Петилетката за половин година

С кухи фрази и преизпълнен план ДАНС се отчете за първите шест месеца на 2010 г.

За разлика от предишното правителство, ГЕРБ създаде комисия за контрол на ДАНС в парламента. До скоро тя беше ръководена от Иван Костов. 
За разлика от предишното правителство, ГЕРБ създаде комисия за контрол на ДАНС в парламента. До скоро тя беше ръководена от Иван Костов.     ©  Надежда Чипева
За разлика от предишното правителство, ГЕРБ създаде комисия за контрол на ДАНС в парламента. До скоро тя беше ръководена от Иван Костов. 
За разлика от предишното правителство, ГЕРБ създаде комисия за контрол на ДАНС в парламента. До скоро тя беше ръководена от Иван Костов.     ©  Надежда Чипева

"Ние ви даваме бюджет от 96 млн. лв., които са много пари. От тях 92% отиват за сериозни заплати, сравнени с другите. И за три месеца ми генерирате само скандали. Ще видим от всички справки, които сте дали, главният прокурор колко обвинения ще повдигне. Това е всъщност материалният израз на промишленото предприятие ДАНС - каква продукция дава. А не да ми пишете доклади: "Източник донесе, че първият сняг ще падне през декември."

Думите са на премиера Бойко Борисов. Кратката оценка, която той дава на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е от началото на миналия ноември. Няколко месеца по-рано Борисов беше сменил председателя на агенцията, като на мястото на близкия до бившия премиер Сергей Станишев Петко Сертов, той назначи Цветлин Йовчев - контраразузнавач от кариерата, който се ползва с доверието на западните служби.

Въпреки че беше създадена с големи очаквания и нарочена за българско ФБР  за двете години и половина съществуване, ДАНС произведе много повече скандали, отколкото видими резултати.

Агенцията беше създадена по настояване на премиера Сергей Станишев в опита му да се еманципира от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Управлението на Петко Сертов беше свързано с ненужно показни акции, които така и не водеха до успешни обвинения. Присъствието на бившата барета (а сега задържан по обвинение за рекет и участие в организирана престъпна група) Алексей Петров в ДАНС беше сериозен имиджов проблем за агенцията.

Служители на ДАНС, пожелали анонимност поради естеството на темата, коментираха, че след встъпването в длъжност на Цветлин Йовчев по заръка на министър-председателя е била наложена забрана за каквито и да било показни изяви или медийно присъствие.

Мълчанието продължи до тази седмица, когато ДАНС разпрати до медиите "Отчет за степента на изпълнение на утвърдените политики и програми на ДАНС за първото полугодие на 2010 г.".

В документа са маркирани много положителни тенденции и намерения, но в същото време той е пълен с административни алабализми и размахва статистика, чиято реална плътност по никакъв начин не може да бъде проверена. Притеснителното обаче е, че в отчета за полугодието на агенцията се осветяват някои занимания на ДАНС, които до този момент са били тайна за обществото.

Оптимизация

ДАНС беше създадена, след като механично бяха слети няколко съществуващи структури. Липсата на яснота около правомощията й пък водеше до дублиране на функции между агенцията и МВР, като високопоставен служител във вътрешното министерство коментира за "Капитал", че не са били единици случаите, когато полицаи и агенти буквално са си пречели в работата.

Това, което се отчита в доклада на агенцията, е, че именно са съкратени броят на звената,  дублиращите МВР структури и желанието за концентриране на ресурси във важните направления. Позитивна тенденция е и съкращаването на ръководните длъжности в оперативните и информационно-аналитичните структури. Според отчета това съкращаване е съответно 4 и 7%.

Друга ключова  реформа от последните месеци  е премахването на съветниците към председателя на ДАНС.  Правомощието на ръководителя на агенцията да създаде "кабинет на свое подчинение" беше един от най-противоречивите моменти при създаването на новата структура. Проблемът идваше от това, че правомощията на тези съветници бяха прекалено общи, а именно да подпомагат "формулирането и разработването на конкретни решения за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност, както и при осъществяването на връзките с другите държавни органи и неправителствени организации".

Практически по този начин в агенцията влязоха кадри, без да е ясно как е станал подборът им. Членове на кабинета, който практически е политически, бяха Зоя Димитрова, днес разследвана за разгласяване на класифицирана информация; Алексей Петров;  уволненият шеф на столичното данъчно управление Димитрина Захаринова, бившият съветник на премиера Станишев и бивш областен управител на Хасково Ценка Василева.

Източници на "Капитал" в ДАНС обаче коментираха, че Алексей Петров е участвал на оперативно ниво в работата на агенцията.

Бла-бла-бла-бла

"Средата  за сигурност се формира в резултат на сложни и разнообразни по генезис и проявление процеси, основани на обективни дадености, целенасочено поведение на отделни субекти или действие на случайни фактори. Състоянието и промените в средата са източник на възможности за реализация на интереси, но и генератор на рискове и заплахи." Бихме помолили произволен служител на ДАНС да прочете това изречение два пъти, да го запомни и ако може - да обясни какво е имал предвид.

Докладът представлява 14 страници кухи фрази, които нямат никакъв смисъл, а още по-малко носят конкретна информация за постигнатото в агенцията. Например:

"Структурната и организационна реформа е съчетана с изграждане на специфична институционална култура, в т.ч. чувство на принадлежност и съпричастност към агенцията."

Встрани от това в отчета се говори още за "продукт от дейността/услугата" (а именно 692 реализации, чрез които е пресечена незаконна дейност) и т.н.

От предоставените данни виждаме още, че ДАНС е успяла практически да преизпълни плана си за 2010 г. Въпреки това така и не става ясно дали агенцията е ефективна или не най-малкото защото тези данни не позволяват адекватен анализ. Например от планирани за цялата година 190 предадени на прокуратурата случая вече има 400; от планирани 10 акта за административни нарушения има издадени 162; разкритите случаи на пране на пари и финансиране на терористична дейност са 13 при планирани 2 ...

Странният език на доклада има своето логично обяснение - той следва структурата на задължителни указания, издадени от бившия министър на финансите, с които се определят "реда и формата за изготвяне на отчети за степента на изпълнение на утвърдените им политики и програми за полугодието".

И едно леко притеснение

От шестмесечния отчет на ДАНС разбираме, че основните усилия на агенцията от началото на годината са били насочени към 17 направления. Едно от тях обаче представя агенцията в нова светлина: "Оказване на превенция и противодействие на рисковете за функционирането на критично важни системи в икономиката, енергетиката, транспорта и комуникациите и на опитите за ограничаване на пазарни позиции на български фирми."

Тъй като докладът на ДАНС е лишен от конкретика, можем само да гадаем с какво се е занимавала агенцията в това направление. Както и да го погледнем обаче, то излъчва странно послание, което заслужава най-малкото допълнително обяснение.

Въпреки това отчетът на агенцията е позитивен факт сам по себе си - съвсем доскоро дейността на ДАНС беше обвита в мъгла и така не стана ясно какъв продукт получава обществото в замяна на близо 100 млн. лв. бюджет. В същото време обаче генерирането на кухи фрази и непроверима статистика не е достатъчно упражнение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Присъствието на бившата барета (а сега задържан по обвинение за рекет и участие в организирана престъпна група) Алексей Петров в ДАНС беше сериозен имиджов проблем за агенц


  Това не е имиджов проблем- а свинщина- Товарищи!!!!

  Соц пръдните от байтошово време са навсякъде по силовите структури- а вие просперитет чакате

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "reges":
  До коментар [#1] от "Yankee":
  ади идете вие и я свършете по-добре тази работа..... потомци на фашаги рестипути и кап пръдни от новото време .....
  И да видим какъв отчет ще напишеш....
  ------------------------------
  Макар че за малкото време 1991-1992 видОхме що чините вие и разните ФД, рИформата, гУспУдине и още местни родни ФБР-ци


 • 4
  reges avatar :-P
  reges

  До коментар [#3] от "boby1945":

  ти или дядо ти от коя въшлива колиба сте изпълзяли ятаци или шумкари?
  ние поне си имаме почтени занятия, а не създаваме, управляваме и далаверим с организирана престъпност, камо ли да се отчитаме после за това. освен това по белия свят на такива агенции е забранено да раобтят в държавата, а вътрешното направление си седи в полицията, следствието и прокуратурата, но както и да е... никой не може да промени факта, че СерГей си съдаде к**венско ведомство да може да си го врътка на малката червена пи*** и да плаши Руменовците и Гоце с вас, а сега пък трябва да ближете дебелия к** на Боко. Чувствате ли се прее***, палячовци?

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "reges":
  Да, бе, да, почтени занаятия на рестипути - гешефтари, склонни към порнорея, които умрат да завиждат и да търсят вината в другите .....
  -----------------------------------
  Защо го има ДАНС обясняваха няколко пъти, на който му не е ясно да пита.....
  на който му пречи да го заобиколи,
  който смята че се управлява калпаво и се пишат лоши отчети
  да се гепи, да го управлява и да пише готини отчети...

 • 6
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  ДАНС изтърваха момента да се развият и докажат в предния мандат точно по политически причини. Дано сега успеят в малко по-благоприятна среда да оправдаят 100-те си милиона бюджет. И не чакайте да разберете нещо в отчета им, тази версия е за масовите читатели и преесата. Важно е който трябва да прочете другата версия с ясни числа и точни имена и факти, и да се направят верните изводи...
  Все пак и FBI или DEA не си показват аналитичните доклади на всеки кибик.

 • 7
  reges avatar :-P
  reges

  До коментар [#5] от "boby1945":

  абе тез думи сам ли ги измисли или екип маймуни ти помогнаха?

 • 8
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментар [#7] от "reges": не маймуни, екип regesи ми помага....

 • 9
  reges avatar :-P
  reges

  До коментар [#8] от "boby1945":

  ох колко си остроумен и забавен, невероятен си, ха ха ха, искаш ли да ми станеш приятел във фейсбук?

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "reges":ОК шо не?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход