На Сатурн или в Кеймбридж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На Сатурн или в Кеймбридж

Това са част от обитателите на гетото в кв. "Захарна фабрика"

На Сатурн или в Кеймбридж

Колкото повече се отлага разчистването на ромските гета в София, толкова по-малък става шансът това да се случи без напрежение

Елена Старидолска
10947 прочитания

Това са част от обитателите на гетото в кв. "Захарна фабрика"

© Надежда Чипева


Гетата са дискриминация спрямо българитеАнгел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО

Циганските гета трябва да се премахнат заради сигурността на хората, които живеят около тях. Понастоящем държавата не може да гарантира здравето, живота и имота на българите там, с което директно отстъпва от основното си задължение - осигуряване на обществен ред и сигурност на територията си, основан на общото прилагане на законите за всички български граждани. Това е дискриминация спрямо българите. Не може да става дума за никакви комисионни или интереси от премахването на гетата - единствено водещ тук е интересът на хората наоколо да живеят нормално.Подобна теза е изключително нелепа, особено от устата на човек с богато криминално и съдебно минало.

Понастоящем циганите във Виетнамските общежития режат и продават на скрап металните конструкции на блокчетата, общинска собственост. Циганските "лидери" имат интерес гетата да не се разрушават, защото по този начин държат десетки хора в мизерия, неграмотност и нищета, чиито гласове лесно купуват и манипулират по време на избори - вижте изборните резултати. По този начин се манипулира и самото провеждане на избори и се компроментира представителната власт.

"На тези, които не им харесва, да отидат да живеят в Швейцария. Това е България, това е мястото, където живеем, такава е ситуацията." Така реагира лидерът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев, понастоящем общински съветник от ГЕРБ в София.

Думите му са в отговор на въпрос какво ще обясни на българите, които живеят край ромските гета в столицата и се оплакват, че ги крадат, обират, изнасилват. Докато Илиев (известен потомък на богата кардарашка фамилия) се е разположил на дивана в "Стаята на съветника" в общината, десетина хиляди цигани живеят в ужасна мизерия. Баталова воденица, Захарна фабрика (срещу бившия завод "Електрометал"), на входа на София край бул. "Европа", т.нар. виетнамски общежития са някои от махалите, където те са се (само)изолирали (историите им - в каретата). Според лидера на ДРОМ няма проблем те да останат там "поне още петилетка". 

Точно на обратното мнение е колегата му от групата на ГЕРБ и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той предлага ромите от виетнамските общежития да бъдат преместени на терени на бивши казарми край София. Общината или държавата да им осигури възможности - разрешителни, материали, проекти, а те със собствен труд да си построят жилища. Ако моделът проработи, може да се приложи и за обитателите на Баталова воденица, Захарна фабрика и др. Група от общината с представители на дирекцията по архитектура и градоустройство, отдел "Общинска собственост" и експерти вече са огледали няколко имота, с идеята е запознат в детайли и председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Процедурата донякъде е задействана, в Министерството на отбраната вече има писмо от София със запитване дали може имотите да й бъдат прехвърлени.

Един проблем, много идеи, никакво решение

Набелязаните места се пазят в тайна, за да не се провокира излишно напрежение, обяснява Джамбазки. В последната седмица телефонът му загря от обаждания на общинари и кметове от селища край София, притеснени, че ще се сдобият с проблемни съседи. "Първо беше Суходол, после Божурище, накрая в Сливница имаше дори протест", разказва той. "Ако искате да се предпазим от всички очаквани негативни ефекти от преселването на огромно количество безработни, недохранени, неконтролируеми хора, всички жители на Сливница трябва да се обединим и да бъдем по-силни от всякога!", гласеше един от призивите за митинг, зад който застанаха БСП и "Обединението за възстановяване и развитие на Сливница". Кметът на града Георги Георгиев опита да изкопчи от Ангел Джамбазки обещание, че няма да праща ромите при тях.

"Такъв тип социално инженерство отдавна е показало, че единственият ефект, който постига, е, че с преместването на гетото от едно място на друго се пренасят и проблемите като част от хората, които са живели там, се връщат в близката околност или пък създават микрогета на други места", коментира Вили Лилков, общински съветник от ДСБ в София. Парадоксалното в случая е, че двамата с Джамбазки работеха заедно във временната комисия, която трябваше да предложи решение за разчистването на т.нар. виетнамски общежития, за което техническите експертизи показват, че е опасно за обитаване. "След множество заседания стигнахме до извода, че не сме в състояние да решим проблема и се обърнахме за помощ към държавата", каза Лилков. Той е категоричен, че това е неин ангажимент, единственото, което общината може да направи е да прецени дали един човек има право или не да получи общинско жилище.

"Някой иска да предаде металната конструкция на общежитията за скрап, сигурно има поне 1000 тона желязо, ако не и повече", реагира лидерът на ромската партия "Евророма" Цветелин Кънчев (интервю с него може да прочетете тук). Той подозира, че "приятелите на Джамбазки" имат икономически интерес да получат комисиони при продажба на земята. Според Кънчев проблемът лесно може да бъде решен, ако къщите на ромите в Баталова воденица и Захарна фабрика се узаконят. Той припомня, че е е обсъждал с Бойко Борисов (като кмет на София) да се определи един вид период на уседналост - тези от циганите, които имат повече от 15 години адресна регистрация на съответното място, да получат право да останат там. Ако някой наистина иска да инвестира, да купи парцелите от циганите. "Но в случая, знаеш ли къде е проблемът - няма да има комисиони", казва той.

Лидерът на "Евророма" има и конкретно предложение за циганите от виетнамските общежития, които само за Илия Илиев са технически изправни. Според Кънчев може да им се даде земята между "Факултета" и бившето военно-транспортно училище в "Суходол" (близо 200 дка), за да си построят къщи там.

В общината е обсъждан вариант земята, на която са построени виетнамските общежития (около 20 дка), да бъде продадена, защото по план е предназначена за смесено многофункционално строителство, което предвижда застрояване с добри показатели. При такава схема София ще получи достатъчно средства, за да построи социални жилища за част от обитателите на общежитията. "Ще решим и проблемите на българите, които живеят само на 20 метра от мястото, защото животът за тях приключва по залез слънце, в градинките им пасат коне, жилищата им са непродаваеми, колите им са на стотици метри оттам, животът им е непоносим", коментира Вили Лилков. Той не казва, но по този начин общината ще реши и въпроса с разчистването на терените. Просто новите собственици ще бъдат принудени да търсят съдействието на полицията, за да влязат във владение.

По софиянци от българите

"Искахме да си узаконим местата, да дойдат да премерят, да плащаме данъци, ама не дават", казва 30-ина годишната Нели, която живее в най-голямата къща в гетото в Захарна фабрика. "Когато бяхме в бараки, нямаше проблем, ама като почнахме да вдигаме къщи, искат да ни гонят", оплаква се тя. Твърди, че най-редовно си плащат тока и като доказателство за адресна регистрация показва личната карта на мъжа си. Там пише "ул. "Суходол" 3. "На този адрес са регистрирани всички, обяснява Димчо, който се е родил в квартала преди 36 години. Живее и до днес там с трите си деца и тримата си внуци. Мъжът има огромен грозен шев над дясната си вежда, получен според разказа му след побой от полицаи. За да го чуе на живо в сряда вечерта в най-опасното гето в Захарна фабрика (по оценките на полицаите от 3 РПУ) беше Цветелин Кънчев.

Димчо, който всъщност бил по прякор Пенчо, празнувал имен ден на 29 юни, когато в хола му (с вид на дискотека) вечерта нахлуват "поне осем маскирани барети и още толкова полицаи от 3 РПУ". Стрелят с пушки-помпи в тавана, удрят с приклада собственика, бият наред мъже и жени из гетото. Търсят Джони, племенник на собственика, за грабеж - "бил неуловим". Накрая според циганите си отворили и по една биричка. Битите, сред които и мъж с две счупени ребра, имат медицински свидетелства, а "Евророма" вече са осведомили правозащитната организация "Амнести интернешънъл". 

"Искат да ви местят, но съборят ли Баталова, виетнамските общежития и Захарна фабрика, идва ред на Факултета", казва пред хората Цветелин Кънчев. Пред "Капитал" обясни, че има изследване, което показва, че най-чистият въздух в областта е там. От общината отричат изобщо да обсъждат съдбата на квартал "Факултета", който според тях не е гето.

"Разговорът за ромите не трябва да се свежда само до това, че не си плащат тока, че сред тях има голяма престъпност, че са неграмотни", коментира Вили Лилков. Според него някои обитатели на "Факултета", които имат нотариални актове за къщите си и живеят от поколения там, са "по- софиянци от някои българи". 

Ромите - заплаха за националната сигурност

Въпреки че всички въвлечени в решаването на проблема с циганските гета имат различни предложения как това да стане, са странно и плашещо единодушни в едно - ако ромите не се интегрират, включат или консолидират в обществото, националната сигурност е застрашена. "Ако тези хора продължават да живеят в ужасните битови условия, на това ниво на културата им, ще поставят на сериозно изпитание здравната, пенсионната и социалната система, да не говорим за вътрешния ред и сигурност", прогнозира Лилков. Цветелин Кънчев не отрича, макар че се дразни от думата "интеграция". "Моите деца учат в Кеймбридж, с кого да се интегрират - с убиеца на момичето от Варна ли или с Вальо Топлото?!" Според Ангел Джамбазки, ако гетата не се разчистят и не се вземат мерки, неизбежно ще се стигне до кръвопролитие. "Аз мога да гарантирам, че никой нито от виетнамските общежития, нито от Захарна фабрика, нито от Филиповци, изобщо от всички квартали в София няма да посегне пръв. Ама кой ще гарантира от отсрещната страна", отвръща лидерът на "Евророма". На въпрос обаче какво ще каже за оплакванията на българите, че ги грабят, пребиват, а децата им изнасилват, той дава примери с пострадали циганчета и с аргумента "трябва ли заради бълхата да изгорим юргана".

Вили Лилков е по-умерен, но не по-малко притеснен. През неговите очи проблемът изглежда така - "в момента, в който до теб се настани такъв човек, имаш няколко начина да реагираш - или с насилие да го дисциплинираш, което е нонсенс, или да му плащаш за твоето спокойствие, или да си тръгнеш". Според него нямаме друг избор освен като общество да си платим, както правят в целия свят. "Трябва да извадим и приобщим готовите за интеграция, защото ако останат в гетото, ще затънат още повече, а после с тяхна помощ да помогнем и на останалите", звучи предложението на общинският съветник от ДСБ.

В микса от идеи и предложения обаче много често се загърбва политическият елемент. През 2005 г. "Атака" успя да влезе в Народното събрание и с призивите от митингите си "Циганите на Сатурн". Подробните данни на "Евророма" например сочат, че на вота през 2005 г. за Народно събрание и през 2007 г. за кмет, циганските квартали и гета в София гласуват предимно за партията на Цветелин Кънчев. През 2009 г., когато той вече е коалиционен партньор на БСП, любовта на ромите се прехвърля към кандидатите на социалистите, почти без изключения. По-различно е само отношението на циганите от Баталова воденица, които са предпочели ГЕРБ в съотношение почти три към едно спрямо "Коалиция за България", може би защото кметът Бойко Борисов спря в последния момент разчистването на гетото им. А догодина предстоят не един, а два вида избори - за местна власт и президент.

Виетнамските общежитияОфициалното име на квартала е "Селище на строителя", намира се в район "Красна поляна" и е общинско общежитие. Строен е през 70-те, върху специфични метални конструкции, но стените са азбестови. В началото на 90-те, когато виетнамските работници си отиват, общината настанява в жилищата бездомници, роми и всякакви хора, събирани от улицата. Някои от тях имат настанителни заповеди и плащат наем на общината. Официално броят им е около 2000 души, но неофициално са около 6000. В блоковете няма никакви инсталации, защото са разрушени от обитателите им. Твърди се, че са рязани и части от стълбището, за да се предават на скрап. Ромите от близкия кв. "Факултета" не одобряват пришълците. 

Баталова воденица

Намира се в район "Възраждане", зад т.нар. Дворец на децата. На това място официално има три фамилии, но неофициално живеят поне два пъти повече. Един или двама от тях имат нотариални актове. Цветелин Кънчев твърди, че преди години там живеела баба с акт за раждане на това място от 1902 г. През 2008 г. обаче Върховният административен съд реши, че циганите са незаконно там, а кметът Бойко Борисов издаде заповед за разчистване на гетото. Протестите на ромите бяха подкрепени от холандската евродепутатка Елс де Гроен и под натиска им градоначалникът унищожи заповедта.

Захарна фабрикаНяколко хиляди роми живеят на адрес ул. "Суходол" 3, в район "Илинден", край река Суходолска. Повечето са в бараки, нямат вода, но плащат ток. Според оценка на полицаи от 3 РПУ това е най-опасното гето, защото ромите вече нямат респект към органите на реда, нападат ги с тояги и други подръчни материали. През май 2005 г. там убиха проф.Станимир Калоянов, което предизвика бунтове в квартала. Убийците му не са открити и осъдени.
Бул. "Европа" 

Циганите от бившата "Асанова махала" в Люлин са настанени през 2001 г. на входа на София откъм Драгоман. Те са преместени там, когато теренът, върху който са се намирали, е продаден на магазин "Билла". Някои от тях са имали документ за собственост за жилищата си, но повечето - не. Общината обаче, местейки ги във фургони за срок от шест месеца, издава на общо 26 семейства настанителни заповеди. Девет години по-късно там са 300 души, някои с основателни претенции за общинско жилище. Децата им учат в близкото село Хераково по програма, която позволява всеки ден да ги карат и взимат с автобуси.
Гетата са дискриминация спрямо българитеАнгел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО

Циганските гета трябва да се премахнат заради сигурността на хората, които живеят около тях. Понастоящем държавата не може да гарантира здравето, живота и имота на българите там, с което директно отстъпва от основното си задължение - осигуряване на обществен ред и сигурност на територията си, основан на общото прилагане на законите за всички български граждани. Това е дискриминация спрямо българите. Не може да става дума за никакви комисионни или интереси от премахването на гетата - единствено водещ тук е интересът на хората наоколо да живеят нормално.Подобна теза е изключително нелепа, особено от устата на човек с богато криминално и съдебно минало.

Понастоящем циганите във Виетнамските общежития режат и продават на скрап металните конструкции на блокчетата, общинска собственост. Циганските "лидери" имат интерес гетата да не се разрушават, защото по този начин държат десетки хора в мизерия, неграмотност и нищета, чиито гласове лесно купуват и манипулират по време на избори - вижте изборните резултати. По този начин се манипулира и самото провеждане на избори и се компроментира представителната власт.

"На тези, които не им харесва, да отидат да живеят в Швейцария. Това е България, това е мястото, където живеем, такава е ситуацията." Така реагира лидерът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев, понастоящем общински съветник от ГЕРБ в София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  lima avatar :-|
  lima

  Добре, ясно е , че сами не можем да се справим. Който "ром" не е решил, той не е осъдил България в Страсбург, естествено не без любезното съдействие на една групичка НПО-та. Нека въпросните фондации вместо да се изживяват като стожери и защитници на правата и свободите на циганите и да работят срещу България, бъдат така добри и да ни покажат успешен модел (от някоя друга държава) на интегриране на роми . Поправете ме , ако греша, но май няма такъв пример. ФАКТ е и никой не може да ме убеди в обраното, че за да се интегрираш успешно където и да било, трябва да има желание и от двете страни. От ромска страна такова желание НЯМА, дори напротив - вместо интеграция, те залагат на изолация и капсулация в копторите си . Смятам, че първа и най-важна стъпка е ОБРАЗОВАНИЕТО-никой не е върнал някое цигане, което иска да се учи, нали така ? Напротив, за момента обикалят да им се молят и да ги убеждават, че от учене може да има само ползи, а просията и кражбите не водят до нищо добро. Има достатъчно примери, че при желание от тяхна страна, могат да се реализират и като висшисти , и като професионалисти след това. ХИГИЕНА, ОБРАЗОВАНИЕ, ЖЕЛАНИЕ за излизане от т.н. "гета" са нещата, от които трябва да се тръгне. Но докато има такива "защитници на права на дискриминирани" , които ВРЕДЯТ изключително много на държавата ни, не виждам възможна промяна на статуквото. И все пак ЧАКАМ някой да ми посочи успешния модел...

 • 4
  drr avatar :-|
  DRR

  Само ВМРО може да реши проблема с циганите, защото не купува от гласовете им. Всички други са се облажили от гетата. Щом и ГЕРБ имат "ДРОМ", не ми ги хвали повече. Принципа на решение отдавна е ясен: морков и тояга. Досега наблягахме на моркова, време е за тоягите. Ако да си мангал е изгодно - това поведение ще се разширява. Ако не искаме циганското да се разширява, трябва да направим крайно неизгодно и болезнено да си мангал. На първо време да затворим всички цигани, които са забременили малолетни /минимално 6 години по НК/.

 • 7
  noize_le_roc avatar :-P
  noize_le_roc

  Според мен интеграцията им ще бъде най-успешна.Грешката на всички управляващи до момента е, че оставят ромите да живеят в общност. Местят ги от едно място на друго като харчат излишни пари за построяване на временни жилища и погасяват сметките им за ток и вода. Цезар е казал "разделяй и владей". Най-ефктивното е да се разбият всички гета и ромите да се пратят да живеят в общински жилища в различните квартали на града. По този начин няма да се стига до размирици и неплащане на данъци. Защото като спреш да плащаш тока просто ще ти го спрат. А ако крадеш от съседите ще те изядат веднага.

 • 8
  bmwtu30 avatar :-|
  bmwtu30

  инегриран циганин-мисия невъзможна

 • 9
  a3 avatar :-|
  аз

  според мен за гетата в софия е виновна най-вече софийска община. когато незаконни сгради (които нямат вода, ток, санитарни условия, а изобщо да не говорим за документи) се оставят да избояват тук и там те неизменно се превръщат в гета. ако общината ги беше съборила овреме сега нямаше да има такъв проблем.
  що се отнася за съда в страсбург - няма съд на този свят, който да предотвратява събарянето на опасни за обитаване сгради. за да се докаже това, обаче общинските ìновници трябва да следват законовата процедура - нещо почти непосилно за тях, както изглежда....

 • 10
  chrobin avatar :-|
  chrobin

  да ги преместят в други бараки във факултета или христо ботев (как може това гето да носи името на национален герой, отвратен съм). няма да е във сливница да се плашат (съвсем основателно) хората, и не би трябвало да има някакъв огромен проблем. но в сърцето на друг квартал те нямат място. Баталова воденица например е на не повече от 1 км от мола на Стамболийски, широк център се води това. да ги преместят


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK