За да не изпуши системата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За да не изпуши системата

За да не изпуши системата

Помощта за тютюнопроизводителите е нараствала в последните години, без да има реформи

Силвия Радославова
3244 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


Да се занимаваш със земеделие в България не е сигурен и благодатен бизнес. Причините са много. Например при производството на тютюн вина има и системата на премиране на производителите от държавата, която твърде дълго време не предприе никакви мерки за реформиране на сектора. Това пък се върна като бумеранг - сега отново държавата трябва да намери в бюджета си 116 млн. лв., за да изплати помощите на тютюнопроизводителите за 2009 г. Иначе я чака вълна от протести. И очаквано парите се намират въпреки фискалните трудности. А само за сравнение - това са повече пари, отколкото са отпуснати на 5-те най-големи университета в страната.

Цената на бездействието

Държавната помощ се дава въпреки ограничаването на консумацията на цигари чрез по-високи акцизи и опитите за забраната за пушенето на обществени места. В допълнение, европейската политика по отношение на тютюна е ясна от поне пет години – секторът трябва да се преструктурира, като идеята е постепенно да спира и плащането на субсидии за производителите. България не прави изключение от това - 2009 г. беше последната в която ЕС разреши даването на тези пари. Целта е да се отглеждат по-малко, но по-качествени тютюни, които лесно да намират пазар, така че и производителите да не загубят своите доходи.

Проблемът е, че в последните 4 години в България не само не е мислено за реформа, но и премиите за отглеждане на тютюн са увеличавани с между 0.50 лв. и 1 лв. за килограм. Резултатът е ясен. Предлагане, превишаващо търсенето (виж таблицата) и съответно повече помощи за производителите.

Изпуснатите възможности имат и друга цена - в правителството се водят дискусии дали да се отпуснат още до 143 мл. лв. национални доплащания през следващата година, които да са за реформиране на сектора. Така в двете най-тежки бюджетни години държавата ще даде на тютюнопроизводителите над 250 млн. лв.

Повече държава, по-малко пазар

Всяка субсидия по правило вреди на пазара. Когато става дума за тютюна, е важно да се знае, че премиите, които държавата дава и разпределя през фонд "Тютюн", дават икономическата логика на това занимание. Според източници от бранша такава обаче може да се постигне и без държавата. По думите на Асен Кичуков, земеделец от Първомай, през тази година изкупвачите на тютюн са били склонни да плащат повече именно заради проблемите, които производителите са имали с премиите. Тоест, като има държавна помощ, търговците дават по-ниска цена на фермерите с идеята, че те ще бъдат компенсира впоследствие. И още нещо - пазарът ще работи сам и защото някои сортове български тютюни имат много високи качества и се изнасят за чужди пазари. По данни на най-голямото предприятие в сектора "Булгартабак" експорт има в Русия и страните от бившия съветски блок, Египет, САЩ, Индонезия, Йордания и почти всички страни - членки на ЕС. От около 4.2 хил. тона български тютюн, изкупен от холдинга през 2009 г., 2.5 хил. тона са предназначени за износ. Въпреки това по данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) всяка година по около 2 хил. тона не намират реализация на пазара. Тоест субсидиите стимулират и производството на свръхколичества - точно обратното на политиката на ЕС.

Въпрос на избор

В тютюнопроизводството в България са заети около 200 хил. домакинства, като над 2/3 от тях са такива, които се занимават единствено с реколтата.

Решенията за допълване на техните доходи и намирането на алтернативна заетост в момента се обсъждат между експертни групи на МЗХ и Министерството на финансите. "Последните две реформи в сектора тютюнопроизводство са от 1992 г. и 2004 г. Цялата политика на ЕС е сектора да се преструктурира, но това е трудно, защото районите, в които се отглежда ориенталският тютюн, не позволяват отглеждане на друга култура, която да го замести икономически. В същото време имаме население, което се занимавало с това отдавна. За първи път работим върху схема за допълване на доходите не от тютюн" обяснява Георги Ралчев, началник на дирекция "Плодове, зеленчуци и маркетингови стандарти" в МЗХ. Поради това реформите ще бъдат трудни.

Все пак се очертават три възможни варианта. Тютюнопроизводителите ще могат да продължат да отглеждат тази култура, но без да получават премии. Тоест пазарът ще ги ориентира дали да продължат да се занимават с тютюн, ако има съответното търсене и изгодни цени. Според представителите на сектора обаче не са много производителите, които ще се откажат от тютюна, даже напротив. По-високите изкупни цени тази година са създали повече стимул. Именно цените ще са водещият фактор при вземането на решение, коментират тютюнопроизводителите, а те от своя страна зависят от качествата на самата реколта.

Втората възможност за заетите в сектора е да се ползват национални доплащания, за да реформират стопанствата си. "Давайки тези пари, трябва да създаваме предпоставка за хората да видят смисъл да добавят стойност към своите доходи и от други дейности", коментира Георги Ралчев. Не става въпрос за преустановяване на производство, пояснява той.

Третата възможност е да се използват средства по мерките от Програмата за развитие на селските райони, например за отглеждане на билки и етерични култури, овощни дървета или насочване към животновъдство и пчеларство, или да се създадат организации на производители, с които да стартират нови икономически дейности.

Все още е трудно да се предвиди към кой от трите варианта ще се насочат тютюнопроизводителите, но изборът им трябва да е личен. Досега държавата, европейската политика или монополисти вземаха решенията вместо тях. Затова почти всеки месец някой някъде протестира.

Автор: Капитал
Автор: Капитал

Да се занимаваш със земеделие в България не е сигурен и благодатен бизнес. Причините са много. Например при производството на тютюн вина има и системата на премиране на производителите от държавата, която твърде дълго време не предприе никакви мерки за реформиране на сектора. Това пък се върна като бумеранг - сега отново държавата трябва да намери в бюджета си 116 млн. лв., за да изплати помощите на тютюнопроизводителите за 2009 г. Иначе я чака вълна от протести. И очаквано парите се намират въпреки фискалните трудности. А само за сравнение - това са повече пари, отколкото са отпуснати на 5-те най-големи университета в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  bloghead avatar :-|
  Галчо Залъгалчо

  Предлагането превишава търсенето.
  Добре е авторката да направи един анализ на типовете тютюн, които се произвеждат в България и тогава ще установи, че за ориенталския тютюн това въобще не е така...

 • 2
  silviyar avatar :-|
  Силвия Радославова

  До коментар [#1] от "Галчо Залъгалчо":

  Моля, обърнете внимание на таблицата!

 • 3
  bloghead avatar :-|
  Галчо Залъгалчо

  Мерси Радослава,
  Интересното в случая са две неща:
  по мое инфо кампанията за изкупване на тютюн реколта 2009 би трябвало вече да е приключила и то отдавна, март или април, ако не и по-рано.

  От това, което аз знам за басми и каба кулак е че производството не е достатъчно да покрие търсенето от Бг производители.

  Другото нещо, което можете да се направи е да се отнесат покупките към произведеното по години и ще видите, че разликите са много малки в процентно отношение.

  Да не би фирата на тютюна, която е най-голяма в началото на производствения процес на обработения тютюн да играе някаква роля в това? Предполагам, че данните за производството и продажбите на суров тютюн не са взети точно в един и същи момент ;-).

  Според мен тезата за свръх количества на произведен тютюн не е вярна.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Барабойковците от правителството да свалят акцизите на тютюна на прилични пазарни нива, (цигарите у нас са два пъти по скъпи от тези в Сърбия например) и всичко ще си застане на местата....
  Ама който е прост то е за дълго... Дени Дидро преди 1782 година...
  Да не се чудят простофилите от правителствотот за огромната контрабанда дето залива страната, сами ще си правим цигари ама акциз няма да ви плащаме тутманици от икономиката.... знаем как, прави ли сме го вече не един път....

 • 5
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Понеже темата се придъфква периодично, ми се ще да се каже отчетливо, че тютюнопроизводството няма бъдеще. Досега пречката беше ДПС, което владее икономически тези хора чрез фонд "Тютюн". Преди имаха и "Булгартабак", който чрез изкупуването на цялата реколта (сушена и балирана) създаваше измамно усещане, че това е сигурен поминък. Нещата трябва да се изменят и колкото по-скоро, толкова по-добре за хората в Родопите. Иначе районът ще се обезлюди и обеднее необратимо.
  Изобщо не е вярно, че няма как да се ползва земята там. Но така им е било казано на хотата, на това са вярвали. Могат да се занимават с животновъдство и овощарство, картофи стават не само в Самоков. Но така е по-лесно, иначе трябва да ги обучат на нови неща, малко да им се смени мисленето... Сега те са преди всичко закостенели традиционалисти.
  Трябва да се поработи и по темата за ПРСР. Има мерки по които средствата вече са изчерпани. Например много атрактивна беше т.н. Млади фермери (112), но тя приключи още миналия август със 117 % прием на заявления - съответно има качествени проекти, които са отхвърлени заради липса на средства. Значи губят шанса за 25 000 евро субсидия за 5-годишния период. Изчерпана е и мярката "Модернизация" - там имат процент субсидиране на доказани разходи, но нашите арендатори си купуваха само трактори на завишени (фактурни) цени. Така отпаднаха възможностите да се ползват субсидии за техника, трайни насаждения, обори, преработка на собствена продукция на място... А хората са бедни и не могат да се справят със собствени средства или с кредити (те не могат и да ги получат). Затова тая лакардия за средствата от ПРСР си е само приливане от пусто в празно.
  Вариантът с пазарните цени също няма да сработи - цените са несигурни и изобщо не е ясно дали покриват разходите. Ако им се отнемат 6-те лева субсидия може да видим гладна смърт в 21-ви век. Значи субсидиите ще останат, по-добре да се работи за размера им и формата, вместо да се хабят сили за празни приказки.
  Не знам какво се има предвид, когато се пуска сапунчето за доплащания срещу реформа. Понеже реформата тъй или иначе няма да се случи (тя не е ясно формулирана като цел и методи, срокове пък хич не са поставени), нито пари ще се намерят, излиза че само се симулира дейност. В крайна сметка подхлъзнати ще са хората от селата, но ще падне министъра.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK