Зона на бавно изцеление

Дълговата криза вещае мудно възстановяване на икономиката на еврозоната

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Излизаме от кризата през юни. Това е последната прогноза на финансовия министър Симеон Дянков. Според него тогава трябва да започне цялостен ръст на бюджетните приходи, което ще бъде и сериозният знак за икономическо възстановяване.

Сигналите за такава вероятност вече не са един и два. Очаквано, първите започнаха да идват по линия на външната търговия. Крушението в публичните финанси и напълно пресъхналите чужди инвестиции обаче подсказаха, че икономиката ни няма бързо да се оттласне от дъното. На този фон единственият катализатор на процеса може да бъде само скоростно възстановяване в Европа. След избуялата дългова криза обаче това е все по-малко реалистично да се случи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  t_ avatar :-|
  t_

  Амиииии, да за Германия е вярно - намалява безработицата. Да бяхте се разровили да прочетете малко обаче за програмата за временна заетост - щяхте да ни напишете, че заетите по тази програма са намелели няколко пъти и изобщо не са 500 000.
  Еми за Испаня е вярно - строителството е зле. Испания обаче отбеляза ръст за първата четвърт на годината.
  За дълговата криза - ще се види. След като някои страни забраниха някои видове продажби - такава може и да не се случи. Европейският фонд утре уж ще го завършат.

  Нередност?
 • 2
  mumi avatar :-|
  mumi
  • + 1

  Икономическата система наподобява на един биологичен организъм - има си сърце - банките и борсата, клетки - хората и бизнеса, има си вени - транспортна система, кръв - парите, глава - правителствата.
  Знаем, че биологичният организъм е предопределен от два основни фактора - гените и условията на живот. Икономическата система също си има гени - технологиите. По същия начин, по който гените дават инструкции на клетките какво да правят, така и технологиите ни дават иструкции на нас клетките на икономическата система какво да правим - например да гледаме телевизия, да ходим на почивка на екзотични места накрай света, да караме коли, да живеем в големи мегаполиси, или да се придвижваме с каруци, да си лягаме с кокошките, да се храним, обработвайки земята с примитивни сечива, да живеем в малки патриархални селски общности. Всичко това го предопределят тихнологиите, с които разполагаме. Условията на живот разбира се също оказват влияние - например капиталитическата и комунистическата система разполагаха с едни и същи гени - технологии, но комунистическата система загина по-рано, защото живееше при други условия на живот, при които най-общо казано потискаше естествените инстинкти на клетките и те линееха.
  Гените не са нищо повече от програма - програма, която казва под въздействието на определени условия на живот колко ще порасне даден организъм, а след като организмът достигне програмирания от гените растеж, той започва да старее и умира. Същото се получава и с икономическата система - технологиите програмират нейния растеж, а след това и нейната смърт. Масивното надуването в последните години на балони на имотите, ценните книги и много други стоки показва, че икономическата система е минала предела на програмирания от технологиите, с които разполага, растеж и вече наподобява на затлъстял и оплешивял възрастен човек. Той иска да върне младостта и растежа, но вместо да расте на височина, расте на широчина и трупа сланини. Килограмите са му натежали и той е прекарал микроинфарт. Какво ли го чака занапред?

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  А ние все още сме ни риба, ни рак. На север работят и се изправят на крака. На юг мързелуват и пробват да се скатаят. Ясно е кой е добре. Ние, т.е. страната на министър Не-в-Дянков, не работим и не пробваме да се скатаем, защото явно и това не умеем. Само дето има една разлика от закъсалия юг на ЕС. Те се скатават, разкриват ги, правят се на разсеяни, плясват ги през муцуните - и изведнъж разбират, че са в грешка. Показват на хората от севера, че опитват да се оправят и от там им подават ръка, за да се види, че ЕС е справедлив и солидарен.
  Как сме ние? Зле сме и от никъде надежда взора не види. Сега ще си изхарчим спестяванията (резерва в БНБ), ще си протегнем ръката да просим милостиня (заеми), но няма да се престрашим да си подложим бузата да ни пляснат за назидание. Там обаче хората усещат фалша. Вместо помощ ще ни хвърлят пояса когато потънем окончателно заедно със спасител като Ан МакГърк. Няма да се удавим, но след като закриха валутната политика, ще закрият и финансовата такава с друг тип борд. Май това е единствения ни шанс... Дано да греша!?

  Нередност?
Нов коментар