На ръба

Фашисти срещу комунисти, расисти срещу роми - агресията в обществото търси алиби

Просветен национализъм или мода

В Историческия факултет на Софийския университет има лекция, посветена на Адолф Хитлер. Ръководството му се стреми да дава пространство за обществени дискусии по горещи теми като членството на Турция в ЕС или др., а сега в един от коридорите на Ректората е подредена изложба на плакати и агитационни рисунки (например на Ханс Лиска) от времето на Втората световна война както в полза на съюзниците, така и на държавите от Тристранния пакт. Според преподаватели във факултета студентите трябва да са добре информирани, за да преценят кое е добро и кое е лошо. "Когато обаче върху просветен ум се посее неофашистка идеология, е време да се притесним", коментират някои от тях присъствието на студенти националисти в университета.

"Направи едно добро - убий комунист." Надписът, надраскан с маркер върху съобщение за международен семинар в Софийския университет, се появи миналия уикенд в южното крило на Ректората.

По същото време в трамвай №20 в района на Гара Искър в София група маскирани младежи, с бухалки и счупени бирени бутилки пребиха двама свои връстници от крайната левица, които отиваха да защитават правата на чужденците в дома в Бусманци. Най-тежко пострадалият - Борис Боев, е студент в историческия факултет на Софийския университет. Там учат и представители на крайната десница (за по-големите групи - вижте инфографиката).   

Чистачките в университета вече махнаха скандалния плакат, но лепенките на комунистите от движение "23 септември" и на националистите, отбелязващи годишнината от убийството на един от водачите им преди 9 септември - ген. Христо Луков, още овехтяват из коридорите и по учебните дъски в аудиториите, дори и в някои от тролеите, които минават край университета. Сблъсъци и саморазправа между двете крайни политически идеологии в университета още не е имало, но според преподаватели в обществото са неизбежни. Самите те говорят по темата, но в никакъв случай не искат да застанат с имената си.

Идеология, етническа омраза или хулиганство

"Ние сме комунисти, а те - фашисти. Ние се борим за социална справедливост, а те защитават грабежа на мутри и престъпници  капиталисти. Ние разчитаме на силата на словото, а те - на терор и провокации. Въпреки всичко ние ще победим, а те са обречени да загубят", каза за "Капитал" пребитият студент Боев от болницата. Комуникацията с него е чрез sms-и, заради комоциото и спукания череп лекарите не му дават да говори по телефона. Това е вторият му жесток побой. На 6 януари т.г. на спирка в кв. "Иван Вазов" са го нападнали маскирани и бил на косъм от смъртта. Някои от побойниците са същите - членове на десните формации "Национална съпротива" или "Кръв и чест". "Причините са идеологически", категоричен е Боев, въпреки че негови познати виждат и личен конфликт с един от лидерите на "Национална съпротива" - Димитър Лазаров - Митьо Хомлеса.

"Където има едната крайност, неизбежно срещу нея ще има и другата", коментираха историци - преподаватели на Боев. Те също подкрепят версията за политически сблъсък, но отричат да познават детайлите.

Докато комунистите искат да създадат "революционна група" чрез митинги, протести и набиране на привърженици, които отричат капитализма, националистите и неофашистите изливат хейтърството си в побоища. За тях анархистите и крайните левичари са "лигльовци", "мамини синчета от стари комунистически родове". Вътрешният им мотор се задвижва от някаква експлозивна смес от омраза към политическите опоненти, недоволство от живота, ксенофобия, неофашистки теории и до голяма степен механично копиране на подобни групи в Германия или Русия и др.  

На сайта на "Национална съпротива" преди дни имаше публикации с откровено расистки призиви - "...всеки, който получи български паспорт, било то негър, турчин, циганин, арабин, китаец и пр., веднага става българин. И това е капан за тези млади българчета, които наистина обичат родината си", "Според старомодните идеи на национализма и демокрацията се предполага, че аз, Митко Вълчев, би трябвало да скъпя, да се грижа и да бъда верен на едни от най-долните твари на земята - циганите, при условие че тяхната черна майка ги е родила в някоя мизерна колиба..." или пък "...аз трябва да умирам за тези нещастни и жалки полуживотни, тези мургави натрапници, наричани от демократите "сънародници", като се избиват милиони и милиони най-добри биологични образци от моята собствена раса". Коктейлът е невъобразим, но всички стигат до него най-вече когато някакво меле стане медийна тема заради пострадалите. А нещата не са безобидни.

На страницата си националистите често качват снимки на привърженици и членове на левите движения с призиви да бъдат преследвани. "Когато се оплачем в полицията, снимките временно изчезват, но сайтът не е спиран досега", твърдят близки до "23 септември".

За Димитър Марков, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), има и друго обяснение за неделния побой в трамвай 20. "Не съм склонен да приема тезата за политически скандал, не смятам, че групите са оцветени до такава степен. По-скоро вярвам, че насилието е провокирано от нетърпимостта към бежанците от друг етнически произход (настанени в дома в Бусманци - бел. ред.) и съответно прехвърлила се към хората, които по някакъв начин се застъпват за техните права." От пет години ЦИД представя на специализирана структура на ЕС редовен анализ на расистката престъпност и насилие, на етническата дискриминация в здравеопазването, жилищната политика, пазара на труда и образованието в България. И това е най-големият "видим" интерес към проблема.

За МВР само хулигани е по-добре

"Силно притеснително е, че в МВР официална статистика на такива престъпления няма", твърди Марков. А всички знаем, че побоищата в ромските махали са повече от чести. Според анализатора насилието заради етническа нетърпимост тепърва ще нараства, защото България вече е външна граница за ЕС, а това стимулира наплива на потенциални емигранти от Африка и Близкия изток. Според т.нар. Дъблинска процедура, когато един бежанец влезе в ЕС през която и да било държава, отговорност на тази държава е какво да прави с него, т.е. дори голяма част от този поток да преминава транзитно през България, в момента, в който опре до държавна институция в друга държава членка, тя трябва да ни върне чужденеца на нас.

Оправданието на МВР за липса на данни за етнически сблъсъци е, че полицаите нямат право да събират информация за произхода нито на нападателя, нито на жертвата му. Прокурорите пък предпочитат да пледират само хулигански прояви, защото побоища заради етнически произход или политически убеждения трудно се доказват, а санкциите за тях са по-големи. В Наказателния кодекс (чл.162, ал. 2) има общ текст, който се отнася както за насилие заради етническа или религиозна принадлежност, така и заради политически убеждения. Специално внимание е отделено на водачите и подбудителите на подобни групи. "Текстът е кух. На практика няма такива дела", твърди Димитър Марков. Според него полицията и прокуратурата "или не могат, или не искат да докажат насилието, когато има някаква по-специфична мотивация за него". Най-често изобщо не се стига до дело, а нападателите получават санкции по указа за борба с дребното хулиганство, с което си гарантират чисто съдебно минало.

Съществуват и по-конспиративни теории за невъзможността на МВР да се справи с подобни прояви. Федерацията на анархистите в България (ФАБ) например твърди, че "бездействието на "компетентните органи" не може да бъде тълкувано по друг начин освен като поощрение, което може да се дължи на три неща - некомпетентност, вербовка или разпънат над неонацистите политически чадър". Съмненията, че част от крайно десните съдействат на полицията за криминални истории, идват от това, че някои от тях имат по няколко регистрации в полицията, но нямат дела. "Чувството за безнаказаност е най-големият стимул за подобни прояви", категоричен е Димитър Марков.

МВР не реагира с чак такова безпокойство. Настойчивият ни опит да получим данни за подобни групи беше неуспешен. Във ведомството два дни не можеха да решат дали проблемът се следи от структурите на полицията или от ДАНС. До приключването на броя това така и не стана ясно.

Мълчанието по темата е характеристика и на "официалните" политици. Има и изключения. Евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин две години оглавяваше работната група на европейските социалисти за борба с крайната десница. След побоя в трамвая предложи - "дойде моментът такава група да бъде създадена и в България на национално равнище". За зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, които имат доста млади активисти, проблемът е по-широк и тръгва още от липсата на ангажимент на държавата към младeжите, които не намират начин да канализират енергията и усилията си в полезни дейности.

Но това са до голяма степен разсъждения. Кажи-речи всеки може да разкаже поне по една история - "а снощи някакви хулигани пребили детето на съседа...". След като няма официална статистика за подобен вид престъпления, нито информация за агресивните и опасни крайни групи, няма как да разберем със сигурност колко души симпатизират или са въвлечени в подобни отбори на омразата - неофициалните данни са като градските легенди - от стотина до десет пъти по толкова. Но колкото и да са, по-страшното е, че разпалват омраза, която ражда омраза. А това не решава проблемите на никого. И ако някой си мисли, че днес не е засегнат, утре той или детето му може да се качи в един трамвай с хората с бухалките.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Няма никакъв ръб вече, насилието от последните дни показва че сме влезли в омразата на спиралата така позната от първата половина на 20ти век.

  Днес нацисти пребиха с бутилки и тръби комунисти,
  утре комунистите ще отмъстят с боксове, бухалки и вериги,
  други ден нацистите ще извадят пистолети и коктейли Молотов.

  Добър изход ако се опитваме да разберем лумпените, било то крайно десни или крайно леви, не може да има.
  Единственото решение поне за мен е да се последват мерките приети от Германия за ограничаване на неонацизма:
  Пълна забрана на комунистически и нацистки символи (дали сърп и чук или свастика, значение няма), пълна забрана на поздрави, униформи, числа като 88 и т.н.
  Примерно...Един приятел го глобиха с 50 Евро защото махнал с изпъната дясна ръка на познат пътуващ в автобуса.

  И най важното строго изпъление на тези закони. По добре комунисти и нацисти да мразят заедно полицията и да се бият директно с нея, минавайки така под общото "анархисти" отколкото да трупат омраза един към друг.

  Крайните движения трябва да бъдат унищожени преди да почнат да носят потенциални политически дивиденти, защото тогава мисля не е нужно да обяснявам докъде ще го докараме, примери бол.

 • 2
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  Как някой който има и капка мозък в кухата си манерка би бил комунист или фашист,и двата строя рухнаха като колода с карти,нищо не различава тези момчета от фанатизираните мюсюлмани,на които им е двойно по-промит мозъка.

 • 3
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  До коментар [#2] от "darthsidius":

  Абсолютно съгласен. Историята на изминалия 20-ти век говори сама за себе си - да си искрен подръжник на която и да е от гореизброените идеологии ,значи че или си в притеснително от психична гледна точка състояние или си откровен идиот.
  Но мисля ,че авторката маркира още два доста обезпокоителни за обществото ни проблема : 1. протекция за някои екстремистки групи от страна на определени / неспоменати ясно / кръгове от службите за сигурност / и с тревожно неясни цели/, и 2. широко разпространените и макар отричани, често зле прикривани сред голяма част от народо-населението шовинизъм и ксенофобия.
  Добро начало е да признаем наличието на проблемите и започнем да ги назоваваме с истинските им имена. Поздравления за Елена Старидолска

 • 4
  sabinap avatar :-|
  Събина

  Това не се кварталните скицира-комплексари от преди години, а организирани групи, които видимо си вярват и се считат за силни. А се считат за силни, вероятно защото някой им "пази" гърба.

  Това вероятно са същите хора, наети да провалят януарските събития от 2009. Сега май идеята е да се сплашват активисти и като цяло да се всява страх в обществото. Обществото обаче никак не изглежда стреснато, а дори им се радва.

  моите 5 цента

 • 5
  eldred avatar :-|
  eldred

  Антония Тилева е добре да прочете статията на колежката си Юлия Лазарова Кой е ляв и кой десен в България? | http://www.capital.bg/blogove/arhiv/2007/05/14/339581_koi_e_liav_i_koi_desen_v_bulgariia/ понеже понятията ляво-дясно явно не са и много ясни.

 • 6
  t avatar :-|
  т

  Хубава статия. Само един извод не е формулиран ясно, въпреки че е загатнат. Поради некомпетентност или незаинтересованост МВР не взима мерки да се бори с подобни прояви сега, а след няколко години в България ще гъмжи от бежанци. Ситуацията ще стане като в Гърция, само дето ние нямаме остров, на който да ги изолираме. И ще ги пребиват под път и над път.

 • 7
  vasillikonomov avatar :-|
  vasillikonomov

  Кой кой е в градския транспорт и българската политика

  (Открито писмо до министър Цветан Цветанов)

  Уважаеми г-н Цветанов,
  Повод за това писмо са ваши изявления пред медиите и публикации на Пресцентъра на МВР по повод нападението извършено от неонацисти над младежи в трамвай №20 на 06.06.2010г и квалифицирано от Вас и ваши служители от Пресцентъра като „конфликт между леви и десни анархисти”, „сблъсък между анархични движения” и прочие. Последвалото отразяване на случая в медиите само за пореден път демонстрира факта, че начина по който журналистите (с някои изключения), отразяват новините и събитията у нас , общо взето се изчерпва с компютърната операция „копи-пейст”.
  Тъй като смятаме, че пред медиите просто сте казал това, което са ви докладвали, за ваше сведение, за сведение на журналистите от Пресцентъра на МВР, както и на съответните офицери от СДВР, ще изясним истинската „фактическа ситуация” по този случай, като ще си позволим да разширим малко въпроса и да покажем взаимовръзката между „инцидентите в градския транспорт” и „голямата политика” .
  На 06.06 в трамвай № 20, 15 членове на неформалната неонацистка организация „Национална съпротива”, нападат и жестоко пребиват 4 момчета от комунистическото движение „23 септември” отиващи на протест за правата на емигрантите организиран пред дома за временно настаняване в Бусманци. „Национална съпротива” се състои от хора, бивши членове на съюза на Боян Расате, многократни участници в побоища и засади над активисти, хулигански прояви, политически провокации, като например режисирания „протест” от „14 януари”. Въпреки това, до този момент, властта в лицето на МВР, по никакъв начин не възпрепятстваше дейността на тази група, а бездействието на „компетентните органи” не може да бъде тълкувано по друг начин освен като поощрение, което може да се дължи на три неща – некомпетентност, вербовка или разпънат над неонацистите политически чадър. През месец януари 2010г, един от вчера пострадалите, Борис Боев, беше причакан близо до дома си и бит по начин, който не може да бъде квалифициран другояче, освен като опит за убийство. До най-лошото не се е стигнало, по думите на лекарите, само заради силния организъм на Борис. Извършителите бяха същите, посочени поименно от потърпевшия, но МВР и прокуратурата не наказаха виновните с което носят пряката отговорност за вчерашния тежък инцидент.
  Както се вижда, в хронологията на инцидента, нито като нападатели, нито като потърпевши, има замесени анархисти. Затова буди недоумение, защо разследващите полицаи са се насочили като обяснение на случая към „сблъсък между анархисти”. На протеста в Бусманци имаше и група от Федерацията на анархистите - може би агресорите този път объркаха „мишената”?

  Такива понятия като „леви или десни анархисти” не съществуват и не се използват. Има анархизъм и анархисти и само от обща култура би трябвало да се знае нещо за идеите, историята и дейците на това движение, по принцип, както и конкретно в България.
  Но май нямаме право да се сърдим на журналистическо-МеВеРейскя идеологически миш-маш от вчера, тъй като същия хаос цари и в „официалния политически живот” където „левицата” всъщност е крайна десница защитаваща интересите на едрия капитал натрупан от 20 години грабеж, „десницата” обслужва „левицата”, а „центъра” е в тъч...
  Идеалистично настроените млади хора, които искат свобода, справедливост и възмездие за престъпниците, са единственият истински и последователен враг и заплаха за тези които реално управляват България - Червената буржоазия (Мутроолигархията) и нейният Щит и меч – „бившата ДС”. Последните ограбиха българския народ , стопиха го с една трета с геноцидна политика и не биха се спрели и пред това да го унищожат докрай, ако от това зависи господството им. Тъй като поради липса на кандидати за идеалисти, тази заплаха е за сега само потенциална, срещу опозиционно настроените хора и организации, не се пуска в пълния и капацитет и инструментариум репресивната машина на държавата, а се използват „неотговорни фактори” като въпросните неонацистки хулигани. Това е нужно да разберат отговорните държавни служители и копипейстаджиите от медиите, за да си обяснят „инцидентите в градския транспорт”.
  Г-н Цветанов, това което публично се афишира като основна цел на управлението на ГЕРБ е борбата с престъпността и корупцията . Ако вярваме на вашия лидер и министър-председател, това правителство официално обяви война на Мафията в България. По наше мнение, това стана неволю и под външен натиск, но все пак по това направление предприехте, макар и нерешителни, някои стъпки в правилна посока.
  За ваша информация, със същата тази Мафия, която допреди 10 ноември се наричаше Политбюро и ЦК на БКП, ние, анархистите в България, сме във война от 1945 година и тази война не е приключила! И за разлика от вашата война в която досега няма нито един изстрел, ние сме дали стотици убити и хиляди репресирани!
  Като заключение искаме да кажем, че смятаме за недопустимо публичното опростачване на анархистическите идеи, свеждането им до хулигански прояви по автобусите или поставянето им на „един тезгях” с организации и идеи , които по своя характер са престъпни по българското и международното законодателство.
  ФАБ и нейните членове, които многократно са ставали мишена на подобни нападения като вчерашното, настояват за пълно и безкомпромисно разследване на инцидента от трамвай №20, което обаче да не се ограничи само до конкретните извършители, а да стигне и до поръчителите и политическите покровителите на маскираните хулигани.

  Федерация на анархистите в България
  07.06.2010г, София

  http://anarchy.bg/pozicia/deklaracii/554-koj-koj-e-v-gradskiya-transport-i-balgarskata-politika.html

 • 8
  rordin avatar :-|
  victor troska

  до васил икономов: така и не разбрах какви сте - махновци ли, що ли?
  по темата: засега не съм чул някъде по света да са успели да се оправят с крайно левите/десните кратуни и едва ли скоро ще има решение.

 • 9
  mkl avatar :-?
  м

  Марков е прав, пичовете нямат съвършено никакви убеждения в тъпите си тикви. Особено т.нар. крайнодесни просто обличат комплексите си и тъжното детство в някаква псевдо-кауза с други като тях, за да си вършеят заедно, да превърнат хобито в професия, да не им е скучно, което се ползва от беззъбите тартори на групите (ако са в такава, а те са малко) несъмнено понякога и с политически цели. Те вече може и да имат някакви твърди убеждения и философии, но в ядрото си групата няма нищо общо с политика, а по-скоро с боя и бирата. Като са студенти в СУ да ги изключат, вероятно им е написано на челата. За едно са прави обаче - A.C.A.B.

  Т.нар. "комунисти" вероятно също са едни много тъжни деца и в крайна сметка, ако двата радикални края се самоизядат ще направят услуга на себе си и на всички останали, въпреки че са капка в морето на обърканите по всякакъв начин хора в България.

  Не могат хора, убедени в кауза и определен вид философия, която я придружава да нямат елементарни познания, свързани с техните идоли и историята й и да нямат елементарни реторични качества да защитят каква-да-е теза, но с по 10 татуировки с ликове и фрази. Ако са ви мили зъбите обаче няма смисъл да се спори с тях.

  Общо взето тези хора НЕ МОГАТ и съответно НЕ ТРЯБВА да имат политически убеждения. Със скинове и хулигани в момента е пълно, особено в квартали като Редута например. Модерно е, ще мине и тая мода след 5 години, вече някои започнаха да се отказват да бият цигани от транспорта по спирките. Всяко хоби, дори подобно омръзва, така че по-добре да не се залъгват, че имат някакви убеждения, че може да не им писне и цял живот, ако си повярват.

 • 10
  ggte avatar :-|
  ggte

  Не може хората които мразят ромите да се наричат расисти защото сме от една и съща раса - бялата. Дори повечето роми имат близки до българите черти поради дълго смесване с афганци, иранци, араби, арменци, грузинци, гърци, турци и българи. Така че днес по-рядко се срещат типичните за Северна Индия маслинови очи итн. всеки може да прочете характерния расов тип за Пенджаб / Раджастан
  2. Не бива да допускаме да ни напълнят бежанци както Западна Европа, защото това ще е социален взрив с невероятни размери и последици, какъвто според мен рано или късно ще се случи на Запад. А и както казах - имаме доста работа с интеграцията на ромите, която през последните 20 г. направи огромна крачка назад! Всеки който познава и общува с роми поне средна ръка знае, че няма никаква разлика в културата им с нашата. И те се дразнят от крадците и клошарите, от тия дето живеят в кашони и ламарини. Само че да построиш и Версайски дворец, човек който цял живот е живял в ламарини не знае да живее в него

  Ето един линк за обеднели бели южноафриканци, засега си личи че не са изпаднали, но децата им? Какво като са бели, ако продължат така, и те ще станат същите.
  http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTR2C3ZV#a=2
  Бедността няма цвят и раса. Това го казвам само за охлаждане на горещите глави, но не и за да кажа "дайте си всичко на ромите". Щото на гладния не се дава риба, а въдица сам да се научи да си лови!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход