Отложени обезщетения

Отнемат правото на самоосигуряващите се да избират осигурителен доход заради злоупотреби

Самоосигуряващите се майки ще чакат една година преди да получат пълната сума от обезщетението за майчинство
Самоосигуряващите се майки ще чакат една година преди да получат пълната сума от обезщетението за майчинство    ©  Юлия Лазарова
Самоосигуряващите се майки ще чакат една година преди да получат пълната сума от обезщетението за майчинство
Самоосигуряващите се майки ще чакат една година преди да получат пълната сума от обезщетението за майчинство    ©  Юлия Лазарова

Една от подготвяните промени в Кодекса за социално осигуряване сериозно разтревожи хората със свободни професии. Според предложението на социалното министерство самоосигуряващите се ще плащат вноски задължително върху минималния осигурителен доход за тази категория заети (в момента 420 лв.). В течение на годината всички обезщетения - за бременност, майчинство, болнични, трудова злополука, ще се изчисляват върху този минимум. При подаването на данъчната декларация в началото на следващата календарна година ще се извършва изравняване на осигуровките и съответно доплащане на полагащите се обезщетения.

Аргументите на държавата: Ще се пресекат злоупотребите с осигуровки и съответно с обезщетения, изчислени върху високи суми, които не отговарят на реалните доходи. По този начин ще се намалят разходите на осигурителните фондове.

В същото време самоосигуряващите се цяла година - до обработването на годишните данъчни декларации - ще плащат минимални вноски, но и ще получават минимални обезщетения (378 лв. месечно към момента). По този начин те ще са поставени в неравностойно положение спрямо осигуряваните на трудов договор, които получават обезщетения спрямо реалния си доход.

Какво казва вашето чувство за справедливост по този въпрос?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Правилно, принципиално решение което е от полза както за държавата хазна, така и за хората със свободни професии. При плащане на осигуровки върху минимален доход се премахва възможността за злоупотреби защото и обезщетенията са минимални. Намалява се и персонала (разноски) за надзор и поддръжка на системата. А за тези които имат по-висок доход - има достатъчно недържавни варианти да се самоосигурят допълнително ако желаят.

 • 2
  emil_proynov avatar :-|
  Proynov

  Защо не дадат възможност поне на тези, които могат да докажат реалния си доход, да го направят, след което да се осигурят върху доказания си доход.

 • 3
  xmm avatar :-?
  xmm

  Как точно ще се намалят разходите на осигурителните фондове,след като те са получили по-високите осигуровки.

 • 4
  naschenec avatar :-|
  Naschenec

  Самоосигуряващите се НАСТОЯВАМЕ да бъдем ОСВОБОДЕНИ от З А Д Ъ Л Ж Е Н И Е Т О да се осигуряваме !!! НЕ ИСКАМЕ нито жилото , нито меда на тази територия Булгаристан !!! А и очичките на държавните келемета все в самоосигуряващите се , а НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ на държавните дембели, чучнали на бюджетната ясла !
  Две правителства поред И ГЛАВНО НАСТОЯЩЕТО , провеждаха геноцид по отношение на средно статистическия гражданин-всички намаления на данъци у нас облагодетелстваха главно олигархията-ОСОБЕНО ДЕСЯТЪКА Да не говорим за кретенското решение за увеличаване на осигурителните вноски на 100 % за част от хората, които ЕДИНСТВЕНО НАЛИВАТ общата хазна, но кретените-управляващи , не могат да асимилират, че са на РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО и на върха на иглата на възможностите си ... Много по-добре ще е въвеждането на необлагаем минимум в/у доходите.Може да се намалят осигуровките, защото труда в момента е с най-високо облагане.

  Държавата да не се прави на ударена, а да си плаща целите осигуровки на даскали, милиционери, чиновници-лапачи и други подобни „ особено необходими „ В ОТДЕЛЕН ФОНД , от който да им се плаща ТОВА, КОЕТО ИМА ! …
  А така редовия гражданин ПЛАЩА заплатите и осигуровките на цялата ненужна бюджетна пасмина, която тежи като панел на врата ни .

 • 5
  lanzz avatar :-|
  lanzz

  До коментар [#1] от "zumz":

  нали, чудесно е! през годината ще се осигуряваш допълнително чрез "недържавните варианти", а като си подадеш данъчната декларация ще трябва щеш не щеш да си доплатиш и държавния вариант, който не е имало как да ползваш през годината. гениално!

 • 6
  nosimoto avatar :-(
  nosimoto

  Според мен това е най-глупавата правителствена мярка досега. КРАЙНО време е здравноосигурителните вноски да преминат изцяло към частни фондове. Така всеки ще се осигурява и обезщетява според желанието и възможностите си.

  Радвам се, че и други коментиращи като мен са на мнение, че самоосигуряващите се ни товарят най-много, въпреки че най-много допринасяме и внасяме в хазната.

  Дано не мине въпросното предложение!

 • 7
  yonka_parvanova avatar :-(
  Йонка Първанова

  Абсолютно несправедлива мярка, поне що се отнася до обезщетенията за болнични и майчинство. Значи аз, като майка, ще плащам ниските вноски, дори доходът ми да е доказано по висок, ще се роди детето и ще получа парите, с които да го отглеждам докато съм в къщи и не работя чак когато обработят данъчните декларации. Което, може да стане и тогава, когато аз се върна на работа... Предлагам тогава да направим специален календар за семейно планиране за самоосигуряващи се, съобразен с календара на данъчните - кога да правим секс, за да заченем така, че евентуално излизането в болничен преди раждането да съвпадне приблизително с обработването на данъчната декларация и получаването на реалните обезщетения....Глупаво и абсолютно недомислено решение, което отново удря тези, които реално разчитат на обезщетението, за да има някакъв прираст в тази държава все пак. Това решение ни връща няколко години назад, когато независимо на какъв доход се осигуряваш, обезщетението за всички беше еднакво - равно на минималната работна заплата за страната. Именно тогава, когато родих първото си дете, не излизах в отпуск по майчинство, защото това означаваше да ми спрат докторантската стипендия (която беше двойно по-голяма) и съм отгледала сина си без подкрепа от държавата. Не казвам, че тя ми е длъжна, но считам, че поне е нормално когато човек докаже доходите си, да получава реалното обезщетение за тях в момента, в който му е нужно, а не с година забавяне....

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Щом държавата не се грижи всеки ден за хляба на масата ми днес е редно да спре да се грижи и за утрешния ден. След като е приела такъв икономически модел, че всеки сам ще се грижи за своята работа, прехрана и прочие е редно да остави и бъдещето в ръцете на всеки а не да прави разни мимикрии с обещания за държавни пенсии например.
  Какъв е модела сега най-просто:
  Държавата взима да речем X пари, изважда от тях да речем Y пари за да обслужва самата система, която ги събира тия пари и остатъка Z го раздава веднага да речем за пенсии. Освен че по този начи при всички случаи Z<X държавата ме лъже и обещава, че Z при положение, че не са вложени в каквито и да е доходоносни дейности (тъй като вече са похарчени, още с привличането им) след 10-20 години щяли да са повече?!? и да получавам висока пенсия.
  Ясно е, че модела няма как да работи в полза на обществото а в много по-голяма степен служи за манипулиране и дори откровено крадене.

 • 9
  georgi_k avatar :-|
  Georgi K

  Не е перфектното решение, но е някакъв опит да се пресече станалата вече стандартна практика, бъдещи майки в 3-тия месец да бъдят осигурявани на 240 лв, а те сами да довнасят до 2000 лв и след това една година да вземат по 1800 лв.

  По-добро решение е да вземат предвид стажа за последните 2 години например при определяне на майчинството, от колкото сега да пострадат хората, които не използват вратичката в закона и се винаги са се осигурявали на реалния си доход.

 • 10
  ivanitza avatar :-|
  Кръстан Йосифов

  После искат да се увеличава прираста...няма как да стане с 240 лева!!!
  Ако държавата осигурява всичко останало( памперси, храни, лекарства, дрехи, обувки и още знайни и незнайни неща) така съм сигласен, ако искат да дават.
  Това се нарича стимулиране на раждаемостта....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход