С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
25 27 авг 2010, 11:15, 10779 прочитания

Пак двойка

ЕС не призна българските акредитации на лаборатории за контрол на измервателни уреди

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Автор: Shutterstock
Европейският съюз дойде, видя и провери. И затвори. Този път - лабораториите за контрол на измервателните уреди (калибриране). Така може да се опишат резултатите от европейската проверка на работата на Българската служба за акредитация (БСА).

Защо се стигна дотук


За читателите, които са далеч от този бизнес, ето малко предистория. Всички държави – членки на ЕС, имат органи за акредитация. В България това е службата за акредитация, която е член на Европейската организация за акредитация (ЕА). Както другите национални органи, и българският е подписал с европейската организация Споразумение за взаимно признаване на акредитацията – EA MLA. Това означава, че ако една лаборатория е акредитирана за извършване на дадена дейност (да речем, проверка на храни), резултатите от нейните изпитвания ще бъдат признати във всички държави, подписали EA MLA.


Българската служба за акредитация е подписала това споразумение в пет области (виж карето), но не е и за други две - признаване на акредитацията на лаборатории за калибриране на средства за измерване и на лаборатории за изпитване. Затова документите, които тези акредитирани от БСА лаборатории издават, важат само за територията на България.

От 1 юли обаче дори това не е така. Решението идва след започнала през януари 2009 г. проверка на ЕА в акредитирани български лаборатории за калибриране и изпитване, за да се установи дали България може да подпише Споразумението за взаимно признаване на акредитацията и за останалите две области.

"В края на април европейските проверяващи излязоха с решение, което пристигна официално в България през май", уточни Елза Янева, изпълнителен директор на Българската служба за акредитация. "Констатацията е, че в страната не е осигурена достатъчно надеждна верига на проследимост на измерванията и че лабораториите за калибриране по принцип не са достатъчно компетентни, за да бъдат признати да работят на европейския пазар. Получихме официална препоръка да не се приемат издаваните от тях свидетелства, когато тези документи са предназначени за нуждите на акредитацията", обясни Елза Янева.Така от 1 юли част от документите, които те издават, вече не се признават в България.

"Това означава, че ако техни клиенти са акредитирани лаборатории за изпитване на безопасност на храни или органи за контрол на здравословни и безопасни условия на труд, няма да могат да ползват услугите им за калибриране. Но производител, сертифициран по стандарта ISO 9001:2000, може да поиска проверка на техническите си средства и в този случай издаденият от лабораторията протокол ще му бъде признат. Например той може да поиска проверки на везни, водомери, електромери, съдове под налягане и др. и да получи валиден документ", допълва Янева.

Какво означава това

"На практика решението на европейските проверяващи означава, че те не признават издадените от БСА акредитации на лаборатории за калибриране и за изпитване. На какво основание обаче тогава са били издадени - заради роднински връзки или от некомпетентност. Нали задължение на БСА е да следи за несъответствия в работата, да дава препоръки за отстраняването им и да отнема акредитации, ако не са покрити изискванията", коментира инж. Иван Темнисков, председател на "Буллаб" - сдружение на лаборатории за изпитване, калибриране и измерване, което е член на Eurolab. И уточнява, че в бранша не знаят какви са конкретните констатации на проверяващите, тъй като докладът им не е оповестен. Но в резултат на записаното в него се стига до това "днес БСА да не признава лаборатории, които е акредитирала вчера", твърди Темнисков. В същото време лабораториите плащат всяка година такса на БСА между 1500 и 3400 лв. за поддържане на акредитацията си.

"Работата ни се обезсмисля. Единственият изход при сегашната ситуация е лабораториите да потърсят акредитация от чужд национален орган, подписал Споразумението за взаимно признаване на акредитацията – EA MLA. Ако я получат, издаваните от тях документи ще важат не само за територията на България, но и за ЕС. Но тази процедура изисква много средства", обяснява Темнисков.

Мария Додова, ръководител на лаборатория на фирма "Унисист", заяви, че вече е взела решение в тази посока и ще иска акредитация в Словакия. "Това ще ми струва 20 000 евро, за които ще трябва да тегля заем", казва Додова. "Добрата новина е, че службата в Братислава издава решение за акредитация в рамките на четири месеца, а в България по закон това става за 18 месеца", уточни Темнисков.

"От години БСА подписва многостранното споразумение и все не може да го подпише. В крайна сметка пострадахме ние и трябва да спуснем кепенци", казва Мария Додова.

"Причините за създалата се ситуация са комплексни. Вероятно и ние не сме си свършили перфектно работата, след като сме позволили на тези лаборатории да работят. Но БСА извършва функции и дейности само по установяване на съответствие, тя не е упълномощена например да обучава хората в тези лаборатории. А и повечето от тях са акредитирани от 2003 г. Историческото наследство е трудно преборимо ", коментира Елза Янева. Тя не се ангажира да каже каква част от бизнеса е засегната от променените правила, нито кога лабораториите ще бъдат готови, за да се поиска отново европейска проверка. Но заяви, че вече са започнали съвместни действия, за да се отстраняват недостатъците.

Надолу по веригата

Пострадали от сегашната ситуация ще бъдат и клиентите на лабораториите за калибриране. Става въпрос за 300 лаборатории за изпитване (на храни, дрехи, строителни материали и т.н.) и стотици органи за контрол, които следят как се спазват изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Уредите, с които работят всички те, се нуждаят от проверка (калибриране), за да се види до каква степен измерват точно. Тя се извършва през определен интервал от време - примерно веднъж годишно. Досега с тази дейност се занимаваха лабораториите за калибриране, но след като техните протоколи няма да се приемат, няма да са валидни и протоколите на следващите по веригата. При това положение за тези от следващото ниво възможностите са две.

Първата е да потърсят услугите на Българския институт по метрология. Председателят на института Катерин Катеринов обясни, че от години има изградена национална метрологична структура в съответствие със закона. "Нашата задача е да съхраняваме и поддържаме националните еталони и да ги трансферираме към следващото ниво - лабораториите за калибриране. Всички останали потребители от по-ниските нива – лаборатории за изпитване, предприятия, производители, контролни органи, се обръщат към акредитираните лаборатории за калибриране. Те могат да се обърнат и директно към нас за услугата калибриране и ние ще я извършим, но имаме ограничени възможности за това", каза Катеринов. И поясни, че тази йерархична организация се изгражда не от вчера и че това е държавна политика. Затова от 135 работещи в института през 2002 г. в момента те са 58. "Освен това ние не поддържаме капацитет за калибриране на всички видове уреди", обясни още Катеринов и прогнозира, че може да се заформи опашка от чакащи. За 2009 г. институтът е издал 1200 сертификата на лаборатории и органи за контрол за калибриране на уреди, уточни още председателят му. Показател за възможностите на държавната институция и за нуждите от услугата е твърдението на Мария Додова, че само нейната лаборатория миналата година е издала 1400 сертификата за калибриране на уреди.

Другият вариант е тези, които искат проверка на средствата за измерване, да потърсят признати за това лаборатории в чужбина. Услугата обаче ще им струва в пъти повече. Освен това има уреди, които не могат бъдат транспортирани, следователно българската фирма трябва да плати не само за калибрирането, но и разноските на специалиста, дошъл на място от чужбина, за да го извърши, обясниха управители на лаборатории.

Браншът е парализиран, последиците от всичко това ще растат лавинообразно, твърдят собственици на лаборатории, пожелали анонимност.

Подписани споразумения

БСА е подписала споразумения за признаване на акредитацията на:
- органи за сертифициране на системи за управление
- органи за сертификация на персонал
- органи за контрол
- органи за сертификация на продукти
- органи по сертификация на системи по околна среда.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица 1 Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Скандалът с апартаментите заплашва правителството на Борисов, СДС прегърна ГЕРБ за евроизборите, натиск за оставка на Тереза Мей

24 мар 2019, 2071 прочитания

Политическото ехо след скандала с апартаментите - ще издържи ли Борисов? 5 Политическото ехо след скандала с апартаментите - ще издържи ли Борисов?

За Валери Симеонов оставките са "просташки лов на вещици", за Томислав Дончев скандалът "има потенциал да нанесе щети", а ДПС не вижда проблем

24 мар 2019, 3304 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Промени се, за да те харесат

Ако партиите в парламента са достатъчно силни, няма да има място за нови играчи в системата

Уикенд в Матера

Бързо и лесно пътуване до древното градче, което заедно с Пловдив споделя титлата Европейска столица на културата 2019

Трудната раздяла на Германия с въглищата

Берлин от години призовава международната общност за намаляване на вредните емисии, но тепърва обърна поглед към собствените си проблеми

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Зелената книга"

Сантиментален урок по приятелство в среда без толерантност

Агнешка Холанд има да ви каже нещо

Легендата на полското кино за новия си филм и защо обществото повтаря грешките от миналото

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 23.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Fitch подобри рейтинга на България, КЗК скоростно разреши на Домусчиев да купи "Нова тв"

Емисия

DAILY @7AM // 25.03.2019 Прочетете