Вторичен хаос

Предложенията за промени в осигурителната система отново са спорни

В разгара на лятото страстите около промените в осигурителната система отново се нажежиха до червено. Синдикатите демонстративно напуснаха заседание на тристранния съвет и заплашиха с протести наесен. Работодателите скочиха срещу намеците на кабинета за увеличаване на осигурителните вноски и опитите му да ги третира като криминални престъпници.

В този хаос бяха заплашени правата на хората със свободни професии и се наложи да ги защитава Българският хелзинкски комитет. Либералните икономисти от Независимия съвет за пенсионна реформа за пореден път се обявиха за "пълен преход към система, при която хората спестяват в лични пенсионни сметки, а държавата играе поддържаща роля, осигурявайки социална пенсия при определени условия".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ju_li avatar :-|
  ju.li
  • + 21

  Е колко пъти в един човешки живот може да се спасява една система от фалит??? Да ми върнат всички внесени вноски с 20% лихва ( както трябва да връщат майките майчинските ) и не им искам нито пенсиите, нито осигуровките. И без това няма да ги доживеем!

  Нередност?
 • 2
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми
  • + 14

  Пенсионната система вече е мъртва и това би трябвало да е ясно на всички..., но не би. Все още някакви хорица с Много Малко Мозък (виж Прасчо) се мъчат да вдигнат един труп на крака, но той все повече и повече се вмирисва.

  Нередност?
 • 3
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов
  • + 19

  програма на ПП ГЕРБ

  Намаляване на осигурителната тежест с до 5%, с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците. Ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места.

  http://www.gerb.bg/bg/program

  ГЕРБ са на път да сътворят една от най-големите политически лъжи.

  Нередност?
 • 4
  tseci avatar :-P
  Цветомир Гинков Вълков
  • + 36

  Здравейте на всички.

  макар и с лятно лежерно настроение, темата ме провокира да напиша моето мнение.

  На 34г. съм и за себе си не виздам никакъв смисъл да участвам в експеримента "пенсионна реформа" До момента имам официален трудов стаж 10г,като 7 от тези години бях служител на големи мултинационални компании и там ме осигуряваха почти на максимум.

  Имам разбира се и прекия резултат в лицето на моите родители които се пенсионираха тази година на 63г. Да Ви споделя, че съм отчаян за себе си като виждам какво получават те.

  Във вариант на системата като настоящия, нямам никакви стимули да плащам за нещо което няма да получа, не може да бъде наследено от моите деца и най-лошото когато достигна заветната възраст за пенсия и се очаква да поживея колкото ми е "дадено", да мизерствам въпреки това, че съм си спестил пари.

  Без реформа в посока на лични вноски в лична партида, които задължително да се наследяват. За хората като мен, съм убеден, че няма да има стимули. Разбира се, да се отделя и част за национален фонд, който да осигури социалните плащания, но в обратно на сегашното съотношение.

  В момента тази систена прибира пари които разходва неясно и некотролирано за каквото прецени, за да завърша бих я определил като "комисионна" , а не пенсионна система.

  Хубав ден!

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 1
  • + 3

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/07/blog-post_25.html

  Актуалните предложения за промени в осигурителната система са не просто спорни, а противохуманни. Освен ако поддръжниците на явните и скрити форми на увеличаването на пенсионната възраст не могат да командват природата (и по-конкретно биологията). Ако могат - направете ме вечно млад до смъртта и ще ви работя до края на живота си! Ако не го направите - не очаквайте да ходя на работа с бастун или патерици!

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/07/blog-post_10.html

  Пенсионната възраст трябва да се намали до нормалните, биологично-обосновани 50-55 години и не трябва да се обвързва с нищо друго, защото засега управляващи и бизнес не могат да командват биологията. Или пък пенсионната система трябва да се реформира по начин, при който всички безработни и други категории нуждаещи се без изключение (включително и пенсионерите, които са вид безработни) да получават неотменимо и ефективно социално подпомагане (обикновения човек затова плаща данъците, когато работи). Всеки желаещ да разполага с някаква пенсия след определена възраст - да се самоосигурява пенсионно, като прави това само ако желае и като влага парите си в избрани от него пенсионни схеми. Тези пенсионни схеми да му се предлагат от конкуриращи се пенсионни фондове.

  Нередност?
 • 6
  bill_doors avatar :-|
  bill_doors
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#3] от "Кирил Кирилов":

  Осигурителната тежест наистина беше намалена, с около 2% ако не се лъжа.
  В ситуацията като нашата, и това не е малко.

  Нередност?
 • 7
  lyubozamf avatar :-|
  пепо
  • - 1
  • + 2

  До сега не съм чул нищо, относно разкриването на работни места!Освен "високо квалифицирани" такива в строителството на магистрали.Докато не се промени политиката по посока възстановяване на промишлеността /химическа,високотехнологично машиностроене,военната и т.н. и т.н./,преразглеждане приватизационните договори-които създадоха огромна безработица.
  Но да се поправи вече стореното , май ще са необходими десетилетия.
  Да са живи и здрави току-що родените!

  Нередност?
 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 5

  За мен най-голямата глупост е защо пък да са 40 години и край - ами ако са 39, или пък 30 - аз например съм работил десетина години в чужбина, или пък може човек да е бил безработен някоя и друга година. Като няма да взема пенсия, за какво е плащал вноски 30 години? Канска несправедливост.
  По света въпросът е решен много лесно - в САЩ например минимумът е само 10 години стаж, но той ти носи доста ниска пенсия. Какво пречи и тук да е така - ако нямаш 40 години стаж, пак си се пенсионираш на 63, но с пенсия, пропорционално по-малка според стажа ти. Иначе наистина никой няма да иска да си плаща вноските - отде да знае дали няма да го уволнят на 62 г. да речем, и за 1 година няма да може да натрупа искания стаж.

  Нередност?
 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • + 2

  "Общият брой на пенсионерите в България през
  месец януари 2010 г. е 2 191 896, а броят на изпла-
  щаните пенсии – 2 666 835.
  ...
  По предварителни данни средният месечен раз-
  мер на пенсията на един пенсионер за месец януари
  2010 г. е около 262,00 лв."

  Това е от бюлетина на НОИ. Има и друга интересна информация за който се интересува.

  А ето още нещо, което несъмнено е важно ама едва ли български политик иска да се замисли върху това.

  "Мнозина политици смятат, че проблемът за дефицита в пенсионните системи може да се реши просто като се променят параметрите на разходно-покривната система. Те са убедени, че е необходимо само да се увеличат вноските за социално осигуряване, да се намали коефициента на замяна или да се увеличи пенсионната възраст и, хоп, всичко ще бъде наред, системата ще се стабилизира.

  За съжаление, в случая това не може да стане по този начин. Най-голямата опасност на разходно-покривната система не е финансова, както икономистите Исаак Ерлих и Йънянг Ким показват в наскоро публикувания доклад “Пенсионни системи, демографски тенденции и икономически растеж” (Национално бюро за икономически изследвания, февруари 2005 г). Самият принцип на разходно-покривната система се отразява неблагоприятно върху демографската структура, размера на личните спестявания и на икономическия растеж в дългосрочен план. Недостатъкът не се състои в параметрите на системата, той се крие в самата й природа..."

  Който има желание да прочете всичко може да го намери тук, статията е отлична:
  http://ime.bg/bg/articles/kraqt-i-porocite-na-zlatniq-wek-na-razhodno-pokriwnata-sistema/

  Вижте кога е публикувано. Само ще добавя, че лично за себе си съм установил несъстоятелността на нашата пенсионна система още от промените, които въведоха през 1998-99г. Те бяха пак в същата посока като сега. Ефекта от тях вече се изчерпа макар да се знаеше още тогава, че той ще е краткотраен. Жалко, че тогава не предприеха истинска промяна. Жалко, че и сега подхождат социалистически.

  Нередност?
 • 10
  sinergy avatar :-|
  Sinergy
  • + 1

  До Камен #8

  Принципно си напълно прав, но това не може да стане в сегашната ситуация на фалирала пенсионна система. За целта трябва да се започне от нулата и да се въведе напълно нова система по образеца на САЩ, но това ще доведе до огромно социално недоволство, което никоя от "популярните партии" не би желала да предприеме. Не че има голямо значение понеже рано или късно системата и без това ще фалира и ще е необходимо да се направи такава реформа. Просто ще трябва да изчакаме пълният фалит да стане факт.... лошото е, че по такъв начин изкуствено се забавя реформата, но все пак по-добре по-късно отколкото никога.

  Иначе предложените мерки ми се струват общо-взето разумни (за "поддържане на системи" една провалена пенсионна система), но правителството вече е доказало, че се лесно се огъва пред общественото недоволство и предстои да видим колко от мерките ще станат факт.

  Нередност?
Нов коментар