Семейство и приятели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Семейство и приятели

Съдия Венета Марковска е бивш член на ВСС и съдия във Върховния съд от 1992 г. Във ВАС е от създаването на съда.

Семейство и приятели

Няколко странни случки около зам.-председателя на ВАС Венета Марковска налагат спешен отговор

Димитър Пеев
23050 прочитания

Съдия Венета Марковска е бивш член на ВСС и съдия във Върховния съд от 1992 г. Във ВАС е от създаването на съда.

© Правен Свят


Аз искам да питам – в България знаете колко курортни градчета има, и зимни, и летни курорти – искам да питам дали няма магистрати, които са били по-хитри от тези и не са написали на името на майки или дъщери и синове, а на името на фирми, на любовници и т.н. Не виждам защо да няма, защо само в Приморско и защо само тези хора?

Тези думи на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, изречени преди бТВ в разгара на скандала "Магистрати в жилищна нужда", сякаш останаха незабелязани. Нито Висшият съдебен съвет (ВСС), нито прокуратурата се впечатлиха от изказването му и пожелаха да разберат какво точно има предвид.

Карта след карта

До думите на Пенчев ще сложим една странна случка от ранните часове на 20 януари 2010 г. 
Почти 4 сутринта е. От малка уличка в кв. "Манастирски ливади" излиза джип "Мерцедес". Двама униформени полицаи от 6 РПУ - Борис С. и Лина М., патрулират с автомобила си наблизо. Те решават да спрат джипа и да проверят пътниците му - трима мъже и млада жена. Колата има пропуск за паркиране в охраняемата зона на Върховния административен съд, издадена за нуждите на зам.-председателя на съда Венета Марковска. Уж рутинната проверка обаче прераства в конфликт - на място е извикано подкрепление, а пътуващият в джипа 54-годишен бизнесмен Георги Георгиев е задържан - по думите на полицаите той ги е обидил, а при сблъсъка е скъсана униформата на полицай Лина М.

Георгиев е отведен в 6-о РПУ. В ареста се оплаква от болки в едното коляно. По случая започва разследване за хулиганство.
 Срещу полицаите, задържали Георгиев, обаче е образувано дисциплинарно производство. Почти скоростно инспекторатът на МВР излиза със становище те да бъдат уволнени - при ареста са упражнили сила и са псували задържания. Вътрешната проверка опровергава констатациите, но въпреки това завършва със заключение (с което единият от проверяващите не е съгласен), че двамата полицаи нямат място в системата на МВР. Последното учудва колегите на Борис С. и Лина М. - двамата са полицаи от много години, нямат дисциплинарни наказания и са награждавани многократно… Случаят така и не придобива публичност.

Нетипичната чувствителност на вътрешното министерство (примерите, в които се прикриват насилствени действия от полицаи, са стотици) към твърдението на задържания за насилие е интересна, но не тя е важна в случая. Това, което привлича вниманието, е връзката на въпросния бизнесмен със зам.-председателя на съда Венета Марковска, имотното му състояние и всичко това в светлината на риторичния въпрос, зададен от Константин Пенчев.

Топли връзки

При започналото разследване за хулиганство става ясно, че пропускът в автомобила, в който е бил Георгиев, е издаден "за нуждите" на зам.-председателя на ВАС Венета Марковска. У Георгиев са открити още две служебни карти. Едната - на самата Марковска с номер 02. А другата с номер 507 е на негово име и за длъжност директор във ВАС. Той не работи във ВАС, а проверката е установила, че картата не е издавана от съда.

От ВАС отговарят на разследващите, че Венета Марковска е подала заявление за изгубване, респективно посегателство срещу нейните лични вещи - "дамска чанта, кожен портфейл, както и въпросните липсващи документи". За "Капитал" Венета Марковска коментира, че е била забравила портмонето си заедно с картата в автомобила на "нейния познат" Георги Георгиев. Кое от всичко това е вярно, можем само да гадаем.

"Капитал" разговаря с няколко съдии от ВАС, пожелали анонимност поради естеството на темата. Те разказаха, че познават Георги Георгиев като приятеля на Венета Марковска. Допреди няколко години синът й, днес нотариус в Каварна, е бил съдружник с Георгиев в фирмата "Пента Макс 5".

Пред "Капитал" тя каза, че от Георги Георгиев знае следното: "Във връзка с инцидента срещу служители на 6-о РПУ има образувано дисциплинарно производство за уволнение поради причинени на Георгиев и на друго лице телесни повреди. Знам, че се води и следствие, тъй като съответните органи ми върнаха личните вещи."

Самият Константин Пенчев нито потвърди, нито отрече дали е визирал Венета Марковска в риторичния си въпрос.

Приятелят с даренията

Справка в имотния регистър показва, че през последните години Георги Георгиев е получил общо шест имота като дарение из цялата страна.

И още - през 2005 г. той купува от община Царево 1205 кв.м в гр. Ахтопол на изключително изгодната цена от 13 лв./кв.м. Сделката е станала "при свободно договаряне" между Георгиев и кмета на града  Петко Арнаудов, като основанието за това е постановление на Министерския съвет от 1996 г. След две години Георгиев получава като дарение съседен терен с площ от 1015 кв.м. Дарител е софийският бизнесмен Евстати Тодоров, който по лична карта живее през няколко къщи от адреса на Георгиев в Бояна. Интересен факт е, че Тодоров купува въпросния имот от община Царево почти по същото време като приятеля на съдия Венета Марковска и също на толкова изгодна цена - 12 лв./кв. м. През 2008 г. Георги Георгиев купува от община Царево още 70 квадрата (идеални части от друг имот) на цена от 14 лв./кв.м.

"Капитал" не успя да открие Георгиев на телефоните на фирмите, посочени в Търговския регистър. Венета Марковска каза, че не знае за купените от него имоти в гр. Ахтопол. Дали по някакъв начин фактът, че съдия Марковска е зам.-председател на ВАС - съдът, в който приключват повечето от делата на общините (в това число и Царево) в България, има отношение към изгодната оферта, която нейният приятел е получил, няма как да знаем.

Майката на съдия Марковска – 80-годишната Калица Димитрова, също придобива имоти на интересни цени. Миналата година тя купува за 15 хил. лв. гараж на ул. "Славянска" в София (според сайта imot.bg в широкия център цените са двойно по-големи). През 2005 г. възрастната жена сключва договор с община Долна Митрополия и купува 660 кв.м в регулация на цена от 10 лв./кв.м. Майката на съдия Марковска придобива изгодно имот и в пирдопското село Душанци, където през 2006 и 2005 г. купува от физически лица общо над 2500 кв.м плюс три сгради за сумата от 4500 лв. (или 1.8 лева на кв.м). Показателно е, че в края на 2009 г. тя се обръща към община Пирдоп и купува 33 кв.м в същия район. Земята е оценена от независим оценител на 7 лв./.кв.м – или близо три пъти повече от тази, която е платила за другите имоти в района. Този факт предвид видимия спад на цените в имотите през последната година и половина също повдига въпроси.

Изводите

Като оставим настрана странната история със служебните карти, попаднали неясно как у Георги Георгиев, няма как да знаем дали имотните попадения на "приятеля" на Венета Марковска и нейната майка имат нещо общо с дейността й като зам.-председател на ВАС. Но има предпоставки да е така. Смисълът на закона за публичност на имуществото на тези, които заемат висши държавни постове, е да може да се анализира как тяхното благосъстояние и това на роднините им се променя през годините.

И майката, и приятелят на Венета Марковска в случая обаче не попадат в категорията лица, чието имущество подлежи на деклариране пред Сметната палата.

Според международните стандарти на съдиите, семейството на съдията включва съпруг, син, дъщеря, зет, снаха и всеки друг близък роднина или лице, което е спътник или служител на съдията и живее в домакинството на последния. В същото време "съпруг на съдията" е битовият партньор на съдията или всяко лице, независимо от пола му, което има близки лични взаимоотношения със съдията.

Това повдига въпроса дали не е необходима законодателна промяна, която да обхване и този тип лица - например Наказателно-процесуалният кодекс третира съпрузите и хората, живеещи във фактическо съжителство, еднакво. За да няма, както казва Константин Пенчев, едни по-хитри магистрати, които се възползват от празнотите в закона.

Отговор на ВАС до 6 РПУ
Източник: ВАС

Аз искам да питам – в България знаете колко курортни градчета има, и зимни, и летни курорти – искам да питам дали няма магистрати, които са били по-хитри от тези и не са написали на името на майки или дъщери и синове, а на името на фирми, на любовници и т.н. Не виждам защо да няма, защо само в Приморско и защо само тези хора?

Тези думи на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, изречени преди бТВ в разгара на скандала "Магистрати в жилищна нужда", сякаш останаха незабелязани. Нито Висшият съдебен съвет (ВСС), нито прокуратурата се впечатлиха от изказването му и пожелаха да разберат какво точно има предвид.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

40 коментара
 • 1
  blag009 avatar :-|
  blag009

  Спомням си преди години, във весниците пишеше , че жената на един от зам Глав.Прокурори, е притежателка на "вакационно селище" за 30 млн.евро на Северното Черноморие ?
  Иначе съдиите са ни НЕЗАВИСИМИ, и независиво от ТУЙ за 20 год. грабиха така като и при бай Тошо не са мечтали!!!
  Независими...мъка...
  Кибик Блаже

 • 2
  hamal avatar :-|
  GAVI

  Поредно БРАВО за Капитал и журналистите, работещи за вестника!

  А иначе на съдебната ни система май друго не остава, освен едно харакири да си направи.

 • 3
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Не, съдебната система не трябва да си прави харикири, а трябва да се прочисти от непочтените, алчни и престъпни елементи. За жалост голяма част от тях кадруваха на воля и успяха да внедрят в системата себеподобни. Зависимостите са на различни нива, но водят до един и същ плачевен резултат. Да се махат всички от белите покривки! Май започват да излизат един по един. Никой от тези няма да си подаде оставката доброволно, а така би се случило във всяка друга държава. Дано този път ВСС доведе нещата докрай. Хора, които са позор за системата и й нанасят неистови вреди, нямат място в нея.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • -123
  • +17

  Юриспруденцията е много сложна и тънка практика, учи се трудно, още по трудно се практикува, но който я умее тази наука няма начин разни завистливи газетчици да му сложат прът в делата.....
  -------------------------------------
  Просто първото правило на капитализЪма, за който котета, скачахте:
  1. Умеещият и първи по време обикновено успява, справка Джон Рокфелер САЩ .....
  Има още, като научите първото правило ще ви светна за второто....

 • 5
  shwarzspeht avatar :-?
  Клюводървец

  До № 4.Рокфелер е живял и спечелил по времето на дивият капитализъм.А тези престъпници дето ги защитаваш спечелиха от дивият социализЪм.Май има разлика .А?

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "Клюводървец" Няма никаква разлика, а и няма понятие в икономиката, политическата, "див" капитализЪм, както няма и "питомен" капитализЪм......
  КапитализЪмА си е капитализЪм, както и цоциализЪма си е цоциализЪм.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "blag009":
  е драги да не беше скачал против бат Тошо и нямаше сега да ти се пука жлъчката от яд, че някой те е преварил...
  Бат Тошо не разрешаваше "солови" акции, издигане на "кадърните" и "ловене на момента", нали помниш имаше уравнивиловка за всички по малко.....
  Да ама ние го ритнахме и сега мъка.... мъка......
  Друг път преди да риташ мисли....... даже ако това е празна картонена кутия на пътя, щото някой може да е сложил паве вътре и става мъка.... мъка......

 • 8
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  В белите страни отдавна има термин de facto couple и така, ама тука ...

 • 9
  dakl avatar :-|
  dakl

  разследването е много хубаво.Браво! Би било полезно да се погледне и в декларациите на сегашните министри.Говори се че в декларацията на един от вицепремиерите били декларирани 6/шест/ апартамента, два гаража и една "скромна къщичка" на село?!?

 • 10
  blag009 avatar :-|
  blag009

  Драги Клюводървец, пиша :
  -"...за 20 год. грабиха така като и при бай Тошо не са(НЕ СА) мечтали!!! "
  Брато, не ти и аз , а комунягите НЕ СА мечтали по време бай Тошово така да грабя!!!!
  Като четеш, драги с главата чети и първосигнално не се ЕЖИ !!! :)))
  Кибик Блаже


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK