За кратко, но с мисия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За кратко, но с мисия

Битката за кметския пост в Габрово премина през компроматна плакатна война

За кратко, но с мисия

Предизборната кампания за кмет на Габрово роди странни политически съюзи

Велина Господинова
5664 прочитания

Битката за кметския пост в Габрово премина през компроматна плакатна война

© Цветелина Ангелова


На други места може да е било и досега така, но Габрово не помни толкова ожесточени избори. Макар че те дойдоха по никое време след като досегашният кмет Томислав Дончев беше повишен скорострелно за министър, с идеята да наложи същия енергичен стил в управлението на европейските средства и на национално ниво, както направи това като градоначалник.

Тази седмица премиерът Бойко Борисов пак отиде в Габрово, а с него, строено и цялото партийно ръководство на ГЕРБ, министри, депутати. Което показа, че макар и не за цял мандат, една победа за ГЕРБ сега е цяла символика. Както и за другите партии впрочем. Затова за няколко дни един след друг тук дойдоха лично лидерът на "Атака" Волен Сидеров, а преди него - на БСП Сергей Станишев. С присъствие се отчетоха съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов (два пъти) и Мартин Димитров, а националният изпълнителен съвет на СДС прехвърли редовното си седмично заседание тук вместо в София.

Цялото това позабравено нашествие от столични политици към провинциалния град опровергава предположението, че заради краткия мандат на бъдещия кмет на града (малко повече от една година) и заради подкрепата за ГЕРБ партийните централи са отписали частичния кметски вот. Напротив. За поста тази събота ще се борят общо седем кандидати - от ГЕРБ, БСП, "Синята коалиция", РЗС, "Атака", НДСВ и "Българска социалдемокрация" (виж таблицата).

Местни политически функционери споделят и още един

Прецедент за Габрово

- никога досега предизборната кампания в областния център не е била така откровено обидна за кандидатите, с  компромати от най-низко качество. Като за начало партията на Яне Янев облепи града с плакати на своя кандидат доц. Пенчо Пенчев и снимка на кандидата за кмет на ГЕРБ Николай Сираков с шнур в носа, направена по време на демонстрация на практика от йога, чийто последовател е. Сякаш това е срамен факт от биографията му. Наложи се Общинската избирателна комисия да бъде сезирана, а тя разпореди плакатите да бъдат свалени.

По всякакви позволени и непозволени места могат да се видят още снимките на Сергей Станишев, Яне Янев и фолкпевеца Азис с надпис "гей парад". Кандидатът на "Синята коалиция" Ива Николова пък е на стикери в братска прегръдка с бившия депутат от БСП Татяна Дончева, а под тях стои червена петолъчка. Срещу журналистката има и още един плакат - с нейна снимка и надпис "Искаме ли за кмет тази софийска вещица?".

В столичния вестник "Галерия"  се появи съчинение срещу председателя на предизборния щаб на кандидата за кмет на ГЕРБ и съпредседател на парламентарната група Красимир Велчев за интимна афера с местния лидер на партията д-р Веселина Димова. (Позната матрица от парламентарните избори с герой сегашният вътрешен министър Цветан Цветанов.) Любопитна подробност е, че съпругът на главния редактор на изданието Кристина Патрашкова Иво Димов е председател на щаба на кандидата на РЗС. В партията на Яне Янев не крият този факт. А кандидатът за кмет даже добавя: "Той е габровец. Майка му е била учителка на съпругата ми."

Калната престрелка в битката за кметския пост в Габрово нагря страстите до степен, че "след вота много трудно бихме могли да работим заедно в общинския съвет", казва местният лидер на СДС и общински съветник Виктор Спасов. Противопоставянето роди абсурдни, макар и 

Негласни съюзи

между кандидатите. "Всички искат да докажат, че на национално ниво ГЕРБ се проваля. Затова и всички са срещу мен", обяснява ситуацията кандидатът на ГЕРБ Николай Сираков. И разказва, че по средата на кампанията се появило проучване за нагласите на габровци за вота на една от водещите социологически агенции, според което той може да спечели изборите още на първи тур с малко над 60% подкрепа. "Веднага след това от РЗС обявиха, че до дни ще се откажа от кметската надпревара и ГЕРБ ще издигне друг кандидат", добавя Сираков, който е на мнение, че партията на Яне Янев играе за кандидата на БСП. По време на кампанията ГЕРБ получи и още един политически удар. Най-изненадващо техният кандидат се сдоби с подкрепа от ДПС. Наложи се от щаба на ГЕРБ публично да отказват "жеста", което не попречи да се появят всякакви тълкувания. Сините дори обявиха създаването на нова тройна коалиция между ГЕРБ, "Атака" и ДПС. А кандидатката им Николова е убедена, че изборите в Габрово са тест за президентски избори след малко повече от година и опит за преформатиране на политическото пространство в национален мащаб.

В кашата не беше пожален и кандидатът на БСП Николай Григоров, чиято кампания беше премерена и най-малко агресивна. Заради изказването му, че ако спечели кметския пост, ще продължи политиката на бившия кмет на Габрово, той беше заподозрян в съглашателство с ГЕРБ. "Това са несъстоятелни твърдения. Всички знаят, че в Габрово управляват ГЕРБ и "Синята коалиция". БСП е единствената опозиция", казва по повод този повод Григоров.    

От щаба на "Синята коалиция" пък са убедени, че плакатната война срещу кандидата им е дело на "Атака". "Те вършат черния PR на ГЕРБ срещу мен, защото очевидно виждат в мое лице най-сериозния опонент на Сираков", твърди Ива Николова. В "подмолната роля" на националистите в полза на управляващите са убедени и в РЗС. По тази причина двете формации не само че не се нападат взаимно, но дори политическите послания на кандидатите им си приличат. Критиките на синия кандидат към досегашното управление се свеждат до няколко неща - безработицата, високите цени на хляба и градският транспорт, както и липсата на конкурентна среда за бизнеса. И сините, и червените обясняват, че европроектът за водния цикъл на града на стойност 124 млн. лв. е започнал по времето на управлението на ОДС, продължил е при правителството "Станишев" и сега ГЕРБ само го реализира.

"По изчисления на наши експерти 95% от общо 12-те млн. в. по останалите 15 проекта, които са на различен етап на реализация, са отишли основно за строително-ремонтни работи, а не за създаване на по-добра бизнес среда и повече работни места", добавя Николова. Почти същите аргументи срещу управлението на ГЕРБ вади и кандидатът за кмет от партията на Яне Янев. "Общината може само да създаде по-добри условия за бизнеса, но няма как да го създаде", отговаря Сираков. И добавя, че за последните три години управление на ГЕРБ общината няма нито една пропусната възможност като финансиране по европейски проекти. "Когато в края на 2008 г. бившите управляващи от тройната коалиция разпределиха 3 млрд. лв. от излишъка, на Габрово не беше даден нито един лев", казва още досегашният заместник-кмет.  

Ако има обаче     

Единодушие между кандидатите

за кметове и щабовете им по нещо, това е челното класиране на кандидата на ГЕРБ в събота. Независимо от прогнозите за безпроблемна победа обаче управляващите имат сериозни поводи за притеснение. За година във властта местната структура в града е разделена, а част от активистите приеха с резерви кандидатурата на Николай Сираков. Лагерите най-много си проличаха при гласуването в общинския съвет на и.д. кмет след избора на Томислав Дончев за министър. Тогава не без помощта на съветници от ГЕРБ кандидатурата на Сираков беше отхвърлена в две поредни тайни гласувания. От ръководството на ГЕРБ твърдят, че и номинирането му за кандидат-кмет също не минало леко. Дори се наложила личната намеса на Бойко Борисов. Най-показателно за състоянието на местната организация обаче беше закриването на кампанията във вторник, когато за разлика от миналогодишната еуфория едва стотина човека бяха дошли да чуят посланията на премиера.

И дори в тази среда БСП продължава да не може да си върне територия. В началото на кампанията социалистите бяха примиренчески настроени. "Резултатът е ясен - 100 на нула в полза знаете на кой", коментираха депутати. В последните дни обаче партията се посъживи и вече се надява на балотаж. Проблемите на социалистите са като на ГЕРБ. Няма силна партийна структура, защото има враждуващи силни личности - доскоро областната организация се оглавяваше от Татяна Дончева, а след оттеглянето си тя посочи за наследник Николай Григоров. Кампанията му пък се дирижира от депутата и габровец Ивелин Николов, който дълги години нямаше думата в града заради тотално неразбирателство с Дончева.

"Синята коалиция" ще пробва на живо дали обединението на СДС и ДСБ в парламента ще сработи и на местно ниво. За останалите участието е по-скоро символика - да покажат, че ги има. Към това някои анализатори вече забелязаха: "В Габрово не можеш да купиш избори, защото няма компактно ромско население. Картината е етнически чиста като в повечето градове в България. От тази гледна точка вотът ще е показателен за моментните настроения в страната." Затова за софийските играчи частичните кметски избори в Габрово ще са с ранг национални.  

По темата работи и Елена СТАРИДОЛСКА

Кой се състезава за Габрово

Николай Сираков (ГЕРБ)

Зам.-кмет на града с ресор образование. Инструктор по йога

Николай Григоров (БСП)

Бивш зам. областен управител, бивш депутат от БСП. Областен и общински председател на БСП в Габрово, доскоро близък до Татяна Дончева

Ива Николова ("Синята коалиция")

Журналистка, преводачка от руски език. Родена в Габрово

Пенчо Пенчев (РЗС)

Преподавател в Техническия университет в Габрово в катедра "Комуникационна техника и технология", доцент

Николина Карабелова (НДСВ)

Студентка по "Европейско управление" в Нов български университет, фирмата й стопанисва иконописното ателие в етнографския музей "Етъра", работила е като журналист

Ради Стоянов ("Атака")

Роден в Стара Загора, живее в Габрово. По образование е физик, но е специалист по информационни технологии. Компютърен специалист в централата на партията.

Боян Савянов ("Българска социалдемокрация")

Инженер по "Комуникационна техника и технологии", както и по безопасност на труда. Работи в строителна фирма

На други места може да е било и досега така, но Габрово не помни толкова ожесточени избори. Макар че те дойдоха по никое време след като досегашният кмет Томислав Дончев беше повишен скорострелно за министър, с идеята да наложи същия енергичен стил в управлението на европейските средства и на национално ниво, както направи това като градоначалник.

Тази седмица премиерът Бойко Борисов пак отиде в Габрово, а с него, строено и цялото партийно ръководство на ГЕРБ, министри, депутати. Което показа, че макар и не за цял мандат, една победа за ГЕРБ сега е цяла символика. Както и за другите партии впрочем. Затова за няколко дни един след друг тук дойдоха лично лидерът на "Атака" Волен Сидеров, а преди него - на БСП Сергей Станишев. С присъствие се отчетоха съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов (два пъти) и Мартин Димитров, а националният изпълнителен съвет на СДС прехвърли редовното си седмично заседание тук вместо в София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  Тези са полудели,не напразно българския град на хумора :
  "По всякакви позволени и непозволени места могат да се видят още снимките на Сергей Станишев, Яне Янев и фолкпевеца Азис с надпис "гей парад". "

 • monom

  Първия кръг на избор е нищо,очаквайте БОЙ на втория.Кой с кого ще се съюзи и против кого,това е важно за втория кръг.За пред хората и медии..а" отзад"надежди за провал на ГЕРБ...и тогава се почва..ще се убедите.

 • 3
  pirocorp avatar :-|
  Piroman

  Хич не им харесва ГЕРБ на някой хора не им се иска да се промени ситуацията в БГ то се вижда кой с кой играе лично за мен резултата ще е показатлен какво ще се случва по нататък в БГ и има ли шанс нещата да се променят!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK