С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
37 28 май 2010, 14:58, 27205 прочитания

Бетонирана арогантност

РДНСК - Бургас, узакони кражбата на мидения плаж в местността Боджака в Созопол, а прокуратурата не видя престъпление

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Може би спомняте десетките тонове бетон, които фирма "Анел 98" ЕООД изсипа миналата година на мидения плаж в местността Колокита край Созопол, до нос Христос. Целият пейзаж беше съсипан, а фирмата "анексира" държавния парцел към собствения си имот - до него не може да се стигне дори и по вода.  Случаят придоби популярност и за него бяха сезирани компетентните институции - ако законът беше спазен, изградената от фирмата стена трябваше да бъде разрушена. Днес обаче "Анел 98" ЕООД е увеличил още и е затревил терена. След серия хаотични действия държавата в лицето на окръжна прокуратура Бургас е оневинила собственика и Ангел Симеонов, а РДНСК - Бургас, е узаконила бетонното съоръжение. Как е станало това?

Много просто. След като "Капитал" даде гласност на случая, Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас отива на място и е съставя протокол, като установява, че са нарушени два текста от Закона за устройство на териториите, като промените противоречат на изискванията за строителство в защитени територии. Собственикът на "Анел 98" ЕООД Ангел Симеонов приел констатацията с подписа си, като дал пояснение, че когато е закупил терена, бетонната стена в морето е била там. Снимки на местността от 2008 г. показват обаче, че стената я няма.


В протокола на РДНСК е записано, че е извършено строителство на бетонна площадка върху имот, който е изключителна държавна собственост. Месец по-късно дирекцията издава заповед незаконното съоръжение и бетонната пътека към нея

Да се премахнат

Същото е становището и на регионалната инспекция за опазване на околната среда. "Всички действия са извършени в нарушение на Закона за защитените територии, съставен е акт за установяване на административно нарушение на "Анел 98" ЕООД", се казва в писмо на РИОСВ - Бургас.В края на октомври "Анел 98" изпраща писмо до РДНСК, че е изпълнил заповедта и кани инспекторите да констатират това. "Уведомяваме ви, че сме изпълнили действията по възстановяването на терена - част от ПИ 0080 съгласно заповед №РД 1484 от 24.08.2009. Моля изпълнението на заповедта да бъде констатирано", пишат от "Анел 98". Направената проверка от Василена Войнова и Пантелей Стоилов от РДНСК обаче показва, че е премахната само незаконната пътека, но не и незаконната площадка.

Дотук добре.

Месец по-късно обаче собственикът на "Анел 98" Ангел Симеонов обжалва заповедта на РДНСК в административния съд в Бургас. Номерът на делото е 8196 от 8 декември 2009 г. В жалбата си той се оплита във взаимоизключващи се тези. Първо, не било ясно чий е имотът, защото държавата не била представила акт за собственост, после, че "Анел 98" ЕООД не е построило стената, а само е облицовала с каменни плочи с цел да се естетизира теренът, а самата стена била там отпреди закупуването на имота. Симеонов твърди, че не е посочено кой е собственик на брегозащитните съоръжения и липсват доказателства за заварени работници и плащания от страна на неговата фирма на строителите. И като капак имотът не бил на защитена територия, както твърдят компетентните органи, защото заповедта за обявяването на Колокита за защитена местност била подписана не от министъра, а от неговия заместник. Междувременно като трета страна в делото е конституирана и Окръжна прокуратура - Бургас, която извършва проверка за закононарушения от страна на "Анел 98" ЕООД по нареждане на Върховната административна прокуратура.

На своето заседание от 9 февруари тази година съдът допуска искането да бъдат изслушани по един свидетел от жалбоподателят и ответника за установяване на фактическите твърдения в спора. По искане на "Анел 98" ЕООД съдът назначава и експертиза - тя е възложена на държавната фирма "Геозащита".

Два месеца по-късно обаче Ангел Симеонов оттегля жалбата си срещу заповедта на РДНСК - Бургас, а съдът прекратява делото.

Какво се случва между февруари и април? По това време излиза експертизата.
"Имаше експертиза от "Геозащита", че по принцип

Стената е абсолютно необходима

и задължителна на това място", каза пред "Капитал" Ангел Симеонов. От експертизата  казаха, че това съоръжение, както е направено, е необходимо, за запазване на брега. По картата това е срутищен район и в началото на годината се направиха съответните експертизи. Докато обжалвах заповедта, паралелно се направи експертизата. Там е срутищен район, вълните се качват по 5 метра, защото са високи. При бури" - твърди Ангел Симеонов. Тълкуването на експертизата от собственика на "Анел 98" е едностранчиво. Експертизата на "Геозащита", подписана от инж. Ж. Йорданов и инж. Т. Чатарлиева, не е констатирала свлачищни процеси в участъка. Но изказва и становище в удобна на Ангел Симеонов посока:  "При изпълнение на вертикалната планировка на комплекса са изпълнени облицовъчно подпорни каменни зидове, които гарантират вертикалното планиране на терена... В основата на бреговия склон е изпълнена скална облицовка на изветрителна зона на откоса, при което не са нарушени устойчивостта и естетиката... Изпълнените мероприятия са се вписали в околната среда и премахването им ще доведе до необходимост от изпълнение на допълнителни мерки за предотвратяването на развитието на негативни геоналични процеси." Как възстановяването на мидения плаж ще предизвика свлачище не е ясно. Но е ясно друго - експертизата обслужва изцяло и единствено "Анел 98" ЕООД. И Ангел Симеонов, и експертите наблягат на " естетиката" на терена и забравят за закона и природата.

Заключението на "Геозащита" ще се окаже много важно. Защото на него се базира решението на ДНСК да узакони изсипаните десетки

Тонове бетон в морето

В началото на май ДНСК  обясни пред "Капитал" защо не е изпълнена заповедта и за събаряне на бетоновата площадка така: " В ДНСК са предадени становище от "Геозащита" ЕООД - Варна, и конструктивно становище, че изпълнените подпорни стени, едната от които е била съществуваща (и пак - видно от снимката, правена през 2008 г., това е лъжа - бел. авт.), представляват укрепителни съоръжения и премахването им ще изложи на риск целостта на брега... Предвид обстоятелството, че заповедта за премахване на строежа е частично изпълнена, а изпълнението й по отношение на подпорните стени ще доведе до застрашаване сигурността и безопасността на гражданите, ДНСК няма да предприеме действие по премахване на изпълнените укрепителни съоръжения", отговаря на нашите въпроси Цветелина Иванова от пресцентъра на ДНСК. Ето така незаконното строителство се е трансформирало в укрепително съоръжение. А защо ДНСК така безрезервно приема експертиза, която е инициирана от Ангел Симеонов, вместо да назначи нова - можем само да гадаем.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство (под която шапка е РДНСК) от тази седмица се изчаква да приключи съдебното производство по жалбата на Ангел Симеонов. Явно от министерството са изпуснали сюжета, защото делото е приключило преди повече от месец и половина.

И ето как се узаконява незаконно излетият бетон на брега - изсипваш цимент в морето, зариваш плажа... с пясък. След това си поръчваш експертиза, че ако събориш бетона, ще предизвикаш "негативни геоналични процеси", убеждаваш контролните органи, че експертиза е много важна, и чиновниците казват: "А-а-а-а-а, що не казахте по-рано, всичко е ОК тогава!"

А прокуратурата?


Прокуратурата какво? Нищо! Прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов, който е извършил предварителната проверка и е бил конституиран като трета страна в съдебния спор, обясни пред "Капитал", че не е открил закононарушения от страна на фирма "Анел 98" ЕООД и затова е постановил отказ за образуване от досъдебно производство. Според прокурор Христов няма данни за извършено престъпление. От разговора с него си личеше, че той също е убеден, че наистина няма извършено закононарушения.

Държавните институции бетонираха арогантността на един човек, който очевидно е извършил незаконно строителство, като е изсипал тонове бетон в морето и всичко това на държавна собственост, а прокурорът Станимир Христов не открил нищо нередно в действията му. Г-н Ангел Симеонов е меценат и човек с доста политически контакти в левия спектър на политиката. Той също е и богат човек, миналата година направи опит да изкупи голяма част от тиража на "Капитал", когато публикувахме първата статия за незаконното му строителство. Освен това е убеден, че с пари всичко може да се купи. За съжаление не можем да го опровергаем.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София 1 Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София

И още: ЕС договори санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър; Блокажът в Испания продължава и след поредните избори; Заповед за арест за боливийския президент Ево Моралес

11 ное 2019, 1243 прочитания

Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София 1 Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София

Манолова предостави в ОИК 14 класьора с доказателства за нарушения, като процедурата в съда може да продължи над месец

11 ное 2019, 750 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Зодия "Криза"

Икономическите сривове намаляват апетита към риск, но засилват очакванията от правителствата

Още от Капитал
Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Да бъдеш Дубравка Угрешич

Писателката за обърканото детство, инстинкта да принадлежим към стадото и вечните неприятелства

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10