Въпрос на връзки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Въпрос на връзки

Дневник

Въпрос на връзки

Как един среднощен сблъсък освети нездраво сближаване по върховете на властта

10390 прочитания

Дневник

© Красимир Юскеселиев


Преди няколко броя разказахме за сблъсъка на двама полицаи от столичното 6 РПУ с партньора на зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска – Георги Георгиев. Срещу офицерите беше започнало дисциплинарно производство за уволнение. След публикацията в "Капитал" и миналата седмица в mediapool вътрешният министър Цветан Цветанов замрази уволнението и нареди нова проверка за случилото се в нощта на 28 януари тази година. Тя би трябвало да изясни дали наистина Георгиев се е държал хулигански, заради което срещу него се води следствие, или полицаите са му нанесли побой, както той и спътниците му разказват. Другият съществен и "по-системен" въпрос е доколко намесата на съдия Марковска в случая е повлияла на проверките досега.

Две различни истории

По собствения им разказ в нощта на 28 януари 2010 г. между 3 и 4 часа сутринта в пряка на бул. "България" полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова спират за проверка кола, която после ще се окаже собственост на фирма на Георгиев. Уж рутинната проверка на документите му и на тези, които пътуват с тях, по разказа на двамата полицаи прераснала в спор, при който Георги Георгиев започнал да ги обижда, което станало причина те да го задържат. При ареста той буйствал - скъсал униформата на Лина Маркова. Преди това, по думите на полицаите, той показал първо пропуск за Народното събрание (бил е съветник на депутат от ГЕРБ, но вече не е), след това карта от ВАС, на която пишело името му и "директор".

Според разказа на Георги Георгиев и спътника му Поптодоров полицаите се държали арогантно, забавили проверката, а когато отишли да ги попитат какво става, започнали да ги обиждат. Пак по техни думи те повалили Георгиев на капака на колата, после и на земята и продължително го удряли. Поптодоров казва, че опитал да ги спре с думи, но също отнесъл юмрук в лицето. Георгиев твърди, че не е правил опит да се легитимира с картата от ВАС.

На мястото идва подкрепление от полицаи, които после ще напишат, че никой от присъстващите не се оплаква да е бил бит.

Георги Георгиев е закаран в районното, там е задържан със заповед на началника за 24 часа, която не обжалва и която влиза в сила. Той се подписва под декларация, в която сe потвърждава, че не се нуждае от лекарска помощ. Според протокола за личен обиск в него е открит служебният пропуск на Венета Марковска.

"След като ме откараха в районното, коляното ми започна да се подува", разказа още той. От полицията извикали линейка, която го откарала в "Пирогов". Там станало ясно, че има разкъсан менискус и скъсани колянни връзки.   Пред "Капитал" Георгиев разказа, че в резултат от травмата е получил двойна белодробна емболия и че възстановяването му продължило два месеца след това, които прекарал в болница. Той не е подал жалба срещу полицаите. Това обаче няколко дни след инцидента е направил Иван Поптодоров.

Среща в МВР

Буквално часове след ареста на Георгиев и преди жалбата на Поптодоров да бъде подадена, зам.-председателя на ВАС Венета Марковска търси среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той е в чужбина и със съдията се срещат заместник-министрите Павлин Димитров и Веселин Вучков.

Дали намесата на Марковска е повлияла на изводите на инспекторите, които заключват, че полицаите трябва да бъдат уволнени, ще проличи от втората проверка, назначeна от Цветанов след публикациите в "Капитал" и mediapool.

Опитът за намеса, преди да са изчерпани законовите възможности за разследване на инцидента, противоречи на Етичния кодекс на българските магистрати. Административните решения на МВР подлежат на обжалване именно във ВАС, където Марковска е зам.-председател. (Примерно, ако бъдат уволнени, двамата полицаи ще трябва да обжалват там.) По тази причина намесата на съдията повдига сериозни съмнения за справедливостта на проверката срещу Серафимов и Марковска.

Венета Марковска не отговаряше на мобилния си телефон.

Рутинен случай, специално отношение

Не без отклонения от стандартната практика протича и следствието по делото за хулиганство, заведено срещу Георгиев след инцидента. То вече продължава три пъти повече от определения в закона двумесечен срок.

Делото започва по бързото производство и в началото включва също проверка на картата от ВАС, която той е носил. Седмица по-късно разследването е иззето от 6 РПУ и изпратено в Столичната дирекция на вътрешните работи. Там по него се работи около месец, когато прокуратурата отново иззема делото и без това да е обичайно, го възлага на следовател от Столична следствена служба - тази служба рядко се занимава с хулиганство. Освен това делото получава и втори наблюдаващ прокурор - Венцислав Андреев от Софийска градска прокуратура. (Отново: по закон хулиганските действия се разследват от районна прокуратура, а не от горестоящата, която би трябвало да се занимава с тежка престъпност.)

От три независими източника, пожелали анонимност, "Капитал" научи, че прокурор Андреев е близък приятел на Венета Марковска. Той самият потвърди, че я познава, но не и приятеля, чието дело води. Андреев каза, че от проверката на Инспектората на МВР става ясно, че полицаите са извършили редица престъпления. Впоследствие, Андреев е бил сменен с друг прокурор.

В противоречие на закона, разследването за хулиганство е смесено в едно дело с това за евентуално полицейско насилие. Събирането на двата казуса в една преписка според закона би попречило на обективното разследване.

Оттук нататък

Ще опитаме да довършим този разказ така, както би изглеждал финалът в страните, в които законът и моралът са по-силни от връзките и неформалната власт на заемащите публични позиции.

За действията на двамата полицаи, които временно са възстановени на работа, би трябвало да има обективно и съвестно разследване. Ако наистина са си позволили да бият и грубиянстват, в системата на МВР не би трябвало да има място за тях.

Отделно разследване, водено от магистрати, които нямат връзка със страните по делото, би трябвало да покаже дали Георгиев се е държал хулигански, и ако да, той да получи законовото наказание.

И накрая, дали е допустимо магистрат да се застъпва за свой близък, използвайки позицията си, било то при подобни драматични обстоятелства, е въпрос, по който да се произнесе етичната комисия към Висшия съдебен съвет.

Преди няколко броя разказахме за сблъсъка на двама полицаи от столичното 6 РПУ с партньора на зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска – Георги Георгиев. Срещу офицерите беше започнало дисциплинарно производство за уволнение. След публикацията в "Капитал" и миналата седмица в mediapool вътрешният министър Цветан Цветанов замрази уволнението и нареди нова проверка за случилото се в нощта на 28 януари тази година. Тя би трябвало да изясни дали наистина Георгиев се е държал хулигански, заради което срещу него се води следствие, или полицаите са му нанесли побой, както той и спътниците му разказват. Другият съществен и "по-системен" въпрос е доколко намесата на съдия Марковска в случая е повлияла на проверките досега.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  raz_dva_tri avatar :-|
  Raz Dva Tri

  Браво Капитал, следете ги тези, щото случаят е показателен и е лакмус за състоянието на правораздавателната система у нас. Не може мен като ме спира полицията да се държа нормално, а мъжът на съдия да се държи както си ще. После ще се чудиме защо полицаите си мълчат като "п...и" когато хората с "влияние" си правят каквото си искат.

 • 2
  mitkoito avatar :-|
  mitkoito

  "разкъсан менискус и скъсани колянни връзки" - това е много сериозно и няма пълно излекуване...нещата никога не са черно-бели, вина сигурно имат и двете страни, които всъщност са два продукта на една система - "аз имам две ръчички, две палави сестрички..."

 • 3
  com_marques avatar :-?
  Comandante Marques

  Много интересно при какъв точно случай са му контузили коляното? аз се сещам за един - подсичащ шут с кубинка отстрани. После са невинни, заптиетата. Той сигурно също се е правил на велик - когато два тъпи ъгъла се срещнат, нищо хубаво не става...

 • 4
  kony avatar :-(
  kony

  Независимо дали полициаите са превишили правата си или пък Георгиев е хулиганствал, съдията от ВАС В.Марковска не е трябвало да се среща със зам.министри от МВР и да се опитва да повлияе на разследването! За тази своя неморална постъпка в нормалните държави се иска и се получава оставка, независимо от постта. Иначе се руши самата правосъдна система, което съдията би трябвало добре да знае.

 • 5
  wornoxmaniak avatar :-|
  wornoxmaniak

  "разкъсан менискус и скъсани колянни връзки", но пък не се е оплакъл веднага? Много лесно е изритал стената в килията и после следва този цирк!

 • 6
  jddi avatar :-|
  Димов

  Ако скъсаш менискус и колянни връзки няма да можеш да си стъпиш на крака. Защо ще се подписваш, че нямаш нужда от лекар? Странна история.

 • 7
  rumenvl avatar :-|
  rumenvl

  ХОРАТА С ВЛАСТ СЕ ЧУВСТВАТ НЕДОСЕГАЕМИ - ГЕРБ ГИ ПАЗИ СЪЩО ТОЛКОВА ДОБРЕ КОЛКОТО ГИ ПАЗЕШЕ БСП.

  ПРОМЯНА НЯМА НЕКА ПРИЕМЕМ ДЕИСТВИТЕЛСНОТТА и да се замислим как ще гласуваме.

  Промяната ГЕРБ е само медиалната война с БСП... За съжаление войната е медиална не реална и хората с Власт са еди и същи.

 • 8
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Браво Капитал!

 • 9
  nogica avatar :-|
  nogica

  служебната карта на съдията какво прави в господина не разбрах,това да не е карта от супермаркет

 • 10
  mirack avatar :-|
  mirack

  Ужас. Просто нямам думи. Каквото и да се напише все ще е малко. Дори уволнения няма да изличат поредното леке по съдебната система. Срещу съдии от такъв ранг в България всеки е безсилен. Може би шансът на службите е такива персони да станат по-нагли и небрежни, но това така или иначе няма да се случи. Естествено за последното е нужна най-вече воля от страна на премиера.
  Лек ден и поздрави на всички.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK