БНТ за мечтатели

Вяра Анкова ще има нелеката задача да започне реформата в телевизията и да я направи обществена

Вяра Анкова ще управлява БНТ през следващите три години
Вяра Анкова ще управлява БНТ през следващите три години
Вяра Анкова ще управлява БНТ през следващите три години    ©  Надежда Чипева
Вяра Анкова ще управлява БНТ през следващите три години    ©  Надежда Чипева

Тя обеща!

Съветът за електронни медии избра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ с пълно единодушие. Досега тя беше директорка на дирекция "Информация". След обявяването на избора Анкова каза, че очаква оставките на всички директори в телевизията, за да има свободата да изгради собствен екип. Тя обеща, че всички грешки, били те корупционни практики или нецелесъобразни решения, ще бъдат премахнати. Анкова смята още, че в БНТ трябва да бъде въведен продуцентски принцип на работа, който ще направи работата по-прозрачна. По време на презентацията си тя каза, че са необходими промени в медийния закон, които да позволят продуктовата реклама в БНТ, както и възможността за сключване на публично-частни партньорства.

Добрите намерения на Анкова обаче могат да останат нереализирани, ако новият медиен закон реши да обедини БНТ и БНР и да промени формата на управление на медиите. В сектора вече започнаха коментари доколко законът, който се очаква да бъде готов до есента, може да прекрати предсрочно мандата на новия генерален директор. Категоричен отговор в момента няма.

Цялата й концепция за развитието на БНТ можете да прочетете на

БНТ" target="_blank">www.capital.bgБНТ има нов генерален директор - Вяра Анкова. Но Вяра Анкова няма нова телевизия. Напротив.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
25 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • - 5
  • + 23

  "Проекти като "БНТ Такси", "Голямото четене", "Големият избор", "Българските събития на ХХ век" и вечерното политическо токшоу "Референдум" поизлъскаха имиджа на БНТ, но остават сред много малкото, които заслужават внимание."

  Не мисля, че сте обективни!
  Проект като "Българските събития на ХХ век" бил поизлъскал имиджа на БНТ? Това е несериозно, според мен. Това е проект, с който БНТ би трябвало да се срамува. Всички факти го доказват. Предаванията бяха излъчвани на живо, в праймтама, но гледаемостта беше много ниска, въпреки това. Форумите бяха пълни с много негативни коментари как може БНТ да реализира такъв манипулативен проект. Тази кампания беше наистина много манипулативна - много важни събития липсваха, други неважни такива присъстваха, само и само да се нагоди бройката от по 10 събития във всяка една от десетте категории. И историческите събития коректно ли е да бъдат оценявани с изпращане на смс-и?! Или чрез изпращане на имейли, или пък чрез обаждане на един от редакционните телефони - това БНТ ли е, или малка провинциална кабелна телевизия?! Водещият беше отблъскващ; а нивото на разговорите в студиото, с малки изключения - също отблъскващо. Писах много за недостатъците на тази кампания под статиите за нея във в. "Дневник" - не ми се иска да се повтарям с подробности отново. За съжаление тази кампания имаше само недостатъци - и заради замисъла, и заради реализацията, заради водещия, нивото на разговорите, абсурдните начини на гласуване, манипулацията, гаврата с исторически събития ("Информационното затъмнения за Чернобил" беше обявено като най-големия български куриоз на ХХ век - и това ако не е гавра, не знам какво е!), цензурата на критични мнения на официалната им фейсбук страница (и напразните опити да получиш обяснение за това), лъжата за регламента на официалния им сайт - беше скрит факта, че всички събития в различните категории се номинират от 17-членна селекционна комисия от хора, работещи в БНТ - редактори, шефове на редакции и т.н.; заради не добре изглеждащия им и недобре поддържан сайт, непубликуването на резултатите от споменатото социологическо проучване, липсата на форум и т.н. и т.н., и да се споменава като проект, който е излъскал имиджа на БНТ, е абсурдно - фактите и аргументите го потвърждават! При това този проект беше БАРТЕРНА СДЕЛКА!!!

  "Голямото четене" също имаше не малко недостатъци, въпреки че на мен като цяло ми хареса. Сайтът им беше много зле поддържан; умишлено или не не беше открита навреме грешка при гласуването на сайта им, заради която вероятно не малко гласове не бяха отчетени - умът ми не побира факта как е възможно след като официално беше обявено, че официалният им сайт е 4etene.bnt.bg - постоянно беше посочван при многото анонси за кампанията по БНТ - как така някои от екипа тихомълком създадоха неофициален адрес - chetene.bnt.bg, така че при изписване на голямото четене в Гугъл първите няколко линка да бъдат с този неофициален адрес, а и кликвайки върху логото на ГЧ, което стоеше на централно място на сайта bnt.bg, се показваше пак този адрес - с латиницата, а не с маймуницата. И това се прави при все че на този сайт се извършва електронно гласуване?! Какъв беше смисълът на този неофициален адрес? И що за специалисти са хората от БНТ да създават в движение, в хода на гласуването, такъв неофициален адрес, и да пропуснат да направят съответните настройки, така че системата за гласуване да разпознава и този адрес. В крайна сметка какво стана? На колко хора, които, решавайки да гласуват във втората фаза и изписвайки голямото четене в Гугъл, и показвайки им се chetene.bnt.bg, гласовете не им се отчетоха:
  http://chetene.bnt.bg/forum/viewtopic.php?f=4&t=329&sid=a58698384eb22919656b1cc9162d8fc0&;start=100#p17676
  http://chetene.bnt.bg/forum/viewtopic.php?f=4&t=329&sid=a58698384eb22919656b1cc9162d8fc0&;start=110#p18277
  Този проблем беше открит едва броени дни преди края на финалното гласуване, и то от една форумка от Варна, програмист по професия, и въпреки че темата за техническия проблем при гласуването беше открита в началото на м. януари, веднага след малкия финал!
  Неделните ревюта на ГЧ бяха много слаби - заради водещия, неумението му да задава интересни въпроси и да води разговора в студиото, заради бутафорния декор (бутафорна библиотека, а не истинска), лошия монтаж - от който си личеше, че предаването е на запис и разговорът с някой от гостите не преминаваше плавно към разговора с друг от гостите, а накъсано; само анимационните филмчета бяха интересни. Нито едно от предаванията - особено малкия и големия финал - не попаднаха в Топ 50 на най-гледаните предавания. За зле поддържания сайт вече споменах - тази кампания не трябваше ли да бъде насочена към младите, да провокира интереса към четенето им?! Ами тези млади хора са в интернет, от екипа не се ли сетиха, че трябва да направят един много по-добър (във всяко отношение) сайт - и като дизайн, и като организация, и като информация и т.н. На този техен сайт нямаше почти нищо, много от важната информация се публикуваше със закъснение; моите усилия, и на други форумци, да накараме от екипа да си качат на сайта повечето материали - и класацията от 101 до 200 място (така както са направили от БиБиСи при тяхната кампания); всички рекламни видеоклипчета, 12-те филмчета, репортажите от Пътуващата библиотека, списъка с 2000 книги, за които беше гласувано, снимките от фотоконкурса (с много упоритост от наша страна, те бяха качени на сайта три месеца след края на този конкурс); липсата на сайта на спечелилия видеоклип от конкурса за видеоклип по избран роман и т.н. и т.н. От екипа непълно нехаеха за мнението на зрителите, изразено във форума на сайта на кампанията. Беше демонстрирано от тяхна страна надменност и темерутщина, само не разбирам защо? Лъжите и лицемерието относно съдбата на така прехваления от екипа форум - ще го има или няма да го има? Кому беше нужно това? Каква беше целта? Е, форумът и до ден днешен си съществува, но останаха само една малка шепа хора! Защо от екипа с безобразното си поведение допуснаха това? А какъв беше смисълът от Пътуващата библиотека - безспорно интересна инициатива, но трябваше ли останалите 3000 книги да се дадат само на Столична библиотека - колко удобно само, при все че това е една от най-добре заредените библиотеки, предполагам! Тази кампания също беше БАРТЕРНА СДЕЛКА, според публикации - на стойност 1 милион лв. Това са много пари и при добро желание и уважение към зрителите можеше да бъде изпипана толкова добре, че не само екипът да е доволен, но и повечето зрители. Сигурно има доволни зрители, но не заради това, че според тях тя е добре реализирана, предполагам, която пак повтарям имаше много слабости, а заради сравненията с многото реалити формати по другите телевизии.

  Уважаеми журналисти на "Капитал", вие бяхте медиен партньор на ГЧ, а колегите ви от "Дневник" - и на "ГЧ", и на "Българските събития на ХХ век", донякъде разбирам безкритичността ви към тези проекти, но предвид факта, че говорим за БНТ - с потенциалните й зрители, ресурси, спонсори - тези два проекта можеха наистина да бъдат реализирани много по-добре, най-вече с по-голяма уважение към зрителите, а не с това, как една шепа хора от БНТ да усвояват пари и на шуробаджанашки принцип да се избират хора от екипа, без оглед на това имат или не необходимите качества. А след това от екипа да се надяват на медийните партньори, на приятелите си в различни медии, на ПР-ските методи да придават успешна форма на тези проекти, въпреки не голямата гледаемост и многото недостатъци!

  Извинявам се, че за пореден път повтарям мнението си за тези две кампании, но ми писна от това затваряне на очите от страна на журналистите за многото недостатъци на тези кампании, особено пък "Българските събития на ХХ век"! И мисля, че вината за тези слабости са най-вече на хора като Милко Лазаров, Невена Андонова и Седва Шишманова. Хора като Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов са доказали, че при подходящ продуцент - като Владимир Люцканов например - могат да правят страхотни предавания, като "Пътеводител на историческия стопаджия" например!

  Нередност?
 • 3
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 10

  Пропуснали сте, умишлено или не, да споменете проекта "Великите българи", който също е по лиценз на БиБиСи, като "Голямото четене". Лично за мен, кампанията "Великите българи" е пример за една добре реализирана кампания (независимо колко ми допада идеята) и от БиБиСи са я бяха определили като най-успешен формат от всички други, реализирани в други страни - това написа в една от темите изпълнителният продуцент на "Голямото четене" във форума: http://chetene.bnt.bg/forum/viewtopic.php?f=4&t=7&sid=08b401b13c82e19934fa561e92c3cbf5&start=0#p72
  Може би този формат беше добре реализиран, въпреки недоволството на няколко интелектуалеца (които странно защо си замълчаха за "Българските събития на ХХ век", а имаше повече основание да се възмущават, според мен), защото не беше БАРТЕРНА СДЕЛКА (доколкото ми е известно), и защото само рекламните клипчета и 10-те филма бяха реализирани от Милко Лазаров и неговите приятели, а предаванията бяха правени от екип на БНТ!

  Нередност?
 • 4
  tub avatar :-|
  tub
  • - 3
  • + 6

  Не вярвайте на "Данайците", дори когато носят дарове! БНТ има многогодишен опитв обслужването на чужди интереси, но за сефте гръцки! Що ли не и сменят името, например на НТ...и без това почти нищо българско не остана там, освен мерака да се облажиш от общото, ей така, без мяра.

  Нередност?
 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.
  • - 3
  • + 27

  Никога не могат да ме накарат да плащам заплатата на Цонев или на Петър Василев, например. За мен с допълнителен данък, БНТ няма да стане по-обективна, нито по-интересна. Просто някои хора ще лапат още пари...

  Нередност?
 • 6
  girl avatar :-?
  Irina
  • - 3
  • + 5

  Браво на екипа написал статията! Точно в този стил;-ясно , конкретно и реалистично, трябваше да бъде презентацията на новоназначеният генерален директор! Как стана така,че колегите ѝ видяха ситуацията от всички страни ,а тя не пожела или игнорира фактите....Наивност? Много въпроси се въртят в главата ми, но ги оставям на бъдещето и съвсем доброжелателно ѝ пожелавам ГОЛЯМ КЪСМЕТ !

  Нередност?
 • 7
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец
  • - 3
  • + 2

  Уляна Пръмова=Вяра Анкова.Доще време видим ще.

  Нередност?
 • 8
  1951 avatar :-?
  1951
  • - 4
  • + 47

  Аз телевизия не гледам.
  Гледам само новините записани в интернет и това, мога да коментирам. Обикновено редувам БНТ, бТВ и Нова. В последните месеци обаче се усещам, че гледам все по-често БНТ и все по-рядко бТВ.
  бТВ ми дотягат с малките семейни и лични драми които умират да отразяват, със загрижения тон на Ани Салич, с безкрайното повтаряне на това, какво видяхте, какво ще видите, абе въобще жълти новини за простолюдието.
  Нова за съжаление често се опитват да пунтират Гергов ТВ, просто защото гонят рейтинг.
  От своя страна БНТ винаги имат точни, ясни и стегнати новини. Нещата по същество, важните неща. Често се усещам, че гледам цялата вечерна емисия (40 - 45 минути), просто защото ми е интересно, въпреки че цял ден чета новини в нета.
  Така, че съм ужасно доволен от новините по БНТ, а за останалата им програма няма какво да кажа, защото телевизия не гледам :)

  Нередност?
 • 9
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • - 3
  • + 2

  В бързината съм пропуснала да си довърша изречението (в коментар под №2) :-((:
  "На този техен сайт няма почти нищо, много от важната информация се публикуваше със закъснение; моите усилия (и на други форумци) да накараме от екипа да си качат на сайта повечето материали - и класацията от 101 до 200 място (така както са направили от БиБиСи при тяхната кампания); всички рекламни видеоклипчета, 12-те филмчета, репортажите от Пътуващата библиотека, списъка с 2000 книги, за които беше гласувано, завършиха с неуспех."

  Нередност?
 • 10
  aexndr avatar :-?
  ae
  • + 4

  Как да се сдобия с долклада на Сметната палата? На тяхната страница все още го няма?!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал