Кент флош роял

С непрозрачен конкурс държавата избра компанията, която ще разпространява БНТ и БНР

Андреас Майерхофер, изп. директор на "М-тел": "Процедурата за избор на компания за изграждане на мултиплекси обслужва определени бизнес интереси".
Андреас Майерхофер, изп. директор на "М-тел": "Процедурата за избор на компания за изграждане на мултиплекси обслужва определени бизнес интереси".    ©  Цветелина Белутова
Андреас Майерхофер, изп. директор на "М-тел": "Процедурата за избор на компания за изграждане на мултиплекси обслужва определени бизнес интереси".
Андреас Майерхофер, изп. директор на "М-тел": "Процедурата за избор на компания за изграждане на мултиплекси обслужва определени бизнес интереси".    ©  Цветелина Белутова
Кой стои зад "Хану Про"

Гинтарс Кавацис е управител на латвийската компания "Хану Про", показва справка в Търговския регистър. Българският клон се управлява от Цветелина Костадинова. Нейният софийски офис е в бившия завод "Електрон", но засега никой не вдига телефона, записан в Търговския регистър. "Хану Про" има още офиси в Рига, Талин и Вилнюс. Тя е основана през 1993 г. Компанията участва в прехода към цифрова телевизия в Латвия, осигурява IPTV услуги (тв сигнал, излъчван по интернет кабел върху телевизор) и мобилна телевизия.

Регулацията на цифровия тв ефир завършва така, както и започна - на тъмно.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) тази седмица обяви латвийската компания "Хану Про" за победител в конкурса за изграждане на т.нар. обществен мултиплекс. Така се нарича цифровата платформа, чрез която ще се разпространяват обществените БНТ и БНР след 2012 г. Никой от КРС не пожела да обясни мотивите за избора на "Хану Про" или да разгласи техническите параметри на нейната оферта. Два дни след обявяването на решението то още не е публично.

След избора на регулатора латвийската "Хану Про" ще бъде собственик на четири от общо шест мултиплекса, тоест ще контролира две трети от разпространението на цифрова ефирна телевизия в България. През 2009 г. компанията спечели конкурс на КРС за изграждането на три мултиплекса, които ще работят само с частни телевизии.

Останалите два мултиплексa отиват в ръцете на словашката компания "Тауърком", която беше закупена от "НУРТС България" - джойнт венчър между БТК и офшорната компания Mancelord Limited. Последното предприятие е кипърска компания, представлявана в България от Цветан Василев, основен акционер в Корпоративна търговска банка. "НУРТС България" притежава мрежата, по която сега се разпространява телевизионният сигнал.

Мултиплексът е "портиерът", който цифровизира сигнала от тв студиото и го насочва към предавателите. Неговият собственик има гарантирани приходи, тъй като телевизиите му плащат за своето разпространение. Бизнес моделът на обществения мултиплекс е още по-сигурен, тъй като постъпленията идват от държавни телевизии, които се излъчват по задължение.

България е поела ангажимент към Европейския съюз и е длъжна да цифровизира излъчванията в ефира до 2012 г.

Пълната непрозрачност на конкурса, който започна преди два месеца, стана повод за много спекулации сред телеком експертите. Андреас Майерхофер, изп. директор на неуспелия кандидат за общ. мултиплекс "М-тел", заяви пред "Медиапул", че "Хану Про" и "Тауърком" са свързани компании и има риск

цифровият ефир да бъде монополизиран

Попитан от "Капитал", Майерхофер допълни, че "повечето критерии за оценка, заложени в тръжната документация не подлежат на обективна проверка от страна на участниците. Самите оценки зависят изцяло от субективната преценка на тръжната комисия. Това според мен показва, че процедурата за избор на компания за изграждане на мултиплекси обслужва определени бизнес интереси". Майерхофер не пожела да коментира каква е връзката между "Тауърком" и "Хану Про". Мобилният оператор засега се въздържа да коментира дали ще обжалва решението на КРС в съда.

Според Бойко Бочев, представител на Ди Ви Би Ти - консорциум от български фирми, класиран от КРС след "Хану Про", една и съща фирма изгражда техниката на "Тауърком" и "Хану Про". Така той съди, че финансирането на двете компании идва от  един източник, но не уточни кой е той. Бойко Бочев ще обжалва решението на КРС веднага щом то стане публично.

Засега връзката между двата собственика на всички мултиплекси остава недоказана. Интересна подробност е, че капиталът и на двете компании е внесен в Корпоративна търговска банка. До редакционното приключване на "Капитал" не получихме отговор от Гинтарс Кавацис, мениджър на "Хану Про".

"Тауърком", която ще изгражда два мултиплекса за частни телевизии, започна като представителство на едноименната словашка компания. Преди два месеца обаче "НУРТС България", съвместната компания между Mancelord Limited и БТК, закупи 100% от "Тауърком". Ако информацията на изп. директор на "М-тел" е вярна, една фирма ("НУРТС България") ще държи всички мултиплекси и мрежата с предаватели.

Цветан Василев, българският представител на Mancelord Limited, финансира чрез Корпоративна търговска банка пазарната ескпанзия на "Нова българска медийна група". Неин собственик е Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски. Издателската компания притежава "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Засада" (преди "Експрес") и великотърновския "Борба" и вероятно "Уикенд". Групата контролира и телевизиите TV7 и Би Би Ти.

"НУРТС-България" е еднолична собственост на Mancelord Limited, но предстои БТК да апортира в него 100% от активите на своята мрежа от предаватели НУРТС. След това джойнт венчърът ще бъде поделен поравно между кипърската офшорка и бившия държавен телеком.

НУРТС се състои от около 800 стратегически точки, включително предаватели, тв кули и сателитния телепорт в Плана планина. Към момента това е единствената мрежа, която може да излъчва телевизия и радио в национален мащаб. Телеком регулаторът и антимонополната комисия вече разрешиха сделките, с които "НУРТС-България" придоби "Тауърком", а Mancelord Limited закупи 50% от НУРТС.