Още гласове срещу промените в Търговския регистър

"Програма достъп до информация" и Висшия адвокатски съвет с отрицателни становища по проекта

В свои становища, неправителствената организация "Програма достъп до Информация" и Висшия адвокатски съвет критикуват прокета за изменение на Закона за търговксия регистър, изготвен от Министерството на правосъдието. Той беше качен на интернет страницата на министерството миналата седмица и в момента тече процедурата по общественото му обсъждане.

Една от идеите на провсъдното министерство е да бъде спрян свободният достъп до регистъра и да бъде въведен платен. Това, според авторите на проекта, ще помогне за защитата на личните данни и предотвратяването на кражбата на фирми. В този текст от последния брой на "Капитал" разказваме защо подобни мотиви са несъстоятелни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Няма начин нещо, което засяга голям брой хора и/или дружества, да бъде честно, ако не е публично известно и общодостъпно. Засега информацията е общодостъпна без да е публично оповестена. И ми се струва, че оттам идват немалка част от проблемите на бизнеса. Например, в развитите западни държави всеки знае кои са шефовете (членове на бордовете, изп. директори, прокуристи и т.н.) на най-големите фирми, които дават работа на огромни маси хора и пълнят с данъците си бюджетите. Тук това не е известно за повечето от големите, какво остава за средните фирми. За фасада понякога се явяват някакви хора, които после се оказват само лице, но без реална тежест за бизнеса. И само в редки случаи се заявяват истинските лица...
  В крайна сметка се сключват някакви сделки, от които се разраства междуфирмената задлъжнялост, защото човекът отсреща не е този, за когото се представя. Другото е, че и борсата мъждука, пак поради липса на доверие от старана на инвеститорите към предприемачите.
  Сега се очертава орязване на достъпа до информация. Мотивите са формални, не са издържани никак откъм съдържателност. От цялото словоблудство прозира само мерак да се събират приходи, вместо дейността да се субсидира чрез бюджета от данъците на същите тези стопански субекти, ползващи информацията. А налагането на достъп с "електронен подпис" всъщност е форма на елиминиране на физическите лица, доколкото те не биха инвестирали в подобно опознавателно средсто. И косвено подсилва бизнеса на три фирми - издатели на проблемните подписи.
  Изглежда някой много се страхува и от публичността след всичките скандали напоследък, затова се стреми да сгъсти мъглата в бизнес-средите...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал