А дали наистина го хванаха?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

А дали наистина го хванаха?

В началото на септември Ахмед Доган ще се изправи пред ВАС по обвинение в конфликт на интереси

А дали наистина го хванаха?

Въпроси и отговори за делото срещу Ахмед Доган

Велина Господинова
13381 прочитания

В началото на септември Ахмед Доган ще се изправи пред ВАС по обвинение в конфликт на интереси

© Надежда Чипева


Недосегаем. Така изглеждаше Ахмед Доган през последните осем години, когато ДПС участваше в управлението и съмненията за централизирани корупционни схеми ставаха все по-големи. От миналата седмица по този въпрос има някакво, макар и малко раздвижване. Доган все пак ще застане пред съда по обвинение за конфликт на интереси. Неговият казус ще се решава от Върховния административен съд (ВАС)  на 2 септември.

Той е заплетен не само защото това е първият случай на толкова известен политик, който може да попадне под ударите на закона заради конфликт на интереси, но и защото в евентуалното съдебно решение ще има и много политика - както заради опасения за реакцията на електората на ДПС, от една страна, ако лидерът им бъде осъден, така и поради сложните взаимоотношения между ГЕРБ и ДПС. Винаги ще съществува и подозрението, че делото е по-скоро опит Доган да бъде държан изкъсо от управляващите, особено ако то се проточи във времето. Или ако бъде оправдан, но след това се задейства прокуратурата - другата стъпка, която смята да предприеме парламентарната комисия за борба с корупцията през есента, по чийто доклад всъщност ВАС образува делото срещу Доган.    

В какво точно е обвинен Доган от парламентарната комисия

Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията приеха в доклада си, че лидерът на ДПС е в конфликт на интереси, защото не е посочил в декларацията си данни за свързани лица. По принцип всеки депутат трябва да посочва дали има участие в собствеността и управлението на търговски дружества, дали и към кого има задължения. Смисълът на това е да се разбере къде личният интерес на народните представители може да повлияе при взимането на управленски решения.

Конкретният проблем с Доган е консултантският договор, който той има с дружество, собственост на едно от подразделенията на някогашната Мултигруп. Става въпрос за Института за строителство и минно дело, дъщерно дружество на "Минстрой холдинг", с който Доган е сключил четири договора за консултантски услуги по четири хидропроекта и е получил хонорар в размер на 1 млн. евро. Като основен аргумент народните представители посочват, че лидерът на ДПС няма нито компетентността да работи по тези проекти (те са в областта на хидроенегетиката, планирането и анализирането на данни, събирани с години от специализирани институти), нито възможност подобен труд, който предполага дългогодишна работа на екипи от хора, да се извърши за срока, посочен в договорите - около година. И четирите договора са сключени на 7 януари 2008 г. и отчетени на 15 декември 2008 г. "Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата цена, Ахмед Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира", се казва в доклада на комисията. А възлагането на такова задание, за което лидерът на ДПС няма компетентност, според членовете на комисията налага извода, че изборът му е свързан с качеството му на политик.

Какво установи комисията за борба с корупцията

От предоставените от Института за строителство и минно дело документи става ясно следното: първият договор е за "Проект Тунджа", който включва обобщаване на предварителните проучвания от 2006 г., актуални данни от замервания на институции в Одрин - хидроложки данни за оттока и сеизмологични данни, както и проектни решения за типа на язовирната стена и водноелектрическата централа. За работата си по този труд Доган е получил 250 хил. евро. Вторият проект е със заглавие "Схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскадата "Доспад - Въча". По него лидерът на ДПС е трябвало да представи схеми  и идейни варианти за прехвърлянето на водите от Места в каскадата "Доспат - Въча", както и преценки за регулиращата способност на язовирите от каскадата и за новата работа на централите. Този проект е оценен за 150 хил. евро. Третият договор е за проучване за "Трансфер на води от Баташки водносилов път към каскадата "Доспат - Въча" и включва събиране и систематизиране на основни проектни хидроложки данни за Баташкия водносилов път, както и систематизиране на проектни и действителни средногодишни експлоатационни данни от водния баланс на горния пояс на водносиловия път за период от 40 години. За този колосален труд Доган е получил 250 хил. евро. Най-голяма обаче е сумата за четвъртия проект - "Обобщителен доклад доклад за каскадата "Горна Арда" - 350 хил. евро. За тази сума лидерът на ДПС е трябвало да направи характеристика на региона - климат, инфраструктура и социална среда. Да представи топографски, хидроложки и геоложки данни и управление на водите, както и възможни варианти за развитието на проекта.

Докладът на комисията за борба с корупцията беше внесен във Върховния административен съд, който насрочи делото за една от първите възможни дати.

Платил ли е Доган данъци върху тези пари

От представените от Националната агенция по приходите документи е видно, че Ахмед Доган е платил данък върху сумата от хонорара си. Това е станало на два пъти. Вендъж лидерът на ДПС е внесъл данък в размер на 110 015 хил. лв, втората сума е 36 659 хил. лв. Председателят на Комисията за борба с корупцията Димо Гяуров обаче отбеляза, че през 2008 г., когато Доган е получил внушителния хонорар, той е трябвало да се регистрира по ДДС, но го е направил чак в края на март 2009 г. По думите му по закон той е трябвало да направи това в едномесечен срок, защото сумата надвишава 50 хил. лв. Гяуров смята, че НАП е трябвало да глоби лидера на ДПС за закъснението, като по думите му санкцията за това нарушение е в троен размер на получения хонорар.   

Какво отговори Доган

Самият Доган не се яви за обяснение в комисията, но направи това чрез писмо. В него лидерът на ДПС заявява, че поетите от него задължения по договорите не са обвързани с качеството му на депутат от сегашното народно събрание. Според него изпълнението на поръчката по договорите не изисква специфични знания и умения, които да кореспондират с правомощията му на народен представител. Като аргумент в полза на това, че не е в конфликт на интереси, Доган посочва, че Законът за конфликт на интереси е влязъл в сила от 1 януари 2009 г., т.е. една година след поетите от него задължения.

Има ли шанс да бъде осъден

Формално Ахмед Доган няма пряка връзка с Института за строителство и минно дело. Според системата ДАКСИ името му фигурира само в две неправителствени организации - фондациите "Хермес" и Института за изследване на интеграцията. А и както твърди самият той в обяснението си пред комисията, Законът за конфликт на интереси е приет, след като той вече е получил хонорара си. Има обаче няколко аргумента в полза на изводите на комисията за вероятен конфликт на интереси, които никак не са лишени от логика. Първият е, че не е необходимо да си специалист, за да разбереш, че лидерът на ДПС нито има познанията, нито възможността да се справи само за година със събирането на данните по толкова сложни проекти. Това не е по силите и на екипа от четирима специалисти, за които от ДПС твърдят, че Доган им е възложил да работят по проектите и им е платил 50 хил. лв. за това от хонорара си. На всичко отгоре се оказа и че бившият изпълнителен директор на НЕК Данаил Тафров, Ани Христова, Жулиета Христова и Мария Захариева са служители на "Минстрой холдинг". Това е дружеството, което притежава 60% от капитала на Института за минно дело. А собственик на холдинга е бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Според предоставена от "Минстрой холдинг" справка на комисията за борба с корупцията колко обществени поръчки на държавата е изпълнявало дружеството в периода 2005 - 2009 г., т.е. когато ДПС бяха мандатоносител на правителството на Сергей Станишев, се оказва, че техният брой възлиза на 138, като за 2005 г. общата им стойност  е 9 млн. лв., за 2006 г. -  близо 31 млн. лв., а за 2007 г. - 7 млн. лв. Сумата на изпълняваните от "Минстрой" държавни поръчки за  2008 г. е 1.870 млн. лв., а  през миналата година, когато свърши мандатът на тройната коалиция, "Минстрой" печели "като за последно" само една поръчка, но за 25.5 млн. евро. Освен това за парламентарните избори през 2005 г. Николай Вълканов чрез различни свои фирми е дарил за кампанията на ДПС 80 хил. лв. И не на последно място - зам.-министърът на икномиката и енергетиката Валентин Иванов, който е бивш прокурист на "Мултигруп", беше предложен за поста от квотата на ДПС в правителството "Станишев".

Какво наказание заплашва Доган

Ако ВАС признае лидера на ДПС за виновен, той ще трябва да плати глоба от 1000 до 3000 лева според Закона за конфликт на интереси. В него е предвидена и конфискация на получената облага, т.е. Доган ще трябва да се раздели с хонорарите си за консултантската дейност.

Как се разбра за договора?

Скандалът с договора на Ахмед Доган гръмна в края на месец  март, когато в. "Труд" публикува информацията, че лидерът на ДПС е взел солидната сума от 1.5 млн.лв. като консултант по четири мегапроекта на правителството "Станишев". Според тогавашната публикация разработките, по които е работил като "мениджър на проучванията" Доган, са за хидровъзела "Цанков камък", каскадата "Горна Арда" и язовирите "Доспат" и "Тунджа".  

Информацията за хонорара на Доган беше публикувана три дни след като премиерът Бойко Борисов посети обекта и обяви, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила два пъти и от около 200 млн. евро е станала на 460 млн. евро. "Минстрой холдинг" беше подизпълнител на главния изпълнител на "Цанков камък" - австрийската "Алпине бау".

В разгара на скандала премиерът Борисов заяви, че дава на прокуратурата нарушенията по "Цанков камък" и потвърди, че хонорарът на Доган е платен с пари по този мегапроект, т.е. със средства на държавата. От своя страна градският прокурор на София Николай Кокинов увери, че прокуратурата ще провери информацията за договора на Доган. В отговор от ДПС изпратиха писмо до главния прокурор Борис Велчев, с което поискаха пълна проверка по случая. В опита си да защити лидера си депутатът от ДПС Камен Костадинов нарече Доган "идеолог на проекта за "Цанков камък", потвърди, че той е получил пари за консултантски услуги, но отрече хонорарът му да е свързан с хидроцентралата.

Недосегаем. Така изглеждаше Ахмед Доган през последните осем години, когато ДПС участваше в управлението и съмненията за централизирани корупционни схеми ставаха все по-големи. От миналата седмица по този въпрос има някакво, макар и малко раздвижване. Доган все пак ще застане пред съда по обвинение за конфликт на интереси. Неговият казус ще се решава от Върховния административен съд (ВАС)  на 2 септември.

Той е заплетен не само защото това е първият случай на толкова известен политик, който може да попадне под ударите на закона заради конфликт на интереси, но и защото в евентуалното съдебно решение ще има и много политика - както заради опасения за реакцията на електората на ДПС, от една страна, ако лидерът им бъде осъден, така и поради сложните взаимоотношения между ГЕРБ и ДПС. Винаги ще съществува и подозрението, че делото е по-скоро опит Доган да бъде държан изкъсо от управляващите, особено ако то се проточи във времето. Или ако бъде оправдан, но след това се задейства прокуратурата - другата стъпка, която смята да предприеме парламентарната комисия за борба с корупцията през есента, по чийто доклад всъщност ВАС образува делото срещу Доган.    


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

41 коментара
 • 1
  dorn avatar :-|
  dorn

  Още от пръв поглед се вижда че от работите на Доган реализирани в конкретни проучвания ,голям интерес би имал и турският генерален щаб. Интересно дали и от там не е взел някои милион .

 • nikola36  В никакъв случай не мога да възприема,че ДПС-РЕСПЕКТИВНО
  ЧЛЕНОВЕТЕ на ДПС във всяка ситуация ще бъдат лоялни спрямо
  българската държава.Напротив при най-малката възможност ще"
  "ритнат бурето под бесилката".Не съм по-глупав от всеки държавник
  и много трезво оценявам,без едно наум,че турската инвазия,за
  разлика от 14 век,е също пълзяща,но икономическа,политическа и
  духовна.Мозъците на нашите турци са напълно промити на една част,
  останалите са достатъчно наплашени.
  ЗА ЖАЛОСТ ДУХЪТ Е ИЗПУСНАТ ОТ БУТИЛКАТА1

 • 3
  brasnarq avatar :-|
  brasnarq

  Няма никакъв казус. Лице без квалификация, не може да е страна като консултант. За изливането на една бетонна плоча, се изисква подпис на строителен инженер. Не за проект, а само за оглед преди изливането. За строителство на курник или кочина, ако не е нелегално, също трябват подпис на архитект и строит. инженер.
  Не може Медицинска Академия да брои и 2 лв хонорар за консулт с екстрасенс. Няма го в закона.
  Журналистите си мислят, че с прочитане на две книжки, като хоби, почваш да разбираш от хидроинженерство. Щото самите те разбират от всичко. Не съм голословен. Тая сутрин, в сутрешния блок на К1, оли.....т В. Николаев заяви на Димо Гяуров, че: "Може би пък ги разбира човекът(Доган) тия работи".
  Аз горещо му препоръчвам(на Николаев), ако не дай боже, се наложи на майка му да и отворят черепа, да се обърне, не към неврохирург, а към някой екстрасенс, прочел две книжки.

 • 4
  dorn avatar :-|
  dorn

  Ако трябваше Доган да даде научно заглавие на свойте проучвания то най-вероятно би изглеждало така:
  "По въпроса за потенциала на родопските реки като източник за питейна вода на европейската част от Турция и Истамбул"

 • 5
  complexar avatar :-|
  NikiD

  И текста и снимката с десятката! По-нечистоплътно, долно, гадно и противно изчадие май няма в измъчената ни и обрулена държавица.

 • 6
  vizinec avatar :-(
  vizinec

  До коментар [#5] от "NikiD":

  Точно, кратко и ясно.. (
  Гадове като тоя изверг нямат място нито в държавта най - малко пък в парламента ни. За жалост никои от нас - обикновенните българи - не може да направи нищо по въпроса и поне да ги тика зад решетките, ако не да ги гони извън граница.

 • 7
  lucki avatar :-|
  lucki

  ОПАСЕНИЯ ОТ РЕАКЦИИТЕ НА ЕЛЕКТОРАТА, АКО ЛИДЕРЪТ ИМ БЪДЕ ОСЪДЕН!!!
  Ще рече, ако Доган все пак бъде застигнат от справедливо възмездие, от гражданска война ли се опасяват управляващите, що ли? Да не би този ДПС-електорат да е въоръжен или организиран на военни начала? Или пък се очаква терористична вълна? Или пък държавата (каквото и да означава това в нещастната ни България) да е по-слаба от един сценаризиран, режисиран и двайсетина години явно или тайно подкрепян от много инстанции и институции "лидер"?
  А защо не се помисли за другия "електорат"- БЪЛГАРСКИЯ? Или вероятно и това влиза в графата "сложните взаимоотношения между ГЕРБ и ДПС"? С привкус на бъдещи избирателни интереси, перспективи, договорки... От многото политика в бъдещото решение на ДЕПОЛИТИЗИРАНИЯ СЪД няма ли да пострада редовият българин, пардон "електоратът"!?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  наивно обвинение..... Консултант по переспективни проучвания може да бъде всеки който има визия и който има зад гърба си печени специалисти като цитираните Данаил Тафров, Ани Христова, Жулиета Христова, Мария Захариева, вероятно и други.
  Особено Тафров, ако някой знае българската хидроенергетика в детайли то това е Данаил, сам може да замести цял институт, това е правил 30 години в Енергопроект, това е правил и баща му .......
  Да не говорим, че проекта "Горна Арда" се дъвче 30 години и има хиляди проучвания и изследвания, които прашасват тук и там....
  Останалото е политика, социология и икономика - умение как от знанието натрупано с годините и природните дадености да се направят големи пари в интерес на много хора .......
  А това Соколът го може, точно това е учил и практикувал, правенето на политика.....
  Размерът на хонорара за консултантските услуги, който дразни андрешковчетата у нас, размерът се договаря между страните, капитализЪм нали, капитализЪм....
  При Тато би могло да предизвика "правни действия", ама Тато го няма 20 години...

 • 9
  brasnarq avatar :-|
  brasnarq

  И героят на Чудомир, Станчо Глухаря е вадил зъби. (Без да има зад себе си група зъболекари да го консултират, другарю Боби). Налбантинът му излял един керпеден от две оки конски петали. Та с него... таковата...

 • 10
  brasnarq avatar :-|
  brasnarq

  Под един договор се подписва квалифицирано лице. Утре, като се срути сграда, инвеститорът се застрахова с тоя подпис: проектантът е разрешил.
  Ако там стои подпис на философ, а не проектант, отива в затвора. Инвеститорът, не философът.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.