За да не изпуши системата

Помощта за тютюнопроизводителите е нараствала в последните години, без да има реформи

Да се занимаваш със земеделие в България не е сигурен и благодатен бизнес. Причините са много. Например при производството на тютюн вина има и системата на премиране на производителите от държавата, която твърде дълго време не предприе никакви мерки за реформиране на сектора. Това пък се върна като бумеранг - сега отново държавата трябва да намери в бюджета си 116 млн. лв., за да изплати помощите на тютюнопроизводителите за 2009 г. Иначе я чака вълна от протести. И очаквано парите се намират въпреки фискалните трудности. А само за сравнение - това са повече пари, отколкото са отпуснати на 5-те най-големи университета в страната.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  bloghead avatar :-|
  Галчо Залъгалчо

  Предлагането превишава търсенето.
  Добре е авторката да направи един анализ на типовете тютюн, които се произвеждат в България и тогава ще установи, че за ориенталския тютюн това въобще не е така...

 • 2
  silviyar avatar :-|
  Силвия Радославова

  До коментар [#1] от "Галчо Залъгалчо":

  Моля, обърнете внимание на таблицата!

 • 3
  bloghead avatar :-|
  Галчо Залъгалчо

  Мерси Радослава,
  Интересното в случая са две неща:
  по мое инфо кампанията за изкупване на тютюн реколта 2009 би трябвало вече да е приключила и то отдавна, март или април, ако не и по-рано.

  От това, което аз знам за басми и каба кулак е че производството не е достатъчно да покрие търсенето от Бг производители.

  Другото нещо, което можете да се направи е да се отнесат покупките към произведеното по години и ще видите, че разликите са много малки в процентно отношение.

  Да не би фирата на тютюна, която е най-голяма в началото на производствения процес на обработения тютюн да играе някаква роля в това? Предполагам, че данните за производството и продажбите на суров тютюн не са взети точно в един и същи момент ;-).

  Според мен тезата за свръх количества на произведен тютюн не е вярна.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Барабойковците от правителството да свалят акцизите на тютюна на прилични пазарни нива, (цигарите у нас са два пъти по скъпи от тези в Сърбия например) и всичко ще си застане на местата....
  Ама който е прост то е за дълго... Дени Дидро преди 1782 година...
  Да не се чудят простофилите от правителствотот за огромната контрабанда дето залива страната, сами ще си правим цигари ама акциз няма да ви плащаме тутманици от икономиката.... знаем как, прави ли сме го вече не един път....

 • 5
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Понеже темата се придъфква периодично, ми се ще да се каже отчетливо, че тютюнопроизводството няма бъдеще. Досега пречката беше ДПС, което владее икономически тези хора чрез фонд "Тютюн". Преди имаха и "Булгартабак", който чрез изкупуването на цялата реколта (сушена и балирана) създаваше измамно усещане, че това е сигурен поминък. Нещата трябва да се изменят и колкото по-скоро, толкова по-добре за хората в Родопите. Иначе районът ще се обезлюди и обеднее необратимо.
  Изобщо не е вярно, че няма как да се ползва земята там. Но така им е било казано на хотата, на това са вярвали. Могат да се занимават с животновъдство и овощарство, картофи стават не само в Самоков. Но така е по-лесно, иначе трябва да ги обучат на нови неща, малко да им се смени мисленето... Сега те са преди всичко закостенели традиционалисти.
  Трябва да се поработи и по темата за ПРСР. Има мерки по които средствата вече са изчерпани. Например много атрактивна беше т.н. Млади фермери (112), но тя приключи още миналия август със 117 % прием на заявления - съответно има качествени проекти, които са отхвърлени заради липса на средства. Значи губят шанса за 25 000 евро субсидия за 5-годишния период. Изчерпана е и мярката "Модернизация" - там имат процент субсидиране на доказани разходи, но нашите арендатори си купуваха само трактори на завишени (фактурни) цени. Така отпаднаха възможностите да се ползват субсидии за техника, трайни насаждения, обори, преработка на собствена продукция на място... А хората са бедни и не могат да се справят със собствени средства или с кредити (те не могат и да ги получат). Затова тая лакардия за средствата от ПРСР си е само приливане от пусто в празно.
  Вариантът с пазарните цени също няма да сработи - цените са несигурни и изобщо не е ясно дали покриват разходите. Ако им се отнемат 6-те лева субсидия може да видим гладна смърт в 21-ви век. Значи субсидиите ще останат, по-добре да се работи за размера им и формата, вместо да се хабят сили за празни приказки.
  Не знам какво се има предвид, когато се пуска сапунчето за доплащания срещу реформа. Понеже реформата тъй или иначе няма да се случи (тя не е ясно формулирана като цел и методи, срокове пък хич не са поставени), нито пари ще се намерят, излиза че само се симулира дейност. В крайна сметка подхлъзнати ще са хората от селата, но ще падне министъра.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход