокуратурата работи по случая. Димитър Пейчев не отговаряше на мобилния си телефон.

 

Между консултанта и служителя

В един от случаите, в който не може да се докаже конфликт на интереси, но е налице морален проблем е този на областната директорка на "Фонд Земеделие" в Бургас Радостина Батанова, която е била отстранена от работа преди няколко години, но след като е подала жалба, е била възстановена от Съда. Във времето, в което Батанова не е била служител на Фонда, тя е участвала като собственик и в управлението на няколко фирми. Била е прокурист на "Странджански лоза" ООД и е имала участие в търговското дружество "БГ Консулт" ООД. Първата от двете фирми има предмет на дейност, свързана с отглеждане на лозови, овощни и други насаждения. Синът на Батанова, Иван Златков пък директно е атакувал нишата на консултантския бизнес, като през фирмата си "ЕТ Виан-Иван Златков" е работил по земеделски проекти. Справка в търговския регистър показва, че Батанова се е оттеглила и от двете дружества, а фирмата на сина й по думите й е закрита след възстановяването й на работа. Така практически тя не нарушава законите и правилата на Фонда, но остава въпроса доколко във всеки един подобен случай е възможно служителят да остане безпристрастен към проектите на дружествата, в които е участвал, особено когато е на ръководна позиция и познава добре критериите за оценка. Батанова не пожела да коментира, но обясни, че има всички документи, които удостоверяват факта, че не е в конфликт на интереси. 

 

Клиенти на прокуратурата с искове за връщане на работа

В момента срещу шестима служители на фонд "Земеделие" тече досъдебно производство по обвинение, че са действали като организирана група, която е извършвала длъжностни престъпления и се е облагодетелствала чрез насочване на проекти към определени фирми. Техните офиси и домове бяха обискирани в акция на ДАНС и прокуратурата през януари.

Четирима от тях са завели дела за връщане на работа. Делото на Иван Метанов срещу фонда е спечелено на първа инстанция и му е присъдено обезщетение в размер на малко над 5 хил. лв.  Административният съд, който е постановил решенията за обиски, е същият, който сега връща служителите на работа.

Остава да се разгледат казусите на Велин Велев, директор на отдел "Прилагане на мерки за развитие на селските райони", и двама от неговите подчинени, които са предявили финансови претенции към фонда за около 28 хил. лв. и възстановяване на работа.

Трудовите отношения на служителите във фонда се третират от Кодекса на труда, според който не може да бъде уволнен никой, докато няма влязла в сила присъда, дори срещу него да се води разследване. Служителите са били отстранени с мотиви, които съдът лесно може да отхвърли, което също е проблем на процедурата.
Автор: Ася Колева

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • charlyb

  Еба ти държавата, която не може да защити хората си от най-банални пладнешки крадци!
  Шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана, шибана,
  мръсна държава!!!

 • 2
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Както гледам, не само БГ има вина в тия случаи. Дали ЕС не е забелязал "пропуските" в БГ регламента за усвояване на средства? Но, аз съм чела, че заигравки с него има в целия ЕС. Как може да се възстановят щетите и да се предотвратят нови е днес въпроса. От прочетеното виждам, че няма воля за възстановяване, че ще продължат да се залагат вратички и ще продължат злоупотребите. Тогава? Ами, учете се да откривате тия възможности и ги ползвайте, ако нямате проблем със съвестта си! Гарантира ви се успех!

 • 3
  aha avatar :-|
  aha

  Вината за откровеното крадене я имат всички политици през последните 30 години - за по рано не знам. Ниски заплати с неясни и нарочно объркани правила за чиновниците са и ще бъдат основният проблем за всякакви инвестиции. Няма развита икономика в света където правилата - процедури, стандарти и нормални практики да са неясни и дори невъзможни. Очевидно е подготвянето на държавата за колония на силния за деня. Дали ще е от исток или запад, уви няма занчение. И всичко това заради някой друг милион на шепа хора...

 • 4
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#3] от "aha":

  Но, това ли искаме? Как да го предотвратим?

 • 5
  blag009 avatar :-|
  blag009

  aha, не бъди смешен??? КОЛКО сили на деня са ни били ГОСПОДАРИ, толкова ГИ четеме в историята като ... сили!!!
  Кибик Блаже

 • 6
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Благодаря за минусите! Вече знам какво трябва да направя! Да си събера скруполите и да ги затворя в килера! Така ще мога да се възползвам безнаказано от възможностите, които ми дават вратичките в закон и правилник!

 • 7
  blag009 avatar :-|
  blag009

  Драга goblenka, незабравай, ЧЕ и други са затворили в килерооо скруполите СИ ! Въпроса е дали ти "стиска по ГОЛО дупе да се спускаш по бръсначооо"??? Знаеш "Господ забавя, не забравя"!
  Кибик Блаже

 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен

  ами така става, като има субсидии. да кажем, пилетата струват в магазина 5 лв/кг, а фермерите получават и по 5 лева на пиле субсидия - тя се събира от нас, европейските данъкоплатци. ама вместо по 5, даваме по 10 лева, защото половината се губят по веригата - ха на консултанти, ха на чиновници заплати, ха комисионни...
  е не можеше ли просто пилетата да струват по 10 лева в магазина, и данъците да са ни по-малки?

 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#7] от "blag009":

  Аз затуй съ въздържах, ама... Много гяволи, бе! Ша са пробвам, май!

 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#8] от "Камен":

  Приятел, пилетата ги купуват от фермите доста под 10 лв. Те сруват, да кажем 5, но ги купуват по 3 лв. За да не фалират, работейки на загуба, са предвидени субсидии. Европазарът е отворен и би трябвало нашите пилета да се продават на цена като европейските. Еврофермите също имат продажна цена, съобразена с особенностите на широкия пазар и покупна, като нашата в лв. Но, еврото върви приблизително 2лв. Сл. фермерът се ощетява с половината продажна цена, а потребителя с половината субсидия. Тая разлика не отива при фермера, а се усвоява по веригата до магазина. Фермерът няма право да излезе директно на пазара! Ще, не ще, приема посредници, преработватели, търговци... Сега има някакви намеци за промяна, но... само намеци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK