Много здраве от държавата

Делегираните бюджети на лечебните заведения остават в сила въпреки сътресенията, които чакат сектора

   ©  Красимир Юскеселиев

Мария е на 16 години и се нуждае от операция. В България не могат да я направят. Въпреки че и двамата й родители са здравно осигурени, държавата не дава пари за лечение в чужбина. Появява се поредният тъжен "Зов за помощ". Родители и фондации събират по улиците пари, като показват снимка на дете и продават умилителни картички. Листите на чакащите за скъпи лекарства не свършват, а пациентите, които се разболеят в края на месеца, трябва да си платят, защото направленията за преглед и изследвания са свършили.

Това са външните белези на това, че държавата я няма в здравния сектор. Към всички тези изкривявания, причинени от липсата на пари, тази година се прибави още едно – лекарите не получават навреме парите си от здравната каса и протестират. Едновременно с това някои от тях очакват новия екип на здравното министерство да направи някаква реформа. А другите й се противопоставят. Така вместо промени, които стават все по-трудни и болезнени, всички продължават да получават дирижирано от бюджета финансиране.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
27 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ursus avatar :-|
  uzur
  • - 1
  • + 17

  Здравната система на България вместо по чисто осигурителен модел „Бисмарк“, с какъвто разполагахме,сега функционира в някаква смесица от трите основни системи.Държавата в момента не е в състояние да осигурява над 4 милиона души - пенсионери и деца, за които отговаря по закон. Това води до близо 500 млн. лв., или около 25% по-нисък бюджет на НЗОК.
  Променя се принципът на функциониране на системата - от пазарно, тя се превръща в държавно регулирана.Здравната каса ще кара болниците да работят с делегирани бюджети. Това означава, да разполагат с точно определена сума пари, над която НЗОК няма да им плаща, колкото и пациенти да приемат и отчетат. Клиниките ще трябва да се съобразяват с парите, с които разполагат, без да могат да разчитат на още. Плащането обаче отново ще е на отчетен случай, т.е. парите не са гарантирани. Досега системата функционираше на отворен принцип - колкото болни дойдат да се лекуват, толкова пари плаща НЗОК.Сега делегираните бюджети са напълно легални. До момента касата се въздържаше да работи по тях заради масовия отпор на болниците.Още в края на миналата година, касата окончателно се одържави - директорът се избира от парламента, а представителите на Министерския съвет в надзорния й съвет имат мнозинство.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/06/blog-post_29.html

  Нередност?
 • kalin_m
  • - 1
  • + 29

  На мен ми е любопитно дали някъде по света има по-нагъл и отвратителен модел за харчене на пари без ефективност, като този на здравното осигуряване в БГ. Държавата събира /краде законно/ от осигурените по определена тарифа - 10% данък живот. Касата е неприкосновена, монополна, държавна, безконтролна. Болниците са многопрофилни, разбирай с неясно много профили и с абсолютно неадекватна материална база. Често в провинцията полуболни хора ги доразболяват и от там - на още по-скъпо лечение в големите градове. Борба за лекарски комисии, щатове и бюджети, провалени търгове за лекарства. И накрая най-съществените неща се предплащат на частно, доплащат официално като дарения и неофициално за благодарност. Типичен пример е родилната помощ, има и много други. До кога ще търпим тая гадост?

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 10
  • + 10

  Така е котета, следващият път като гласувате мислете, не сте безсмъртни, даже не сте "безболни".......

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 18

  Отново се констатират симптоми, а не се посочва причината. Проблемът тръгва оттам, че някой е решил да се бори със Закон на Пазара, вкарвайки непазарни методи в здравеопазването. А това е природен закон, подобно на Законите на Нютон, Фарадей, Ом, Менделеев и т.н. Може ли госпожа министърката да отиде при депутатите и да им каже "Уй*ви глави, тоя Нютон с тая гравитация мноу ни бърка работите, мама му да е**** и капутина нещастен! Са че гласувате един закон, ябълката като се откъсне от дървото, да литне нагоре към облаците вместо към земята! Напрау че му спукаме г*зъ от е**не на тоя Нютюн, ако знае ка че му измениме законо со едно гласуване 121 на 80 гласа! Лимит че гласуваме да лети нагоре! Делегиран летеж че гласуваме! Опечена е работата! ". Ако на някого това се струва нереалистично, то правителството се е заело със същата кауза, само че вместо гравитацията ще изменя пазара.

  Нередност?
 • 5
  a3 avatar :-?
  аз
  • - 2
  • + 24

  и защо да си плащам здравните вноски като за да получа обслужване трябва да си плащам.....

  Нередност?
 • 6
  errata avatar :-|
  errata
  • + 14

  До коментар [#1] от "uzur":

  "Държавата в момента не е в състояние да осигурява над 4 милиона души - пенсионери и деца, за които отговаря по закон."

  Допуснали сте фактологична грешка. Над 4-те милиона не са само пенсионери и деца.
  Ще ви помогна с цитат от статията:

  "Забавянето и недостигът идват от държавата, която не плаща за осигурените от нея 4.5 млн. души – държавни служители, пенсионери, деца, майки, социално слаби и др. "

  Но съм съгласен с вас, че ако държавата осигуряваше единствено пенсионери и деца (и майките им), щеше да е мног по-добре (за държавата, а и за работещите и самоосигуряващи и се грждани).

  Нередност?
 • 7
  jonydi avatar :-?
  Джони Ди
  • - 4
  • + 13

  А не е ли по-добре системата малко да се отпущи с няколко прости мерки, та и реформата да е по-лесна?
  1. Държавните служители да си плащат частта на "работещия", а държавата да привежда безусловно нейната част всеки месец в здравната каса.
  2. ЕТ и самоосигуряващи се лица, лица получаващи доходи от договори за управление да внасят не здравна осигуровка, а здравна застраховка в избрано от тях частно дружество. И без това те работят и живеят на собствен риск. Повечето от тях осигуряват допълнителни работни места. Не е морално да бъдат скубани по сегашния начин.
  3. Да се въведе граница на дохода над който родителите плащат фиксирана здравна осигуровка за децата си. Последната да се признава за разход. Не морално да си купуваш джип за 100 хил. лева, а държавата да плаща осигуровките на детето ти.

  Нередност?
 • 8
  r0ksi avatar :-|
  Рокси
  • - 2
  • + 17

  Децата са най малкия дерт на системата- този, който купува джип за 100 хил обикновено го купува като фирмен актив. А общественото послание със събирането на допълнителна вноска за децата не е особено добро- кой, ако не те, трябва да бъдат приоритет за държавата.
  Основният ни проблем е че сме ужасно, ужасно бедни. По стечение на обстоятелствата съм ползвала болнична помощ и в Бг, и в Австрия. В Бг клиничната пътека за една седмица болничен престой, определен за конкретно заболяване,е остойностена на малко над 600 лв. В Австрия един ден престой в болницата струва 627 евро. Дори и да отавим настрана разликата в заплащането на лекарския труд и този на сестри, снаитарки и прочие, нали си представяте каква е зверската разлика в техниката,консумативите, правените изследвания? А болните се лекуват все повече с техника,със скъпи и нови лекарства, нуждаят се от изследвания със специализирани консумативи.Иначе стават още по болни и кръгът се завърта. В голяма софийска болница в събота и неделя няма лаборатория,защото било скъпо да плащат извънредни на лаборант- ако се наложи, търсиш някой да ти носи изследването в частна лаборатория някъде навън. Единственото, което се пилее,е лекарският труд. Уви, защото е евтин.
  Същевременно половината пациенти са цигани- хора, които само източват здравната система и на които дори мизерията в болниците им изглежда приятна. Не ги впечатляват едната тоалетна на етаж, липсата на сапун,тоалетна хартия, баня, чаршафите от преди 30 години- те са свикнали на по лоши битови условия. Плащащите здравноосигурителни вноски българи самалцинство,а и те го правят върху смешни суми. Как да се постигне стандарт като в бяла страна?

  Нередност?
 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 13

  Обстоятелството, че сме бедни, дваж повече пъти ни задължава да изградим по-съвършена система. Коя система работи добре, се вижда в отраслите, където има свободна конкуренция - хранителните стоки, мебелите, домакинската техника, бирата и т.н.. Колко глупости слушахме, как при освободени цени хората нямало да могат да си купят и един хляб. Става обаче обратното: хлябът си остана на цена от байтошово време, а "лошите капиталисти" хлебопроизводители половината фалираха. Поне за по-евтините здравни услуги касата не трябва да се меша изобщо. За хронични заболявания, тежки заблоявания - О.К. но това е половината от разхода на касата. Да се съкрати здравната вноска наполовина и да покрива само големите рискове. Останалото - бай Кешо кешарков, както с хляба, сиренето, ремонта на счупено стъкло, пробит покрив, спукана тръба и запушен кенеф. И това са спешни разходи, но за тях няма задължителна държавна застраховка. Въпреки това, не знам някой да живее на счупен джам или да остави да му тече тръба на главата.

  Нередност?
 • 10
  r0ksi avatar :-|
  Рокси
  • - 3
  • + 5

  Съгласна съм прнципно, че дупките, откъдето тече, трябва да се запушват. Но все пак, да мислим реално- не може да се оставят хората да плащат за 'малки рискове' каквото и да значи това. Има някакъв минимум, който ако не бъде осигурен от държавата ще ни разколачат всякакви международни институции, конвенции, харти и прочие. То и с хляба е същото- има помощи за бедни, пенсии, социални кухни, приюти и т.н. От пробит покрив никой не е умрял досега. Но от липса на лекарска помощ - да.
  Просто трябва да има видима връзка между това, за което плащаш, и това, което получаваш- защото в момента каквато и здравна вноска да плащаш, няма разлика в получаваното. А допълнителното здравно осигуряване тепърва прохожда и все още засяга предимно извънболничната помощ или пък някакви съпътстващи екстри като самостоятелна ВИП стая. Не ти осигурява достъп до хубав скенер например, защото такъв просто няма в болницата.

  Нередност?
Нов коментар