Между държавата и държавата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Между държавата и държавата

Ангел Семерджиев

Между държавата и държавата

За да спаси монополиста НЕК, регулаторът направи ЕРП-тата виновни до доказване на противното

Велизар Великов
4619 прочитания

Ангел Семерджиев

© Anelia Nikolova


За бурята, която се разрази между правителството и енергоразпределителните дружества (ЕРП) по повод цената на тока от 1 юли, има обяснение, но то не е очевидното. На пръв поглед нещата изглеждат и (се представят) така: лошите чужди капиталисти, които ни продават електричество, правят някакви финансови шашми и затова искат повишение на цените; но правителството разобличи манипулациите и ще защити потребителите. Ако токът беше домати, атаката щеше да е към продавачите на пазара, но без да се казва какво се случва по веригата преди това - колко струват торовете, валял ли е дъжд, кой ги и брал и откъде пътуват, за да стигнат до сергията. С електричеството е не по-различно. Има различни производители, които през няколко посредника стигат до въпросните ЕРП-та, които го продават на нас. За разлика от доматите обаче преносната мрежа е една, конкуренцията е ограничена и за да няма безпричинно раздуване на цените, защитата на потребителите е поета от по дефиниция независим регулатор - ДКЕВР. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да проверява разходите на всички по веригата и да одобрява цените, които те предлагат.

Миналата седмица регулаторът и правителството безпрецедентно нападнаха ЕРП-тата, обвиниха ги, че неоснователно искат 5% поскъпване, а премиерът обеща, че няма да допусне повече от 2%. Това е оправдан политически стремеж по време на криза, но истината е, че държавата натиска само частните дружества, а в същото време позволява на държавните като НЕК да вдигат цените, на които подават електричество към ЕРП-тата. И тъй като е ясно, че няма компания, която да се съгласи безропотно с такъв похват, се стигна до удари под кръста.

Акция "Енергийните" 

Миналата седмица симбиозата между регулатора и правителството беше демонстрирана нагледно - премиерът Бойко Борисов излезе рамо до рамо с шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, за да обясни, че с възможностите на държавата ще се опита да глоби ЕРП-тата и така да върне част от "превъртаните им печалби". Семерджиев пък обяви, че от правения на ЕРП-тата одит излизат данни за нарушаване на лицензите чрез възлагането на външни услуги на компаниите майки - т.нар. аутсорсинг.

Това даде началото на странна медийна буря. През седмицата в няколко вестника започнаха да изтичат подробности от въпросния одит, без да е ясно нито дали той е завършен, нито кой точно го е виждал. Поне няколко от членовете на ДКЕВР, както и никое от ЕРП-тата не бяха запознати с доклада, чиито заключения и изводи останаха загадка. В резултат на "силния обществен интерес" във вестниците се появиха пикантни подробности с цените на консултантските услуги или заплатите в CEZ, E.ON и EVN. Логично от трите дружества отказаха пред "Капитал" коментар по числата, тъй като не са виждали въпросния одит. Те обаче не скриха недоумението си как е възможно регулаторът да коментира проверка, която още не е приключила. Освен това те твърдят, че ДКЕВР е позволил, а НАП е проверявал нееднократно всички бизнес практики, които Семерджиев сега обявява за нередни.

Всъщност това е втори епизод от битката на правителството с ЕРП-тата. Първият включваше нахлуването преди два месеца в офисите им на закачулени агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), които да търсят съответните договори за аутсорсинг. Тези медийни акции отклониха дебата за новите цените на тока в друга посока. Една стандартна практика, каквато е аутсорсването на услуги, бе заклеймена, а друга такава - регулаторният одит, бе превърната в нещо като публично бичуване на удобни "виновни".

Въпреки пълномощията си от приватизацията на ЕРП-тата през 2004 г. насам ДКЕВР не е извършила нито един (!) регулаторен одит на дружествата. Ето защо проблемът не е в самия одит, който е необходим и важен, а в начина на извършването му - по поръчка за по-малко от месец и с избирателно оповестяване на данни, преди да е завършил. В ситуацията като че ли най-адекватен се оказа министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. След като се запозна с предварителните материали по доклада, той коментира: "Няма изводи за съжаление все още. И затова искам да дадем време на колегите да ги формулират, защото това, което те ми дадоха, са мнения на експерти какво са видели. Някои практики те ги одобряват, други не."

НЕК на тъмно

В този шум (напълно съзнателно) се маскира по-важният проблем, с който започнахме. Миналата година цената на електроенергията бе предизборно понижена и през тази година целта бе да няма увеличение. От регулатора нееднократно заявяваха, че ще направят всичко възможно, за да задържат покачването на тока, като използват резерви по веригата. "Резервите" бяха открити в началото и в края на веригата - в предимно частните централи и в ЕРП-та (виж допълнителния текст). Държавата натисна частните инвеститори да платят цената на абсолютната неефективност на държавните компании. По думите на самия Трайков пред "Стандарт" "през тези години, частта от крайната цена, която отива в ЕРП-тата, намалява. Те успяха да станат по-ефективни и поради това имат някаква печалба. Държавните компании не успяха и си стоят с малка печалба, но пък разходите им нарастваха. Затова моята цел сега беше на държавните да се намалят разходите. Специално този път на държавните компании се дава, а от ЕРП-тата се взима". 

В отговор до "Капитал" "Е.ОН България" пресмята, че делът им в цената за крайните потребители е намалял от 26.9% през 2005 г. до 19.3% през 2009 г. Само при битовите потребители този спад е още по-драстичен – от 39.3% през 2005 г. на 19.7% през 2009 г.

Така в стаята има един голям слон, за който никой не говори - Националната електрическа компания. В добрите години именно НЕК беше буферът, който се използваше от тройната коалиция, за да поддържа ниски цените. Независимо от поскъпващите суровини и инвестициите цената на електричеството в България оставаше най-ниска в Европейския съюз. Това беше до голям степен благодарение на НЕК, която продаваше на загуба на вътрешния пазар, но компенсираше с печалба от износа. Кризата обаче намали драстично търсенето и цените на електроенергията на регионалните пазари и намали приходите на дружеството. Финансовото състояние на НЕК допълнително се влошава от натрупаните задължения, свързани с двата мегапроекта – хидровъзел "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

Още по-лицемерен е фактът, че отговорност за тежкото състояние на НЕК носи самата ДКЕВР, от която зависят цените. Буди недоумение защо, след като частните дружества бяха подложени на атака, за резултатите от одита за НЕК не се споменава нищо. Ангел Семерджиев каза пред "Капитал", че междинните резултати от този одит са докладвани от комисията още преди два месеца и половина и са "помогнали при ценообразуването на НЕК". Преведено на прост език, след като е видяла тежката ситуация в НЕК, ДКЕВР е вдигнала приходите им. 

Светлина, повече светлина

В основата на всичко е непрозрачния начин, по който комисията формира тарифите на пазара. Както вече обяснихме в началото, цената върви по обратния път - отгоре надолу, което винаги е рецепта за бедствие. Дали това, което се случва сега в енергийния сектор, е оздравителен шок или само акция по спасяване на един монополист, скоро ще стане ясно. Рано или късно обаче неизбежното ще се случи и цените на тока ще се вдигнат. И тогава се окаже, че взетите на тъмно решения не са били в полза на никого - нито на производители, нито на търговци, нито на потребители.

Защо токът поевтинява за НЕК, но поскъпва за нас

В началото на следващата седмицата Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще одобри минимално увеличение на цената на електроенергията за следващата една година. От 1 юли ЕРП-тата, собственост на австрийската ЕVN, чешката CEZ и германската Е.ОN, ще продават на фирмите и домакинствата тока с около 2% по-скъпо. В това увеличение трябва да са калкулирани всички промени по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване.

Поскъпване при производството реално има според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев заради включването на новата мощност на американската AES - ТЕЦ "Марица-изток 1", по-високата цена, на която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници и от когенерация, която "също трябва да бъде стимулирана". Освен това комисията е отчела и по-високата цена на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй". За да намали натиска върху НЕК, който изкупува и "миксира" произведения от централите ток, ДКЕВР тази година понижи цените, на които продават част от тецовете, и увеличи дела на атомната централа "Козлодуй", която продава най-евтин ток.

Вместо обаче да продължи с оптимизациите и в следващото звено на веригата - двете държавни дружества НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), комисията прави тъкмо обратно. ДКЕВР увеличава признатите им разходи и така на първите е позволено да продават тока си със 7% по-скъпо, а на вторите - да го доставят с почти 40% надценка.

Предвид това раздуване на цената в средата на веригата ДКЕВР трябва да "обере" още луфта, за да не допусне тежкият удар да засегне потребителите. Този предпазен клапан се оказват ЕРП-тата. Дори преди да разберат за повишените цени от НЕК и ЕСО, дружествата искат да им бъде позволено 10% увеличение на цената. ДКЕВР първо им позволява само 5%. След като вдига приходите на държавните дружества обаче, регулаторът намалява още тези на трите частни с мотива, че... си вършат добре работата. Комисията понижава признатите разходи за загуби по мрежата на електроразпределителните дружества от 18 на 15%, като се аргументира с направените от тях инвестиции, които са намалили техническите загуби. Така реално на ЕРП се позволява да вдигнат цената само с 2%.

От дружествата реагираха незабавно, като най-остри бяха от Е.ОN, които заплашиха със съдебно дело заради нарушение на законодателството и регулаторната методология от страна на ДКЕВР. "На една страница с 11 реда вие намалявате нашия приход с 20 млн. лв. Не разбирам защо, ние се намираме в регулаторна рамка", беше реакцията на Йорг Золфелнер, управляващ директор на "ЕВН България". В момента тече петгодишен регулаторен период, в който признатите технологични разходи не би следвало да се променят.

Аутсорсингът като бизнес практика

Изнасяне на услугите (outsourcing) е стандартна бизнес практика, която се използва за повишаване на ефективността на дадено предприятие. Тя се използва активно от компаниите в развитите страни, а България outsourcing-а е считан като индустрия с голям потенциал, който продължи да се развива дори и в най-тежките дни на кризата. При outsourcing-а извън фимрата се изнасят определени процеси като счетоводство, управление на човешките ресурси, развойна дейност, информационно и правно обслужване, обслужване на клиенти. Така предприятие може да намали разходите, да обърне по-голямо внимание на основната си дейност, да повиши качеството на предлаганите услуги и продукти, да подобри цялостното си организационно управление. Чрез изнасянето на услуги дадена компания си осигурява достъп до екпертиза, която иначе е твърде скъпо или трудно да развие вътре в самата организация. Наред с редицата предимства тази практика носи и рискове, свързани с качеството на получаваните услуги, сигурността, а понякога и с общественото мнение.

За бурята, която се разрази между правителството и енергоразпределителните дружества (ЕРП) по повод цената на тока от 1 юли, има обяснение, но то не е очевидното. На пръв поглед нещата изглеждат и (се представят) така: лошите чужди капиталисти, които ни продават електричество, правят някакви финансови шашми и затова искат повишение на цените; но правителството разобличи манипулациите и ще защити потребителите. Ако токът беше домати, атаката щеше да е към продавачите на пазара, но без да се казва какво се случва по веригата преди това - колко струват торовете, валял ли е дъжд, кой ги и брал и откъде пътуват, за да стигнат до сергията. С електричеството е не по-различно. Има различни производители, които през няколко посредника стигат до въпросните ЕРП-та, които го продават на нас. За разлика от доматите обаче преносната мрежа е една, конкуренцията е ограничена и за да няма безпричинно раздуване на цените, защитата на потребителите е поета от по дефиниция независим регулатор - ДКЕВР. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да проверява разходите на всички по веригата и да одобрява цените, които те предлагат.

Миналата седмица регулаторът и правителството безпрецедентно нападнаха ЕРП-тата, обвиниха ги, че неоснователно искат 5% поскъпване, а премиерът обеща, че няма да допусне повече от 2%. Това е оправдан политически стремеж по време на криза, но истината е, че държавата натиска само частните дружества, а в същото време позволява на държавните като НЕК да вдигат цените, на които подават електричество към ЕРП-тата. И тъй като е ясно, че няма компания, която да се съгласи безропотно с такъв похват, се стигна до удари под кръста.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  ivanski12 avatar :-P
  Ivanski

  Изнасяне на услугите (outsourcing) е стандартна бизнес практика- абсолютно вярно с едно малко отклонение - за малки фрими е много изгодно. ЗА големите е много под въпрос. Когато от ДКЕВР им данните от одита и те погледнат в перото консултантски услуги - ще се озъбят. При по-внимателна проверка ще излезне, че има ставките по които са фактурирани тези услуги са по-високи и от най-високите ставки на всички адвокати и консултантски услуги. Като следствие от това няма печалби, няма дивиденти.. Проста работа бате Бойко.
  Ама много е трудно на едно от министърчетата да се оправдава, защото именно той е подписвал точно такива неща. Затова ДКЕВР въобще да не гледа разходите предоставени от ЕРП - всеки начинаещ счети, така ще ги завърти нещата, че свят ще ти се завие и винаги ще с възможно най-големите разходи...

 • 2
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  "....Изнасяне на услугите (outsourcing) е стандартна бизнес практика, която се използва за повишаване на ефективността на дадено предприятие. Тя се използва активно от компаниите в развитите страни,...." ДА ама НЕ..... когато става дума за публична услуга, ако продавате кебабчета, моля оутсорсвайте се колкото си искате, ама като продавате "ток" моля, моля...
  ----------------------------
  Разбира се демосратите на деди и на лостов не "слизат толкова ниско", те гледат на едро.... а и путевците в България дето "силно обичат и мразят" и те не схващат за какво става дума... така че плащайте скъп ток белким си родите внуци дето по ще вдяват от оутсорсинг на публични услуги....
  --------------------------
  Ма то един акъл, за кое по напред.....

 • 3
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  Еми трябваше да бъде казано.
  Лошия ПР на дружествата и лошия начин на приватизацията им настрана, тази статистика си казва всичко:
  "В отговор до "Капитал" "Е.ОН България" пресмята, че делът им в цената за крайните потребители е намалял от 26.9% през 2005 г. до 19.3% през 2009 г. Само при битовите потребители този спад е още по-драстичен – от 39.3% през 2005 г. на 19.7% през 2009 г."

  Каквито и празни приказки да се плямпат няма по-добър показател за това къде се създава стойност за крайния потребител и къде се краде нагло.

 • 4
  barionas avatar :-|
  Barionas

  По -лошото от държавния монопол е частният монопол.По-зле не може да бъде.

 • Barionas

  И тия започнаха с платените статии.Пълнят чешките пенсионни фондове,не пращат фактури,спират тока когато си искат и си слагат лихви и в същото време са се покрили и един офис нямат без яка охрана.Там да ли го спират така а?Аз от месеци или нямам фактура,в нета не можеш да провериш каква ти е сметката,ако дойде някаква,тя винаги е след срока за плащана,така,че да изядеш дървото и винаги има лихва.Уникални боклуци са тия от Чез.Тия май ги изгониха от доста държави.

 • 6
  majormajor avatar :-|
  majormajor

  Интересно, как Е.Он са пресметнали, че делът им в цената на тока е 19%. Това е пълна глупост. Е.Он купува тока от НЕК (производителя) на цена от 8 ст. и го ПРЕ-продава на 16-17 ст. Какви са тези манипулации? Всъщност, Е.Он купува на страна СрН. И загубите по преноса остават за сметка на НЕК... С какво се подобри качеството на услугата им за последните 6 години? Освен цената? ПР отделът на Е.Он е с огромен бюджет (плащан от абонатите)... НЕК, доколкото знам нямат и един човек, занимаващ се с ПР.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "majormajor": е да ама държавата е лош стопанин на енергетиката и лостов и деди решиха че трябва да се "приватизира" за да се даде възможност паретата на бугурашите да се претакат къде Австрия, Чехия, Германия....
  Ама който е глупав то е за дълго......
  Австро-Унгария и кайзерова Германия драпаха за колонии 1914 те ти сега "реализирана мечта" в рамките на Европа ....

 • 8
  majormajor avatar :-|
  majormajor

  Боби, през 2004, когато се "шътнаха" ЕРП-та на власт беше Симеон... и Милко Ковачев, и Шулева ... и великите юпита, като Милен Велчев. Не знам Костов какво общо има... Може да е замислял нещо, но не ги е продал той. Да не го обвиняваме и осъждаме, като в "Minority Report"...преди да е извършил престъпление.

 • 9
  umeren_optimist avatar :-|
  a.

  много добра статия!

  за съжаление, някои от коментарите показват, че стратегията на ББ успява... и още как...

 • 10
  majormajor avatar :-|
  majormajor

  До коментар [#9] от "a.": А какво да кажем за стратегията на Е.Он, ЧЕЗ и ИФауЕн от тип "прееби другарче" (НЕК), която единствено увеличава сумарната преебаност в системата?Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK