Тихомир Безлов: Ефектът от кризата върху престъпността тепърва ще се усеща

По какъв начин се отразява икономическата и финансовата криза на т.нар. конвенционална престъпност?

При конвенционалната престъпност данните показват скок на определени групи престъпления, като например влзомните кражби и грабежите.  Финансовата криза има по-скоро влияние към нови престъпления като черното банкиране. Последното е един доста неясен феномен и е свързано с голямото задлъжняване на домакинствата и бизнеса.  Това е една история, която се повтаря - като с цигарите без бандерол в средата на 90-те, така и при тази форма на измама. Така например измамникът отива при някого, който е задлъжнял, и му казва - за да не ви вземат колата, мебелите и т.н., вие трябва да се договорите с кредитния инспектор. Това става като през 90-те години срещу процент. Той ви урежда да обясни на шефовете си да не ви пипат имуществото, защото няма смисъл и че имате доходи и ще започнете да си плащате. Всъщност банката няма никакви подобни намерения - класическа измама.  Има и бум на лихварството. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tub avatar :-|
  tub
  • - 1
  • + 4

  Безлов, и без "анализа" ти на всички е ясно че като започне "нчкакво" все пак отчиане на престъпленията, броят им ще нарасне....не защото действително е така, а защото се регистрират повече от преди.
  А това с борбата, е като вица за Бай Тошо....дето бил нелегален, ама никой не го търсел. Тъй, че изключи вентилатора, МВР са голи, няма какво да повдигнеш там...кухия рейтинг обикновенно се пука както всеки балон,независимо дали ти или някой друг ще намери "удобното" обеснение!

  Нередност?
 • 2
  damianrm avatar :-|
  damianrm
  • + 11

  След като разследващ полицай ми поиска рушвет за да освободи тялото на поìнал мой млад роднина при инцидент осъзнах че полицията в БГ са просто още един играч на престъпния "пазар"който ако някой си мисли че работи за него кат член на обшеството - ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕ !!! Просто идея си няма тази разследваща полицайка какъв бой щеше да изяде от мене, 5 год. каратист и без нито 1 бой на улицата, ама закона я пази. Записа от моб. ми телефон разговор с нея не е доказателство (защото не си се обадил предварително в ДАНС и не са ти дали специален апарат - инаè не се признава - смях в залата) ама ако и ударя 2 шамара по нейно показание и без свидетели ще ме осъдят ...

  Препоръчвам на този експерт тука да звънне в 2-3 траурни агенции
  Който си мисли è си измислям, да провери в траурните агенции - там знаят è това е почти правило, почват да те мотая да освопбодят тялото с цел да се сетиш да питаш - на кой да дам пари ? И то на мене този номер, при положение è съм бивш офицер от БА и активен мъж на 30 на год. и свидетел дойде оперативен агент от ДАНС, а представи си какви ще правят, ако видят 2 жени да плаàт ..майко мила.

  Нередност?
 • 3
  geleto avatar :-|
  Гелето
  • - 1
  • + 5

  До "damianrm" (коментар номер3) - вместо да се оплакваш, за което имаш право, вземи и публикувай анонимно записа от телефона с искания рушвет. Ако не можеш или те е шубе, тогава намери КАДЪРЕН хакер-патриот, който да го направи безплатно и качествено. И наблюдай развоя на събитията, и не забравяй- помогни си сам, за да ти помогне и Господ

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата