🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две паралелни вселени

Решенията на съда по казусите "Килърите" и "Всичко коз" показват системни проблеми в събирането на качествени доказателства

Обвиняемите по акцията "Килърите"
Обвиняемите по акцията "Килърите"
Обвиняемите по акцията "Килърите"    ©  Георги Кожухаров
Обвиняемите по акцията "Килърите"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Съдиите от Софийския апелативен съд Мария Митева, Валя Рушанова и Христина Михова вероятно са най-мразените представители на съдебната система от правителството. Или поне за тази седмица. Те са съдебният състав, който измени мерките на задържаните при операциите "Всичко коз" (трима души, обвинени в участие в престъпна група и източване на ДДС) и "Килърите" (петима, обвинени в участие в престъпна група и убийството на самоковския бизнесмен Юри Галев). 

Те бяха определени задочно и от вътрешния министър Цветан Цветанов, и от премиера Бойко Борисов за обществен враг номер едно. Според тях съдиите ще са главен виновник, ако разследването за убийството на Юри Галев се провали или някой от свидетелите по делото  "Килърите" пострада. Пак според тях съдиите ще са грешниците за това, че по другото шумно дело - " Всичко коз", близък до основния заподозрян е изтеглил близо половин милион лева от банкови сметки след провеждането на операцията.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

29 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  avp01573010 avatar :-|
  Monika LOVEinsky
  • - 4
  • + 68

  Силно се надявам Цецо да прочете статията!

  Нередност?
 • 2
  gk avatar :-|
  gk
  • - 5
  • + 40

  А бре Цецооо, маскара, защо не почака още ден-два, да посбереш "матриал", да опечеш работата и тогава да ги окаушиш?
  И да неврещиш като коза!

  Нередност?
 • 3
  longanlon avatar :-|
  Longanlon
  • - 4
  • + 56

  да бяхте публикували направо протокола от съда. много по-занимателно четиво е, а и е изпълнен с голяма доза хумор :)

  Нередност?
 • 4
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 6
  • + 32

  Толкова рипане с/у това освобождаване,оба4е докъзателствата които са предоставили за такова тежко обвинание са направо сме6ни. Вси4ко се базира на няколко сим карти,които един купил и ги дал на тартора,и едната сим карта била в оная ве4ер близо до ресторанта на Галев и това бероятно било лицето ХХ,което звънило на ФФ,а тои звънил на ДД, от това следва 4е са убили Галев. С такива не бих казъл и косвани док . съда трябва да ги осъди.

  Нередност?
 • 5
  jj avatar :-|
  J.J.
  • - 4
  • + 34

  Всеки е невинен, до доказване на противното! Цецо, дано четеш наистина!

  Нередност?
 • 6
  taub avatar :-|
  TAU
  • - 3
  • + 34

  Всеки от нас иска качествено и ефективно действие на всички системи на държавата и в трите й власти. Но това няма как да стане, ако държавният служител (чиновник, съдия, прокурор, полицай и пр.) не носи ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ за своите действия или бездействия и за начина, по който си върши работата. Трябва да има пряка и непосредствена връзка между професионалния и социалния статус на държавния служител и качеството на неговата работа и тази връзка трябва да действа със силата на природен закон. Липсата на лична отговорност на държавния служител се превръща в ИНСТИТУЦИОНАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ.
  Качеството на работата на прокурорите лесно може да се измери – с процента на уважените от Съда искания за мерки за неотклонение, внесени от прокурорите, и с процента на издадените присъди по внесените от тях обвинения.. Колкото е по-нисък този процент, толкова по-калпав е този прокурор. И обратно. А важният въпрос е как прокурорът да носи своята лична отговорност. Варианти различни. Например: да се изготвят месечни и годишни справки по този показател и в съответствие с данните различните прокурори не само да получават различни заплати, но и всяка година да бъдат повишавани или понижавани в длъжност, а онези, които системно дават лоши резултати да излизат от прокуратурата. Автоматично.
  Втори вариант – избиране на прокурорите от гражданите (или поне на шефовете на районните, градските, окръжните или там както се делят прокуратурите в страната). Така, когато в моя район за шеф на прокуратурата се кандидатира прокурор, който от 100 внесени обвинения е спечелил 90, аз ще гласувам за него. А той ако иска да остане на шефския пост, ще задейства своите подчинени да си вършат работата, ще ги повишава, понижава или гони от системата. Законът трябва да му го позволява, а не да чака чичковците от ВСС да се съберат, па да умуват. Ако сте в частния бизнес и имате калпав служител, който само ви папка паричките, а нищо не върши, кого ще чакате да ви каже да го уволните?
  За съдиите избирането им от гражданите не е така приложимо, защото качеството на тяхната работа не се измерва с броя на издадените присъди, а с броя на справедливите отсъждания. Една от възможните форми на контрол върху работата им, без това да накърнява тяхната СЛУЖЕБНА свобода и независимост, е проверката с полиграф за това дали съдят според вътрешното си убеждение и представените доказателства. Аз искам съдията да е господар в съдебната зала, да притежава пълната власт в нея, но за тази цел трябва да му вярвам 100%. Е, периодичната проверка с полиграф ще ми даде тази увереност и когато един съдия каже, че събраните доказателства не са годни, никой няма да мърмори, да го критикува или да се съмнява в неговата почтеност. Ясно е, че трябва да се прави разлика между абсолютния и функционалния имунитет на съдията. При абсолютния той не носи никаква отговорност пред никого и точно така на практика е конструирана сега системата от законодателя.
  Когато прокурорът носи лична отговорност, той, като господар на досъдебното производство, ще изисква качество на работата от полицаи, разследващи, следователи. И всеки от тях също отговаря със своя служебен и социален статус за своята работа. Едни ще изхвърчат, други ще се променят, усъвършенстват и издигат в службата. Ще се образуват екипи от вещи професионалисти и всеки техен член ще знае, че може да разчита на другия да си свърши работата. Защото, който се издъни, си отива.
  Институционализиране на принципа за личната отговорност и механизми, които го превръщат в социална практика. И нещата ще тръгнат.

  Нередност?
 • 7
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 5
  • + 28

  Ама ако се опла4ете 4е сте ску4али 1 год. откакто Студио МВР пик4ърс презентс ви забавлява няма да повярвам,но пък резултати ИОК, то само с ентусеазъм нестава трябва и професионализъм, само с бомбасти4ни изявления в медиите неможе6 да прикрива6 некадърноста си.Когато обвинява6 някого в много те6ко престъпление трябва да има6 и солидни доказателства, защото се оказа 4е тъпите мутри са в пъти по интелигентни от на6ите Милиционери които нещат да се реформират.Да за съжаление е факт 4е полиция и прокуратура са на посредствано ниво а искат съда да издава осъдителни присъди.

  Нередност?
 • 8
  bilaql avatar :-|
  bilaql
  • - 4
  • + 37

  мога да поздравя съдебния състав за мъжкарското поведение,на което много други в системата могат да завидят!от 6-7 години изпълнителната власт мачка съдебната-ликвидира независимото разследване/следствието/ ,а прокуратурата е безсилна.Прокуратурата е "блюстител на Закона" и трябва да ограничава МВР ,а не да го кара да работи,да пази гражданите от изпълнителната власт.Радвам се че Съда все още не се е огънал.Ако тези изказвания на представителите на служители на МВР срещу магистарите се бяха случили по времето на Ив.Татарчев или Н.Филчев и И.Григоров същите щяха да имат доста проблеми.Тримата бяха с много пороци,но непозволиха да се принизяват усилията на колегите,които също са хора-и на магистратите им крадат вещи,драскат им колите с ключове и т.н.
  Всички искаме да живеем нормално,но не за сметка на безконтролна и незаконна държавна принуда.
  Отново -да сме благодарни на такива съдии,утре всеки може да е пред тях и е хубаво да знае че справедливост има.

  Нередност?
 • 9
  inn avatar :-|
  inn
  • - 2
  • + 30

  На пресконференцията, посветена на "Килърите" Б. Борисов обяви, че участникът в престъпната група Методи Иванов бил заловен с 4500 патрона за "Калашников", такова количество боеприпаси нямало дори СДВР, цял ден трябвало за изстрелването им, а Лазар Груев трябвало да излезе и публично да се извини: "Сбъркахме с тази пробация!". (не се уточняваше пробацията за 4500-те патрона ли е, или за някакъв друг предмет на престъпление; Капитал направи наскоро това уточнение вместо премиера, предполагам в интерес на обективността).

  Сега от определението на САС по мярката на "Килърите" (има препратка от статията) се вижда, че по делото е представен протокол за претърсване и изземване от Методи Иванов на 20 патрона. Престъплението му е рецидив, затова без капка клебание съдът остави този обвиняем в ареста.

  Без да изглежда издребняване и заяждане, още по-малко оправдание за престъплението на М. Иванов, все пак остава въпросът: Какво стана с тези 4500 патрона за АК? Защо ги няма по делото, или премиерът е сбъркал числото, или пък (съвем да не дава Господ) това число е измислено от някого? Този частен детайл обаче показва, че не всичко, което едната страна говори пред медиите (без опонент), е факт по делото.

  Е, те за това е съдът, за да проверява твърденията на страните. Пък тя проверката трябва да стане по реда на НПК и нещата съвсем се "усложняват". Остава да се сърдим на демокрацията, че друго не е измислила.

  Нередност?
 • 10
  minimala avatar :-P
  minimala
  • - 2
  • + 9

  До коментар [#3] от "Longanlon":

  Къде мога да го намеря? Онази адвокатка дето говори за "безумния и некомпетентен натиск" и "нека съда реши по вътрешно убеждение" е майка ми, и ми е интересно какви им ги е приказвала в съда:)

  Нередност?
Нов коментар