Росен Плевнелиев: Ще дадем повече власт на кметовете

Министърът на регионалното развитие пред "Капитал"

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Росен Плевнелиев има 19-годишен опит в строителния бранш. Непосредствено преди да поеме управлението на министерството на регионалното развитие, ръководеше българския офис на една от най-големите германски строителни компании - Lindner. Участвал е и в реализацията на едни от най-големите инвестиционни проекти в България - "Бизнес парк София" и "Резиденшъл парк София". Плевнелиев е дипломиран инженер.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  leshii avatar :-|
  leshii
  • - 4
  • + 5

  много интересна логика - нямам капацитет - не мога да бъда навсякъде, персонала ми е нов, работата ми е много и затова ще прехвърля собствеността и управлението на общините, а контрола - на областните управители. А това, че там няма капацитет, че общините са най-нереформираната власт в страната, че до момента за корупция гърмят кметове - не му пука.
  много интересна е и визията как в момента укрепваме крехкия капацитет в министерствата в София, като управляващи и междинни звена и изведнъж през 2014 ще прехвърлим отговорноста по оперативните програми в 6 областни града. Този човек, не му ли е ясно, че в България има проблем с "материала". Ако в София го няма, във Варна, Плевен, Пловдив и Бургас - още повече, а общини като Грамада или Трекляно - хич го няма. В последните почти 80% от персонала живеят в областните градове и 99,9 % от бюджета им са субсидии от бюджета. Административната реформа трябва да се предшества поне 7-8 години от териториално-администратина. Ама кой да мисли 3 мандата напред? За да си министър, не е важно да си добър управител на фирма, а да си поравно добър администратор и визионер. Като почнат да ми се учат половин мандат какво е администрация и ка функционира и тамън се научат и вземат та ги махнат.

  Нередност?
 • 2
  leshii avatar :-|
  leshii
  • - 1
  • + 5

  Интервю на Цонко Цонев днес в Блиц:
  Преди 3 години ви бяха нарочили, че сте продал 810 дка от крайбрежната ивица за смешните 94 000 лева...
  - Преди три години заменихме 125 дка за басейна в Каварна, който след това го купиха руснаци и това се оказа една от най-добрите ни сделки. Защото руснаците напълниха нашия хотел с туристи, първо от „Торпедо” Москва, преди това от ЦСКА. Сумата беше милион и 800 хиляди. Дай Боже всеки кмет да реализира такава сделка – и ние печелим, и те печелят, мисля, че губещи няма. Пък и искам да ви кажа, че тези продажби стават винаги и единствено с решение на Общинския съвет.

  Значи 2007 г. общината в Каварна е реализира две сделки при които 1 кв.м. земя на първа линия на морето е струвал 15 лева. И аз искам.. Това е местната власт на която ще делегира г-н министъра права, това са и областните управители дето ги контролират.

  Нередност?
 • 3
  jordani73 avatar :-|
  jordani
  • - 1
  • + 5

  Половината неща са верни що се касае до ангажираността на министъра и наистина многото ангажименти и то от човек врял и кипял в тази част, НО с тази децентрализация, с това даване повече власт на местните феодали греши МНОГО. Наистина някой карат два и повече мандата, но защото са много успешни а защото няма хората поместа кого да изберат и все някой на някого помага с гласове от една или друга партия. Липсата на ограничения в БРОЙ обсулжаваща администрация на населено место, БРОЙ ЗАМ. КМЕТОВЕ /назначени на приятелски начала с големи заплати/ БРОЙ ДИРЕКЦИИ, СЛУЖБИЦИ и т.н. в ОБЩНИТЕ НЯМА СВИВАНЕ НА РАЗХОДИ т.е. СЪКРАЩЕНИЯ В ЩАТА. Всички са си по местата, с по малки заплати но на държавната хранилка, иначе цяла зима ще си стоят по къщите и ще си плащат топлото от джоба а сега им го плаща Общината /т.е./ всички останали и получават някой лев за хляб и мляко. Тези хора са толкова много, че нито ПЛАВНЕЛИЕВ нито Б.БОРИСОВ ГИ ЗНАЕ. А сметната палата която им прави проверките ВЪОБЩЕ НЯМА ХАБЕР . те ги прави само по документи без какквито и да било насрещни проверки. Без никаква задълбоченост на РАЗХОДИТЕ и за какво са направени, и следвало ли е да бъдат правени. Това си етака защото всички чакат да дойдат паричките от бюджета и по европроектите за да се облажат. А пък за колко проекти парите са получени от разни архитекти, участници - адвокати, близни и далечни по партийна линия и които проекти както за ОУП така и за ПУП на населените места които нито ще станат нито има предвидени средства за осъществяването им. НО ПАРИТЕ за САМИТЕ ПРОЕКТИ ВЕЧЕ СА ПЛАТЕНИ и РАЗПРЕДЕЛЕНИ. Това му се вика леко източване на бюджетни средства- вероятно. Липсата на адекватен ЗМСМА със точни правила отностно провомощията на КМЕТА, ОБЩ.С. ОБЛ.У-ТЕЛ водят само до неразумното харчене НА ЧУЖДИ ПАРИ т.е. на ВСИЧКИ НАС. Не следва да се позвалява на хора еднолично кметове и общ.съветници по обясними причини избрани едни и същи и не носещи никаква отговорност НИТО НАКАЗАТАЛНА НИТО АДМИНИСТРАТИВНА да вземат луди решения и после да си прибират парите по проекти, планове, извършени услуги, платени дела и др. А Обл. У-тел стои и си гледа . АМИ И ТОЙ ТОЛКОВА РАЗБИРА нито пък може да контролира. О БОЖЕ !

  Нередност?
 • 4
  moreni avatar :-|
  moreni
  • + 5

  Ще спомена само две имена на кметове, възползвали се свръхенергично от досегашното си право на самоуправление: Арнаудов и Краваров. И двамата пуснаха де що има пари да залива с бетон де що има природа. Това как ще го спрете, като им развържете още повече ръцете, г-н Плевнелиев? Защото в случая се оказва, че частният интерес - да печели местният бизнес - се поставя над общия - да се спаси природата от хищническо унищожение. Резулатът е, че се извършва посегателство върху националното ни богатство - българската природа. По този случай мантрата "България е земен рай" все повече губи покритие. А ние губим родина.

  Нередност?
 • 5
  qvoor avatar :-|
  Qvoor
  • + 1

  Дайте повече власт на народа!

  Нередност?
 • 6
  mihluzin avatar :-|
  mihluzin
  • + 1

  За такива незаконни сделки както кметовете така и общинския съвет към съответните общини е виновен. А и заседанията на общински съвет по-принцип могат да бъдат открити - публични. Това е, за да се противодейства от страна на народа на такива нередности. Но по-принцип съсм съгласен с министър Плевнелиев - трябва да има децентрализация на властта - това означава, властта да бъде в ръцете на повече хора, а и по този начин има много по-голяма заинтересованост от страна на народа и прозрачност, което е много важно. Просто трябва да се намери адекватен начин да се притоведейства на местна основ ана такива нередности.

  Нередност?
Нов коментар