С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 8 юли 2010, 22:11, 4729 прочитания

Гарантирам, че нито един ром от София няма да посегне пръв

Цветелин Кънчев, лидер на "Евророма"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Какво знаеш за напредналния вариант на столичната община за преместване на гетето в т.нар. виетнамски общежития?*
 
- Не знам какво разбираш под напреднал вариант, но това е бъде много тежка история. По официална информация това са над 2 000 души. На какво ти прилича това? Не ти ли прилича на изселваници, но комунистически истории...

- Прилича, но временната комисия в общината е установила, че виетнамските общежития не стават за живеене, ще паднат


-  Отколко време ние предлагаме, дори Бойко Борисов като беше кмет и той беше съгласен с тази идея, но се оправда с областния управител на София тогава Тодор Модев, да се даде земята между кв. "Факултета" и военното училище в Суходол. Този терен е прекрасен и не е толкова апетитен.


- Какво да стане?

- Това са над 200 дка земя, където могат да се построят новите къщи - той може да побере хората от всички гета в София.

- Ама тогава много ще се разшири ромският квартал - от "Факултета" до Суходол?


- Така ли? А какво да ги направим, да ги избием??- Вижда ли ви се добре ромите да участват със собствен труд или трябва да са им построени жилищата?

- А, защо да са им построени?! Няма нищо лошо да участват със собствен труд. Това кореспондира с националната програма за подобряване на жилищните условия. Стойността е 1.270 млрд. лв. за цялата страна. Тя е гласувана още през 2005 г. в началото на декадата на ромското включване. Тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски си е сложил подписа. До момента по тази програма не се прави почти нищо. Планът за действие от миналата година се преписва от година на година. Имаше пилотни проекти - Самоков, Пазарджик, Балчик и т.н. В Самоков общинската администрация си свърши работата, отпуснати са терени. Половината част от средствата могат да се вземат от Фонда за развитие на ООН, от нас се иска само отреждане на терени.

- Е защо да не стане на терените на бившите казарми?

- Ами Ангел Джамбазки (общинският съветник от ГЕРБ, който е основен поддръжник на идеята за преместването на ромите бел. ред.) да ходи да живее там.

- Дай ми няколко аргумента защо не трябва да се местят?

- Ти ми дай един защо трябва!

- Защото виетнамските общежития не стават за живеене. Изкрали инсталациите, изразали парапетрите, за да ги дадат на скрап. Тези, които имат настанителни заповеди, ще бъдат преместени, останалите - откъдето  са дошли. Имало включително и хора от фамилията Зрънкови, които преди години ги местиха из цяла България?

- Глупости, пълни глупости. По принцип сме съгласни тези, които са пришълци и нямат адресни регистрации в София да си заминават оттам откъдето са дошли. Но тук вече има закон за адресната регистрация, има си нормативна уредба. Дори още като беше кмет Бойко Борисов имахме идея  да маркираме известен период на уседналост, например - всички с регистрация от 1995 г. насам да се признаят за законни.    

- А за Захарна фабрика и Баталова воденица?


- Баталова воденица съществува от..имахме акт за раждане с адрес в този квартал от 1902 г. - прабабата на един от нашите лидери там. Това е било края на София тогава. Понеже сега апетите на такива приятели на Джамбазки..

- Смяташ, че има апетити за този терен?


- Оо, със сигурност. Има политико-икономически елемент. Наистина някой има интерес като разруши виатнамските общежития да вземе металната конструкция и да я предаде за скрап.

- Е, колко са пък те?

- Знаеш ли колко са? Със сигурност са над 1000 тона. Ако не са над 2000 тона.

- А за Захарна фабрика?

- Този квартал също съществува много отдавна. Но и в Захарна, и в Баталова има в центъра на махалите хора, които имат нотариални актове за къщите си! Това е генерална репетиция за "Факултета". Съборят ли Баталова, Виетнамските и Захарна, идва ред на Факулета, защото има изследвания, които показват, че най-чистият въздух в София не е в Бояна или Драгалевци, а е във "Факултета".

- На теб харесва ли ти как живеят хората във Виетнамските общежития и Захарна фабрика?


- Проблемът знаеш ли как ще се реши, много елементарно. Ако се узаконят къщите. Тогава хората с финасовите апетити ще могат пряко, без никакъв проблем, да си закупят имотите от тях. Но в случая знеш ли къде е проблемът - че няма да има комисионна.

- Не е съвсем честно. Той си е построил незаконни къщи, пък после давай да ги узаконяваме?


- А честно ли е, че той се е родил там, от 1979 г. има подадени молби за узаконяване и не им дават. В Баталовата воденица има хора с по една папка документи. А с тези къщи, които са в центъра и имат нотариални актове, какво правим?! Ами хотелите по Черноморието, които узакониха?

- Има една версия, че ромските лидери не искате циганите да се интегрират, за да можете по-добре да ги контролирате, да ги използвате?


- Веднага предлагам следният вариант. Да ги пръснем, но в Драгалевци, Симеоново, Банкя, Малинова долина също става. ОК, ние сме "за", ще помагаме! Общината дава 20 къщи в единия квартал, в другия - да не са заедно, да са разпръснати. Защо не и в общински жилища в "Младост", "Люлин", "Надежда". Хайде!

- Общинският съветник от ДСБ в София Вили Лилков казва, че не е решение да се местят от място на място. Обществото трябва да свикне с мисълта, че за това трябва да се плати.

- Докато говорим за ромите и обществото като различни понятия нищо няма да постигнем.

- Ти съгласен ли си, че трябва да се интегрират?

- Не, аз съм съгласен, че обществото трябва да се консолидира. Думата интеграция не ми харесва. Извинявай, моите деца са с циганска кръв и учат в Кеймбридж! Трябва ли да се интегрират с този, който уби момичето във Варна и му дадоха доживотна присъда?! Трябва ли при Вальо Топлото да се интегрират?! Не. Има много други такива ромски семейства. "Включване" също е добра дума.

- Съгласен ли си, че там където живеят на гета, полицията няма никакъв контрол вътре, обособени територии, в които стават престъпления?

- Само не говори за "Факултета", защото там от две години има квартален, циганин и върши работата на цялото районно управление. Отива директно "Братя, еди-кой-си го издирват. Ако не го закарам, ще ми направите на мен мръсно". "Няма проблем, вземи го, нали няма да го бият?" "Аз ви гарантирам, че няма"

- Браво на този човек, че се е съгласил. Сигурно му е много трудно

- Тежко му е, обаче това е. Иначе полицейският участък в Столипиново (Пловдив) - каква файда?! Стъмни ли се, заключват се отвътре, гасят лампите,и гледат телевизия на спуснати пердета. Ама защо, защото са българи.

- Е това не е ли ужасно - като са българи да ги е страх да влязат в ромските гета?

- Ужасно е. Обаче как обикновеният циганин ще разпознае в обикновения полицай свой приятел - като види в облечения в униформата собствения си брат.    

- А какво ще кажеш на българите, които живеят около виетнамските общежития и Захарна фабрика, и ги и е страх, и като се стъмни се заключват, слагат пет решетки и катинари, децата им са изнасилвани, ограбвани са и т.н.


- Заради една бълха не може да се гори целият юрган, не може и не бива. Когато бяха вълненията във виетнамските общежития, август 2007 г. тогава си говорих с българи от "Красна поляна". Те казваха - "Какво стана, какви са тия скинари?! Ние сме приятели, познаваме се, през вечер си пием заедно ракията". Познават се от времената, когато са учили заедно. За да се заобичаме трябва да се познаваме, да се запознаем пак наново. Да се познават от детските градини, за да си свикват.

- Е сега какво им пречи?


- Ходеха. И какво стана с 16 -годишната Зорница? Изнасилена и хвърлена от 4 етаж в смесеното училище.

- Не го знам този случай, но както казваш ти - заради бълхата...


- Така е, но не можах, не можах да ги убедя. Изтеглиха си децата от това училище. После се оказа, че учител го е направил. Не се раздухва този случай, защото е циганка.  

- Защо по-големият процент от безработните и престъпниците са цигани?

- Липсата на образование. Тази програма не трябва да им дава само привилегии, но и санкции. Трябва да има отговорности! Трябва да се започне от детските градини включването. Това е като да пуснеш един кон да подивее и после да се опитваш да го опитомяваш. Трябва да се закрие 75-то училище, във "Факултета". Това е фабрика за неграмотници! За един кючек пишат шестица. Тя изкарала шести клас, в дипломата има 5.20, а не знае да чете и пише! Ей такива училища трябва да бъдат ликвидирани и когато ромите искат да си образоват децата и няма къде, ще се включат в обществото. Когато образованието на детето му е свързано със социалните помощи... Сега му е вързано да посещава, а не с успеха, както ние предлагаме.

- Вярваш ли в тезата, че след десетина - двайсет години с този темп на възпроизвеждане на ромите, а пък българите не раждат деца и нацията застарява, социалната система ще се срине?

- Естествено! В тази връзка сме изпратили SOS апел към Европейската комисия. На прага на ЕС чукат Сърбия, Албания, Хърватска. Ключът към всичко е образованието.

- Къде отидоха всички пари за неправителствени проекти, свързани с интеграцията на ромите?


- Ня-ма-ги. Няма ги! И в две трети от тях няма нито един циганин. Виждал съм човек с 6 800 часа подписана правна помощ. Голяма част от тях са форма на кражба.

 - Значи си съгласен, че ако ромите не се образоват и не работят, ще стане социален взрив? Няма да издържи системата?

- Естествено! Образованието е ключът към всичко. Образованият циганин има не повече от две-три деца. Не трябва да си заравяме главата в пясъка като щрауса - официално циганите са около 300 000, според мен са над 1 млн. души. А ти знаеш ли, че 850 000 евро всяка година усвоява една програма за бакалаварска степен "помощник учители по ромски език". Моля?! Естествено, че не трябва да учат ромски в училище, родният език в къщи при мама, в училище - български език! Не да ми говори "жената болен, децата и той". Вкъщи да си го учат колкото искат. Затова от пет годишни да ходят на детска градина. Родителите като знаят, че ще останат без детски добавки в края на месеца, ще си дават децата на училище.

- Вярно ли е, че в Захарна фабрика е опасно гетото, вече нямат респект към полицията? Може ли да се стигне до насилие между цигани и българи?

- От мен защо имат страх?  Аз мога да гарантирам, че никой нито от Виетнамските общежития, нито от Захарна фабрика, нито от "Филиповци", Баталова воденица, Бакърена фабрика изобщо всичките квартали на София няма да посегне пръв. Но кой ще гарантира от отсрещната страна?!

* Говорим си с Цветелин Кънчев на "ти", защото се познаваме отдавна. По принцип не одобрявам такъв журналистически подход, но мисля, че в случая помага за по-откровен разговор
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно

И още: Проф. Петко Салчев ще управлява здравната каса; Нови предложения за свиване на рекламата на хазарта; Предсрочните избори в Румъния стават по-малко вероятни

25 фев 2020, 984 прочитания

Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия Данните за вноса се оказаха непълни, предстои ревизия

Причината е нов начин на отчитане на някои видове борсови стоки, твърдят от НСИ и митниците

25 фев 2020, 907 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
На Сатурн или в Кеймбридж

Колкото повече се отлага разчистването на ромските гета в София, толкова по-малък става шансът това да се случи без напрежение

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10