КЗК даде зелена светлина на сделката за НУРТС (обновено)

С едно решение на регулатора "НУРТС България" се превърна в най-важния играч в цифровизацията на телевизиите

Тв кулата в Борисовата градина в София е част от НУРТС
Тв кулата в Борисовата градина в София е част от НУРТС    ©  Красимир Юскеселиев
Тв кулата в Борисовата градина в София е част от НУРТС
Тв кулата в Борисовата градина в София е част от НУРТС    ©  Красимир Юскеселиев

Ново развитие

Търсене в Google за адреса на "Цефор холдинг" показва сайта на компанията Vestri. От него става ясно, че тя има български офис. Неин представител за България е адвокатът Петър Стойчев, който работи с Ирена Кръстева по сделката за пловдивския футболен клуб "Ботев". Нещо повече адресът на Vestri в Кипър съвпада с този на Mancelord Limited, която придоби 50% от НУРТС.

Прикачен файл

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на практика одобри сделката за тв и радио предавателите на БТК. Страни по нея са бившият държавен телеком и кипърската офшорна компания Mancelord Limited. Тя закупува НУРТС (Национално управление "Радио и тв станции") от сегашния собственик БТК. Сделката беше сключена през април и миналата седмица получи одобрение от КРС. След днешното разрешение и на КЗК, НУРТС вече има нов съсобственик - Mancelord Limited.

Според закона предприятията уведомяват КЗК ако общият им оборот надминава 25 млн. лв, а приходите на всяка една от засегнатите компании е над 3 млн. лв. Според КЗК регулаторът няма отношение по споразумението, тъй като в сделката за НУРТС само едно от предприятията е реализирало оборот в България през предходната година - БТК. Mancelord Limited и неговият едноличен собственик Цефор Холдинг са учредени през 2009 г. и нямат приходи в страната.

В мотивите на КЗК пише още, че "за засегнато предприятие се счита всяко едно от съвместно контролиращите предприятия, а дружеството или стопанската дейност, прехвърлени към съвместното предприятие не се счита за засегнато предприятие. В този случай оборотът, реализиран от дъщерното дружество или от съответната стопанска дейност, се разглежда като част от оборота на първоначалното предприятие-майка".

Сделката

През април Mancelord Limited закупи 50% от НУРТС от БТК за около 50 млн. евро. Мрежата на практика е монополист на пазара на разпространение на радио и телевизия в национален мащаб. Това й дава силни позиции в предстоящата цифровизация на ефира, която трябва да завърши до края на 2012 г. Логиката на сделката е БТК и Mancelord Limited да си поделят джойнт-венчъра "НУРТС България", в който бившият държавен телеком да обособи активите на НУРТС. Те включват около 800 стратегически точки в цялата страни като тв кули, сателитния телепорт в Плана планина и тв кулата на Копитото над София.

С настоящето си решение КЗК също така одобри вливането на "Тауърком" в "НУРТС България". Местното представителство на чешката компания спечели конкурс на Комисията за защита на конкуренцията за изграждането на първите два мултиплекса (устройствата, които са връзката между цифровите телевизии и мрежата за разпространение). Те ще разпространяват частните дигитални телевизии. Освен това "Тауърком" кандидатства за изграждането на още един мултиплекс, на който ще бъдат качени БНТ и БНР.

Кой стои зад Mancelord Limited

По данни на КЗК едноличен собственик на кипърската офшорка е Цефор Холдинг, чиято собственост е неизвестна. Представител на Mancelord Limited за България е инвестиционният консултант "Бромак", контролиран от Цветан Василев, осн. акционер в Корпоративна банка. По-рано за "Капитал" той коментира, че представлява "хора без доверие на банки и фондове".

Той има интереси и в медиите, тъй като финансира сделките на Ирена Кръстева и Делян Пеевски за вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Уикенд" и телевизиите TV 7 и BBT.

Неговото участие е прикрито като консултант, тъй като по закон собственик на медиа не може да притежава мултиплекс.