Бюро "Жалби" отвори гишето

Мястото на Гиньо Ганев става част от кадровата въртележка във властта

"Трудно се извървява една каскада от чиновници, бюра и манталитет", казва за работата на омбудсмана Гиньо Ганев. <br />
"Трудно се извървява една каскада от чиновници, бюра и манталитет", казва за работата на омбудсмана Гиньо Ганев. <br />
"Трудно се извървява една каскада от чиновници, бюра и манталитет", казва за работата на омбудсмана Гиньо Ганев. <br />    ©  Надежда Чипева
"Трудно се извървява една каскада от чиновници, бюра и манталитет", казва за работата на омбудсмана Гиньо Ганев. <br />    ©  Надежда Чипева

За лична употреба

С конституционните промени от 2006 г. омбудсманът получи правомощието да сезира Конституционния съд за всеки случай, в който са нарушени човешки права. Така практически българските граждани получиха право на конституционна жалба. Но само на практика. Кратък преглед на практиката на Конституционния съд показва, че вместо да защитава интересите на гражданите, Гиньо Ганев сезира съда предимно с казуси, които засягат тесен кръг от граждани - мораториума върху имотите на Симеон, ДДС на адвокатите, собствениците на частни колекции от антики, аптекарите. За четири години Гиньо Ганев е сезирал съда общо 9 пъти, като само едно от исканията му е било уважено. Последното искане до Конституционния съд е за отмяна на промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които забраняват да се запорират сметките на общините. Към Гиньо Ганев са се обърнали група от препователи по право.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 2
  • + 13

  Не виждам полза от тази институция за редовия гражданин. Аз също съм допирала до нея. Сега имам писмо с автограф на Г. Ганев и обяснение, че не може да направи нищо по повдигнатия от мен проблем. Подобен отговор получих и от Г-н Станишев и от ресорния директор на Мин. на Земеделието. Борбата беше да се спре убиването на животновъдството, като се приложат на практика българските и европейските наредби. Това беше през 2006 г. Какво стана после-видяхте. Продължи заобикалянето на закона, много ферми фалираха, оставяйки висящи задължения, много преработвателни фирми станаха тема на проверки от ОЛАФ, имаше стачки, кръв и ... нищо. Днес ядем колбаси от соя и сирене от палмово масло, сухо мляко и бог знае какво.Обяснява ни се, че щом не е вредно, значи може. Дори е полезно, защото е по- евтино! Евтино, ама под 3.50 сирене няма! Пък колбасите котката ги не ще! А, висящите дългове на фалиралите фермери и това, че цели семейства останаха без работа... Сигурно и от това е имало полза! Иначе си имаме Омбуцман, ВАС, Конституционен съд, защитаващ конституционните ни права, Министерски съвет, Парламент и Президент... Имаме си правозащитни комитети, защитаващи ни в страната, в Страсбург и Хелзинки... Как тези всички защитиха цял отрасъл?! Какво толкова се искаше от тях, освен да си свършат работата! А, именно: Да гарантират спазването на разписаните правила и да предотвратяват тяхното заобикаляне! Сега пак ще тръгнат да агитират за развитие на селските райони и възраждане на селското стопанство! Аз няма да им се вържа, но други... Пък то, както се вижда, тези практики са нещо нормално във всички сектори на икономиката, правораздаването, управлението... Та, първото, което бих искала да видя е: как тази практика се изкоренява! Някаква воля, някакви наченки на ефективна борба с това явление! Иначе, възраждане на икономиката ни няма как да има! Все още не съм видяла нищо такова!

  Нередност?
 • 2
  notabene avatar :-|
  notabene
  • + 11

  "близо 20 млн. лв. е струвала на държавата институцията за последните пет години"

  Гиньо Ганев следва да обясни какво е свършил за тези 20 милиона лева. Иначе това си е поредната куха институция което не е нищо друго освен скъп фотьойл за синекурна длъжност. Българския данъкоплатец плаща вече за достатъчно такива псевдо-институции.

  Нередност?
 • 3
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор
  • - 2
  • + 8

  майчицееее, Цецка Цацева или Федосова председатели на ВАС - Емиграция!

  Нередност?
 • Todo
  • - 1
  • + 3

  Безполезна институция! Допитах се веднъж до нея и ми отговори нищо не можел да направи, нека обясни наистина какви точно са резултаитите за 20 000 000 лева. В случай че не може да отиде при приятелчето си Алексей.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал