Бандити в криза

Уличната престъпност расте, но това ще се усеща тепърва.

Ако тази сряда сте минавали по столичния булевард "Александър Пушкин" и сте видели маскиран мъж да върти педалите на планинско колело, би било добре да се обадите в полицията. Ще сте от изключителна полза на разследващите полицаи, които работят по един странен опит за въоръжен грабеж на банков клон в района, извършен от маскиран... колоездач.

До този случай можем да сложим и един друг - на учителката, която успя да обере банков клон в Плевен... с пистолет играчка.

Или пък друг - за група младежи от Нови Искър, които една вечер влезли през прозореца на кварталната бакалия, за да вземат пита кашкавал, няколко палки салам и... кутия с дъвки.

Всеки, който следи вестниците през последните месеци, би трябвало да е забелязал, че редом до статиите за поредната полицейска операция все по-често се появяват дописки за въоръжени грабежи, обири на банкови клонове и магазини, търговски обекти... Извършителите - все по-млади хора, никога досега регистрирани в полицията

Увеличаването на уличната престъпност не е просто субективно усещане. Полицейските статистики и социологически изследвания показват, че през последната година и половина има ръст на този вид престъпления.

Бърз поглед на криминалната активност в годините след прехода (виж графиката) показва, че и трите икономически кризи в България (1990, 1996 и 1999 г.) са били съпроводени с ръст на регистрираните престъпления. Първите данни след началото на настоящата икономическата и финансова криза показват, че ръст на конвенционалната престъпност има и сега.

Кой прави повече престъпления?

"Кризата без съмнение се отразява на криминалната активност, това не може да бъде скрито от полицейската статистика", коментира д-р Николай Радулов - преподавател по национална сигурност в НБУ и секретар на МВР в първите години от управлението на Иван Костов. Според него има една група хора, които до този момент са били възпирани от извършването на подобни престъпления, но притиснати от икономически проблеми, прекрачват границата и извършат престъпления. Той посочва като примерни групи шофьорите, таксиджиите, строителните работници. Към това можем да прибавим и покачващите се от края на 2008 г. нива на безработицата.

Зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов го допълва индиректно:

"Представете си например хилядите, които са дошли в София, за да работят по строежите. Днес строежи няма, а тези хора не искат да се върнат по родните си места. Те обаче нямат работа. Как се издържат според вас?"

Думите на комисар Спиридонов се подкрепят и от статистиката - по данни на НСИ за първото тримесечие на 2010 г. спадът на сградното строителство в София е близо 36% в сравнение със същия период през 2009 г.

Криминалисти от СДВР коментираха пред "Капитал", че често тези "гости на столицата" нямат нито постоянна, нито настояща адресна регистрация в София, което силно затруднява разследването на престъпления.

Сред "новите" престъпници има и такива, които са принудени да извършват престъпления заради задлъжняване. Тази седмица криминалисти задържаха двама автори на въоръжени грабежи: "Единият от тях, на 45 години, обясни, че е имал дългове за близо 100 хил. лв. към физически лица и банки и това е причината да извършва престъпленията." Групата е обрала бус с цигари, както и банков клон и е направила неуспешен опит да обере друг. Източници на "Капитал" от сектор "Грабежи" бяха категорични, че този профил на извършителите не е изолиран и маркира тенденция.

Въпреки че проблемът с т.нар. ромска престъпност е деликатен и никога не е бил обект на детайлен анализ (истината е, че през последните години практически липсват качествени криминалистически изследвания), Ивайло Спиридонов коментира, че някои престъпления като уличните грабежи преобладват именно в районните, където има ромски гета - "това са териториите Девето, Шесто и най-вече Трето РПУ" допълва той и после уточнява, че сред лицата, които се задържат за подобни деяния, има всякакви, "а не преобладават само роми". Той дава пресен пример със заловената през седмицата група, която крадяла цветни метали от комбината "Кремиковци", в която имало "и роми, и българи." Комисар Спиридонов обаче твърди, че най-често това са хора, които нямат опит в престъпната дейност: "не се иска специална подготовка, за да дърпаш чанти или да късаш синджири". Полицаи от СДВР коментираха, че все по-чести са случаите, когато се правят обири на магазини "не заради парите, а просто за бутилка алкохол и стек цигари".

"Това става с газов пистолет, който всеки може да намери - може и да изглежда безобидно, но това е въоръжен грабеж, което е тежко престъпление", посочват те.

СДВР отчита обаче по-голяма разкриваемост на този тип престъпления. Което може да означава две неща - или че полицията работи по-добре, или че извършителите са все по-неопитни.

Повече престъпления, но какви?

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов е на мнение, че ръстът на престъпления е профилиран и увеличението е именно при престъпления, за които не се иска специализирана подготовка - грабежи, обири, кражби на вещи от автомобили. Ивайло Спиридонов от СДВР потвърждава индиректно тази теза и я допълва: "показателно е, че при престъпленията, където се искат специфични умения, отбелязваме спад, а не ръст". Такива например са взломните кражби, които на територията на София са с 500 по-малко за първите шест месеца на 2010 г. в сравнение със същият период през миналата година. Намалели са и случаите на разбити сейфове. "Това са престъпления, за които се иска специфична подготовка, не всеки може да заглушава СОТ или да разбива ключалки или да отключва каси", коментира Ивайло Спиридонов.

Контингентът, който извършва такъв тип престъпления, е един и същ и там няма ръст или нови групи, които да са се появили.

"Активизация ще има от страна на периферията на престъпните групи - тези, които са подпомагали по-едрите взломаджии например, просто ще се опитат да приложат това, което са виждали да правят техните "началници", е мнението на Николай Радулов.

Тихомир Безлов смята още, че кризата е довела до спада на някои престъпления, като например кражбата на автомобили. "Действително има спад и той е сериозен", коментира комисар Спиридонов - ако през първото шестмесечие на 2009 г. в София е имало близо 1200 противозаконно отнети коли, то за същия период тази година те са с 350 по-малко. Според Безлов причините отново са икономически: "Пазарът на крадени автомобили като всеки друг пазар се свива."

Какво следва?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа

  Молим извършващите престъпления предварително да си направят адресна регистрация в София за да не се затормозяват излишно разследващите органи и без това имат много работа

 • 2
  anguel_terziyski avatar :-P
  Anguel Terziyski USA

  Предлагам закон като във Франция - не подлежи на съдебно преследване личност, принудена да открадне хляб, за да се нахрани. Разбира се, може тази личност да поработи ден- два обществено полезен труд след залавянето. Усперодно с това, за всяка такава заловена личност да се глобяват с определена сума всички лица, отговарящи за социалната осигуреност на обществото, както и членовете на правителството и парламента. Примерно ниво на глобата - по левче за личност от заплатата на всеки с наложен максиму 50% от заплата. Така депутатите и министрите ще имат по некой лев, та да не почнат и тях да ги ловят като мишоци.

 • 3
  boiko_poboiko avatar :-|
  Бойко Побойко

  Да вземем да върнем мутренските времена, а!?
  http://boiko-poboiko.info/politolozi-i-jurnalisti-plateni-artisti

 • 4
  redor10 avatar :-|
  stog

  "...След кризата животът ще е по-спокоен. Но цената, която трябва да платим, е неизбежна.
  И някъде по пътя ще се сетим да преосмислим фалшивата хуманност, наложена от християнството. Ще си припомним, че престъпникът трудно може да бъде превъзпитан и ще се опитаме да го направим полезен принудително, насила – в трудови лагери, може би..."
  Повече: http://redor.bg/#/Article/id=1263413

 • 5
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Росене,
  Подхващаш една тема, която никак не е малка. Аз съм с добри впечатления от статиите ти, пък и много от мислещите колеги по форум също периодично те хвалят.

  Имам чувството, че нещо май се бърка причината-следствието....
  И е добре, че се цитират американски изследвания - щото братушките отатък океана наистина я разбират тая работа. Та те там първи са направили асоциация с т.нар. социална "теория на счупения прозорец"...

  Накратко - в квартал, където се чупи прозорец, и се остави неоправен - почват по-често да се чупят прозорци. В друг квартал, където прозореца се оправял своевременно - напротив - чупенето на прозорци намалява.... Същото е доказано с много експерименти от този тип - там, където нарочно са разхвърляни боклуци около кошчетата - хората с доста по-голям процент - над 20-30 - хвърлят боклуци по земята....

  Та по времето на Рудолф Джулиани в Ню Йорк се намерил един умен полицейски шеф да направи връзката с тези социални теории....
  Не че спрял да гони мафията(там горе), ама на фокуса (включително и медийния) поставил дребната престъпност - тотален тормоз на дребната престъпност. Ченгета във всеки влак на метрото през нощта, на всяка гара слиза, гледа страшно и пак се качва.... Тотален тормноз на наркоманчетата дето висят по парковете и правят зулуми, мачкане на дребните кражби, побоища и т.н....
  И нещата станали - за няколко години спаднали значително не само дребната престъпност, а и едрата - убийствата намалели с 30 % .
  Не се хващайте за цифрите, цитирам по памет....

  Т.е. демонстрираната нетърпимост е демонстрирана близо до хората, те го почувствали, а оттам се пренесло в цялото общество.....

  Или ако се преместим в БГ-то - не расте замо заради кризата, ами заради сбъркания фокус на Цецо и Бойко. Нито моят живот, нито живота на Чинка Павлинка се променя дори с един микрон от факта, че арестували нек'ви октоподи, скумрии и цаци. Никак не ме топли, че щели да глобят Станишев за някакъв тъп доклад....
  А обществения (и медийния) фокус е точно там..... и това е грешно.
  Защото тук долу аз не усещам промяна - на пешеходната Витошка в София някакъв лайнар с Мерцедес ми свирка да се изместя, за да си направи маневрата, а ченгета няма....
  На пътя между Трапоклово и Горно Александрово друг лайнар с джип кара срещу мен и заплашва да ме убие, заедно с жената и детето, а 5 километра нататък ченгетата си седят в Бъргър Кинг на Петолъчката....
  Бат Цецо ми се хвали с поредната успешна полицейска операция (по която пак няма да има осъдени), а в автобуса банда гамени пребиват човек.....

  Неееее, не е кризата, приятели....или не е тя главното....
  Главното е, че ченгетата са слаби, а малкото силни между тях, вместо да защитават хората тук долу, на улицата, между нас - те са ангажирани да му крепят на Бат Бойко......рейтинга.....

  Ако ченгетата си бяха на местата, на невралгичните точки, ако са бързи и безкомпромисни при тази "малка" престъпност - в обществото нямаше да го има това усещане за безхаберие и безнаказаност. А това усещане за безхаберие и безнаказаност подлъгва сума ти новоизлюпени престъпници да се пробват и те....

  Вмаесто всяка вечер по телевизията в криминалната хроника да ме занимават с поредната мярка за отклонение/неотклонение на Алексей Петров - да казват колко апаши са арестувани - за какво, поименно и със снимка - ще се окаже, че много от нас ги познават, и ще почувстваме, че големия х_й на закона всъщност е прекалено близо до нас, и ако не мируваме, един ден може да пострада и нашия личен задник.....

  Неее, не е кризата....поне не е главното.....

  Ама онези две тикви, дето и двете са ходили на обучение в Америка, не ги знам к'во са учили - сигурно с колко сантиметра Ниагарския водопад "изяжда" скалата от която тече всяка година......

 • 6
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Извинявам се, и си вземам част от думите назад - по-долу попаднах на статия, в която проблема се анализира от подобна гледна точка....

  Да, не е лош вестник КАПИТАЛ :) Никак даже....
  Успех.

 • 7
  peho avatar :-|
  peho

  h2so4 уцели десятката. Населението страда от тези малки и жалки за новинарските емисии престъпления. Тези които описах в пост-а ми в другата статия по-въпроса. Някой чел ли е Пратчет? Реално сега в големите български градове положението е подобно в Анкх. Има си явна гилдия на крадците, има си договорка за определено ниво на престъпленията, иначе населението ще се оплаква. Това което липсва е да си плащаме таксата в гилдията за да не ни обират. Май няма да е лошо да го приложат. Сега единствено отчаяни хора като онзи с дълговете се правят на самодейци и извършват престъпления извън гилдията.

 • 8
  dagama avatar :-|
  da_gama

  h2so4 много добре формулира проблема. Всеки ден сутрин в колата си чувам за поредната операция с весело название и докато пристигна до работното си място вече съм вдигнал кръвното я от дупки, я от поредния "бързащ" човек с голяма черна кола.А полицията щяла да пази историческите паметници. А нази кой ще пази (въпреки химна на МВР)?

 • 9
  _ninja_ avatar :-P
  _ninja_

  Ами нормално е да се увеличава престъпността по време на криза...и то каква, криза задълбочена от тройната коалиция, чиито представители в парламента във всеки удобен момент притискат властимащите. Нищо лошо до тук, НО нека не забравят, че тройната е на мушката на прокуратурата в България, т.е. те са част от разрастналата се престъпност по време на криза. Е, сега е момента да се отървем от кризата.....и от новобогаташите на прехода.

 • 10
  nightowl avatar :-|
  nightowl

  Дреме ми на фанелата,че ЦЦ хванал "лихварите,банкерите,жабарите..." Некой осъден? А поправките в закона за вторични суровини? Аз приветствам операции "документите за самоличност,мангалите, Шенген и т.н." Абсолютно съм съгласен със сярната киселина по-горе. Другото е ПиАр-аман веке....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход